• Sonuç bulunamadı

4.1. Öğretmen Mesleki Öğrenmesine İlişkin Öğretmen Algıları

4.1.2. Mesleki Öğrenmenin Önemi

Mesleki öğrenmenin önemi alt temasında; mesleki yeterliğe ulaşabilme, mesleki gelişimi sağlama, öğretimi geliştirme, öğretime motive olma ve mesleğe bağlılığın

72

artması kodları oluşturulmuştur. Bu kodlar ile öğretmen mesleki öğrenmesinin öğretmen görüşleri çerçevesinde önemi ortaya konulmuştur.

4.1.2.1. Mesleki Yeterliğe Ulaşabilme

Öğretmenler, mesleğin gerektirdiği becerilere sahip olmanın ve bu becerileri öğretim sürecinde etkin olarak kullanabilmenin; öğretimin kalitesi, öğrenci akademik başarısı, öğretmenlerin mesleğe bağlılığı ve bireysel mutlulukları açısından önemli olduğunu vurgulamışladır. Öğretmen mesleki öğrenmesinin, mesleki yeterliğe ulaşabilme açısından önemini bir öğretmen şöyle yorumlamıştır: “Bir mesleği yapmak için meslek hakkında bilgi sahibi olman gerekiyor. Öğretmenler için ise dersi nasıl işlerim, bunu öğrenmem lazım. Bu yüzden mesleki gelişim benim için önemli.” (K19). Üniversiteden mesleki yeterliğe ulaşamadan mezun olduklarını dile getiren bir başka öğretmen ise fikirlerini şöyle sunmuştur: “Eğitim fakültelerinde verilen eğitim hiçbir zaman faydalı olmamaktadır. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olsanız da yetersiz eğitim verilmekte. Ama yeterli eğitim verilse de öğretmen hiçbir zaman yetinmemelidir. Çünkü bilgi sonsuz bir derya. Sonu yok. Öğretmen her zaman aç olmalıdır öğrenmeye. Öğretmenler hem alan hem de mesleki açıdan gelişmeye ihtiyaç duyarlar.” (K1). Mesleki yeterliğe ulaşabilmenin önemine dair şu yorum ise durumu özetlemektedir: “Bu mesleği ömür boyu sürdüreceksem eğer, bir öğretmende olması gereken ya da beklenen tüm bilgi, beceri ve özelliklere sahip olmak isterim. Bunun yolu da mesleki öğrenmeden geçiyor.” (K20). Bu bağlamda, öğretmenlerin mesleklerinin gereklerini yerine getirebilme ve öğrencilerine kaliteli bir öğretim sunabilme amacıyla mesleki gelişimlerini sürdürdükleri söylenebilir. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus da her katılımcının mesleki öğrenme sürecini devam ettirmede istekli olmadığıdır. Bazı öğretmenler bir süredir herhangi bir mesleki gelişim faaliyetine katılmadıklarını açık bir şekilde ifade etmişlerdir. Bu durumun nedenlerini ise isteksizlik, zaman bulamama ya da gerek duymama olarak sıralamışlardır.

4.1.2.2. Öğretimi geliştirme

Katılımcılar, öğrencilerin akademik başarılarını artırma, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılama ve onların çağın gerektirdiği bilgi ve becerileri elde edebilmelerini sağlama amacıyla mesleki öğrenmenin sürdürülmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Mesleki gelişimini öğrencilere faydalı olabilmek için sürdürdüğünü ifade eden bir öğretmenin bu

73

konudaki görüşleri önemli görülebilir: “Benim mesleki öğrenme ve mesleki gelişimdeki asıl amacım öğrencilerime faydalı olabilmek, onların akademik ve sosyal anlamda gerekli donanımlara sahip olmalarını sağlayabilmektir.” (K5). Aynı fikre sahip bir diğer öğretmen ise “Benden çok öğrencilerim için mesleki gelişim faaliyetleri önemli. Öğrencilere daha faydalı olmalıyız. Zamanı ona göre yönetmeliyiz.” şeklinde görüşlerini belirtmiştir.

