• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

2.7. Aile Katılımının Yararları

2.7.3. Aile Katılımının Çocuklar Açısından Yararları

Aileler çocuklarının eğitimine ilgi gösterdiklerinde veya katıldıklarında, çocuk başarılı bir yaşam için eğitimin önemli olduğu mesajını almaktadır. Çocuk bu mesajı ne kadar erken alırsa, okul başarısı için o kadar yararlı olur (Ural, 2005:378).

Ailesi programa dahil edilen çocuk, anne babasının eğitimine önem ve değer verdiğini daha küçük yaşlarda görme fırsatı elde eder. Böylece çocuk okula bırakılıp unutulmadığını gerçeğini yaşar (İşmen ve Yıldız, 1996:31).

Aile katılımı, çocuk açısından, aile ortamı ve okul ortamının ortak noktada birleşmesiyle daha kendine güvenli, uyumlu ve mutlu olma, etkinliklere kolay katılma, günlük yaşantısında kullanabileceği kalıcı davranışlar edinme, davranışların kalıcı ve iyi öğrenilmesinde başarılı olması açısından büyük yararlar sağlamaktadır (Oktay, 2003:161).

Aile katılımı ile çocukların benlik saygısı, öğrenmeye güdülenme ve dil becerileri gelişmekte ve çocukların sınıf ortamında kendilerini daha güvenli ve desteklenmiş hissetmelerine neden olmaktadır. Aile katılımının, çocukların dil gelişimi ve bilişsel gelişimleri ile ilgili ölçümlerde çok daha iyi performans sergilemelerini sağladığı görülmektedir (Sucuka ve Kımmet, 2003:453, Ersoy ve Kandır, 2003:120). Aile katılımı faaliyetlerinin gerçekleşmesi ile çocuk açısından oluşan faydalar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir;

• Olumlu kişilik özellikleri, alışkanlıklar, inançlar ve değerleri kazanırlar, • Aile denetiminin farkında olurlar ve ailelerine saygı duyarlar,

• Okula devamları gelişir ve okulun öneminin farkında olurlar, • Kendi rolü ve değerinin farkında olurlar (Aksoy, 2001:360), • Zeka düzeylerinde kısa sürede artma olur,

III. BÖLÜM

YÖNTEM

3.1. Araştırma Modeli

Bu proje kapsamında farklı kaynakların literatür taramalarının dışında gerçekleştirilmiş olan nitel araştırma yöntemleri ile bazı örnekler ile yapılan çalışma sayesinde pekiştirilmeye çalışılmıştır. Öğretmenler, yöneticiler ve aileler ile birebir görüşmeler yapılmıştır.

Nitel araştırma, gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle nitel araştırma, kuram oluşturmayı temel alan bir anlayışla sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içerisinde araştırmayı ve anlamayı ön plana alan bir yaklaşımdır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmaya konu olan olay, birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılır. Onları, herhangi bir şekilde değiştirme, etkileme çabası gösterilmez. Bilinmek istenen şey vardır ve oradadır. Önemli olan onu uygun bir biçimde gözleyip belirleyebilmektir.

3.2. Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubunu, 2016–2017 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ili Viranşehir ilçesinde anaokullarında görev 8 yönetici 4 öğretmen toplam 12 kişi oluşturmaktadır. Ayrıca okul öncesi eğitim çağında çocuk sahibi olan 12 tane aile çalışma grubu içerisine dahil edilmiştir.

Çalışma kapsamında toplamda 8 yönetici, 4 öğretmen ve 12 aile ile görüşmeler sağlanmıştır. Bu sağlanan görüşmelerin tablo şekline dönüştürülmesi aşağıda

gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında az bir değişken kullanılmıştır. Bunun sebebi araştırmanın detaylarına inmek değil yalnızca yönetici ve aile bazında inceleme sağlayabilmektir.

Bu proje çalışması kapsamında seçilen yönetici ve ailelere bazı demografik değişkenler eşliğinde aile katılımının okul öncesi eğitim kurumlarında işlemesinden memnuniyet duyuyor musunuz? Sorusuna alınan cevaplar doğrultusunda araştırmalara son verilmiştir. Bu kapsamda toplamda 24 kişiden bu soru ile alakalı cevaplar dinlenerek evet ya da hayır şeklinde sonuçlandırılmıştır.

Bu cevaplar ayrıca okul yöneticilerinin kıdemlerine göre ayrı bir biçimde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Ayrıca okul öncesi eğitim alan küçük yaştaki çocuğu olan ailelerin ise eğitim durumlarını kıyaslayan bir demografik değişken ile soruya verilen cevaplar kıyaslanmıştır.

Tablo 1. Yöneticilerin Mesleki Kıdemlerine Göre Değerlendirilmesi

Kıdem Süresi Frekans %

6-10 yıl 2 %17

16+ yıl 10 %83

Toplam 12 %100

Yukarıda ki tablodan hareketle yönetici pozisyonunda çalışan öğretmenlerin çalışma kapsamına dahil olanların yüksek bölümü 16 yıldan daha fazla tecrübeye sahip olduğu belirlenmiştir. Yalnızca 2 öğretmenin 10 yıldan daha az yönetici tecrübesine sahip olduğu görülmektedir.

Aileler ise değişken olarak eğitim durumları ile karşılaştırma yapılması uygun görülmüştür. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucu ulaşılan bilgiler aşağıda tabloda verilmiştir.

Tablo 2. Ailelerin eğitim durumu demografik değişkenine göre frekans değerleri

Eğitim Durumu Frekans %

İlkokul 1 %8,33

Ortaokul 2 %16,66

Lise 4 %33,3

Üniversite ve Üstü 5 %41,66

Toplam 12 %100

Yukarıdaki tablonun değerlendirilmesi sonucunda ailelerin büyük çoğunluğunun lise ve üzerinde eğitime sahip olduğu görülmektedir. Yalnızca 3 ailenin eğitim durumlarının ilkokul ve ortaokul olduğu tablodan hareketle belirtilebilmektedir.

3.3. Verilerin Toplanması

Bu proje kapsamında yüz yüze görüşme şeklinde gerçekleştirilen bir değerlendirme çalışması mevcuttur. Bu çalışmanın verileri öğretmenler, yöneticiler ve aileler ile birebir görüşmeler sonucunda sağlanmıştır.

3.4. Verilerin Analizi

Görüşmeler sırasında ses kayıt cihazı ve not alma yöntemiyle elde edilen veriler orijinalliğine müdahale edilmeden bilgisayar ortamında yazılı hale getirilmiştir. Yazılı hale getirilen veriler temalar ve sorular altında yeniden düzenlenmiştir.

Daha sonrasında veriler bilgisayar ortamında tablo haline dönüştürülerek yorumlanmaları sağlanmıştır.

Benzer Belgeler