• Sonuç bulunamadı

Nakledilen Bitki Türleri

Belgede (Genişletilmiş Baskı) (sayfa 71-94)

Nakledilen Bitki Türleri

Bursa-Gölecik, Bursa-Büyük Kumla, Yalova-Karadere, Çanakkale-Aşağıçavuş, Afyonkarahisar-Çay, Amasya-Aydınca, İzmir-Rahmanlar*, İzmir Karareis*, Muğla Girme*

*Proje çalışması 2014 yılında başlamış olup, 2015 yılı sonunda tamamlanmıştır.

Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi

Proje ile sahip olunan biyolojik kaynakların izinsiz yurt dışına çıkarılması, ülkemizin kontrolü ve/veya ortaklığı dışında çeşitli gayelerle kullanılmasının önlenmesi hedeflenmiştir. 2013 yılında başlatılan proje 2015 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

Biyokaçakçılıkla Mücadele Kapsamında 2015 yılında aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:

• Biyokaçakçılık vakalarının takibini kolaylaştırmak üzere veri tabanı da içeren biyokaçakçılık bilgi paylaşım sistemi kurularak işlerlik kazandırılmıştır,

• 81 İlde halka ve kolluk birimlerine yönelik basılı ve görsel eğitim materyalleri hazırlanmış ve bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır,

• İlköğretim öğrencilerine yönelik animasyon film yaptırılmıştır,

• Sahil Güvenlik Birimlerine 29 noktada biyokaçakçılıkla mücadele seminerleri verilmiştir,

• Sahil Güvenlik Temel Eğitim Programında ve EGM Kaçakçılıkla Mücadele Uzmanlık programında Centaurea ptosimopappa Hayek Muscari babachii Eker Koyuncu

Dactylorhiza iberica

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Grafik 10: Biyokaçakçılıkla Mücadele Yıllara Göre Vaka Sayıları

Araştırma İzinleri

Bakanlığımız, ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında biyolojik çeşitlilik unsurlarının tabiattan toplanması ile alakalı bilimsel araştırmaları düzenlemek maksadıyla araştırma izinleri vermektedir.

“Araştırma İzinleri Bilgi Sistemi” programı üzerinde çalışmalar devam etmekle birlikte 2015 yılı sonu itibariyle 823 araştırma müracaatı değerlendirilmiş ve neticelendirilmiştir.

Biyolojik Çeşitliliği İzleme ve Değerlendirme Faaliyetleri

Ulusal ölçekte Biyolojik Çeşitliliğin izlenmesine yönelik çalışmaların yer aldığı “Biyolojik Çeşitliliği İzleme ve Değerlendirme Raporu 2013-2014” hazırlanmıştır.

Bu raporun neticesinde ulusal izleme mekanizmasının geliştirilmesi süreci başlatılmıştır.

Biyolojik Çeşitliliği İzleme ve Değerlendirme Raporu ülke bazında biyolojik çeşitliliğin durum ve eğilimlerini ortaya koymaktadır. Biyolojik çeşitliliğe yönelik yürütülen çalışmalar hususunda ilgi gruplarının bilgi ve farkındalığın artmasını sağlamak üzere hazırlanmıştır.

2 2 2

9

21

11

2 3

7

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

2015 YILI FAALİYET RAPORU

Doğa Koruma Durum Raporu

Her yıl doğa korumaya ilişkin temel verilerinin yer aldığı rapor hazırlanarak e-kitap formatında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sayfası üzerinden erişime sunulmuştur.

Erişim adresi: www.milliparklar.gov.tr/kitap/141

Resmi İstatistikler

Bakanlar Kurulu’nun 2013/5386 sayılı Kararı ile Resmi İstatistik Programı(RIP) kapsamında Korunan Alan İstatistikleri’ni yayımlama yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir. Bu kapsamda Korunan

Alan İstatistikleri her yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

2014 yılı Resmi Korunan Alan İstatistikleri hazırlanmış web sayfasında erişime sunulmuştur. İlk kez korunan alan istatistikleri kitap halinde tasarımı yapılmış basım aşaması devam etmektedir.

