• Sonuç bulunamadı

MİLLİ EMLAK YÖNETİMİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Belgede 2016 YILI BÜTÇE GEREKÇES (sayfa 138-142)

2016 Yılı Bütçe Gerekçesi 6639 Sayılı Kanunla;

D. MİLLİ EMLAK YÖNETİMİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlarla ilgili edinim, yönetim ve elden çıkarma işlemleri gerektiğinde diğer kamu idareleri ile işbirliği suretiyle Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yapılarak, taşınmazların doğrudan veya dolaylı olarak ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.

Kamu kaynaklarının etkin yönetilmesi anlayışı doğrultusunda; Hazineye ait taşınmazları, yatırım ve istihdamı teşvik, çarpık kentleşme ve konut sorununun çözümü, kamu hizmetlerinin görülmesi, yerel yönetimlerin desteklenmesi ve ağaçlandırma gibi sosyal ve ekonomik önceliklere uygun şekilde değerlendirmek suretiyle, ekonomik ve sosyal katma değer oluşturmaya yönelik çalışmalara devam edilecektir.

Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlarla ilgili işlemlerde, işlemin sosyal ve ekonomik yaşama katkısı göz önüne alınarak, taşınmazın optimal kullanım alanının tespit edilmesi amacıyla taşınmazın değer tespitine ilişkin tüm iş ve işlemlerin MEOP ve CBS uygulamaları üzerinden yürütülmesi sağlanacak, böylece Hazine taşınmazlarına ilişkin değerleme kriterlerinin oluşturulması ve yapılan değerlemelerin standardizasyona uygunluğunun kontrol edilmesi suretiyle taşınmazların gerçek değeri belirlenecektir.

Hazine taşınmazlarının değerlemesine katkı sağlayacak bilgi ve belgelerin gerçek ve tüzel kişilerden temin edilmesi sağlanarak coğrafi altlık üzerinde “Taşınmaz Değerleme Veri Bankası” oluşturulacaktır. Yapılacak uygulamaların rasyonel, işleyen, denetlenebilen ve sayısallaştırılmış altlıklardan oluşturulan bilgi sistemine dayandırılması ve değerleme standartlarında merkez ve taşra birimleri arasında uyum ve koordinasyon sağlanması suretiyle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Hazine taşınmazlarının “Değer Endeksi”

oluşturulacaktır.

5018 sayılı Kanun ile ilgili diğer kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde Hazineye ait taşınmazlar hakkında; elde edilen bilgileri zamanında ve doğru analiz ederek taşınmazların atıl vaziyette kalmamaları için en son teknolojik imkanlar vasıtasıyla gerekli tespitler yapılarak, atıl duran taşınmazları ekonomik değer haline dönüştürmek için ulusal ve uluslararası piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda gerekli politikalar belirlenecektir.

2016 Y ılı Büt çe Ger ek çesi

Taşınmazların Hazine adına idari yoldan tescil işlemlerine ilişkin süreçler kısaltılacak ve bu taşınmazların ekonomiye kazandırılması çalışmalarına devam edilecektir.

Hazine taşınmazlarından gelir elde etmek amacı yanında, istihdam sağlama, ekonomiyi canlandırma ve uygun maliyetli arsa temini yoluyla yatırım amaçlı olarak satış işlemlerinin artırılmasına önem verilecektir.

Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve ileri teknoloji enstitüleri ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve mahalli idarelere yapılacak olan tahsis ve devir işlemlerinin “Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik” kapsamında yürütülmesine devam edilecektir.

Belirtilen idarelere tahsisli olup, tahsis amacında kullanılmayan atıl taşınmazların belirlenmesi ve bu taşınmazların diğer idare ve tasfiye yöntemleriyle ekonomiye kazandırılmasına ilişkin çalışmalara devam edilecektir.

Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlarla ilgili işlemlerin yapılması sırasında mevzuat ve karar alma süreçlerinden kaynaklanan ve taşınmazların ekonomiye kazandırılması sürecinde etkinlik ve verimlilik ilkelerinin tam olarak uygulanamamasına ve zaman kaybına neden olan idari, bürokratik ve teknik sorunlar azaltılarak işlem süreçleri kısaltılacaktır. Böylece taşınmazların ekonomiye kazandırılma süreci iyileştirilerek yatırımların kısa sürede gerçekleşmesi, yerli ve yabancı yatırımcı için güvenli ve verimli bir yatırım ortamı sağlanması, bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi ve işsizliğin azaltılması gibi makro hedeflerin gerçekleştirilmesine katkı sağlanacaktır.

Hazineye ait taşınmazların etkin yönetimi hedefi doğrultusunda özellikle gelişmiş Batı ülkeleri başta olmak üzere yurt dışı yönetim ve coğrafi bilgi sistemi uygulamalarına ilişkin yapılan araştırma ve incelemelere devam edilerek gelişmiş ülke uygulamalarıyla farklılıkların tespiti ve çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılacaktır.

Hazine taşınmazları ile ilgili yapılan işlemlerde gerek Hazine ile şahıslar arasında, gerekse tüzel kişiliği haiz kamu kurum ve kuruluşları ile oluşan ve oluşabilecek ihtilafların, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili kanunlarla verilen yetkiler çerçevesinde sulh (anlaşma) yoluyla çözümüne devam edilecektir.

