• Sonuç bulunamadı

A. Tarihçesi Ve Amacı

3.3.5. Mobilya Dekorasyon Programı Ders İçerikler

Matematik

Temel kavramlar, sayılar, üslü ve köklü çokluklar, denklemler ve çözümleri. Eşitsizlikler, fonksiyonlar, sayı sistemleri, limit, türev ve kuralları, dizi ve seriler.

Bilgisayar-I

Bilgisayar donanım ve yazılımlarını ile ilgili temel bilgileri, bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerini, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Powerpoint, Microsoft Outlook programlarını ve interneti temel düzeyde etkin olarak kullanabilmesi.

Ağaç İşleri Teknik Resmi

Temel teknik resim kuralları, geometrik çizimler, izdüşüm sistemleri, düzlemlerle cisimlerin kesişmesi ve kesit kavramı, ara kesitler, açınımlar, görünüş çıkarma ve kesit alma çalışmaları, ölçülendirme ve toleranslar. Ağaç işleri ve mobilya konstrüksiyonunda kullanılan temel birleştirmeler.

Atölye - I

Çalışma güvenliği, çalışma ortam ve şartlarına adaptasyon, makinelerde çalışma becerilerinin kazandırılması. Masif ağaç malzemede uygulanan kontrüksiyonlar ve bu kontrüksiyonların küçük boyutlu masif işlerde uygulanması.

Ağaç İşleme Makineleri

Ağaç işleme makinelerinin genel yapısı; makinenin tanımı ve sınıflandırılması, ağaç işleme makinelerinde yapısal elemanlar, hidrolik donanım, pnomatik donanım, kompresör ve basınçlı hava tesisatı, kereste biçme makineleri, rendeleme ve profil açma makineleri, freze makineleri, Torna makineleri, kavela çekme makineleri, panel ebat lama makineleri, kenar masifleme makineleri, post forming, soft forming ve profil sarma makineleri, delik makineleri, kaplama kesme ve ekleme makineleri ve bu makinelerde kullanılan kesiciler. Bileme makineleri; tutkal hazırlama ve sürme makineleri; Presler; zımpara makineleri, ambalaj makineleri.

Üretim Teknolojisi – I

Kereste yumuşatma yöntemleri, kaplamalar ve kaplama elde etme yöntemleri, kaplamaların kurutulması, kaplamaların mobilyada kullanım özellikleri, tutkallar ve tutkallama yöntemleri, kontraplak üretimi ve kullanım teknikleri, kontra tabla ve masif panel üretimi ve mobilyada kullanımı, yonga levha üretimi ve kalıplanmış, çimentolu, genel amaç, yapay reçine levhaları kaplanmış yonga levhalar, yonga levhaların mobilyada kullanım teknikleri, post forming, soft forming, profil sarma, vakum ve membran pres yöntemleri ve mobilyada uygulanması, cam, metal, mermer, sünger, plastik gibi malzemelerin tanıtımı ve mobilyada kullanım teknolojileri.

Teknolojinin Bilimsel İlkeleri

Malzeme özellikleri, statik, dinamik, enerji, iş ve güç, mekanik ve elektromanyetik dalga hareketleri, elektromanyetik spektrum ve radyoaktivite, elektrostatik, manyetizma, kimyasal üreteçler.

Ahşap Yapı Elemanları

Ahşap kapılar, pencereler ve bunlarda ısı ve ses yalıtımı; ahşap panjurlar, ahşap merdivenler ve ahşap trabzanlar, ahşap yer döşemeleri, ahşap çatılar, ahşap verandalar. Bu ürünlere ait tasarım, projelendirme ve detay çalışmaları

Bilgisayar Destekli Tasarım

Autocad çizim ve tasarım programının tanıtılması, temel komutlar, iki ve üç boyutlu çalışmalar, teorik ve uygulamalı olarak tasarım ve projelendirme çalışmalarında Autocad programının kullanılması.

Bir dönem boyunca eğitimi verilen programın; ders süresince aşağıdaki başlıklar halinde öğrencilere aktarılmıştır.

Autocad'de Komut Girme Yöntemleri: Komutların tanıtımı ve programda komut çalıştırma yöntemleri.

