• Sonuç bulunamadı

Müşteri renkleri insanların kişilikleri üzerinden hangi tip müşteriler olduklarını ortaya koymaya yardımcı olur. Kişilik, insanları sahip oldukları özellikler bakımından diğer bireylerden ayıran özelliklerdir.

Bireyin doğumuyla beraber gelen ve zamanla çevresel etkilere maruz kalarak şekillenen kişilik özelliğiyle birey davranış tepkileri gösterir. Her türden davranışı etkilediği gibi satın alma davranışlarını da etkiler.

Görsel 2.15: Renkler ve anlamları

Müşterilerle iyi ilişkiler kurabilmenin temelinde onları anlamak ve onlar gibi davranabilmek yatar. Müşteri renkleri de bu amaca hizmet eden bir yaklaşımdır. İnsanlar dört guruba ayrılmakta ve bu dört grubun her biri ayrı renklerle temsil edilmektedir.

2.8.1. Mavi Renk Müşteri Tipi

İnsan hayatı için önemli olan havanın, suyun rengidir. İnsanlar açısından sakinliği ve derinliği ifade eder. Mavi, tonlarına göre açığa doğru gittikçe sakinleşmeyi, koyuya doğru gittikçe derinlemesine düşünmeyi etkilemektedir. Derinlemesine düşünen müşteriler genel olarak mükemmeliyetçidirler. Olayların olumsuz yönlerine odaklanırlar, riskleri önceden görürler. Bunun için kuralcı, tedbirli, derli topludurlar.

Mavi renk tipindeki müşteriler; sakinliği sayesinde daha mantıklı düşünen ve mantıkları ile hareket eden müşterilerin yer aldığı gruptur. Sorgulayan ve detaylarla ilgilenen müşterileri temsil eden mavi renk grubu müşteriler, ürünlere genel olarak yüksek ilgi düzeyi ile yaklaşırlar. Meraklıdırlar. Bu yüzden mavi tip müşterilerin bütün sorularına açıklıkla cevap vermek gerekir. Katı kuralları olması, değişime direnç göstermelerinden dolayı yeniliklere açık değildirler. Bu yüzden alışkanlıkları doğrultusunda satın alma davranışı sergilerler. Takdir edilmek ve onaylanmaktan hoşlanırlar. Dolayısıyla alternatifler karşı-sında seçimlerinin onaylanması satın alma yönünde onları motive edecektir.

2.8.2. Yeşil Renk Müşteri Tipi

Yeşil renkteki müşteri tipleri; sakin ve ılımlı yapısıyla dikkat çeker. Bu renk grubundaki müşteriler yar-dımcı kişilik yapısına sahip oldukları için de çevresinde pozitif duyguların oluşmasını sağlarlar. İşletme çalışanları ve diğer müşteriler yeşil renk grubundaki müşteriler sayesinde olumlu duygu geliştirebilir. Soğukkanlı, sabırlı, çatışmadan uzak duran barışçıl kimselerdir. Kimseyi kırmak istemezler, hallerinden hep memnundurlar. Fazla enerji harcamayı sevmezler, satın almak istedikleri ürünlerde fazla alternatif bulunması seçim yapmalarını zorlaştırabilir.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• İnternetten “Renklere Göre Kişilik Testi” bulun. Çevrenizden en az 3 kişiye bu testi

2.8.3. Sarı Renk Müşteri Tipi

Sarı renkteki müşteri tipleri, daha çok iletişimi yüksek olan müşterilerin yer aldığı gruptur. Bu renk grubundaki müşteriler girişken tavırlarıyla dikkat çekerler. Deneyime açık müşterileri temsil edebilecek bir renktir. Enerjileri yüksek, çocuk ruhlu, konuşmayı seven, hazır cevap kişilerdir. İnsanlara çabuk inanırlar, kolay arkadaş olurlar. Parlak fikirleri vardır ve çok meraklıdırlar. Bu tip müşterilerle sohbet etmek, meraklarını giderecek yönde yaklaşmak, güler yüzlü yaklaşmak, ürünleri denemelerine fırsat vermek etkili olacaktır.