Kiralama işlemlerinin süratle sonuçlandırılabilmesi için işlemlerin mahalli teşkilat tarafından yerine getirilmesine yönelik çalışmalar ile işgalli veya boş olan taşınmazların kira sözleşmesine bağlanması suretiyle idare edilmesini sağlamaya yönelik olarak, kiralama

Gelir P o li ka sı v e Uy gulamalar ı

süreçlerinin kısaltılması ve basitleştirilmesi, kıyı protokolleri ile tahsisli idarelerin tasarrufundaki taşınmazlarda yer alan ticari ünitelerin kiralanmasına ilişkin işlemlerin mahallinde sonuçlandırılmasına ilişkin çalışmalara devam edilecektir.

Hazine taşınmazlarının, tespit işlemlerinin coğrafi bilgi sisteminden ve diğer araçlardan faydalanılarak gerçekleştirilmesi ve işgallerin önlenmesi, işgal edilen taşınmazların gecikmeksizin tahliyesinin sağlanması, ecrimisillerin rayiç bedeller dikkate alınarak belirlenmesi amacıyla organizasyon yapısının ve mevzuatın geliştirilmesine devam edilecektir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi kapsamındaki yatırımlar için Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlar için kullanma izni verilmesine ilişkin olarak

“Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar” çerçevesinde çalışmalara devam edilecektir.

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satış işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde sürdürülebilmesi için, gerekli yasal düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, bu kapsamda; Hazine taşınmazlarının değerlemesinden ihale aşamasına kadar geçen sürecin daha rasyonel ve taşınmaz piyasasına uyumlu bir şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır.

Hazineye ait taşınmazların hukuki, fiili ve coğrafi bilgilerinin ilgili kurumlardan temin edilerek kullanıcıların hizmetine sunulması amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinden; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Belediyeler ve diğer ilgili kurumlarla entegrasyon sağlanarak veri alışverişi sağlanacaktır. Edinilen bilgi ve belgelerle Hazineye ait taşınmazları ilgilendiren katmanlar oluşturulacaktır. (Orman Alanları Katmanı, Sit Alanları Katmanı, İmar Planları Katmanı, Özel Çevre Koruma Alanı Katmanı vb.)

Muhasebat Genel Müdürlüğü ile yapılmakta olan entegrasyon çalışmaları genişletilerek milli emlak işlemleri ile ilgili olarak yapılan her türlü tahsilat ve iadelerin MEOP II ve Say2000i programları üzerinden Muhasebe İşlem Fişi (MİF) düzenlenmeksizin online olarak veri alış verişi yapılması sağlanacaktır. Bu suretle; hem milli emlak birimlerince yapılan tahsilatların anında MEOP II modüllerine yansıması sağlanacak, hem de iki kurum arasındaki tahsilat tutarları arasındaki farklılıklar ortadan kalkacaktır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılacak entegrasyon çalışmaları sonucunda

2016 Y ılı Büt çe Ger ek çesi

Hazineye ait taşınmazların tapu müdürlüklerini ilgilendiren işlemleri elektronik ortamda tapu müdürlüklerine iletilerek yazışma olmaksızın sonuçlandırılacaktır. Tapu müdürlüklerince Hazineye ait taşınmazlarla ilgili yapılan bütün işlemin elektronik ortamda anında milli emlak birimlerine de aktarılması sağlanacaktır.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve uygulama yönetmeliği çerçevesinde, büyükşehir belediyesi bulunan illerde Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatları tarafından; kaçak akaryakıtın teslim alınmasından, tasfiye edilmesine kadar olan süreçte ihtiyaç duyulan makine-teçhizat (tanker, pompa, jeneratör vb.) ile kaçak akaryakıtın depolandığı alanlar ve bu alanlarda kullanılan idari binaların onarımlarının sağlanmasına ilişkin çalışmalara devam edilecektir.

Kamu idarelerine ait taşınmazların 5018 sayılı Kanun ve alt mevzuat hükümleri kapsamında emlak vergi değerleri üzerinden muhasebeleştirilmesi ve kayıt altına alınması, ayrıca kamu idarelerine tahsis edilen taşınmazların gerek malik idare gerekse tahsisli idare tarafından ortak veri tabanı üzerinden görülebilmesini sağlayan, aynı zamanda taşınmazlara ilişkin değer artış ve azalışlarının kaydedilip izlenebileceği bir otomasyon sisteminin kurulması yönünde Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Muhasebat Genel Müdürlüğü arasında ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca taşınmazların tamamına yakın kısmının emlak vergi değerleri otomasyon sistemine girilmiş ve bu kayıtların muhasebeleştirilmesi için söz konusu değerler webservis yoluyla Muhasebat Genel Müdürlüğüne aktarılmış olup, ortak veri tabanı oluşturulmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir. 2016-2018 döneminde mevcut taşınmaz envanterinin rayiç değerler ile güncellenmesine ilişkin çalışmalara devam edilecektir.

2 0 1 6 BÖLÜM V

Belgede 2016 YILI BÜTÇE GEREKÇES (sayfa 138-142)