Erişim adresi: www.milliparklar.gov.tr/Anasayfa/istatistik Doğa Koruma Faaliyetleri

Ülkemizin doğa koruma sistematiğinin oluşturulması ve Avrupa Birliği Çevre Faslı kapsamında doğa koruma alt sektörü ile ilgili uygulama ve uyumlaştırma maksadıyla “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu“ tasarısı hazırlanmıştır.

Ülkemizin taraf olduğu uluslararası veya çok taraflı sözleşmeler;

 BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi,

 Avrupa Peyzaj Sözleşmesi,

 Bern (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma) Sözleşmesi,

 Bükreş (Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması) Sözleşmesi,

 RAMSAR (Sulak Alanların Korunması) Sözleşmesi,

 CITES (Nesli tehlike altında bulunan türlerin ticaretine dair) Sözleşme,

 Barselona Sözleşmesi kapsamında Biyolojik Çeşitlilik ve Akdeniz Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokol (RAC/SPA)

Tabiat sevgisi aşılamak ve zengin biyoçeşitliliğimizin korunması açısından farkındalık oluşturmak üzere; ülke genelinde İlk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik doğa koruma eğitimleri verilmektedir.

Bu kapsamında;

• 2012 yılında 38 600, • 2013 yılında 91 000, • 2014 yılında 62 000,

2015 yılında Aralık sonuna kadar yaklaşık 140.000 öğrenciye eğitim verilmiştir. Bu eğitimlerde ülkemize özgü bitki ve hayvan türlerimiz hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hem görsel hem de teorik olarak gerçekleştirilmektedir.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Çevresel Etki Değerlendirmesine Tabi Faaliyetlerin Tabiata Etkisinin Azaltılması Yönündeki Çalışmalarımız

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında hazırlanan ÇED Raporları incelenerek tabiatın korunması için gerekli tedbir ve tavsiyelerin ÇED Raporlarında yer alması sağlanmıştır.

ÇED Yönetmeliği Ek-1 listesinde yer almayan ve biyolojik çeşitliliği, yaban hayatını, sulak alanları, korunan alanları, tehdit ve tehlike altında olan endemik ve nadir türleri etkilemesi muhtemel faaliyetler için bilimsel değerlendirmeler içeren ayrıntılı raporlar ile görüş oluşturulmaktadır. Bu kapsamda önleyici ve telafi edici tedbirlerle etkinin en aza indirileceğinin bilimsel tabanlı raporlarla taahhüde bağlanmaktadır.

Tabiat Turizmi Master Planı

Ülkemizin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi ve arkeolojik değerlerin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu alanların ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının sağlanması ile sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek doğaya dayalı turizm/ekoturizm aktivitelerinin planlanması ve uygulanması maksadıyla 81 ili kapsayan “Doğa Turizm Master Planları” tamamlanmıştır. Her il için hazırlanan Doğa Turizmi Master Planlarının öncelikle korunan alanlar, sulak alanlar ve yaban hayatı geliştirme sahalarında uygulanmasına ilişkin “ Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı” hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. Örnek olarak Burdur İli Doğa Turizmi Eylem Planı hazırlanarak tüm bölge müdürlükleriyle paylaşılmıştır.

Milli Parklar ve Tabiat Parkları

Ülkemizin taşıdığı tabii, kültürel ve tarihi değerlerin bir arada bulunduğu alanları milletimize ve bütün dünyaya tanıtmak ve bu değerleri korumak için bugüne kadar 40 adet milli park, 204 adet tabiat parkı, 112 adet tabiat anıtı ve 31 adet tabiatı koruma alanı ilan edilmiştir.

Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma alanı ve Tabiat Alanı sayısı 174 adetten 387 adete çıkartılmıştır.

