• Sonuç bulunamadı

4.2. Tasarım Aşamaları ve Özgün Tasarımlar

4.2.1. Özgün Model Geliştirme

4.2.1.3. Modele Karar verme

Seçilen üç adet özgün tasarım çizimin her birinden üçer adet model geliştirilmiş Geliştirilen her üç modelden bir tanesi giysinin işlevselliği maliyeti konuya uygunluğu dikkate alınarak seçilmiştir (Model: 7, 8, 9).

68 Şekil 4.1. Hikaye panosu

69 Şekil 4.2. Model 1

70 Şekil 4.3. Model 2

71

Şekil 4.4. Model 3

72 Şekil 4.5. Model 4

73 Şekil 4.6. Model 5

74

Şekil 4.7. Model 6

75

: Şekil 4.8. Model 7

76 Şekil 4.9. Model 8

77 Şekil 4.10. Model 9

78 Şekil 4.11. Model 10

79

ÖZGÜN MODEL GELİŞTİRME (MODELE KARAR VERME)

80 Şekil 4.13. Model 2

81 Şekil 4.14. Model 3

82 Şekil 4.15. Model 4

83 Şekil 4.16. Model 5

84

Şekil 4.17. Model 6

85 Şekil 4.18. Model 7

86 Şekil 4.19. Model 8

87 Şekil 4.20. Model 9

88

Alt problem 2. Genç (15-30 yaş arasında) kadınların kullandığı ehram dokuma tekniği, renk ve motiflerindeki sembollerin kullanımına yönelik özgün yelek tasarımı nasıl olabilir?

89 ÜRETİM KALIBI HAZIRLAMA

ÖLÇEK: 1/20

90 TEKNİK ÇİZİM

ÖLÇEK: 1/20

91

Model Tanımlama Formu Model: 1 Tasarım:Yelek Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Model Özelliği: Tasarım simetrik bir modeldir. İlik düğme çalışılmamıştır. Ön orta hattında sıfır kapama çalışması yapılmıştır. Ön bedende omuzdan yan dikişe inen (L) şeklinde kup çalışılması yapılmıştır. Arka ortası dikişlidir ve penslerle bele oturtulmuştur. Yan dişten itibaren arka ortasına doğru devam eden, arka bel ortasında birleşen 3.5cm genişliğinde bant çalışılmıştır.

Bant Özelliği: Model özelliğine göre kesimi yapılan bant, tetiksiz zincir motif şekline paralel kesilmiş ve şeklin içerisine boyut kazandırmak amacıyla tela ve elyaf yerleştirilmiştir. 3.5c.m genişliğindeki bant arka yaka ortasından başlayarak ön kup üzerinden arka bedene doğru ‘V’ şeklinde tamamlanmıştır. Bant yaka çevresine yerleştirilirken hakim yaka görüntüsü vermiştir. Dokuma Özelliği: Bezayağı dokuma tekniği kullanılmıştır. Motifler el dokuma tezgahında pamuk

ipliği ile dokunmuştur. Renk Özelliği: 15-30 yaş aralığında beyaz, şekeri boz

renkleri kullanılmaktadır. Yaş aralıklarına uygun iki farklı beyaz ehram kullanılmıştır. Şekeri boz üzeri lacivert nakış, beyaz ehram üzeri beyaz motif kullanılmıştır. 15-30 yaş aralığında açık renkler kullanıldığı için beyaz ve şekeri boz rengi seçilmiştir.

Motifler de yine yaş aralığına uygun seçilmiştir. Kalıp Listesi: Ön beden

,Arka beden, Ön kup parça, Ön kol pervazı, Arka kol pervazı, Yaka pervazı, Bant

92

Model Tanımlama Formu Model: 1 Tasarım:Yelek Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Dikiş Özelliği: Yelek dikiminde düz makine dikişi kullanılmıştır. Bant elde gizli dikiş tekniği ile dikilmiştir.

