• Sonuç bulunamadı

5. DENEYSEL ÇALIġMALARIN SONUÇLARI VE

5.4. Üretilen Aktif Karbon Numunesi ile Sıvı Çözeltiden Altın Ġyonlarının

5.4.2. Adsorpsiyon izotermlerinin türetilmesi

5.4.2.1. Langmiur izotermi

Aktif karbon için uygun adsorpsiyon süresi belirlendikten sonra, altın adsorpsiyonun Freundlich ve Langmuir izotermleri ile uygunluğu incelenmiĢtir. Bu amaçla, stok çözelti seyreltilerek deriĢimleri 50 ppm, 100 ppm, 250 ppm, 350 ppm, 500 ppm, 750 ppm ve 1000 ppm olan altın çözeltileri pH değerleri 2 olacak Ģekilde hazırlanmıĢ ve 298 K’de adsorpsiyon gerçekleĢtirilmiĢtir. Adsorpsiyon sonucunda bulunan adsorplanan madde miktarları ve (5.2) numaralı Langmuir eĢitliği kullanılarak elde edilen Langmuir izoterm grafiği ġekil 5.13’de gösterilmiĢtir. ġekil 5.13’den elde edilen y= 0.0377x +0.004 denkleminden faydalanılarak Qmax ve b sabitleri sırasıyla

26.53 mg/g ve 9.42 l/g olarak hesaplanmıĢtır.

(5.2) Adsorpsiyonun elveriĢliliğini bulmak için boyutsuz RL (dağılma) sabiti 5.3 numaralı

denklem kullanılarak hesaplanmıĢtır. Bu sabitin 0 ile 1 arasında değerler alması elveriĢlilik durumunun sağlandığını göstermektedir.

0 1 1 L R bC (5.3)

Burada Co (mg/l) adsorbatın baĢlangıç deriĢimidir. max max

1 1 1 1

e e

RL değerlerine bağlı olarak denge izoterm çeĢitleri aĢağıdaki Ģekilde değerlendirilmektedir: RL > 1 ElveriĢli olmayan RL = 1 Lineer 0<RL<1 ElveriĢli RL = 0 Tersinmez

Tüm baĢlangıç deriĢimlerine karĢılık gelen RL değerleri, 0.004677 ile 0.000116

arasında değiĢen değerler olarak hesaplanmıĢtır; yani, 0<RL<1 olduğundan, çizilen

bu denge izoterminin elveriĢli olduğu görülmüĢtür.

y = 0,0377x + 0,004 R2 = 0,9752 0 0,005 0,01 0,015 0,02 0,025 0,03 0,035 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 1/Ce 1/ qe

ġekil 5.13: Aktif karbon ile 298 K ve pH=2’de gerçekleĢtirilen adsorpsiyonun Langmiur izotermi ile uyumu

5.4.2.2 Freundlich izotermi

Adsorpsiyon sonucunda bulunan adsorplanan madde miktarları ve (5.4) numaralı Freundlich eĢitliği kullanılarak elde edilen Freundlich izoterm grafiği ġekil 5.14’de verilmiĢtir. Bu Ģekilden elde edilen y=0,0404x+1.5562 denkleminden faydalanılarak, kf ve n sabitleri sırasıyla 2.53 (mg/g)(mg/l)1/n ve 0.643 olarak hesaplanmıĢtır.

y = 0,404x + 1,5562 R2 = 0,9629 1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 2,2 2,4 2,6 2,8 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 log ce log qe

ġekil 5.14: Aktif karbon ile 298 K ve pH=2’de gerçekleĢtirilen adsorpsiyonun Freundlich izotermi ile uyumu

log qe = log kf +

1

nlog Ce (5.4)

k

f: Deneysel olarak hesaplanır ve adsorpsiyon kapasitesini ifade etmektedir.