Korunan alanlar taşıdıkları kaynak değerlerinden dolayı ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen alanlardır. Korunan alanlara gelen ziyaretçi sayısı küresel ölçekte her yıl yaklaşık %10 oranında artmaktadır.

Ülkemizde korunan alanlara gelen ziyaretçi sayısı; 2015 yılı sonu itibarıyla 12 milyon 500 bin kişidir.

2015 YILI FAALİYET RAPORU

Grafik 11: 2002-2015 Milli Park ve Tabiat Parkı Sayısındaki Değişiklikler

Tarihi Milli Parklar

Diğer tarihi milli parkların yanı sıra, Çanakkale Destanı’nın yazıldığı Gelibolu Yarımadası (mülga), Başkomutan, Nene Hatun ve Sarıkamış Allahuekber Dağları Tarihi Milli Park ilan edilmiştir. Bakanlığımız bir yandan bu alanları korumakta, diğer yandan da her bir milli parkta yaşanan tarihi vakaları genç nesillere anlatmak için dünyanın en ileri teknolojileri ve sunum tekniklerinin kullanıldığı tesisler kurmakta, şehitlikleri ihya etmekte, önemli alanların tanıtımını yapmaktadır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı (Mülga)

Baştan sona muharebe alanı ve şehit mezarlarıyla dolu olan Yarımada’da, 1973 yılında milli park ilan edilinceye kadar münferit ve kısıtlı çalışmalar yapılabilmiştir. 1973 ve 2003 yılları arasındaki faaliyetler ise planlama ve bazı abideler ile temsili şehitliklerin yapımıyla sınırlı kalmıştır. Günümüz itibariyle alanda yabancılara ait 35 (abide, mezar, merasim alanı) eser bulunmakta olup ülkemize ait eser sayısı 58’dir.

28 Haziran 2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulması Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesi ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının Milli Park vasfı kaldırılmış ve Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Müze inşaatı dışında kalan alan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na devredilmiştir.

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Müzesinde 13 adet Şehitlik alanları, Ziyaretçi karşılama binası, Hastane çadırı, Sergi salonu, Şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu anıt duvarı, Sonsuzluk yolu, ahşap yürüyüş yolları, Mescit, kafeterya, tuvaletler ve otopark alanları yer almaktadır. İnşaatının geçici kabulü 2015 yılında yapılmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı

Sakarya Meydan Muharebesinin geçtiği alanlar Bakanlar Kurulu'nun 29.12.2014 tarih ve 2014/7152 sayılı Kararı ile "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" olarak ilan edilmiştir.

Milli Parkın en önemli kaynak değerleri muharebelerin geçtiği birinci ve ikinci hat mevzileri, şehitlerimizin

33

17

35

89

40

204

31

112

Milli Park Tabiat Parkı Tabiatı Koruma Alanı Tabiat Anıtı 2002 2015

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Jeoradarlarla şehitliklerin tespiti çalışmaları yapılmıştır. 14 ayrı bölgeden oluşan Tarihi Milli Parkta çalışmalar aralıksız devam etmektedir.

Ankara- Eskişehir yol güzergahında bulunan Mehmetçik Abidesi devralınmış, mevcut yapıları da içine alacak şekilde, yeniden planlanarak, öncelikli olarak Mehmetçik Abidesinde çalışmalara başlanmıştır.

26.02.2016 tarihinde tamamlanması hedeflenen çalışmalarda, abidenin bakımı onarımı ve tarihi yansıtan rölyef çalışmaları devam etmektedir.

Mehmetçik Abidesi

Bu alanlar aslına uygun olarak yenilenecek,

Sahanın tarihi önemi ortaya konulacak,

Tarihi ve tabii dokuyu koruyarak gelecek nesillere milli kültürün aktarılması sağlanacaktır.

Plan ve projelerin hayata geçirilmesinden sonra ziyaretçi sayılarının giderek artacağı tahmin edilmektedir.