Autocad'de Enter (Onay Verme) Yöntemleri: Komutların enter tuşunu kullanarak girilmesi yöntemleri.

Draw Araç Çubuğu: Programın temel çizim komutlarını barındıran komut satırının tanıtılması, komutların çalıştırılma yöntemleri ve çizim teknikleri. Çizgi çizme, sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturma, dikdörtgen ve çokgen çizme, yay ve daire oluşturma, iki boyutlu ve eğrisel iki boyutlu çizgi çizme, elips ve eliptik yay çizme komutlarının öğretilmesi.

Autocad’de Koordinat Sistemlerini Tanıma Ve Nokta Koordinatı Belirleme Yöntemleri: Mutlak ve bağıl koordinatlar kullanılarak sistematik çizim yapabilme yöntemleri.

Durum Çubuğundaki Çizim Modları: Çizim işlemleri hızlı yapabilmeyi sağlayan yardımcı modların tanıtılması,

Modify Araç Çubuğu: Programın temel düzenleme komutlarını barındıran komut satırının tanıtılması, komutların çalıştırılma yöntemleri ve çizim teknikleri. Herhangi bir çizgiyi veya objeyi silme, birbirini kesen çizgileri budama, çizgileri uzatma, nesneleri hareket ettirme ve taşıma, nesneleri kopyalama, nesneleri simetrik olarak diğer eksene kopyalama, nesneleri belirli bir açıya döndürme, nesneleri ölçeklendirme, nesneleri esnetme, nesneleri bölme, nesnelere pah kırma, nesneleri yuvarlama komutlarının öğretilmesi

Zoom Araçları: Nesnelerin tamamını yada belirli bir bölgesini istenilen ölçekte uzaklaştırma yada yakınlaştırma komutlarını barındıran komut satırının tanıtılması ve komutların çalıştırılma yöntemleri.

Single Line Text: Çizim alanına tek satırlı yazıların yazılması, yazıların düzenlemesi komutunun tanıtılması.

Blok Oluşturma Ve Ekleme: Blok oluşturarak kapı, pencere, mobilya gibi birçok sembollerin boyutlarını, açısını değiştirebilme komutunun tanıtılması ve komutun çalıştırılma yöntemi.

Ölçülendirme Araç Çubuğu: Programın ölçülendirme komutlarını barındıran komut satırının tanıtılması, komutların çalıştırılma yöntemleri ve çizim teknikleri. Doğrusal (yatay ve düşey) ölçülendirme, hizalı ölçülendirme, yay uzunluğunu ölçülendirme, koordinat ölçülendirme, çap ve yarıçap ölçülendirme komutlarının öğretilmesi.

3 Boyutlu Çizimler Ve Ölçülendirme: X, Y, Z boyutlarında 3 boyutlu olarak çizim yapabilmeyi sağlayan komutları barındıran komut satırlarının tanıtılması, komutların çalışma sisteminin öğretilmesi.

Atölye – II

Ağaç işleme makinelerindeki kesicilerin tanıtılması; planya ve freze bıçakları, daire testere ve şerit testereleri, matkap uçlarının bilenmesi; şerit lamalarının kaynatılması, kesicilerin makinelere takılıp sökülmesi, panel mobilyada uygulanan konstrüksiyonlar ve bunların ufak kutu mobilyada uygulanması.

Üretim Teknolojisi – II

Ağacın ormandan kesilmesi; tomruklama ve tomruklarda sınıflandırma, orman taşıma araçları, tomrukların depolanması korunması ve tomruk parkı, istifleme, istif türleri ve kerestelerin korunması, kerestelerin buharlanması, kerestelerin kurutulması, kurutmayı etkileyen hava, kereste ve kurutma yöntemleri ile ilgili faktörlerin tanıtılması, kurutma yöntemleri, teknik kurutma ve doğal kurutma programları, kurutma fırınları ile ilgili ısıl hesaplar ve kurutma fırınlarında konstrüksiyon tasarım.

Genel ve Teknik İletişim

İletişimin tarifi ve türleri. Sözlü iletişim, yazılı iletişim, meslek hayatında iletişim, grafik iletişim ve teknolojik araçlar kullanarak iletişim.

