• Sonuç bulunamadı

5.3. DEKOR AHŞAP ÜRÜNLERİ SAN A.Ş KİTLESEL BİREYSELLEŞTİRME

5.3.2. Firmanın Mutfak Üretim Süreçleri

5.3.2.1. Müşteriyle etkileşim süreci

Mutfağını yenilemek isteyen ya da henüz iç dekorasyonu yapılmamış bir ev satın alan müşteriler, Lineadecor bayisine uğradığında firmanın müşteriyle etkileşim süreci başlar. Bayinin amacı kapıdan her giren müşterinin mutfak alanını ölçüp müşteriye özel proje çizmek ve fiyat teklifi sunmaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de öncelikle müşteri istek ve ihtiyaçlarını belirlemesi gerekir. Mutfak yaptırmak için bayiye gelen müşteriler genellikle mutfak özellikleri, detayları ve üretimi hakkında teknik bilgiye sahip değildir, hatta müşterilerin bir kısmı tam olarak ne istediğini bile bilmez. Bayi yetkilisinin görevi ilk aşamada müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını belirlemek ve müşteriye yol göstermektir. Bayi, işe teşhirde yer alan mutfakları müşteriye tanıtmakla başlar. Müşterinin ilgisine göre mutfakları detaylı ya da daha az detaylı olarak tanıtır. Bunun sebebi, bazı müşteriler detaylarla sıkılabilir ve mutfak tasarlamanın zor bir iş olduğunu düşünebilir. Bayi yetkilisi, genel olarak dolap çeşitleri, çekmece çeşitleri, fonksiyonları, kapaklar, kulplar, tezgahlar hakkında bilgi verir. Aynı süre zarfında müşteriyi tedirgin etmeden müşterinin kafasındaki fikri anlamaya çalışır. Bu sırada doğrudan “ahşap kapak mı istersiniz; kapak bambu, meşe, kiraz, tik kaplamalardan hangisi olsun” gibi teknik sorular yerine “kafanızda düşündüğünüz bir renk var mı, parlak bir görüntü mü mat bir görüntü mü istersiniz” gibi daha çok müşterinin cevaplayabileceği türden sorular sorulur. Müşterinin kuracağı her cümle tasarımcı için çok önemlidir. Eğer, müşteri bilinçli bir müşteriyse ve kafasında net bir tasarım varsa sorular doğrudan da sorulabilir. Tasarımcı kişiye göre görüşmeyi yönlendirir.

Doğru bir tasarım için yalnızca müşterinin estetik anlayışını öğrenmek yeterli olmaz. Müşterinin yaşam tarzı, mutfaktan beklentileri ve ihtiyaçlarının belirlenmesi çok önemlidir. Müşteri tasarım konusunda deneyime sahip olmadığı için uzman birisinin yönlendirmesine ihtiyaç duyar. Tasarımcı, müşteri istek ve ihtiyaçlarını net bir şekilde anlayabilmek için müşteriye çeşitli sorular sorar.

Tasarımcı için ailenin geniş bir aile mi, çekirdek bir aile mi olduğu, ailede çocuk veya yaşlı olup olmadığını bilmek önemlidir. Örneğin, ailedeki bireyler mutfak kullanımını, dolap sayısını, yemek yeme alanının genişliğini etkiler. Ailede küçük çocuk

ya da yaşlı birey varsa bar tipi mutfak masası ve sandalyesi tasarımda kullanılmaz. Ayrıca, küçük çocuk varsa tasarımcı lake gibi daha kolay çizilen bir kapak önermez.

Aile bireylerinin mutfağı kullanım amaçları da tasarım için önemlidir. Mutfak eskiden bir yemek pişirme alanıyken günümüzde aile bireylerinin farklı beklentilerini karşılayan bir yaşam alanı haline gelmiştir. Mutfakta yemek pişirmenin yanında, TV izlemek, ders çalışmak, misafir ağırlamak gibi faaliyetler de gerçekleştirilebilir. İşleve uygun olarak mutfak yerleşimi planlanır. Örneğin, mutfakta TV izlenecekse TV’nin monte edileceği ve izleneceği yerler planlanmalıdır.

Tasarımcı için diğer önemli nokta, ailenin modern bir mutfak mı, klasik tarzda bir mutfak mı istediğidir. Tasarımcı bu bilgiye göre müşteriyi modern ya da klasik modellere yönlendirir.

Yemeği yapacak mutfak kullanıcısının düşünceleri mutfak yerleşimi açısından çok önemlidir. Mutfakta kullanılan alanlar yemek hazırlama, yemek pişirme, temizleme, ve depolama alanlarıdır. Bu alanların doğru yerleşimi ve genişliği mutfakta yemek ve temizlik için harcanacak süreyi kısalttığı gibi kullanıcının daha rahat çalışmasını sağlar. Mutfakta kullanılacak gereçler (elektrikli cihazlar, çöp öğütücü, vb.) ve bunların boyutları tasarımcı için önemlidir. Proje çizilirken bu gereçler için gerekli boşluklar ayarlanır. Müşterinin yeni mutfağında kullanacağı elektrikli cihazlar hazırsa bunların ölçüleri, bulaşık makinesinin tam ankastre mi yarı ankastre mi olduğu bilgisi istenir. Tam ankastre bulaşık makinesi için mutfakta yer ayarlamanın dışında makinenin önüne 72 cm yüksekliğinde tam bir kapak çizilmelidir. Eğer bulaşık makinesi yarı ankastreyse ürünün çalıştırma düğmelerinin yer aldığı panel açıkta kalacak şekilde alt kısmına 57 cm’lik bir kapak çizilir. Elektrikli cihazlar hazır değilse çizime başlamadan önce bunların seçilmesi istenir ve müşteriden talep gelirse tasarımcı yeni alınacak elektrikli cihazların seçiminde yardımcı olur.

Son olarak müşterinin özellikle istediği bir detay varsa belirtmesi istenir. Örneğin, müşteri üst dolapların tavana kadar olmasını, kiler dolabının içinde döner raf yerleştirilmesini isteyebilir.

Müşteriye sorulan sorular, müşterinin ve ailesinin istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yardımcı olur. Bu aşamada, Lineadecor’da yer alan bütün modeller, kapak

formları, kapak malzemeleri, renkleri, aksesuarlar detaylı bir şekilde anlatılmaz, çünkü bu müşteriyi sıkabilir ve kafasını karıştırabilir. Bütün seçenekler müşteriye sunulduğunda müşteri tam olarak ne istediğini de bilmediği için karar vermekte zorlanır ve seçim kargaşasından kaçmak isteyebilir.

Etkileşim sürecinde elde edilen bilgiler “Müşteri Görüşme Formu”na aktarılır. Müşterilerin istek ve ihtiyaçları zaman kısıtı olmadığı sürece müşterinin bayiye ilk gelişinde belirlenir. Müşteriye, mağazadan ayrılmadan önce, Lineadecor kataloğu verilir ve detaylar hakkında fikir edinmesi için müşteriden kataloğu incelemesi istenir. Müşterinin seçeneklerle kafasının karıştırmasını önlemek için katalog mağazada inceletilmez. Müşterinin kataloğu, daha sakin bir kafayla evinde incelemesi daha uygun görülür. Mutfak alanı müsaitse, mümkünse aynı gün içinde mutfak alanını keşfe gidilir. Bu aşamadan sonra proje çizim sürecine geçilir.