• Sonuç bulunamadı

Dinamik Yazılımda “Geometrik Cisimler” Konusunda YapılanYurt Dışı

2.2. Dinamik Yazılımda “Geometrik Cisimler” Konusunda Yapılan Çalışmalar

2.2.2. Dinamik Yazılımda “Geometrik Cisimler” Konusunda YapılanYurt Dışı

Karaibryamov, Tsareva, Zlatanov (2012); çalışmalarında Sam interaktif eğitim yazılımında prizma ve piramitlerin karşılıklı aksonomitrisi konusunun öğretimini ele almıştır.

29

Öğrenciler herhangi bir nesneyi çizim, rotasyon, genişleme, büzülme üzerinde uygulayabileceğiniz her tarafta kesişen iki polihedronlarına kompozisyonunun dönen bir 3D görüntü izlemek ve ortak parçanın dönen bir 3D görüntüsünü ayırabilmektedir. Sam programı prizma ve piramitlerin aksonometrisi konusunda geometri eğitiminin yaratıcı olmasında ve dinamik geometrik çizimler oluşturmaya imkan verdiği belirtilmiştir.

Turmudi ve Erlina (2012), geometrinin öğrencilerin en çok zorlandığı ana konulardan olduğunu belirterek yapılandırmacı yaklaşıma dayanan bir çalışma yapmışlardır. 40 öğrenci ile yapılan çalışmada taban alanları aynı olan prizma ve piramitler verilmiştir. Yapılan çalışmada prizma ve piramitler modellenerek prizmaların hacmini ve piramitlerin hacmini öğrenciler bulmuştur. Bulunan sonuçları ilişkilendirerek prizmanın hacminden yararlanarak piramidin hacim formülünü bulmuştur.

2.3. 3D Teknolojisinin Öğrenme-Öğretme Ortamında Kullanımı ile İlgili Yapılan Çalışmalar

2.3.1. 3D Teknolojisinin Öğrenme-Öğretme Ortamında Kullanımı ile İlgili Yapılan Yurt İçi Çalışmalar

Aktümen, Doruk ve Kabaca (2012) tarafından yapılan çalışmada GeoGebra Beta 5.0 yazılımında üç boyutlu düşünme yeteneği gerektiren bir problem geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı GeoGebra’nın 3D Grafik görünümde problemin görselleştirilerek analiz edilmesinden yararlanarak modelden probleme öneri üretmektir. Burada görsel çözüm cebirsel yaklaşım tarafından desteklenmiştir. Sonuç olarak, GeoGebra'da geometrik ve cebirsel temsilleri arasındaki ilişkiyi yaratma kapasitesi de 3 boyutlu anlamda sunularak hem cebirsel hem de görsel çözüm görülmüştür. 3D Grafik görünümünün eklenmesi Geometrik Cisimler konusundaki yüzey alanı ve hacim hesaplamalarının daha anlaşılır olmasını sağlayacağı düşünüldüğünden bu çalışmada 3D gözlüklerle birlikte etkisi araştırılmaktadır.

Peker, Gülekon, Özkan, Anıl ve Turgut (2014), çalışmalarında karmaşık anatomik yapıların üç boyutlu anaglif stereo yöntemi kullanılarak öğrencilere anlatılması ve bunun geleneksel iki boyutlu ders anlatımı ile karşılaştırılmasını araştırmıştır. Fossa infratemporalis ve fossa pterygopalatina gibi etrafı kemiklerle çevrili olan ve karmaşık gözüken yapıların öğrenciler tarafından algılanması zor olduğundan çalışmalarında adı

30

geçen yapıların anlaşılabilmesinde üç boyutlu anaglif stereo görsel aracın etkisini araştırmışlardır. Adı geçen bölgelerle ilgili olarak anatomi bölümünde bulunan kadavralar, kuru kafalar ve modellerden elde edilen anaglif stereo görüntüler hazırlanmıştır. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. sınıf öğrencilerine (88 öğrenci) topografik anatomi derslerinde bir gruba (Grup 1, n=44) üç-boyutlu anaglif stereo görüntüler ve diğer gruba da (Grup 2, n=44) iki-boyutlu görüntüler gösterilerek araştırma yapılmıştır. Her sunumun bitiminde öğrencilerin konuyu anlama derecesini saptamak için sınav yapılmış ve geri bildirim formu doldurmaları istenmiştir. Gruplara ait sınav sonuçları ve geri bildirim değerleri Mann Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldığında Grup 1’deki öğrencilerin sınav notu ortalaması 49,7; Grup 2’dekilerin sınav notu ortalaması ise 24,7 olarak bulunmuştur. Grup 1’in sınav sonuçları ve geri bildirim formunda ders ile ilgili verdikleri puanlar Grup 2 ile karşılaştırıldığında daha yüksek bulunmuştur. Bu fark istatistiksel olarak da anlamlı görülmüştür. Bu çalışmada olduğu gibi, bu tür anatomik yapıların 3B olarak sunulması öğrencilerin konuyu anlamalarını kolaylaştırdığından bilgisayar teknolojisinin hızla ilerlemesine paralel olarak bu tür sunumlarının artacağına ve öğrencilerin bunlardan daha çok fayda sağlayacağına inandıklarını ifade etmişlerdir. Yapılan bu çalışma 3 boyutlu anaglif gözlükleriyle yapılan öğretim 3D teknolojisinin farklı bilim dallarının anlaşılması zor olan konularının öğretiminde yararlanılabileceğini göstermektedir.

