• Sonuç bulunamadı

Açıldığından bugüne her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla iĢbirliği yaparak genç sanatçıları destekleyen sergiler de düzenleyen Pera Müzesi, tüm sergilerini kitaplar, sözel etkinlikler ve çocuk öğrenme programlarıyla da desteklemektedir. Dönemsel programları ve etkinlikleriyle dikkat çeken Pera Film ise ziyaretçilere ve sinema meraklılarına, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler düzenlemektedir (Sanal 23: 2019).

BeĢ katlı olan binanın ilk iki katında müzenin kendi koleksiyonu kalıcı olarak sergilenir. Bu koleksiyonların ilki Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonudur. Suna ve Ġnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, prehistorik çağlardan günümüze Anadolu coğrafyasında gündelik hayatın tanıklığını yapmıĢ yaklaĢık 10.000 esere ev sahipliği yapıyor. Suna ve Ġnan Kıraç‟ın ilk kez 19 0‟lerde oluĢturmaya baĢladıkları Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu prehistorik dönem, Klasik Dönem, Beylikler ve Osmanlı Dönemi ile Erken Cumhuriyet dönemi baĢta olmak üzere Anadolu‟nun ev sahipliği yaptığı birçok uygarlığa ait materyal kültürüyle zengin bir seçki sunar. Aynı katta, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu da yer alır. Suna ve Ġnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir zaman diliminde Kütahya‟da geliĢen çini ve seramik sanatının önemli örneklerini bir araya getirir. 19 0‟li yıllarda oluĢturulmaya baĢlanan Suna ve Ġnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu, yıllar içinde geniĢleyip zenginleĢerek çeĢitli dönem ve türden 1000 civarında eseri bir araya getiren kapsamlı bir koleksiyon olmuĢtur. Bezeme ve form açısından geniĢ bir çeĢitlilik sunan koleksiyon, sıra dıĢı ve nadir örnekleri de barındırır.

Suna ve Ġnan Kıraç Vakfı‟nın konusunda ülkemizin en zengin koleksiyonlarından biri olan Oryantalist Resim Koleksiyonu, 17. yüzyıldan 20. yüzyıl baĢlarına uzanan bir döneme ait yağlıboya, suluboya, desen, gravür gibi farklı tekniklerde üretilmiĢ eserleri barındırmaktadır. Osmanlı dünyasına odaklanmıĢ olmasıyla dünyadaki benzerleri arasında da özel bir yere sahip olan koleksiyonu oluĢturan eserler çoğunlukla batılı sanatçıların elinden çıkmıĢ olsa da, bu dönemlerde Doğu-Batı eksenindeki kültürlerarası etkileĢimi farklı bir açıdan yansıtan Osmanlı sanatçılarının bazı eserleri de koleksiyonu

zenginleĢtirmektedir. Suna ve Ġnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu Pera Müzesi‟nin ikinci katında yer alan Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi‟nde düzenlenen uzun dönemli tematik sergiler aracılığıyla ziyaretçilerimizin beğenisine sunulmaktadır. Bu koleksiyonda Türk ressam Osman Hamdi Bey in Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosu da yer alır (Sanal 24: 2019).

Müzenin uluslararası sanat piyasasındaki bilinirliği Google Art Project‟te de yer almasını sağlamıĢtır. Google Art Project‟te Pera Müzesi koleksiyonundan 140 eser hakkında detaylı bilgiler ve çeĢitli görseller yer almaktadır (Bakanay, 2014: 69).

Pera müzesi bulunduğu konumu ile Ġstanbul Ģehrinin en canlı bölgelerinden birinde çağdaĢ bir müze olarak hizmet vermesinin yanı sıra gerçekleĢtirdiği sergiler ve etkinlikler ile öncü ve sevilen bir müze konumundadır.

3.3.2. Pera Müzesi Görsel Kimlik Unsurları

3.3.2.1. Müze İsmi

En basit tanımıyla markanın sözlü olarak ifade edilebilen kısmını oluĢturan marka ismi, markanın müĢteri zihninde yer alıĢ biçimidir. Marka yaratma sürecinin temel basamaklarından birini oluĢturan marka ismi belirlenirken, kolay hatırlanabilir, müĢteri ile bağ kurabilir ve doğru çağrıĢımlar yaratabilir nitelikte olmasına özen gösterilmelidir (Dereli, Baykasoğlu, 2007: 20-44). „„Pera Müzesi‟‟ ismini ise müze binasının bulunduğu bölgeden alır.

Ġstanbul, neredeyse kuruluĢundan bu yana, çok sayıda dil, inanç ve etnik kökenden insanın gelip geçtiği, yerleĢtiği hatta kuĢaklar boyu yaĢadığı bir dünya kentidir. Ġstanbul‟u Ġstanbul yapan bu kozmopolit ortamda özellikle Osmanlı döneminde bir çok farklı etnik kökene sahip toplulukların batıyla sıkı iliĢkide oldukları ve Balat, Galata, Pera gibi bölgeleri Ģekillendirdikleri bilinmektedir. Günümüzde de Ġstanbulda tarihi yapının en iyi korunduğu alanlar olarak bu bölgeleri görmek mümkündür. Pera müzesi ismini aldığı ve günümüzde de çokça kullanılan Beyoğlu ve Pera isimlerinin nereden geldiklerine incelendiğinde;

Beyoğlu ilçesinde, Tünel-Taksim arasında uzanan Ġstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan semte Pera denirdi. Tarihi yarımadanın ve Haliç in karĢısında geliĢen bölge, öteden beri Yunanca'da karĢı yaka, öte anlamına gelen Pera adıyla anılmıĢtır. Bölgenin Beyoğlu olarak anılması ise I.Süleyman (Kanuni) döneminin Venedik elçisi A. Giritti'nin oğlu Luigi Giritti'nin Taksim dolaylarında bir konakta oturmasıyla Beyoğlu olarak anılmaya baĢlamıĢtır (Sanal 25: 2019).

Sonuç olarak müze isminde geçen Pera sözcüğü müzenin konumuna iĢaret etmektedir. Pera bölgesinin tarihi yapısını ve geçmiĢten günümüze bölgede yaĢayan farklı kökene, dile, inanıĢa sahip insanların bu bölgeden batı ile iliĢki kuruyor oldukları göz önüne alındığında, Pera müzesininde kuruluĢundan bugüne kadar birçok uluslararası sergiye ev sahipliği yapmıĢ olması müzenin uluslararası sanat piyasasındaki bilinirliği ve ziyaretçileriyle güçlü bağ kurabilmesi özelliklerinin müze imajına aktarılmasına katkı sağlamaktadır.

Genel olarak Pera Müzesi isminin müze markasına katkıda bulunduğunu ve söyleniĢ kolaylığı yönünden de baĢarılı bir isim olduğunu söyleyebiliriz.

3.3.2.2. Logo

Doğru tasarlanmıĢ bir logo, müze ziyaretçilerine aktarılmak istenen mesajları daha kolay iletme özelliğine ve kurumun hatırlanmasında en etkili role sahip olduğu da göz önünde bulundurulduğunda logo tasarımında özenli davranılmasını gerektirmektedir.

Pera Müzesi‟nin Logosu (Görsel 18) ve görsel kimliği ünlü tasarımcı Ivan Chermayeff tarafından 2005 senesinde tasarlanmıĢtır (V. Senozan ile kiĢisel iletiĢim, 14 Ocak 2019). Oldukça modern ve sade bir tasarıma sahip olan Pera Müzesi logosu kırmızı bir çiçek formu ve serifli modern bir fontdan oluĢmaktadır.

Benzer Belgeler