Cnc Mobilya Makineleri

PLC ve CNC makinelerin seçiminde kriterler, otomasyon sistemi, makinelerde veri işleme, programlama, koordinat sistemi, kontrol tipleri, ISO (G-KODU) ile programlama esasları, yardımcı fonksiyonlar, makinelerde kullanılan kesici ve deliciler, makinelere göre toz toplama sistemi hesaplamaları, basınçlı hava tesisatı hesapları, PLC ve CNC makinelerde gürültü ve titreşime karşı alınacak önlemler.

Mesleki Uygulama - I

Takım çalışması ve ekip ruhunun kazandırılması. Tekil masif bir mobilyanın tasarım-proje çalışmasının yanında parça kesim listelerinin ve üretim resimlerinin hazırlanması; öğrencilerin üretime adaptasyonu sağlanarak tekil ve grup makinelerde çalışma kabiliyetlerinin arttırılması ve tasarım-proje çalışması yapılan ürünlerin üretilmesi; atölyelerde tamir bakım planlaması.

Üretim Planlama

Piyasa ve talep araştırma yöntemleri, kuruluş yeri seçimi ve kuruluş yeri seçim yöntemleri, kapasite seçimi, üretim yöntemleri ve makine teçhizat seçim yöntemleri, üretim projelerinde yatırım tutarının hesaplanması ve finansman kaynakları, ağaç işleri endüstrisinde sek törel yapı; üretim planlamasının amaçları, fabrika alanlarında fiziksel planlama ve ağaç işleri endüstrisinde fiziksel planlama esasları, mobilya fabrikalarında fabrika içi düzenleme yöntemleri, prosese göre düzenleme, ürüne göre düzenleme, sabit pozisyonlu ürüne göre düzenleme, ağaç işleri endüstrisinde düzenleme örnekleri, malzeme taşıma ve mobilya endüstrisinde taşıma sistem ve araçları analizi, envanter planlama ve kontrol, tamir bakım planlaması ve bakım uygulamaları, çalışmakta olan fabrikalarda yenileme planlaması.

Mobilya Konstrüksiyon - I

Mobilya konstrüksiyonunda tarama ve özel semboller, ölçek ve ölçümlendirme yöntemleri, mobilya ve iç mimari elemanlarının projelendirilmesinde temel ilkeler, kutu mobilyalarda genel özellikler ve konstrüksiyon, masif mobilyalarda genel özellikler ve konstrüksiyon, eğmeçli işlerde konstrüksiyon, kasnaklar ve üretim yöntemleri, kalıp ve şablon çıkarma, mobilyayı oluşturan tabla konstrüksiyonları, tablalar, raflar, bazalar, ara bölmeler, kapaklar, çekmeceler, taç ve ışık bantları, bağlantı elemanları ve aksesuarlar.

Sistem Analizi Tasarımı-I

Mobilya sektöründeki önemli konulardan veya ürünlerden bir konu seçilerek konu hakkında araştırma yapılması sağlanarak fizibilite hazırlanır. Fizibilitelerin güncel ve reel olması esas alınır.

Mobilya Stilleri

Antik Mobilya, Gotik Mobilya, Rönesans Mobilyası, XV. Lui stili, XVI. Lui stili, Barok Mobilya, Rokoko Mobilya, Şipendal Mobilya, Sheraton Mobilya, Hepilvayt Mobilya, Ampir Mobilya, modern veya çağdaş stiller, stiller arası etkileşimler, stillerde konstrüksiyon ve kullanılan malzemeler.

Üst Yüzey İşlemleri - I

Tanımı, amaçları, üst yüzey işlemlerinin tarihsel gelişimi. Üst yüzey işlemlerinin türleri ve seçimi, ahşap malzemenin üst yüzey işlemlerine etkisi, ahşap malzemenin yapısının etkisi, ahşap malzemenin kullanım şeklinin ve kullanılacağı ortamın etkisi, üst yüzey işlemi seçiminde göz önünde bulundurulacak hususlar, ahşap malzemenin üst yüzey işlemleri için hazırlanması, kaplanmış yüzeylerde görünen kusurlar, tutkal lekeleri, reçine, yağ, mum, pas ve diğer lekelerin temizlenmesi. Mekanik üst yüzey işlemleri, ahşap koruyucu üst yüzey işlemleri.