Sakarya Köyü Şehitliği ile Mehmetçik Anıtı Kaidesi tadilat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmekte olup 2016 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Dua Tepe’de yapılan törenlerin milletimizin katılımıyla daha düzenli yapılabilmesi için 500 kişilik metal tribün, 1.200 kişilik amfi tiyatro yapımı ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Harekâtının vuku bulduğu 22.520 hektar büyüklüğündeki alan 2004 tarihinde Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.

Her yıl düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü için şehitlerimize yakışır bir güzergâh oluşturmak maksadıyla ana giriş kapısı, taklar, toplanma meydanı, mola noktası, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları projelendirilmiş olup yapım çalışmalarına başlanmıştır.

 Milli Park alanındaki mevcut şehitlikler ve belirlenen yerlerde şehit mezarlarının tespiti için jeoradarla inceleme yapılmıştır.

 Erzurum il sınırında 3 adet, Kars Sarıkamış ilçe sınırında 4 adet şehitlik ihya çalışmaları tamamlanmıştır.

 Bakanlığımızca Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nın ziyaretçi ve tanıtım merkezinin (Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi) projesi tamamlanmış ve 2016 yılında bitirilmek üzere çalışmalara başlanmıştır.

2015 YILI FAALİYET RAPORU

 Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezi İç Mekanı (Sarıkamış Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi) Sergileme Alanı ve Panorama Yapımı 2016 yılında tamamlanacaktır.

Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi Projesinden Görünüm

Nenehatun Tarihi Milli Parkı

Aziziye Tabyası’nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran kahraman Türk kadını Nenehatun hatırasına ve bölgede yaşanan Ermeni mezalimini ortaya koymak üzere bu alan 2009 yılında Tarihi Milli Park olarak ilan edilmiş olup uzun devreli gelişme planı 2012 yılında tamamlanarak Bakanlığımızca onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

 Erzurum Kültür Sokağı proje uygulama işine 2015 yılında başlanmış olup, 2016 yılında hayata geçirilecek proje ile Erzurum kent prestijine katkı sağlanacaktır.

 Milli Park alanı bir bütün olarak ele alınarak peyzaj projeleri yapılmıştır. Altyapı projeleri hazırlanmış ve yapım ihalesine çıkılmıştır. Çalışmalar 2015 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Milli tarihimiz açısından önemli olan İstiklal Harbimizde Büyük Taarruz emrinin verildiği ve 2.543 şehidimizin yattığı, yeniden "Bayrak" olduğumuz, bütün Dünya’ya Türk’ ün gücünü bir kere daha gösterdiğimiz bu topraklar, Türkiye’nin 17. milli parkı olarak 1981 yılında ilan edilmiştir. 2015 yılında da birçok yatırım ve projenin hayata geçirilmesine çalışılmakta olup projelerin son durumları şu şekildedir:

Afyonkarahisar ili Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde bulunan bütün şehitlikler ihya edilmiştir.

Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinin çevre düzenlemesi yapılmıştır.

 Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Abidesi şehitliğinin çevre düzenlemesi, mezar taşlarının yenilenmesi çalışması yapılmıştır.

 Büyük Taarruz ile başlayıp Büyük Zafer ile noktalanan İstiklal Harbimizin önemi, sebepleri, sonuçları ve kazanımları ile birlikte genç nesillere aktarabilmek, zafere giden yolda Büyük Taarruz sırasında ilk adımın atıldığı Afyonkarahisar coğrafyasının tarihi önemini anlatmak, Türk Gençliğinin Atatürk İlke ve

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Zafer Yürüyüşü

 26 Ağustos Tabiat Parkında yapılacak olan İstiklal Tanıtım Merkezi, panoramik müze niteliğindedir.

İstiklal Harbi öncesi, savaş anı ve savaş sonrası panorama sunum tekniği ile ziyaretçilere anlatılacaktır.

 Şuhut Büyük Taarruz Karargah Evinin (Atatürk Evi) etrafında özel mülkiyete konu olan malikânelerde 684.418 TL lik kamulaştırma işlemleri yapılmıştır.

