• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 5. KORE DİZİLERİNİN GENÇ İZLEYİCİLERI ÜZERINE NICEL BIR ALIMLAMA ARAŞTIRMASI

5.1. Nicel Araştırmanın Metodolojisi

Hallyu başlayalı 20 yıl olmuştur.1997 yılında Kore dizilerinin ilk olarak Çin’de başarılı bir şekilde yayılma göstermesiyle Hallyu akımı başlamıştır. Hallyu 2000li yılların başında Kore dizileri ile çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Bugünün Hallyu’su içeriğin ötesinde çeşitli dalgalanma etkilerine sahiptir. K-pop ve dizi gibi Hallyu içeriklerin, büyük ilgi görmesiyle türeyen Hallyu sayesinde Kore güzellik, moda, yemek, turizm gibi çeşitli alanlarla birlikte deniz aşırı tüketiciler tarafından da oldukça ilgi görmektedir. Hallyu içeriklerine olan ilgiden dolayı Kore marka ürünlerin popülaritesi artmış ve Kore’nin kültürü sanayi ile birleştirilerek Hallyu ürünlerinin satışı yükselmiş, katma değer yaratılmıştır.

Ek olarak Hallyu, sadece Kore’nin ulusal marka imajının yükselişinde katkıda bulunmamakta, aynı zamanda Kore’ye birçok ekonomik fayda da getirmektedir. Örneğin, Asya Kültür Endüstri Politikası Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaya göre, 2005 yılında Hallyu’nun ekonomiye katkısının 4.5 trilyon dolara ulaştığı ortaya çıkmıştır. Bu günlerde de Hallyu’nun toplam ihracat tutarının 2017 yılında 82.1 trilyon dolar olduğu görülmüş, ekonomiye katkısının yaklaşık 10 yıl içinde önemli ölçüde arttığı ortaya çıkmıştır. Ulusal marka imajının oluşması ve değişmesi, ulusal marka değerini ülkeler arasındaki rekabet edilebilirlik bakış açısıyla arttırmak amacıyla kümülatif olarak ilerletirken, Kore Dalgası, Kore ulusal marka imajını kısa sürede değiştiren başarılı bir durum olmuştur.

Bu anket Türkiye’de “She Was Pretty” dizisinin orijinal Kore versiyonu ile uyar-lama versiyonu sayesinde ülkelerin gözünde Kore’nin ulusal marka imajının artması ve

ülkeler arası alış-verişin gelişmesinin anlaşılabilmesi ve analiz edilmesi için yapılmıştır. . Kore dizileri ile uyarlama diziler karşılaştırıldığında görülen ulusal ülke imajı hakkındaki algı, ulusal Kore marka imajı ile Kore şirketlerine karşı algı ve ürünlere olan algının etkilenmesindeki ilişkisinin anlaşılması için çok önemli bir unsurdur. Hallyu’nun, kültü-rel bir olgu olarak Kore marka ivmesini güçlendirmesi ve Kore ürünlerinin daha çok tercih edilmesi ve satın alınmasını dolaylı veya doğrudan etkileyip etkilemediği hakkında araştırma yapılmıştır. Ancak Çin, Japonya gibi Asya ülkeleri tarafından yapılmış an-ketlerden farklı olarak bu anketin Asya sınırlarını aşarak farklı bir ülkede yapılmış olması bu anketi daha anlamlı kılmaktadır.

2007 ile 2008 yıllarında da Kore’nin kültür ürünleri, özellikle dizilerin yurt dışı satış durumuna bakılacak olursa, “Dae Jang Geum” gibi Hallyu dizileri Orta Asya(Suudi Arabistan, İran vb.) bölgeleri ve CIS(Commonwealth of Independent States) gibi bölge-lerde yayınlanmaktadır. Bölgebölge-lerde Hallyu’nun nasıl bir oluşum gösterdiğini medya sayesinde kontrol etmek mümkündür. Ancak günümüzde araştırmaların büyük çoğunluğu Uzak Doğu Asya merkezli olup Kore’ye yakın bölgelere odaklanılarak yapılmaktadır.

Çeşitli bölgelerde oluşum gösteren Hallyu’nun, Kore’nin ulusal marka imajında nasıl bir etkileşim gösterdiği, Kore ürünlerinin alış-verişine nasıl bir etki yaptığı ko-nusunda yapılan araştırmaların kapsamı ve sonuçları çok sınırlıdır. Özellikle Türkiye’de Hallyu dizilerin popüler olması, 2005 yılından bu yana yaklaşık 15 seneyi bulmuştur.

