• Sonuç bulunamadı

3.8. Verilerin Analizi

3.8.1. Nicel Verilerin Analizi

Nicel verilerin analizinde parametrik veya parametrik olmayan testler kullanılmaktadır. Bu testler arasında seçim yapılabilmesi için öncelikle veri setlerinin normal dağılım gösterip göstermediğinin belirlenmesi gerekmektedir (Yazıcıoğlu ve Erdoğan, 2004:

155). Bu nedenle çalışmadan elde edilen veri setlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini anlamak için tüm nicel veri setlerine Shapiro-Wilk Testi uygulanmıştır.

Bu araştırmanın nicel verileri aşağıda yer alan araştırma sorularına uygun farklı analizlerin yapılmasıyla elde edilmiş ve veriler SPSS 11.5 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmada yapılan tüm analizlerde anlamlılık düzeyi .05 kabul edilmiştir. Bu sorular ve sorulara yönelik analiz çeşitleri şu şekildedir:

Araştırmada; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu başarıları, kimya dersine yönelik tutumları, problem çözme becerileri ve mantıksal düşünme yetenekleri açısından uygulama öncesinde gruplar arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

8. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin

a. ABKABT ön test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? b. KDYİTÖ ön test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? c. PÇE ön test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? d. MDYT ön test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için farklı gruplarda yer alan öğrencilerin ön test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemede kullanılan bağımsız gruplar t-testi (ilişkisiz örneklem t-testi) uygulanmıştır.

Araştırmada; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu başarıları, kimya dersine yönelik tutumları, problem çözme becerileri ve mantıksal düşünme yetenekleri açısından uygulama sonrasında gruplar arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

9. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin

b. KDYİTÖ son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? c. PÇE son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? d. MDYT son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için farklı gruplarda yer alan öğrencilerin son test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemede kullanılan bağımsız gruplar t-testi (ilişkisiz örneklem t-testi) uygulanmıştır.

Araştırmada; deney grubu öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu başarıları, kimya dersine yönelik tutumları, probleme dayalı öğrenme yöntemine yönelik tutumları, problem çözme becerileri ve mantıksal düşünme yetenekleri açısından uygulama öncesi ve sonrasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

10. Deney grubu öğrencilerinin

a. ABKABT ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. KDYİTÖ ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. PDÖYYTÖ ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

d. PÇE ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

e. MDYT ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için aynı grupta yer alan öğrencilerin ön ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemede kullanılan bağımlı gruplar t-testi (ilişkili örneklem t-testi) uygulanmıştır.

Araştırmada; kontrol grubu öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu başarıları, kimya dersine yönelik tutumları, problem çözme becerileri ve mantıksal düşünme yetenekleri açısından uygulama öncesi ve sonrasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

11. Kontrol grubu öğrencilerinin

a. ABKABT ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. KDYİTÖ ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. PÇE ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

d. MDYT ön test ortalaması ile son test ortalaması arasında anlamlı bir fark var mıdır?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için aynı grupta yer alan öğrencilerin ön ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığını belirlemede kullanılan bağımlı gruplar t-testi (ilişkili örneklem t-testi) uygulanmıştır.

Araştırmada; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu başarılarının, kimya dersine yönelik tutumlarının, problem çözme becerilerinin ve mantıksal düşünme yeteneklerinin uygulama sürecinde cinsiyete göre anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

a. ABKABT puanları cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermekte midir? b. KDYİTÖ puanları cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermekte midir? c. PÇE puanları cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermekte midir? d. MDYT puanları cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermekte midir?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için farklı gruplarda yer alan öğrencilerin belirtilen test ve ölçeklerden aldıkları puan ortalamalarının, kullanılan öğretim yöntemlerine ve cinsiyete bağlı olarak uygulama öncesinden sonrasına farklılık gösterip göstermediğini belirlemede kullanılan bağımsız gruplar t-testi (ilişkisiz örneklem t-testi) uygulanmıştır.

Araştırmada; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin baba eğitim durumlarının Asitler ve Bazlar konusu başarılarına, kimya dersine yönelik tutumlarına, problem çözme becerilerine ve mantıksal düşünme yeteneklerine etkisi olup olmadığını belirlemek için aşağıda yer alan sorulara yanıt aranmıştır.

13. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin baba eğitim durumu ile

a. ABKABT puanları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? b. KDYİTÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? c. PÇE puanları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? d. MDYT puanları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

Belirtilen bu soruların yanıtını bulabilmek için farklı gruplarda yer alan öğrencilerin belirtilen test ve ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları arasındaki farkın sıfırdan anlamlı bir şekilde farklı olduğunu belirlemede kullanılan ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü ANOVA (One-Way ANOVA) testi uygulanmıştır.

Benzer Belgeler