n: Adsorpsiyon yoğunluğu

Adsorpsiyon çalıĢmaları sonucunda; her iki izoterm için elde edilen yüksek R2

değerleri, adsorpsiyonun hem Langmuir hem de Freundlich izotermlerine uyduğunu göstermiĢtir. Ancak, kestane kabuğundan üretilen aktif karbonun, sıvı çözeltideki altın iyonu adsorpsiyonunun Langmuir izotermi ile biraz daha fazla uygunluk gösterdiği saptanmıĢtır. Yapılan çalıĢmalarda, çözeltideki altının %97’sinin aktif karbonun yüzeyinde adsorplandığı saptanmıĢtır. Aktif karbonun yüksek yüzey alanı ve iyot sayısı, adsorpsiyon kapasitesini olumlu yönde etkilemiĢtir. FTIR sonuçlarına göre, aktif karbonun yüzeyinde adsorpsiyon için önemli olan karboksilik ve fenol grupları tespit edilmiĢtir. Boehm titrasyonu sonucunda, bu grupların miktarı belirlenmiĢ ve toplam asidik grupların miktarının hammaddeye göre aktif karbonda daha fazla olduğu belirlenmiĢtir. Aktif karbonun zeta potansiyelinin negatif olması ise, pozitif yüklü iyonların adsorpsiyonu için uygun olduğunu göstermektedir. Yüzey fonksiyonel grupların analizi sonucunda, aktif karbon numunesinin adsorpsiyon için uygun olduğu tespiti, adsorpsiyon sonuçları ile doğrulanmaktadır.

Literatürde altın adsorpsiyonu konusunda yapılmıĢ bir çalıĢmada, Soleimani ve Kaghazchi [68], kayısı çekirdeğinden aktif karbon üretmiĢler ve bu aktif karbonun yüzey alanı ve iyot sayısını sırasıyla; 1387 m2/g ve 669 mg/g olarak bulmuĢlardır.

belirlemiĢlerdir. Bu koĢullarda gerçekleĢtirilen elektro kaplama atık sularından altın adsorpsiyonu iĢleminde altının %98’inin adsorplandığı gözlemlenmiĢtir. Adsorpsiyonun ise Freundlich izotermine uygun olduğunu bildirmiĢlerdir.

5.5 SEM Analizleri

Elektron mikroskobu çalıĢmalarında, adsorpsiyon öncesi ve sonrasında aktif karbon numunesinin yüzeyi incelenmiĢtir. ġekil 5.15 (a)’da kestane kabuğundan üretilen aktif karbonun gözenek yapısı görülmektedir. Aktif karbon numunesinin mezo ve mikro gözenek yapısına sahip olduğu anlaĢılmaktadır. ġekil 5.16 (a)’da adsorpsiyon sonrası aktif karbonun yüzeyinde ve gözeneklerinde tutulan altın tanecikleri görülmektedir. ġekil 5.15 (b) ve ġekil 5.16 (b)’de adsorpsiyon öncesi ve sonrası aktif karbon yüzeyinden alınan EDS ölçümlerine ait grafikler verilmiĢtir. ġekil 5.15 (b)’de yalnızca karbon piki varken, ġekil 5.16 (b)’de karbon pikinin yanı sıra yüzeyde altın piki de saptanmıĢtır. SEM çalıĢmaları da, kestane kabuğundan üretilen aktif karbonun, sıvı çözeltideki altını yüzeyinde adsorpladığı sonucunu desteklemektedir.

(a)

(b)

ġekil 5.15: Aktif karbon numunesinin elektron mikroskobu görüntüsü (a) EDS grafiği (b)

(a)

(b)

ġekil 5.16 : Adsorpsiyon sonrası aktif karbon numunesinin elektron mikroskobu görüntüsü (a) EDS grafiği (b)

6. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

6.1 Sonuçlar

Kestane kabuğundan farklı koĢullarda aktif karbon üretiminin gerçekleĢtirildiği ve üretilen aktif karbonun sıvı çözeltiden altının adsorpsiyonu amacıyla kullanıldığı bu çalıĢmada, aĢağıda özetlenen sonuçlar elde edilmiĢtir:

1)Kestane kabuğunun kısa analizi neticesinde, düĢük kül (%2), yüksek uçucu madde (%76) ve sabit karbon (%22) içeriği nedeniyle, aktif karbon üretimi için uygun bir hammadde olduğu tespit edilmiĢtir.

