• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.5. Verilerin Analizi

3.5.1. Nicel Verilerin Analizi

Araştırmanın nicel kısmında GCBT ön-test, son-test ve kalıcılık testi olarak uygulanmış, verilen cevaplar doğru ise 1, yanlış veya boş ise 0 olarak kodlanmış ve verilerin analizi SPSS 20.0 programı ile bilgisayar ortamında yapılmıştır. Nicel veri analizinde ilişkisiz örneklemler için t-testi, ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova), ilişkili örneklemler için t-testi kullanılmıştır.

Yapılan araştırmada ön-test puanlarında aralarında anlamlı bir fark olmayan üç grupta, üç ayrı yöntemin “Geometrik Cisimler” alt öğrenme alanındaki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda alt problemlerin veri analizinde kullanılan testler şu şekildedir:

i. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımda 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili ön-test ölçümleri arasında anlamlı farklılık var mıdır?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir.

Tek faktörlü (yönlü) varyans analizi, ilişkisiz iki ya da daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek üzere uygulanmaktadır (Büyüköztürk, 2014, s. 48).

ANOVA’nın uygulamaya ilişkin başlıca varsayımları:

1. Bağımlı değişkene ait puanlar (ölçümler) en az aralık ölçeğindedir.

2. Puanlar bağımlı değişkende etkisi araştırılan faktörün her bir düzeyinde normal dağılım gösterir.

49

4. Bağımlı değişkene ilişkin varyanslar her bir örneklem için eşittir (bu varsayımın geçerliği, SPSS 10.0 analiz uygulamasında Levene F testi ile incelenmektedir) (Büyüköztürk, 2014, s. 48).

Bu varsayımların sağlanması şartıyla One-Way Anova testi yapılarak grupların ön-test ölçümleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı, bir farklılık var ise hangi gruplar arasında olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

ii. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili son-test ölçümleri arasında anlamlı farklılık var mıdır?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir. One-Way Anova testi varsayımlarının sağlandığı kontrol edilerek test uygulanmıştır.

Deneysel araştırma sonucu üç farklı yöntemin uygulandığı öğrenci gruplarının son-test ölçümleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı, bir farklılık var ise hangi grup lehinde bir farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

iii. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili kalıcılık testi ölçümleri arasında anlamlı farklılık var mıdır?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir. One-Way Anova testi varsayımlarının sağlandığı kontrol edilerek test uygulanmıştır.

Deneysel araştırma sonucu üç farklı yöntemin uygulandığı öğrenci gruplarının kalıcılık testi ölçümleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı, bir farklılık var ise hangi grup lehinde bir farklılık olduğu belirlenmiştir.

50

iv. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili son-test ölçümleri ile kalıcılık testi puanları arasında anlamlı farklılık var mıdır?” alt problemi ilişkili örneklemler için t-testi (Paired Samples T-Test) kullanılarak analiz edilmiştir.

İlişkili örneklemler için t-testi, ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan (birbirinden) anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için kullanılmaktadır (Büyüköztürk, 2014, s. 67).

İlişkili örneklemler için t-testinin uygulanabilmesi şu koşulların karşılanmasına bağlıdır: a) Bağımlı değişkene ait puanlar en az aralık ölçeğindedir.

b) İlişkili iki ölçüm setine ait fark puanları normal dağılım gösterir (Büyüköztürk, 2014, s. 67).

İlişkili örneklemler için t-testi varsayımları sağlanması şartıyla test uygulanarak veriler analiz edilmiştir. Böylece gruplarda uygulanan öğretim yöntemlerinin konuların kalıcılığının sağlanmasında ne kadar etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

v. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili ön-test ölçümleri, cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için t-testi (Independent Samples T- Test) kullanılarak analiz edilmiştir. İlişkisiz örneklemler için t-testi, iki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için kullanılmaktadır (Büyüköztürk, 2014, s. 39). Üç gruptaki kız ve erkek öğrencilerin ön-test puanlarına göre uygulama öncesi her gruptan elde edilen veriler ayrı ayrı analiz edilerek bakılmıştır. İlişkisiz örneklemler için t-testi ile grupların ön-test ölçümlerinin cinsiyet ayrımına göre farklılık gösterip göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır.

51

vi. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili son-test ölçümleri, cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için t-testi (Independent Samples T- Test) kullanılarak analiz edilmiştir. İlişkisiz örneklemler için t-testi ile grupların son-test ölçümlerinin cinsiyet ayrımına göre farklılık gösterip göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır.

vii. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencilerinin, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencilerinin ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili kalıcılık testi ölçümleri, cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için t-testi (Independent Samples T-Test) kullanılarak analiz edilmiştir. İlişkisiz örneklemler için t-testi ile grupların kalıcılık testi ölçümlerinin cinsiyet ayrımına göre farklılık gösterip göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır.

viii. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencileri, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencileri ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili ön-test ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir. One-Way Anova testi varsayımlarının sağlandığı kontrol edilerek test uygulanmıştır. Deneysel araştırma sonucu üç farklı yöntemin uygulandığı öğrenci gruplarının ön-test ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediği, bir farklılık var ise hangi grup lehinde bir farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

52

ix. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencileri, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencileri ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili son-test ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir. One-Way Anova testi varsayımlarının sağlandığı kontrol edilerek test uygulanmıştır. Deneysel araştırma sonucu üç farklı yöntemin uygulandığı öğrenci gruplarının son-test ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediği, bir farklılık var ise hangi grup lehinde bir farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

x. alt problemde: “Ortaokul 8. sınıf Geometrik Cisimler konusunun buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanarak öğretimin gerçekleştiği Deney-1 grubu öğrencileri, buluş yolu öğrenme stratejisine göre GeoGebra 5.0 yazılımında 3D gözlük kullanmadan öğretimin gerçekleştiği Deney-2 grubu öğrencileri ve geleneksel yöntem kullanılarak ders kitabıyla öğretimin gerçekleştiği kontrol grubu öğrencilerinin başarı düzeyleri ile ilgili kalıcılık testi ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık göstermekte midir?” alt problemi ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılarak analiz edilmiştir. One-Way Anova testi varsayımlarının sağlandığı kontrol edilerek test uygulanmıştır. Deneysel araştırma sonucu üç farklı yöntemin uygulandığı öğrenci gruplarının kalıcılık testi ölçümleri aynı cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediği, bir farklılık var ise hangi grup lehinde bir farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler