• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.2. NĠTEL ANALĠZ BULGULARI VE YORUMLAR

AraĢtırmanın örneklemini oluĢturan deney ve kontrol grubunda yer alan 12.sınıf öğrencilerine ÇağdaĢ Türk ve Dünya Tarihi Dersi “Kore SavaĢına” iliĢkin bilgi, kavrama, uygulama ve analiz düzeylerinde yazılan hedef ve davranıĢlar doğrultusunda hazırlanan 6 soruluk görüĢme soruları sorulmuĢtur. Elde edilen bulgular değerlendirilmiĢtir.

Soru 1: Neden, Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesine bazı gazeteler destek verirken bazıları destek vermemiştir?

Uygulama öncesi deney grubu öğrencilerinin tümü Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesine bazı gazeteler destek verirken bazılarının destek vermemesinin nedenler

hakkında fikri olmadıklarını belirtmiĢlerdir. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi aynı durumlar görülmüĢtür.

Uygulama öncesi kontrol grubu öğrencilerinin Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesine bazı gazeteler destek verirken bazılarının destek vermediği hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Kontrol grubu öğrencilerinin klasik yöntem uygulama öncesi görüĢleri aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin ifadesine benzer olduğu görülmüĢtür. Genel olarak kontrol grubu öğrencileri bazı gazetelerin tarafsız olamadıkları için etki altında kaldıklarını veya çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini belirtmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesine bazı gazeteler destek verirken bazılarının destek vermediği hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi aynı durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesine bazı gazeteler destek verirken bazılarının destek vermediği hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi aynı durumlar görülmüĢtür. Uygulanan ön testte benzer yanıtlar alınmıĢtır.

Soru 2: Kore savaşı yıllarında kendinizi oğlu askerde olan bir gazetecinin yerine koyun. O yıllarda yaşasaydınız hükümetin Kore’ye asker gönderme kararı karşısında gazetenizin size ayrılan köşesinde neler yazardınız.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢı yıllarında kendinizi oğlu askerde olan bir gazetecinin yerine koyun. O yıllarda yaĢasaydınız hükümetin Kore‟ye asker gönderme kararı karĢısında gazetenizin size ayrılan köĢesinde neler yazardınız.” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢı yıllarında kendinizi oğlu askerde olan bir gazetecinin yerine koyun. O yıllarda yaĢasaydınız hükümetin Kore‟ye asker gönderme kararı karĢısında gazetenizin size ayrılan köĢesinde neler yazardınız.” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür. Genel olarak bazı öğrenciler konu hakkında fikir yürütememiĢ, kimileri ise olumsuz tavır sergileyebileceklerinden bahsetmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢı yıllarında kendinizi oğlu askerde olan bir gazetecinin yerine koyun. O yıllarda yaĢasaydınız hükümetin Kore‟ye asker gönderme kararı karĢısında gazetenizin size ayrılan köĢesinde neler yazardınız.” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢı yıllarında kendinizi oğlu askerde olan bir gazetecinin yerine koyun. O yıllarda yaĢasaydınız hükümetin Kore‟ye asker gönderme kararı karĢısında gazetenizin size ayrılan köĢesinde neler yazardınız.” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen iki öğrencinin yazdığı metindeki ifadelerinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür. Uygulanan ön testte benzer yanıtlar alınmıĢtır. Kimi öğrencilerin olumsuz tepkilerinin değiĢtiği gözlenmiĢtir.

Soru 3: Kore savaşıyla ilgili gazete haberlerinde belirli bir düzen var mı?( Örneğin bir görüşün desteklenmesi, diğer bir görüş hakkında ön yargılar gibi)

“Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde belirli bir düzen var mı?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür. Deney grubu öğrencilerinin bir kısmı ön testte bu soruya fikrim yok yanıtı verirken bir kısmı da Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde düzenin olmadığını belertmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde belirli bir düzen var mı?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde düzen olmadığını belirtmiĢ, kimileri ise konu hakkında fikrilerinin olmadığını söylemiĢtir

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde belirli bir düzen var mı?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberlerinde belirli bir düzen var mı?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek

olarak verilen öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Soru 4: Kore savaşıyla ilgili gazete haberleri, bu konuda diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri onaylıyor mu, yoksa bunlarla çelişiyor mu?