Döşeme Bilgisi

Döşemecilik ve döşeme teknolojisi, döşemecilikte kullanılan el aletlerinin tanıtılması, döşemecilikte kullanılan malzemelerin tanıtılması, döşeme cins ve çeşitleri, bukleli döşemelerin yapım teknikleri, pikeli, sufleli, kauçuklu döşeme çeşitleri, iskelet tekniği ve konstrüksiyon.

Maliyet Analizi

Mobilyayı oluşturan girdilerin birim maliyetleri ve birim üründe kullanım miktarları. Maliyet kontrol teknikleri. Mobilyada kullanılan malzemelerde ve bunların maliyete etkisi. Genel ve işçilik giderlerinin hesabı. Teknik şartname hazırlanması. İhale yöntemleri.

Mobilya Konstrüksiyon - II

Temel tasarım teorisi, mobilyada ölçü ve form, renkler ve renk bilgisi, mobilya stilleri, karakteristik özellikleri ve bu özelliklerin mobilya tasarımına uygulanması, grup mobilya olarak adlandırılan antre, mutfak, yemek, yatak, salon, çalışma, çocuk ve genç odaları ve büro mobilyalarında tasarım, proje ve konstrüksiyon çalışmaları.

Mesleki Uygulama - II

Grup kutu mobilyalarda tasarım proje çalışmasının yapılması, üretim resimleri ve malzeme kesim planlarının çıkarılması, malzeme ihtiyacının saptanması, üretim süreci ve işlem basamaklarının belirlenmesi, maliyet analizinin yapılması, projesi yapılan mobilyaların üretilmesi.

İş Etüdü

Verimlilik; iş kapsamının ve etken olmayan sürenin azaltılması, iş etüdü, iş etüdü teknikleri, iş etüdünün temel aşamaları; çalışma koşulları ve çalışma ortamı, metot etüdü, malzeme akımı ve manipülasyonu, işyerinde işçi hareketleri, işyerindeki yöntemler ve hareketler, iş ölçümü, iş örneklemesi, zaman etüdü, derecelendirme, etütten standart zamana geçiş, makine zaman standartlarının saptanması.

Cnc Programlama

NC ve CNC tezgâhların özellikleri ve çalışma sistemleri. Koordinat sistemleri, noktasal, doğrusal ve eğrisel kontrol yöntemleri. Mobilya sektöründe kullanılan CNC tezgâhların tanıtılması. CNC tezgâhlar için program yazımı ve yazım kuralları. CNC işleme merkezi ve CNC tornalama için program yazım uygulamaları.

Mobilya Aksesuarları

Mobilya menteşeleri, kapak ve kanat aksesuarları, katlanır ve sürme kapak mekanizmaları, hazır çekmece ve çekmece rayları, mobilya kulpları, aydınlatma sistemleri, mobilya kilit sistemleri, bağlantı elemanları, çok amaçlı askı sistemleri, ofis mobilyaları, çalışma masaları ve ofis sandalyeleri için bağlantı elemanları, mutfak aksesuarları.

Üst Yüzey İşlemleri - II

Üst yüzey işlemleri atölyelerinin kuruluşu ve düzenlenmesi, üst yüzey işlemede kullanılan el aletleri ve makineler, vernikler, örtücü ve örtücü olmayan boyaların sınıflandırılması, mobilya endüstrisinde üst yüzey işleme teknikleri, üst yüzey işleme hataları ve giderilmesi, renk açma, ağartma, redüksiyon etkisiyle renk açma, ahşap boyaları ile ahşap mobilyanın renklendirilmesinin gerekçeleri ve temel kavramları, özel uygulamalar, ahşap yüzeylere uygulanan dekoratif işlemler, değişik üst yüzey işlemlerinde uygulama çalışmalarının yapılması.

Hidrolik Pnomatik Sistemler

Hidrolik ve pnomatik sistemlerin ve sistemi oluşturan devre elemanlarının tanıtılması. Hidrolik, pnomatik sistemlerin mobilya sektöründeki uygulamaları. Hidrolik, pnomatik devre şemalarının incelenmesi ve okunması. Pnomatik aparat tasarımı. Hidrolik ve pnomatik sistemlerin bakım ve onarımı.