Güngör ve Kurt (2014), artırılmış gerçeklik çalışmalarında elde edilen 3 boyutlu görsellerin izleyici tarafından anlaşılırlığı üzerine çalışmışlardır. Çeşitli firmalar tarafından üretilmiş 3 boyutlu artırılmış gerçeklik gözlükleri halen yüksek fiyatları ile tüketicilere hitaptan uzakta olduğundan bu çalışmada bilinen en ucuz 3 boyutlu gözlükler olan kırmızı ve camgöbeği (anaglif) gözlükleri bu amaçla kullanılmıştır. Elde edilen sol ve sağ görüntünün yerleşimi de insan gözünü yormayacak şekilde ayarlanmıştır. Bu çalışmada artırılmış gerçeklik (AG) tekniği için en popüler araç olan ARToolKit ve grafikler için OpenGL kullanılmıştır. AG ile sol ve sağ göz için ayrı ayrı üretilen görüntüleri, ilgili gözün görmesi sağlanmıştır. Bu çalışmada enstitü binasını AG ile gösteren bir sistem geliştirilmiştir. Zemini beyaz yaparak dış dünya görüntüleri sonuçtan çıkartılmıştır. Bu çalışmada ucuz kırmızı-camgöbeği gözlük özel bir donanım ihtiyacı gerektirmeden kullanılabildiği için tercih edilmiştir. Fakat bu gözlükler renklerle oynadığı için tam bir üç boyut algısı veremediğini belirtmiştir. Gelecekte aktif veya pasif üç boyutlu gözlük

31

kullanımı mobil cihazlarda mümkün olursa daha sağlıklı bir sistem geliştirilebilirse üç boyut algısının mobil cihazlarda daha iyi olacağını belirtmişlerdir.

2.3.2. 3D Teknolojisinin Öğrenme-Öğretme Ortamında Kullanımı ile İlgili Yapılan Yurt Dışı Çalışmalar

Villani, Carpenter ve Arns (2006); yaptıkları çalışmada işitme engelli öğrencilerin 3 boyutlu ortamda öğrencilerin matematiksel becerilerinin arttırmayı amaçlamıştır. Matematik kavramları ve matematiğin terimlerini 3D asıl şekiller ve çevreden durumlarla Amerika işaret dilini kullanarak öğretmişlerdir. İşitme engellilerin öğrenme ortamlarının geliştirilmesi açısından 3D işaretlerinin yüksek akıcılıkla motivasyon sağlamakta olduğu; karmaşık gerçek yaşam öğrencilere 3 boyutlu avatar ve çevre arasında etkileşim ve doğal iletişim kullanıcılar ve uygulama aracılığıyla mimiklerle kontrol sistemi oluşturulması gerektiği bulgusuna ulaşılmıştır.

Cuendet, Bonnard, Do-Lenh ve Dillenbourg (2013) yaptıkları çalışmayla artırılmış gerçeklik çalışmalarının sadece laboratuvar ortamında değil, sınıf ortamında yapılacak düzenlemelerle de gerçekleştirilebileceğini göstermeye çalışmıştır. Düzenli uygulamaların bir parçası olarak üç sınıfta artırılmış gerçeklik öğrenme ortamları geliştirilmiştir. Bu sistemler ve sağladıkları öğrenme faaliyetleri öğretmenler ile birlikte geliştirilmiştir. Çalışmaları kapsamında İsviçre’de meslek eğitimi veren lise düzeyindeki bir okulun sınıflarında düzenlemeler yaparak artırılmış gerçeklik uygulamalarının sınıf ortamında kullanılabilirliğini test etmişlerdir. Yapılan çalışma artırılmış gerçeklik teknolojisi ürünlerinin, sınıfı diğer derslerde de kısıtlamadan ve ders işlenişini engellemeden kullanılabileceğini göstermiştir.

Di Serio, Ibáñez ve Kloos’un (2013) İspanya’da ortaokul seviyesindeki öğrencilerle yaptığı artırılmış gerçekliğin öğrencilerin motivasyonuna etkisi çalışmasında, öğrencilerin derse karşı dikkat, ilgi, güven ve memnuniyetlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Artırılmış gerçeklik sanat detayları hakkında başyapıt görüntüleri geliştirmek için kullanılmıştır. Ses, video, 3D modeller kullanılarak yapılan öğretim öğrencileri olumlu yönde etkilemiştir.

33

BÖLÜM III

Benzer Belgeler