• Sonuç bulunamadı

5.3. DEKOR AHŞAP ÜRÜNLERİ SAN A.Ş KİTLESEL BİREYSELLEŞTİRME

5.3.2. Firmanın Mutfak Üretim Süreçleri

5.3.2.2. Proje çizim süreci

5.3.2.2.2. Mutfak projesi çizimi

Lineadecor mutfak çizimleri ArtKitchen programı kullanılarak yapılır. ArtKitchen programında mutfak, önceden fabrika tarafından programa yüklenen modüller arasından seçim yapılarak, 3 boyutlu olarak çizilir. ArtKitchen programı, bayideki tasarımcının işini kolaylaştırdığı gibi, çizim sürecini hızlandırır ve olası hataları önler. Çizilen mutfak, program üzerinden farklı açılardan görüntülenebilir ve müşteri herhangi bir değişiklik istediğinde düzeltmeler çizime anlık olarak uygulanır. Proje çizimi sırasında üründe kullanılan malzeme listesi de arka planda oluşur. Bu sayede, fiyatlandırma da ArtKitchen programında otomatik olarak yapılır.

Mutfak çizimine başlamadan önce ArtKitchen programında müşteri için yeni bir dosya açılır ve Müşteri Bilgi Formuna müşterinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, iletişim bilgileri (adres ve telefon) girilir. Çizilecek mutfağın özelliği seçildikten sonra mutfak keşifi sırasında alınan rölöve ArtKitchen’a aktarılır. Rölöve programa aktarıldıktan sonra, tasarımcı müşteriden elde ettiği bilgileri ve mutfak alanını değerlendirerek, “Ben müşterinin yerinde olsam nasıl bir mutfak isterdim?” sorusundan yola çıkarak çizime başlar. Tasarımcı, analiz ettiği müşteri ihtiyaçları doğrultusunda müşteriye alternatifli çizimler hazırlar ve Lineadecor standartlarına göre en geç 3 gün içinde bunları müşteriye sunar.

Proje çizimi sırasında tasarımcı daha çok mutfağın fonksiyonel kısmına odaklanır. Tasarımcının öncelikle dikkat ettiği nokta dolapların boyutları, sayısı, kullanım alanları ve yerleşimidir. Tasarımcı müşterinin ve aile bireylerinin mutfağı kullanım amaçlarını, müşterinin kullanım alanları üzerine taleplerini dikkate alır. İkinci aşamada görsellik gelir. Çizim aşamasını iki kısımda inceleyebiliriz: gövde seçimi, yerleşimi ve model seçimi.

Gövde seçimi ve yerleşimi: Mutfakta bulunan tüm dolapların mutfak alanına ve kullanıcının ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde boyutlandırılması ve yerleştirilmesi gerekmektedir. Mutfakta yer alabilecek dolap çeşitleri alt dolap, üst dolap, yarı boy dolap, boy dolap ve stor dolaptır. Bu dolapların gövde modülleri firma tarafından genel müşteri ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulmuş ve programa yüklenmiştir. Firma müşteri isteklerine önem verdiği için müşterinin istediği birebir ölçülerde de dolap üretimi

yapabilir, fakat bu müşteriye ekstra maliyet getirir. Tablo 5.1’de iç gövde modül ölçüleri yer almaktadır. Tasarımcı kullanacağı dolap türlerinden uygun olan modülleri çizime aktarır ve yerleştirir.

Tablo 5.3. Lineadecor Mutfak Dolaplarının ve Çekmecelerinin Modül Ölçüleri

Kaynak: Lineadecor Teknik Katalog (2007)

Model seçimi: Tasarımcı gövde yerleşimini tamamladıktan sonra müşterinin beğeneceği modeli belirler ve çizime uygular. Lineadecor’un 2012 kataloğunda 22 tane model yer almaktadır ve bu modeller ArtKitchen’da yüklüdür. Modeller isimlerini genellikle kullanılan kulplardan alır. Modellerin kapak formları, modele uygulanacak kapak malzemeleri, bu malzemelerin renk alternatifleri ve kulpları birbirinden farklı olabilmektedir. Bazı modellerde bazı özellikler ortak olabilmektedir. Örneğin, iki modelde de lake kapak ve aynı lake renkleri kullanılabilir. Model seçildikten sonra kullanılabilecek kapak malzemeleri, renk alternatifleri ve kulplar programda şekillenir.