Kalite Güvence ve Standartlar

Standardizasyon, kalite ve kalite kavramları, kalite güvence, mesleki standartlar, standardizasyonun gereği ve önemi, kalite ve kalite kavramları, kalite güvencesinin önemi, mesleki standartların açıklanması.

Bilgisayar Destekli Mobilya Tasarımı

Mobilya tasarımında kullanılan tasarım programların tanıtılması ve Autocad programı kullanılarak, değişik mobilya gruplarında uygulamalar yapılması, optimizasyon programları ile kesim planlarının çıkartılması ve güncel maliyet analizlerinin yapılması.

Mesleki Uygulama – I

Takım çalışması ve ekip ruhunun kazandırılması. Tekil masif bir mobilyanın tasarım - proje çalışmasının yanında parça kesim listelerinin ve üretim resimlerinin hazırlanması, öğrencilerin üretime adaptasyonu sağlanarak tekil ve grup makinelerde çalışma kabiliyetlerinin arttırılması ve tasarım-proje çalışması yapılan ürünlerin üretilmesi, atölyelerde tamir bakım planlaması.

Temel Tasarım

Tasarım nedir, eskiz nedir, tasarım süreçleri ve bu süreçlerin örtüşmesi, çakışması. Görsel dil ve bu dilin yorumlanması. Konsept nedir, beyin fırtınası ne demektir nasıl estirilir, form, strüktür, yoğunluk, doluluk ve boşluk, benzerlik, kontrast kavramlarının uygulama projeleri ile benimsenmesi ve bu kavramları güncel hayatta görebilme ve yorumlayabilme yeteneklerinin geliştirilmesi.

Ürün Tasarımı ve Geliştirme-I

Temel tasarım teorisi, ergonomi, ergonomik ölçü ve standartlar, mobilyada ölçü ve form, altın bölüm, kutu mobilya ve oturma mobilyalarında tasarım kriterleri, ana ve ara renkler, renklerde armoni, renk seçimi, ışık - gölge ve boyama teknikleri. Taslak çizimleri ve malzeme seçimindeki kriterler.

Maliyet Analizi

Mobilyayı oluşturan girdilerin birim maliyetleri ve birim üründe kullanım miktarları. Maliyet kontrol teknikleri. Mobilyada kullanılan malzemelerde ve bunların maliyete etkisi. Genel ve işçilik giderlerinin hesabı. Teknik şartname hazırlanması. İhale yöntemleri.

Ofis Mobilyaları Tasarımı

Ofis mobilyasında ölçü ve form, ergonomi, çevresel memnuniyet, çalışma kriterlerinin belirlenmesi. Fiziksel ve çalışma alanı ihtiyaçları. Yarı açık ve kapalı ara bölmeler. Sekreterya, misafir bekleme, misafir kabul, özel görüşme odası, toplantı odası mobilyaları. Genel ofis dizaynı ve yerleşimi.

İç Mimari Dekorasyon

İç mimari ve dekorasyonda etkili olan ölçüsel, görsel ve estetik öğelerin açıklanması, bina bilgisi ve mimari projelerin okunması. Duvar kaplamaları, tavan kaplamaları, asma tavanlar, perde ve ışık bantları, boru ve radyatör gizlemeleri, seperatör gibi mimari dekorasyon elemanlarında, genel konstrüksiyon detaylarının çözümlenmesi ve farklı hacimlerde (konut, banka, mağaza, otel vb.) proje çalışmalarının yapılması.

Ürün Tasarımı ve Geliştirme - II

Tasarım ve ürün geliştirmenin amaçları, tasarım ve renk seçiminde bölge ve ülke kültürünün etkileri, tasarımda estetik ve fonksiyonellik, tasarımın mevcut teknoloji ve malzemeye göre seri üretilebilirliği, müşteri memnuniyeti, rekabet edilebilecek maliyetlerle tasarlanması ve geliştirilmesi, tasarım ve ürün geliştirmenin aşamaları, teknoloji ve üretim süreci dikkate alınarak değer analizinin yapılması, prototip yapımı, tasarlanan ürünün fuarlarda tanıtımı ve sunumu.