 Afyonkarahisar İli Erkmen ve Ahmetpaşa Günübirlik Kullanım Alanı yapım ihalesi gerçekleştirilmiştir.

 Afyonkarahisar İli Antalya yolundan Kocatepe’ye çıkan yolun ihalesi yapılmış ve yol yapımına başlanmış olup, 2016 yılında tamamlanacaktır.

 Dumlupınar Şehitliği ve Büyükaslıhanlılar Şehitliğinde büfe, mescit, tuvalet yapımı gerçekleştirilmiştir.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Dumlupınar kısmında bulunan Zafertepe Abidesi’nin merasim alanında bulunan tribünlerinin üstleri vatandaşlarımızı güneşten ve yağmurdan korumak için kapatılmıştır.

Diğer Milli Park ve Tabiat Parklarında Yürütülen Faaliyetler

Uludağ Milli Parkı

Uludağ Milli Parkı Kayak Alanı Ana Planı, I. ve II. Gelişim Bölgelerindeki kayak alanları ile mekanik tesislerin uluslararası standartlara kavuşturulması ve pistlerde güvenliğin sağlanması için uygulama birliğini oluşturan Yönetim Planı hazırlanmıştır.

Uludağ Milli Parkı 1.Gelişim Bölgesi Yönetim Merkezi 1-2-3 Alanlarında Yapılacak Kapalı Otopark ve Kamu Hizmet Yapılarına ait Mimari ve Mühendislik Projeleri tamamlanmıştır.

2015 YILI FAALİYET RAPORU

Uludağ Milli Parkı Yönetim Merkezleri

Yönetim Merkezi-1 de alanın güvenliğini sağlayacak birimler (Jandarma Binası) yer almaktadır.

Uludağ Milli Parkı’nın kış döneminde en yoğun ziyaretçi alan oteller bölgesinde otopark ihtiyacını karşılamak ve hizmet veren kamu kuruluşlarını tek çatı altında toplamak için Yönetim Merkezi 2’nin yapımına başlanmıştır.

Yönetim Merkezi-2 de Giriş Kontrol Birimi, Milli Park İdare Binası, Kamu Hizmet Birimleri (ptt, elektrik ve su ödeme birimleri vb.) ve Kapalı Otopark yer almaktadır. Yapım çalışmalarına başlanmıştır. 2016 yılında hizmete açılacaktır.

Yönetim Merkezi-3 projesinde Karayolları Hizmet Binası, Sağlık Tesisi, İtfaiye, Arama Kurtarma Birimi ile DKMP İdari Hizmet Tesisleri yer almaktadır.

Uludağ I. Gelişim Bölgesi’nin çarpık yapılaşmasının önüne geçilmesi maksadıyla dönüşüm plan ve projeleri tamamlanmıştır.

II. Gelişim Bölgesi’nin imar planları çalışmaları tamamlanmış olup kongre merkezi, kapalı otopark, spor tesisleri ve günübirlik ziyaretçilerin ihtiyacı olan mescit, kır kahvesi vb. alanların yapılması planlanmıştır.

Sarıalan mevkiinde 52 adet orman köşkü tamamlanmıştır. Böylece alanda iptidai şartlarda tatil yapmak zorunda kalan ziyaretçilere, tabiatla uyumlu, gerekli hijyen ve konfora sahip orman köşklerinde tatil yapma imkanı sağlanmıştır.

Uludağ Milli Parkı Orman Köşkü

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Günübirlik kullanım alanlarına yönelik 20 adet piknik ünitesi, 8 mangal yeri, 8 bulaşık yıkama yeri, 10 çeşme, 4 çocuk oyun grubu ve spor alanları tamamlanmıştır.

Kamp alanlarının çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

Uludağ Milli Parkı’nın yerinden yönetiminin sağlanabilmesi için Sarıalan Yönetim Merkezi yapımı tamamlanmıştır.

Bursa - Uludağ teleferik hattı yenilenmesi ve Oteller Bölgesine uzatılması çalışmaları tamamlanmıştır.