Örneğin Şekil. 5.2’de yer alan Opus modeli seçildiğinde kapak formu ve kapak malzemesi belirlenmiş olur. Opus modelinde yalnızca satine lake boyalı panel üzeri renkli cam kapaklar kullanılır. Bu kapaklarda beyaz, krem, fildişi, vizon ve kahve renk seçenekleri vardır. Tasarımcı, müşterinin beğeneceğini düşündüğü rengi seçer. Opus modeli, açılım profilleriyle oluşturulan kendinden kulplu bir tasarımdır. Bu nedenle ayrıca kulp seçimi yapılmaz.

Modül türü Genişlik (cm) Yükseklik (cm) Derinlik (cm)

Alt Dolap 15-30-35-40-45-50-60- 70-80-90-100 36-54-72 35-58-73 Üst Dolap 30-35-40-45-50-60-70- 80-90-100 36-60-66-72-102 35-58 Çekmece 45-60-90-120 18,36,72 49-58 Yarım Dolap 45-60-90 102-128 35-58 Boy Dolap 30-45-60-90 200 35-58

Şekil 5.2. Lineadecor Opus Modeli (www.lineadecor.com)

Şekil 5.3’te yer alan Axis modelinde ise daha zengin kapak malzemesi ve renk çeşitliliği vardır. Axis modelinde, laminat ile kaplı düşey kenarları direct-forming kapaklar, dokulu laminat kaplı kenarları kendi renginde PVC kapaklar, doğal kaplamalı cilalı kapaklar ve parlak lake kapaklar olmak üzere farklı kapak alternatifleri kullanılabilir. Her bir kapak seçeneği farklı kaplama veya renk alternatiflerine sahiptir. Örneğin, doğal kaplamalı cilalı kapaklar seçildiyse kaplama olarak beyaz dişbudak, meşe, doğal kiraz, parma kiraz, tik, samba ceviz, kiraz, parma ceviz, savana ceviz, ceviz, koyu Amerikan meşe kaplama alternatiflerinden biri seçilmelidir. Eğer, parlak lake kapak seçildiyse kar beyazı, beyaz, krem, gri, tortora, buz mavisi, gök mavisi, bej, taş gri, beton gri, açık kaşmir, limon sarısı, fıstık yeşili, zeytin yeşili, portakal, kiremit, kırmızı, mor, lacivert, füme, koyu kaşmir, kahve, gece mavisi ve siyah gibi renk alternatiflerinden biri seçilmelidir. Axis modeli de kulpsuz bir model olduğu için program kulp seçimine izin vermez.

Şekil. 5.3.Axis Modeli (www.lineadecor.com)

Eğer model, Dora modeli gibi kulplu bir modelse bu modelde kullanılabilecek kulplar ArtKitchen ekranında listelenir ve seçim yapılır. Kulp seçimi yapıldıktan sonra eğer modelde camlı kapak kullanılıyorsa camı ve kulbu seçilir. Daha sonra mutfak bazası rengi ve ölçüsü seçilir. Mutfak bazası 10 cm veya 15 cm olabilir. Son aşamada, tezgah seçilir ve çizime yerleştirilir. Müşteri tezgahı Lineadecor’dan almak zorunda değildir. Lineadecor’da yalnızca laminat tezgah bulunur. Lineadecor tezgah alternatifleri Ek-3’te gösterilmiştir. Müşteri, taş, seramik, masif ahşap, mermer, akrilik ve PVC gibi malzemelerden tezgah istiyorsa tezgahı başka tedarikçilerden temin edebilir.

Alternatifli proje çizimi tamamlandıktan sonra çizimlerin farklı açılardan renderları (3 boyutlu mutfak görüntüleri) hazırlanır ve müşteri 3 gün içinde mağazaya tekrar çağırılır.