İş Güvenliği

Ağaç işleri endüstrisindeki işletmelerde güvenlik ve sağlık ile ilgili tehlikelerin saptanması ve alınacak önlemlerin belirtilmesi. Güvenlikle ilgili tehlikeler, yangın, patlama, elektrik, forklift - palet vb. kaldıraç kazaları. Ağaç işlerinde kullanılan makinelerden kaynaklanan tehlikeler. Sağlıkla ilgili tehlikeler, gürültü, sarsıntı, odun talaşı ve tozu, kanserojen maddeler, kimyasal maddelere maruz kalma (yüzey kaplama, boya – vernik - tutkallama işlemleri, çözücü kimyasal madde buharları).

Perspektif

Üç boyutlu görsel iletişim tekniği olarak perspektif; perspektif teorisi, kaçış noktası, ufuk doğrusu, göz ve doruk noktaları, geometrik formların perspektif uygulamaları, tekil mobilya parçalarının perspektif uygulaması, mimari projeler, iç mekânlara yönelik uygulamalar, boyama ve gölge tekniği, çift ve üç kaçışlı çözümler.

Mutfak Tasarımı

Dünden bugüne mutfak dolaplarının gelişim süreci, günümüz teknolojisine göre fonksiyonelliği ve işlevselliğinin tasarlanması, mutfaklarda ergonomi, mutfaklarda modüler koordinasyonla tasarım ilkeleri, mutfak dolapları ile birlikte kullanılan beyaz eşyalar. Mutfaklarda havalandırma sistemleri, mutfak tezgâhları ve evyeler, kiler dolabı, döner ve raylı metal tel sepetler, çöp kutusu ve çöp öğütücüler, kaşıklık, ekmek kesme aparatı, şişelik sistemleri. Katlanır kapak, yukarı açılır kapaklar, cam kapaklar. Mutfaklarda kullanılan yardımcı aksesuarlar. Taç, ışık bandı, bazalar, hareketli katlanır ve sabit masalar, ışıklandırma, süpürgelik (Ders İçerikleri, 2010).

BÖLÜM III

YÖNTEM

Araştırmanın Yöntemi

Araştırma; var olan durumu araştırmaya yönelik olması sebebiyle betimsel araştırmalardan tarama modellerinin içerisine girmektedir.

Evren Ve Örneklem

Bu çalışmanın evreni; 2008-2009 öğretim yılı, Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon programı I. ve II. Sınıf öğrencilerinin tamamıdır. Bu programda eğitim alan 150 öğrencinin tamamı araştırma grubu olarak alınmıştır.

Veri Toplama Araçları

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon Programı Bilgisayar Destekli Tasarım Dersi incelenmiş ve öğrencilerin program hakkındaki görüş ve önerileri uygulanan anketle belirlenmiştir.

Öğrencilere öncelikle kişisel özelliklerine yönelik sorular sorulmuştur.Daha sonra ise aldıkları ders hakkındaki düşüncelerine yönelik sorular sorularak; öğrencilerin dersle ilgili görüşleri ölçülmesi amaçlanmıştır. Dersin içeriğiyle ilgili okul ve okul dışı durumun kıyaslanmasıyla ilişkin; öğrencilerin mezun olduklarında, reel sektörde öğretilen bilgisayar destekli tasarım programının hangi getirileri getireceğini anlamaya yönelik sorular yöneltilmiştir. Laboratuvar ve donanımların durumuna ilişkin sorular yöneltilerek, dersin verimli olarak işlenip işlenemediği hakkında, dersin genel olarak değerlendirilmesine ilişkin 23 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket soruları Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon Programı Bilgisayar Destekli Tasarım Dersi hakkındaki görüşlerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Ölçme aracının geliştirilmesinde ve verilerin analizinde ölçme değerlendirme uzmanının görüşlerine başvurulmuştur.

Verilerin Toplanması Ve İstatistiksel Analizi

Anket 2009 mayıs ayında araştırmacı tarafından 2. yarıyıl derslerinin bitmesinden sonra, sınıf ortamında öğrencilere kısaca tanıtılarak uygulanmıştır. Anket 23 sorudan oluşmaktadır.

Verilerin analizinde SPPS (Statistical Package For Social Sciences) programının 13.0 sürümü kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde ve bulgular tablolar haline getirilmiştir.

BÖLÜM IV