Hallyu dizilerin popülaritesinin yükselmesiyle yaklaşık 20 Kore dizisinden uyarlanan diz-ilerin yayıldığı halde Türkiye’de Hallyu dizi ve uyarlama dizdiz-ilerin etkisiyle Hallyu’nun nasıl bir etki gösterdiğini ortaya koyan araştırmalar oldukça yetersizdir. Ulusal marka imajının oluşumunu etkileyen dizi türlerini ayırmak ve aralarındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak önemlidir. Ulusal marka imajında yönetim stratejisinin ulusal boyutta oluştu-rulmasında ve kolaylaştırılmasında yardımcı olması beklenmektedir. Bu nedenle bu

an-ket, ulusal marka imajının sadece ürün özellikleri hakkında inanç ve tutumlarla para-metrelerin rol oynadığını değil aynı zamanda satın alma niyetinden etkilendiği bulgu-larına dayanmaktadır(Obermiller& Spangenberg, 1989). Bu anketin amacı, Hallyu diz-ilerinin ulusal marka imajı algısı üzerindeki etkisini ve ulusal marka imajının kurumsal ve ürün algısı üzerindeki etkisini araştırmaktır.

Anketin Amacı

Yukarıda dikkatle araştırıldığı gibi, Türkiye’de Kore popüler kültürüne olan ilgiden kaynaklanan Kore ürünlerini satın alma, Kore’yi ziyaret etme, Kore yemeklerini yeme, Korece’yi öğrenme gibi Kore kültürünü deneyimleyen Hallyu fanlarının(takipçilerinin) sayısı artış göstermiştir. Bu çalışmada orijinal Kore dizisi ile uyarlama Türk dizisinin alımlanması, izleyicilerce algılanan Kore imajı Kore markalarının tercih derecesi ve Kore ürünlerinin satın alınması, Kore’ye yapılan ziyaret, Kore kültürünün deneyimlenmesi gibi etkileri araştırılmıştır.

Nicel izleyici araştırması ile şu konularda bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır: İlk olarak Orijinal Kore dizisi “She Was Pretty” ile uyarlama Türk dizisi “Seviyor Sevmiyor”un izlenmesi ile görülen Hallyu tercih derecesi ve Kore ile ilgili algı değişimi.

İkinci olarak Orijinal Kore dizisi “She Was Pretty” ile uyarlama Türk dizisi “Seviyor Sevmiyor”un izlenmesi ile görülen Hallyu ülke trendlerinin(ulusal marka imajının) tercih derecesi, Kore mallarının satın alınmasındaki etkisi. Üçüncü olarak Orijinal Kore dizisi

“She Was Pretty” ile uyarlama Türk dizisi “Seviyor Sevmiyor”un izlenmesi ile görülen Hallyu ülke trendlerinin tercih derecesi, Kore’ye yapılan ziyaretlerin amacına etkis. Dö-rdüncü olarak,Orijinal Kore dizisi “She Was Pretty” ile uyarlama Türk dizisi “Seviyor Sevmiyor”un izlenmesi ile görülen ülke trendlerinin(ulusal marka imajının) tercih de-recesi, Kore yemeklerinin satın alınması ve Korece öğrenme isteğinin hızla yayılmasına

etkisi.

Anket Tasarısı

Araştırma kapsamında yapılan anket, orijinal Kore dizisi “She Was Pretty” ile Türk uyarlaması “Seviyor Sevmiyor”un izlenmesi ileHallyu içeriklerine (Kore malları, Kore ziyaretleri ve Korece öğrenme amacı) yönelim arasındaki ilişki ortaya çıkarmak amacıyla tasarlanmıştır.

Örneklem ve Uygulama

Araştırma, Türkiye’de 12-39 yaş aralığındaki genel dizi seyircilerinden basit gelişigüzel örneklem metodu kullanılarak toplam 300 kişi üzerinde “Google Anket Pro-gramı” kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ankette değerlendirilmek üzere “She Was Pretty”, “Seviyor Sevmiyor” dizileri seçilmiştir. Araştırma 17.04.2019 - 01.05.2019 ta-rihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Ölçme yöntemi olarak kendi kendine doldurma anketi kullanılmıştır. Bu çalışma, Kore dizileri izleyenlerin tepkilerini ve dizilerin Türk genç izleyici kitlesi üzerine etkisini inceleyen bir çalışmadır. Karşılaştırma amacıyla seçilen diziler “She was pretty” ve “Se-viyor sevmiyor”, bu dizilerin popülerliği ve Hallyu etkisi analiz edilecektir.