2.8.4. Kırmızı Renk Müşteri Tipi

Kırmızı renk tipindeki müşteriler; sabırsız ve sonuç odaklı tüketicilerin yer aldığı renk grubudur. Müşteri tipleri ile eşleştirilme yapıldığında aceleci müşteri tipi bu grubu temsil eder. Bu gruptaki müşteriler, kırmızının harekete geçiren özelliği sebebiyle işlerinin çabucak yapılmasını isterler. Güçlü ve kararlıdırlar. Yardım istemeyi sevmezler. Kendi hedeflerini kendileri gerçekleştirmek isterler. Eleştirilmekten hoşlanmazlar, kendilerini hep haklı görme eğilimleri vardır. Özgüvenleri yüksektir. Bu tip müşterileri kendi hallerine bırakmak, tercihlerine saygı göstermek, zamanlarını fazla almamak doğru olacaktır.

Renkler; etkileme gücü ve tüketicilerde oluşturduğu farklı duygular sebebi ile satın alma kararlarında, müşteri bağlılığı oluşturmada, daha birçok satın alma faaliyetlerine olan etkisi sebebiyle çok önemli bir konudur. Dünyadaki birçok rengin insanlar üzerinde farklı etkileri vardır.

Şekil 2.9: Müşteri tiplerine göre 4 renk ve özellikleri

• Talepkar • Rekabetçi • Hızlı • Yönlendirici • Coşkulu • Sosyal • İstekli • Dinamik • Tedbirli • Mantıklı • Analitik • Araştırmacı • Sabırlı • Cesaretlendirici • Önemseyen • Sakinleştirici

Sarı

Kırmızı

Mavi

Yeşil

79

4 farklı grup oluşturunuz. Her bir grup, bir renk müşteri tipini temsil etmelidir. Bütün sınıfın ortak kararı ile bir örnek olay seçiniz. Seçtiğiniz örnek olayda benimsediğiniz renkteki müşteri tipi özelliklerine göre tepkiler veriniz.

... ... ... ... ... ...

E T K İ N L İ K 9

Müşteri Renkleri Broşürü Uygulaması

Müşteri renkleri ile ilgili broşür hazırlayınız. Broşürü hazırlarken uygulama yönergelerini dikkate alınız.

Uygulama Yönergeleri:

1. Broşürde müşteri renkleri özellikleri verilmelidir. 2. Broşürde müşteri tiplerini temsil eden renkler olmalıdır.

3. Broşürde yazı, resim, tablo, grafik, şekil, fotoğraf vb. materyal kullanılmalıdır. 4. A5 boyutunda kâğıt kullanılmalı ve ikiye katlanmalıdır.

5. Kâğıt önlü arkalı kullanılmalı ve her kata bir renk gelmelidir.

Not: Uygulama faaliyetinin değerlendirilmesinde “Müşteri Renkleri Broşürü Uygulaması Dereceli Puanlama Anahtarı” kullanılacaktır.

MÜŞTERİ RENKLERİ BROŞÜRÜ UYGULAMASI DERECELİ PUANLAMA ANAHTARI Öğrencinin Adı

Soyadı

Sınıfı / Numarası

YÖNERGE: Aşağıdaki “Ölçütler” sütununda uygulama ile ilgili gözlenmesi gereken beceriler

listelen-miştir. Gözlenen ölçütün karşısına, gözlem sonucu için ( X ) işareti kullanılacaktır.

Ölçütler 1 2 3 4 5

1 Broşürde yer alan bilgiler konuya uygundu.

2 Broşürde yer alan bilgiler yeterliydi. 3 Kullanılan materyaller konuya uygundu. 4 Broşürde kullanılan dil anlaşılır sadelikteydi. 5 Broşürde kullanılan kâğıt boyutu uygundu. 6 Broşür kâğıdının kullanımı uygundu.

SÜTUN PUAN TOPLAMI GENEL PUAN TOPLAMI

Değerlendirme: Eğer bu ölçekten 100 üzerinden 70 aldıysanız bu öğrenme için başarınız yeterli

düzeyde demektir. 69 veya altı puan almışsanız ilgili konu tekrar edilmelidir.

Tablo Puanını 100’lük sisteme dönüştürme işlemi: Tablodan alınabilecek en yüksek puan, her bir

kriter için 5 puandır. Tabloda toplam 6 ölçme kriteri vardır. Dolayısı ile tablodan alınabilecek en yüksek puan 6 X 5 = 30 dur.

PUAN = [(Genel puan toplamı X 100) / Alınabilecek en yüksek toplam Puan] formülü uygulanmalıdır.