Uludağ Milli Parkı Kamp Alanlarında yıllardır geleneksel olarak kurulan çadırlı kamp alanına daha güzel bir görüntü kazandırmak ve ziyaretçilere hizmet sunmak maksadıyla çadırların kurulduğu yerlere 200 adet Orman Evi yapılmıştır.

Spil Dağı Milli Parkı

Teleferik ve 2 adet otel yapımı işine başlanılmıştır. Çalışmada 27.05.2015 tarihinde yer teslim edilmiş olup projede kabul aşamasına gelinmiştir. 3 yılda bitirilmesi planlanmıştır.

Her birisine mesir macununda kullanılan 41 çeşit baharatın isminin verildiği 42 adet orman köşklerinin tefrişatı ve çevre düzenleme çalışmaları yapılmış olup ziyaretçilerin kullanımına açılmıştır. Tamamlanan alt yapı çalışmalarına ek olarak, elektrik kompanzasyon sistemi yapılmıştır. Çampınar ve Atalanı Günübirlik Kullanım Alanları düzenleme ve ihata çalışmaları yapılmıştır.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı fauna ve flora kitapçıkları bastırılmıştır. Milli Parkın tanıtım filminin çekilmesi ile Milli Parkın tanıtımı, bilinirliği ve erişilebilirliğinin artırılması sağlanmıştır.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı içerisindeki özellikle sulak alanlar kısmına kamera sistemi kurularak ziyaretçi tanıtım merkezinden izlenebilmesi sağlanmıştır. İğneada Ziyaretçi Merkezi salonunda kurulan sistem sayesinde canlı kamera görüntüleri iki duvara yansıtılmaktadır. Bu sayede ziyaretçiler milli park sulak alanlarındaki yaban hayatını (kuş vb.) gözleme imkânı bulmaktadır.

Manyas Kuşcenneti Milli Parkı

Ulusal ve Uluslararası alanlarda en önemli kuş yaşam alanlarından biri olarak kabul edilen Kuşcenneti Milli Parkında ziyaretçilere daha kaliteli hizmet sunmak maksadıyla 2015 yılında idare ve ziyaretçi merkezi restorasyonu ve yeni su haznesi yapılmıştır.

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Engellilere yönelik çevre düzenleme çalışmaları ve piknik masaları yapılmıştır. Bebek bakım odası mescit ve tuvalet yapımı gerçekleştirilmiştir. Mevcut ziyaretçi tanıtım merkezlerinin tefrişatı, tanıtım ve ikaz levhaları yaptırılmıştır.

Beydağları Sahil Milli Parkı

Topçam Günübirlik Alan Düzenlemeleri; namazgâh, piknik üniteleri, giriş kontrol ünitesi, giriş kapısı,yürüyüş yolları, çelik köprü, duş, kıl çadırlı piknik birimleri, kıl çadırlı şezlong, su haznesi, otopark ve giriş yol düzenlemeleri yapılmıştır.

Termesos Milli Parkı

Tanıtım ziyaretçi merkezi ve tabiat müzesi; müze sergi materyali, iç mekân düzenleme işleri tamamlanmıştır. Termessos Milli Parkı Günübirlik Kullanım Alanı çevre düzenleme işinde; otopark, çeşme, altyapı elektrik ve su hattı, yol düzenlemesi 2015 yılında tamamlanmıştır.

2015 YILI FAALİYET RAPORU

• Kaçkar Dağları Milli Parkı

Avrupa Birliği Fonlarından finanse edilen Kaçkar Dağları Milli Parkı Sürdürülebilir Turizm Altyapı Geliştirme Projesi (9,5 milyon Euro) başlatılmıştır.

Palovit ve Gelintülü Şelalesi Seyir Terasları, Kalegon Günübirlik Tesisleri Peyzaj Düzenlemesi ve Palovit Şelalesi yolu doğal taş parke ile kaplanması tamamlanmıştır. Ayder Turizm Merkezinde altyapı ve çevredüzenleme faaliyetleri hazırlıkları ve koruma maksatlı imar planı yapımı devam etmektedir.