2) Üç farklı sıcaklıkta gerçekleĢtirilen (773 K, 873 K ve 973 K) karbonizasyon ve aktivasyon deneylerinin sonucunda; sıcaklığın artması ile, katı ürün veriminin düĢtüğü saptanmıĢtır.

3) Karbonizasyon ve aktivasyon deneylerinde incelenen diğer bir değiĢken de ısıtma hızıdır.15, 10 ve 5 K/dakika ısıtma hızlarında gerçekleĢtirilen denemelerde, ısıtma hızının belirli bir etkisinin olmadığı ve katı ürün verimini önemli bir ölçüde etkilemediği gözlemlenmiĢtir.

4) 30, 45 ve 60 dakika olmak üzere 3 farklı bekleme süresinde gerçekleĢtirilen karbonizasyon ve aktivasyon deneyleri neticesinde, son sıcaklıktaki bekleme süresinin katı ürün verimine belirgin bir etkisinin olduğu saptanmıĢtır. Aktivasyon sıcaklığında bekleme süresinin uzaması ile birlikte katı ürün verimi azalmaktadır. 5) Sıcaklık, ısıtma hızı ve son sıcaklıktaki bekleme süresinin üretilen aktif karbonun BET yüzey alanı değerleri üzerine olan etkileri de incelenmiĢ, sıcaklık ve son sıcaklıktaki bekleme süresinin etkisinin benzer eğilimde olduğu saptanmıĢtır. Sıcaklık ve bekleme süresindeki artıĢ, BET yüzey alanı değerlerinde önce artıĢ, en yüksek sıcaklık ve en uzun bekleme süresinde ise düĢüĢ gözlenmiĢtir.

6) Yapılan deneyler sonucunda elde edilen aktif karbonlar içerisinden, en yüksek BET yüzey alanına ve uygun katı ürün verimine sahip aktif karbonun üretimi için, ısıtma hızının 15 K/dakika, sıcaklığın 873 K ve bekleme süresinin 45 dakika olduğu aktivasyon koĢulları optimum deney parametreleri olarak seçilmiĢtir. Seçilen

numunenin katı ürün verimi %33.31 olarak hesaplanmıĢ, BET yüzey alanı ise 1823 m2/g ölçülmüĢtür.

7) Üretilen aktif karbon numunesinin ve hammaddenin gözeneklilik ve BET ölçümleri gerçekleĢtirilmiĢ, aktivasyon iĢlemi sonrası hammaddenin BET yüzey alanı, toplam gözeneklilik hacmi ve % gözeneklilik değerleri ile ortalama gözenek yarıçapı artarken, yığın yoğunluğu değeri azalmıĢtır.

8) Üretilen aktif karbon numunesinin karakterizasyonu için iyot sayısı ölçümü gerçekleĢtirilmiĢ ve 917 mg /g iyot sayısı değeri elde edilmiĢtir.

9) Aktif karbon numunesine ve hammaddeye Boehm titrasyonu uygulanmıĢ ve aktif karbonun toplam asidik grup miktarının, orijinal hammaddeden daha fazla olduğu saptanmıĢtır.

10) FTIR analizleri sonucunda, hammaddede tespit edilen aromatik yapıdaki bağların karbonizasyon ve aktivasyon iĢlemleri sonucunda bozunduğu tespit edilmiĢtir. Aktif karbon numunesinin yüzeyinde, adsorpsiyon için önemli olan karboksilik, fenol ve alkol gruplarına ait olan C-O ve C-CH bağlarının bulunduğu belirlenmiĢtir.

