• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin mahremiyet eğitiminde ailelerle iş birliği hakkındaki görüşleri alınarak, ailelerin mahremiyet eğitimi konusundaki bilgi düzeyleri ve ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda öğretmenden beklentileri olmak üzere iki alt tema oluşturulmuştur.

Tablo 22. Öğretmenlerin mahremiyet eğitiminde ailelerle iş birliği hakkındaki görüşleri

temasına ait alt temalar ve kodlar

Alt Temalar Kodlar

Ailelerin Mahremiyet Eğitimi Konusundaki Bilgi Düzeyleri Yetersiz Yeterli Ailelerin Mahremiyet Eğitimi Konusunda Öğretmenden

Beklentileri

Herhangi Bir Beklentileri Yok Beklentileri var

4.4.1. Ailelerin mahremiyet eğitimi konusundaki bilgi düzeyi

Okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin görüşlerinden yola çıkılarak elde edilen verilerle yapılan kodlamalar sonucu, ailelerin mahremiyet eğitimi konusundaki bilgi düzeyleri alt teması; yeterli ve yetersiz olmak üzere iki koddan oluşmuştur.

Tablo 23. Ailelerin mahremiyet eğitimi konusundaki bilgi düzeylerine yönelik öğretmen

görüşleri

Kodlar N %

Yetersiz 23 92

Yeterli 2 8

Toplam 25 100

Çalışmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu (23: %92) ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olduğu konusunda birleşmiştir. Katılımcılar, ailelerin mahremiyet konusunu önemsemediğini, bu konuların tabu

116

olarak görüldüğünü, olaya dini açıdan baktıklarını, korumacı davranmadıklarını, ailelerin çocuklara karşı yanlış yaklaşımlarına şahit olduklarını, bu konuda verdikleri eğitimlerin yanlışlar barındırdığını, çocukların mahremiyetiyle ilgili bilgi verildiğinde kendilerine tepki verdiklerini, inanmadıklarını, konduramadıklarını, bazılarının da konu hakkında bilgisi olmadığı için eğitim vermekten kaçındığını belirtmişlerdir. Aşağıda öğretmenlerin bu durumu yansıtan görüşlerine yer verilmiştir:

“Yetersiz hocam. Yani önemsediklerini de düşünmüyorum açıkçası önemli değil onlar için diye düşünüyorum.” (Ö1)

“Geleneksel düzeyde, tabu olarak gördükleri için bence bilgi sahibi olduklarını düşünüyorlar ama yanlış şeyler biliyorlar. Bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu düşünüyorum.” (Ö4)

“Çok iyi bulmuyorum çok yetersiz olduğunu düşünüyorum ve çocuklara geçiştirici cevaplar verildiğini düşünüyorum, başımızdan atma o an aman geçsin de der gibi, bu sefer çocuk daha çok soru soruyor bu sefer aslında çocuğu o şekilde tatmin etmeyerek daha çok şeye itiyoruz bilmemesi gereken şeyleri de çocuk öğrenecekmiş hissine kapılıyoruz.” (Ö10)

“Anne babadan duyma kulaktan dolma ve hatta dini yasaklar içeren bilgiler kadar bilgileri var. Bilgiler yeterli değildir. Çok baskıcılar. Gerekli oluşundan öğretmezler de haram günah olduğu için öğretirler.” (Ö23)

Çalışmaya katılan iki (%8) öğretmen ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda bilgi düzeylerinin yeterli olduğunu belirtmiştir. Özellikle sosyal medyanın ailelerin bilinçlenmesine katkı sağladığını ifade eden katılımcıların bu konudaki ifadeleri aşağıdaki gibidir:

“Yeterli bence.” (Ö16)

“Çoğunun bilgisi olduğunu düşünüyorum. Sosyal medya buna yardımcı oluyor.” (Ö22)

117

4.4.2. Ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda öğretmenden beklentileri Okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin görüşlerinden yola çıkılarak elde edilen verilerle yapılan kodlamalar sonucu, ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda öğretmenden beklentileri alt teması; herhangi bir beklentileri yok, beklentileri var olmak üzere iki koddan oluşmuştur.

Tablo 24. Öğretmenlerin mahremiyet eğitimi konusunda ailelerin beklentilerine yönelik

görüşleri

Kodlar N %

Herhangi bir beklentileri yok 23 92

Beklentileri var 2 8

Toplam 25 100

Çalışmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu (23: %92) ailelerin mahremiyet eğitimi konusunda kendilerinden bir beklentisi olmadığını belirtmiştir. Katılımcılar, ailelerin çocukla ilgili konularda genel olarak ilgisiz olduklarını, toplantılara katılımların az olduğunu, mahremiyet eğitimi konusunda da kendilerine herhangi bir talep gelmediğini bu sebeple beklentilerinin de bulunmadığını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Aşağıda bu durumla ilgili öğretmen görüşlerine yer verilmiştir:

“Yani buna yönelik ben bir şey yaşamadım aslında hiçbir ailenin benden bir beklentisi olmadı. Yani gelmedi sadece çocuğun hissettiği merakla ilgili bir beklenti oldu çocuktan o da. Onun dışında bir herhangi bir şey yaşamadım ben.” (Ö2)

“Kesinlikle beklentileri olduğunu düşünmüyorum, talep almadım hatta konuşulmuyor bile hiç.” (Ö4)

“Hiç olmadı bizde hiçbiri gelip hani hocam şu konu hakkında bir şey söylüyor musunuz diye ama biz eğitimi verdikten sonra öğrettikten sonra eve geri dönüş olarak gitmiş mesela, ondan sonra ailesi kendisi dedi hocam siz şu konulara girmişsiniz galiba veli ziyaretimi yaptığımızda ailelerden o şekilde yani.” (Ö10)

“Yok maalesef yok. Hiç öyle bir beklentiyle karşılaşmadım, hiç söyleyen ailem olmadı yani açıkçası.” (Ö20)

118

Çalışmaya katılan iki (%8) öğretmen, ailelerin kendilerinden mahremiyet eğitimi konusunda beklentileri olduğunu ifade etmiştir. Ailelerin, özellikle evdeki yaklaşımlarının okulda devam ettirilmesine dönük talepleri olduğunu, içinde bulundukları dönem tehlikeler barındırdığı için endişeli olduklarını ve bunu kendileriyle paylaştıklarını belirten katılımcılar durumu aşağıdaki ifadelerle bildirmişlerdir:

“Bir velim den de bu konuda “ben hocam evde bu konuda dikkat ediyorum. Burada da dikkat edilmesini istiyorum.” Şeklinde bir dönüt almıştım. Dikkat ettiğimizi söyledim ama hani tabi her ailenin düzeyi, kültürü dediğimiz gibi yetiştirme tarzı farklı. Mesela bazıları çok önemsemeye biliyor ama benim velilerim istiyor bazen benden.” (Ö8)

“Evet bence beklentileri var mesela belki komik olacak ama bu sene erkek stajyer bir öğrencim var. Fotoğrafların bir tanesinde çıkmış annenin söylediği ortalık çok kötü o erkeğin orda ne işi var yani sadece erkeklerden bekliyoruz böyle davranışları eğitimimiz bu kadar.” (Ö14)

119

BÖLÜM 5

TARTIŞMA

Bu bölümde okul öncesi dönemde çalışan öğretmenlerin mahremiyet eğitimi konusunda bilgi düzeylerine yönelik bulgular başlıklar halinde tartışılmıştır.

5.1. Mahremiyet Eğitiminin Tanımı ve İçeriğine İlişkin Görüşlerin