• Nemrut Dağı Milli Parkı

Karadut Günübirlik Kullanım Alanında yol yapım ve alt yapı çalışmaları ile çevre düzenlemesi tamamlanmıştır. Çevre düzenleme işinin ilk etabında otopark, piknik üniteleri ve büfe yapılmıştır.

• Tek Tek Dağları Milli Parkı

Ziyaretçi ve tanıtım merkezi, hizmet birimleri, çevre düzenlemesi tamamlanmıştır.

• Munzur Vadisi Milli Parkı

Ana Fatma Günübirlik Kullanım Alanı içinde su isale hattının onarımı, idare ve ziyaretçi tanıtım merkezi yapımı tamamlanmıştır.

• Tunca Vadisi Tabiat Parkı

Alt yapı ve çevre düzenlemesi işi kapsamında, Nolaşkar- Movri Yayla Yolu yol genişletmesi taş duvar ve menfez işleri yapılmıştır. Tobamzga Dere Yayla Bağlantı Yolu yapımı devam etmektedir.

Tabiat parkı içerisinde 1,5 km beton yol ve 1,5 km doğal taş parke döşemesi çalışmaları devam etmektedir.

Çevre düzenlemesi işi kapsamında 3 km doğa yürüyüş yolu ile 2 adet ahşap kaplama köprü, manzara seyir terasları ve alan düzenlemesi işleri tamamlanmıştır.

• Handüzü Tabiat Parkı

13 adet kır evi inşa edilmiştir. Çevre düzenlemesi, alt ve üst yapı tesisleri yapım çalışmaları devam etmektedir.

Rize ilindeki korunan alanlara 44 adet çatılı piknik masası, 35 adet kamelya, 11 adet bank, 3 adet ahşapköprü, 16 adet ahşap salıncak, 1 adet çocuk oyun grubu, 1 adet mescit yaptırılmış olup montaj çalışmaları tamamlanmıştır.

Sera Gölü Tabiat Parkında birinci etap çevre düzenleme uygulamaları yapım çalışmaları devam etmekte olup, yılsonunda tamamlanmıştır.

Görnek Tabiat Parkı’nda elektrik hattı ve trafo yapılmıştır. Trabzon İlindeki korunan alanlara 20 adet çatılı piknik masası, 8 adet kamelya, 11 adet bank, 2 adet ahşap köprü, 10 adet ahşap salıncak, 1 adet çocuk oyun grubu yaptırılmış olup montaj çalışmaları tamamlanmıştır. Korunan alanlarda tanıtım ve ikaz levhaları yapılmıştır.

• Beydağı (Malatya)Tabiat Parkı

Tabiat Parkının kaynak değerleri tanıtımını sağlayacak olan idare ve ziyaretçi tanıtım merkezi hizmete açılmıştır. Çevre düzenleme faaliyetleri devam etmektedir.

• Tillo Tabiat Parkı

Sahanın Siirt iline yakın, Botan Çayı’na ve Botan Vadisine hâkim noktada olması dolayısıyla insanlar için tabii çekiciliği olan bir alandır. Aynı zamanda tabiat parkının bulunduğu Tillo İlçesi inanç ve doğa turizmi açısından oldukça önemli potansiyeller taşımaktadır. Gelişim Planı tamamlanarak onaylanan sahanın

Sahanın Siirt iline yakın, Botan Çayı’na ve Botan Vadisine hâkim noktada olması dolayısıyla insanlar için tabii çekiciliği olan bir alandır. Aynı zamanda tabiat parkının bulunduğu Tillo İlçesi inanç ve doğa turizmi açısından oldukça önemli potansiyeller taşımaktadır. Gelişim Planı tamamlanarak onaylanan sahanın

Belgede (Genişletilmiş Baskı) (sayfa 71-94)