Süsleme Özelliği: Beyaz ehram dokusu üzerine, beyaz “pirinçdeni motifi” ve “tetiksiz zincir motifi” ile dokunmuş ehram kumaş kullanılmıştır. Tetiksiz zincir motifi üzerine pamuk iplikle yorganlama(oyulgama) süsleme tekniği kullanılmıştır. Pirinç deni motifi kibrit kutusu mesafesinde aralıklarla dökülür. Hem gündelik hem de gerilik ehramlarda kullanılır. Pirinç deni, adından da anlaşıldığı gibi pirinç tanesi gibi yüzey üzerine serpiştirilmiştir. Tekli pirinç deni kullanılmıştır.

Birlik ve dayanışmayı simgeler. Astar Çalışma Özelliği: Yeleğin iç yüzeyine astar

çalışması tekniğine uygun olarak çalışılmıştır.

Malzeme Özelliği: Ehram kumaşı, astar kumaşı, tela, elyaf, lacivert ve beyaz koton (8numara) iplik ve makine dikiş ipliği.

93

ROSES ANALİZİ MODEL 1

Şekil 4.26. Model 1 proses analizi

94

ÖZGÜN GİYSİ TASARIM UYGULAMASI MODEL: 1

ÖN ARKA

95

Alt problem 3. Orta (30-50 yaş arasında) kadınların kullandığı ehram dokuma tekniği, renk ve motiflerindeki sembollerin kullanımına yönelik özgün ceket tasarımı nasıl olabilir?

96 ÜRETİM KALIBI HAZIRLAMA

ÖLÇEK: 1/20

97 ÜRETİM KALIBI HAZIRLAMA

ÖLÇEK: 1/20

98 TEKNİK ÇİZİM

ÖLÇEK: 1/20

99

Model Tanımlama Formu Model: 2 Tasarım: Ceket Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Model Özelliği: Özgün ceket tasarımı simetrik bir modeldir. İlik-Düğme çalışması yapılmıştır. Ön beden iki parça şeklinde çalışılmıştır. Arka ortası dikişlidir ve pens çalışılmıştır. Model giysinin boyu kalça hizasındadır. Etek boyu önden arkaya doğru form alarak (V şeklinde) uzatılmıştır. U yaka çevresine çift zincir motifi, bel ön ortasından etek ucu hizasına kadar ve arka etek ucu çevresi çift zincir motifi üçgen şeklinde çevrelenmiştir.Kenar motifi olduğundan dolayı tasarımda da orijinal görünümünden esinlenerek kenar kısımlarda çalışılmıştır. Uzun takma kol üzerine kol bantı çalışılmıştır.

Süsleme Özelliği: Boz (gri) ehram dokuma üzerine “Bayburt gordası motifi” ve sütlü kahve ehram üzeri “antikalar motifi” kullanılmıştır. Ön kapamada çaprast tekniği ile, ehram kumaşının kenar ipliğinden saç örgüsü şeklinde örülerek, ön ortasını birbirine tutturulacak şekilde beş sağön bedene, beş sol ön bedene çaprast kapama tekniği ile tamamlanmıştır.Çaprast kapama tekniği Osmanlıda kaftanlarda kullanılan dir tekniktir. Uzun takma kol bantı üzerine bayburt gordası motifi kullanılmıştır. Bayburt gordası motifi hem kenar hemde ehramın ortasında kullanılan bir motiftir.

Kalıp Listesi: Ön üst beden, Ön alt beden, Arka Beden, , Yaka Pervazı,

Kol, Kol manşeti

100

Model Tanımlama Formu Model: 2 Tasarım: Ceket Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Renk Özelliği: 30- 50 yaş aralığında boz(gri), sütlü kahve renkleri kullanılmaktadır. Renkler seçilirken yörede kullanılan yaş aralığına uygun renler seçilmiştir. Ceket tasarımında Üst beden ve kol bant’ın da boz renk ve alt beden, kol ve arka beden

de sütlü kahve renkleri kullanılmıştır. Dokuma Özelliği: Bezayağı dokuma tekniği

kullanılmıştır. Motifler dokuma tezgahta iken pamuk ipliği (Antikalar ve Bayburt gordası motifi) ile dokunmuştur.