11) Zeta potansiyeli ölçümleri sonucunda, aktif karbonun izoelektrik noktasının pH=1.5 değerinde sıfır gözlenmiĢtir. Aktif karbon numunesini zeta potansiyeli değerlerinin bu pH değerinden sonra negatif olduğu belirlenmiĢtir. Bir baĢka deyiĢle, dıĢ yüzey yükünün negatif olması nedeniyle, kestane kabuğundan üretilen aktif karbon numunesi pozitif yüklü iyonların adsorpsiyonu için uygun bir adsorbandır. 12) Üretilen aktif karbon numunesi altın adsorpsiyonunda kullanılmıĢtır. Bu amaçla yapılan denysel çalıĢmalarda, adsorpsiyon için gerekli sürenin 2 saat olduğu tespit edilmiĢtir. Adsorpsiyon sonrası, Langmiur ve Freundlich izoterm grafikleri elde edilmiĢ, ve altın adsorpsiyonunda her iki izotermin de uyumlu olduğu görülmüĢtür. 13) Aktif karbon numunesinin adsorpsiyon öncesi ve sonrası taramalı elektron mikroskobu ile yapılan mikroyapı analizleri sonucunda, aktif karbon numunesi yüzeyinde mikrogözenekli yapı açıkça gözlemlenmiĢ; adsorpsiyon sonrası aktif karbon numunesinin yüzeyinde ise mikrogözenekli yapının yanısıra sıvı çözeltiden adsorplanan altın görülmüĢtür.

14) SEM analizlerine paralel olarak, numunelerin EDS ölçümleri de gerçekleĢtirilmiĢtir. Ölçümler sonucunda, aktif karbon numunesinin yüzeyinde

yalnızca karbon piki görülürken, adsorpsiyon sonrası aktif karbon numunesinin yüzeyinde karbon pikinin yanısıra altın piki de tespit edilmiĢtir.. SEM ve EDS analizleri de kestane kabuğundan üretilen aktif karbonun yüzeyinde altın adsorpsiyonunun gerçekleĢtiği sonucunu desteklemektedir.

15) Yapılan çalıĢmalar sonucunda; kestane kabuğunun aktif karbon üretiminde kullanılabilecek potansiyel bir hammadde kaynağı olduğu tespit edilmiĢtir. Üretilen aktif karbon numunesinin, yüksek yüzey alanı ve uygun yüzey fonksiyonel gruplara sahip olması nedeniyle, katyon adsorpsiyonu için uygun bir adsorban olduğu sonucuna varılmıĢtır.

6.2 Öneriler

1) Aktivasyon yöntemi olarak kimyasal aktivasyon yönteminin yanı sıra fiziksel aktivasyon yöntemi de kullanılarak her iki yöntemde elde edilen sonuçlar karĢılaĢtırılarak, kestane kabuğundan aktif karbon üretimi için en uygun yöntem belirlenebilir. Kimyasal aktivasyon yönteminde, fiziksel harmanlama yönteminin yanı sıra, impregnasyon yöntemi de uygulanarak aktif karbon üretimi gerçekleĢtirilebilir.

2) Aktif karbonun adsorpsiyon kapasitesini belirlemek için fenol ve metilen mavisi adsorpsiyonları uygulanabilir.

3) Adsorpsiyon denemeleri farklı pH, sıcaklık adsorban miktarı ve çalkalama hızlarında gerçekleĢtirilip; bu değiĢkenlerin adsorpsiyon kapasitesi üzerine etkisi incelenebilir.

4) Adsorpsiyon için farklı adsorbatlarla çalıĢılarak, aktif karbonun farklı adsorbatlara karĢı seçiciliği kıyaslanabilir.

KAYNAKLAR

[1] Kirk – Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, 1992. John Wiley&Sons, Vol:4, 1015-1035, New York

[2] Bansal, R.C., Donnet, J.B., Stoeckli, F., 1988. Active Carbon, Marcel Dekker, 4-22, New York.

[3] Snell, D.F., Ettre, K., 1974. Encylopedia of Industrial Chemical Analysis, John Wiley&Sons,Vol:8, 139-161, New York.