Öğretmenlerin bu hususta bazı farklı görüşlere sahip oldukları görülmektedir. Bu görüşlerden biri, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sürdürmelerindeki asıl hedeflerinin öğrencilere faydalı olabilme ve öğretim sürecinin kalitesini artırabilme olduğudur. Bir diğer yaklaşım ise öğretmenlerin kendilerini geliştirmek, mesleklerini severek yerine getirebilmek ve mesleki tatmin yaşayabilmek için öğrenmelerini sürdürdükleri şeklindedir. Bu görüşü benimseyen öğretmenlerin, mesleki öğrenme konusunda iç motivasyonlarının yüksek olduğunu belirttikleri görülmektedir.

4.1.2.3. Öğretime Daha Fazla Motive Olma

Öğretmenler; öğrendikleri farklı yöntem ve teknikleri öğretim sürecinde uyguladıklarında öğrencilerden olumlu geri dönütler aldıklarını ve öğrenci akademik başarısında artışa tanık olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca bu sayede öğrencilerin derse ilgilerinin arttığını ve derse daha istekli katıldıklarını da dile getirmişlerdir. Bunun sonucunda da öğretmenler dersi daha istekli bir şekilde işlediklerini ve mesleki öğrenme sürecine önem verdiklerini ifade etmişlerdir. Öğretime daha fazla motive olmaya dair görüşlerden biri bu durumu özetlemektedir: “Mesleki açıdan kendimizi geliştirdiğimiz zaman hem öğretim daha güzel oluyor hem de çocukları farklı kulvarlarda da yetiştirebiliyoruz. Derslerimi daha istekle işliyorum. Hem de kendimizi de çok fazla yıpratmadan daha kaliteli işler yapabiliyoruz.” (K19). Bu görüşe dayanarak öğretmenlerin derslerini daha istekli ve motive olarak işlemelerinin öğretim süreci ve öğrenciler için daha faydalı olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin öğrencilere faydalı olabildiklerinde ne hissettiklerine dair şu görüş önemli görülebilir: “Bir şeyler yapabildiğimi, öğrencilerime faydalı olduğumu görünce motive oluyorum, dersi daha istekle işliyorum. Haz duyuyorum.” (K11). Bulgular incelendiğinde, öğretmen-öğrenci etkileşiminin mesleki öğrenme sürecinde etkili olduğu söylenebilir. Öğrenmeleri sonucunda elde ettikleri bilgilerin faydalı olduğunu gören öğretmenlerin, öğrenmeye karşı daha istekli oldukları ve derslerini de bu motivasyonla işledikleri anlaşılmaktadır.

74 4.1.2.4. Mesleğe Bağlılığın Artması

Katılımcılar, öğrendikleri ve kendilerini geliştirdikleri sürece mesleklerinin gereklerini istekle yerine getirdiklerini ve mesleklerine olan bağlılıklarının arttığını belirtmişlerdir. Mesleki öğrenme sonucunda edindikleri bilgi ve becerilerin öğrenciler üzerinde etkili olduğunu gözlemleyen ve meslektaşları, okul müdürü, veliler gibi paydaşlardan olumlu dönütler alan öğretmenler, mutlu olduklarını ve mesleklerini severek yerine getirdiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmen mesleki öğrenmesi ile mesleğe bağlılık arasındaki ilişkiye dair görüşlerden biri şöyledir: “Mesleki öğrenme yaptığım işten zevk almamı sağlıyor ve mesleğimi daha da seviyorum, daha da istekli olarak çabalıyorum. Mesleğe bağlılığım artıyor.” (K10). Mesleki gelişimin öğretmenlere katkılarından biri de mesleğe bağlılıklarının artmasıdır. Öğretmenler öğrendikçe durağanlıktan kurtularak daha dinamik olan, öğrencileriyle ve meslektaşlarıyla edindikleri bilgileri paylaşan, gelişen ve geliştiren bir yapıya sahip olmaktadırlar. Bu durum onların mesleklerine bağlılıklarını arttırmaktadır.