Dikiş Özelliği: Ceket dikiminde düz makine dikişi

kullanılmıştır. Astar Çalışma Özelliği: Ön beden, kol ve arka

beden astar dikim tekniği ile çalışılmıştır.

Malzeme Özelliği: Ehram kumaşı,

astar kumaşı, tela, düğme

kullanılmıştır. “ ”

101

PROSES ANALİZİ MODEL 2

102

ÖZGÜN GİYSİ TASARIM UYGULAMASI MODEL: 2

ÖN ARKA

103

Alt problem 4. Yaşlı (50 ve üzeri ) kadınların kullandığı ehram dokuma tekniği, renk ve motiflerindeki sembollerin kullanımına yönelik özgün yelek tasarımı nasıl olabilir?

104 ÜRETİM KALIBI HAZIRLAMA

ÖLÇEK: 1/20

105 TEKNİK ÇİZİM

ÖLÇEK: 1/20

106

Model Tanımlama Formu Model No:3 Tasarım:Yelek Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Model Özelliği: Özgün yelek tasarımı asimetrik bir modeldir. ‘V’ yaka uygulamalı, kruvaze kapama yelek modeli çalışılmıştır. Ön sağ beden üzerine V yaka kapamadan aşağıya yerleştirilen bant şeklinde koyu kahve ve siyah kenar bantlı 6cm ve 5cm lik kapama parçaları yerleştirilmiştir. Ön sol beden koyu kahve(yöre adı: mor) bedenin devamı olarak kapaması yapılmıştır. Arka beden, pens çalışılarak bedene oturtulmuştur. Model boyu kalça hizasındadır.

Süsleme Özelliği: “Paşa merdiveni motifi ve tetiksiz zincir” kruvaze kapamanın üzerine ön bant olarak dikilmiş ve iki motifin arasına “ reyhan dalı motifinin ve pirinçdeni motifinin” içerisine elyaf yerleştirilip kabartma yapılarak motif belirgin hale getirilmiştir. Kendi kumaşından düğme bastırılmış ve ilik çalışmaları siyah ehram ipliğinden saç örgüsü şeklinde örülerek dikilmiştir. Göğüs hizasında iki ve bele bir adet ilik-düğme dikilmiştir. Ehram dokumasının orijinal şeklinden esinlenerek kuruvaze çalışması yapılmıştır. Kumaşın kenar saçakları doğal haliyle serbest bırakılmıştır.

.

Kalıp Listesi: Ön beden, Arka beden, Ön yan parçalar, Ön kol pervazı, Arka kol pervazı, Yaka pervazı

107

Model Tanımlama Formu Model No:3 Tasarım:Yelek Tasarımcı: Hatice YAŞAROĞLU Tarih: 2018

Dokuma Özelliği: Bezayağı dokuma tekniği kullanılmıştır. Motifler dokuma tezgahta iken pamuk ipliği ile mor ehram üzeri lacivert pirinçdeni motifi ve tetiksiz zincir motifi olan ve siyah ehram üzerine ise lacivert reyhan dalı motifi ve paşa merdiveni motifi dokunmuştur. Renk Özelliği: 50- üzeri yaş kadınlarda kullanılan ehram siyah ve koyu kahve (yöre adı: mor) renkleri kullanılmıştır. Ehram renkleri ve motif renkleri seçilirken yörede kullanılan yaş aralığına uygun seçilmiştir Dikiş Özelliği: Yelek dikiminde düz makine dikişi

kullanılmıştır. Astar Çalışma Özelliği: Yeleğin iç yüzeyine astar

çalışması tekniğine uygun olarak çalışılmıştır.

Malzeme Özelliği: Ehram kumaşı, astar kumaşı, tela, elyaf kullanıldı.

108

PROSES ANALİZİ MODEL 3

109

MODEL: 3 ÖZGÜN GİYSİ TASARIM UYGULAMASI

ÖN ARKA

111

BÖLÜM V

Benzer Belgeler