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberleri, bu konuda diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri onaylıyor mu, yoksa bunlarla çeliĢiyor mu?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin gibi bu konu hakkında fikirlerinin olmadıklarını belirtmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberleri, bu konuda diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri onaylıyor mu, yoksa bunlarla çeliĢiyor mu?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi konu hakkında fikirlerinin olmadıklarını belirtmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberleri, bu konuda diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri onaylıyor mu, yoksa bunlarla çeliĢiyor mu?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢıyla ilgili gazete haberleri, bu konuda diğer kaynaklardan elde edilen bilgileri onaylıyor mu, yoksa bunlarla çeliĢiyor mu?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Soru 5: Kore savaşı yıllarında kendinizi Türkiye’de öğrenim hayatına devam eden bir Koreli öğrenci yerine koyun. Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesi hususunda neler düşünürdünüz.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢı yıllarında kendinizi Türkiye‟de öğrenim hayatına devam eden bir Koreli öğrenci yerine koyun. Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesi hususunda neler düĢünürdünüz”. hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrenci gibi asker gönderimini doğru bulabileceklerini ve destekleyebileceklerini belirtmiĢlerdir.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Kore savaĢı yıllarında kendinizi Türkiye‟de öğrenim hayatına devam eden bir Koreli öğrenci yerine koyun. Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesi hususunda neler düĢünürdünüz” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenciler genel olarak bu konu hakkında fikir yürütmezken bazı öğrenciler aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesine benzer cevaplar vermiĢlerdir.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢı yıllarında kendinizi Türkiye‟de öğrenim hayatına devam eden bir Koreli öğrenci yerine koyun. Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesi hususunda neler düĢünürdünüz” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesinde olduğu gibi benzer durumlar görülmüĢtür.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Kore savaĢı yıllarında kendinizi Türkiye‟de öğrenim hayatına devam eden bir Koreli öğrenci yerine koyun. Türkiye‟nin Kore‟ye asker göndermesi hususunda neler düĢünürdünüz” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen öğrencinin yazdığı metindeki gibi bu konu hakkındaki fikirlerinin değiĢmediklerini belirtmiĢlerdir.

Soru 6: Sizce Türkiye Kore’ye asker göndermelimiydi?

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Sizce Türkiye Kore‟ye asker göndermelimiydi?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen öğrencilerin ifadelerine benzer olarak bazı öğrencilerin göndermeliydi, bazıları ise göndermemeliydi yanıtlarını verdikleri gözlenmiĢtir.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi “Sizce Türkiye Kore‟ye asker göndermelimiydi?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenciler genel olarak bu konu hakkında fikir yürütmezken bazı öğrenciler aĢağıda örnek olarak verilen bir öğrencinin yazdığı metindeki ifadesine benzer cevaplar vermiĢlerdir.

Tarih öğretiminde gazete kullanılan deney grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Sizce Türkiye Kore‟ye asker göndermelimiydi?” hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen öğrencilerin ifadelerine benzer olarak bazı öğrencilerin göndermeliydi görüĢünü hala savundukları, bazılarının ise göndermemeliydi fikrini savundukları gözlenmiĢtir.

Tarih öğretiminde geleneksel öğretim metodunun uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrası “Sizce Türkiye Kore‟ye asker göndermelimiydi?”

hakkındaki görüĢleri alınmıĢtır. Öğrenci metinlerinde aĢağıda örnek olarak verilen öğrencinin yazdığı metindeki gibi bu konu hakkındaki fikirlerinin değiĢmediğini ve hala gönderilmesi gerektiği görüĢünü savundukları gözlenmiĢtir.