[4] Crittenden, B., Thomas, W.J., 1998. Adsorption Technology & Design, Butterworth & Heinemann, 8-30, Oxford.

[5] Ahmadpour, A., Do, D.D., 1996. The preparation of active carbons from coal by chemical and physical activation, Carbon, 34, 471–479.

[6] Hassler, J.W., 1974. Purification with Activated Carbon, Second Ed., Chemical Publishing Co. Inc.169-199, NewYork.

[7] Bond, R.L., 1967. Porous Carbon Solids, Academic Press, New York. (Edinildiği Kaynak: Önal, Ö., Ağustos 2005. Aktif Karbon ve Çekirdek Kabuğunda Ağır Metal Adsorpsiyonu, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara)

[8] Aktif Karbon,

http://www.kimyaevi.org/merak/aktif.asp/, 20.02.2009.

[9] Mc Dougall, G.J., 1991. The physical nature and manufacture of activated carbon, Journal of South African Institute Mining and Metallurgy., 91-4, 109–120.

[10] Tsai, W.T., Chang, C.Y., Lee, S.L., 1998. A low cost adsorbent from agricultural waste corn cob by zinc chloride activation, Bioresource

Tecnology, 64, 211–217.

[11] Patrick, J.W., 1995. Porosity in Carbons, Edward Arnold(ed), Halsted Pres, London. (Edinildiği Kaynak: 98)

[12] Dias, J. M., Alvim–Ferraz, M.C.M., Almeida, M.F., Riviera–Utrilla, J., Sanchez–Polo, M., 2007. Waste materials for activated carbon preparation and its use in aqueous – phase treatment: A review,

Journal of Enviromental Manangement, 85, 833–846.

[13] Küçükgül, E.Y., 2004. Ticari aktif karbon üretimi ve özelliklerinin belirlenmesi, DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik

Dergisi, 6-3, 41-56.

[14] Ahmadpour, A., Do, D.D., 1997. The preparation of activated carbon from macadamia nutshell by chemical activation, Carbon, 35-12, 1723– 1732.

[15] Ioannidou, O., Zabaniotou, A., 2007. Agricultural residues as precursors for activated carbon production – A review, Renewable & Sustainable

Energy Reviews, 11, 1966–2005.

[16] Chercmisinoff, P.N., Ellersbuch, F., 1978. Carbon Adsorption Handbook, Ann Arbor Science Publishers, NewYork. (Edinildiği kaynak: Akikol,Ġ., 2005. Farklı Aktivasyon Yöntemleriyle GeliĢtirilen Aktif Karbonlar ile Sudan Ağır Metal Giderimi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul)

[17] Pis, J.J., Mahamud, M., Para, J.B., Pajares, J.A., Bansal, R.C., 1997. Preparation of active carbons from coal. Part II: Carbonization of oxidized coal, Fuel Processing Technology, 50, 249–260.

[18] Pütün, A.E., Özbay, N., Önal, E.P., Pütün, E., 2005. Fixed bed pyrolysis of cotton stalk for liquid and solid products, Fuel Processing

Technology., 86, 1207–1219.

[19] Mackay, D.M., Roberts, P.V., 1982. The influence of pyrolysis conditions on yield and microporosity of lignocellulosic chars, Carbon, 20, 95-104. [20] Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 1986, A5., 124-140, VCH

Almanya (Edinildiği kaynak: Akikol,Ġ., 2005. Farklı Aktivasyon Yöntemleriyle GeliĢtirilen Aktif Karbonlar ile Sudan Ağır Metal Giderimi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul)

[21] Yalçın, M., Arol, A. Ġ., 1993. Altın Metalurjisi için Yerli Kaynaklardan Aktif Karbon Üretimi, Türkiye XIII. Madencilik Kongresi, 413–426.

[22] Pis, J.J., Mahamud, M., Para, J. B., Pajares, J. A., Bansal, R.C 1998. Preparation of active carbons from coal. Part III: Activation of char,

Fuel Processing Technology, 57, 149 – 161.

[23] Yener, J., 1997. Atık Sulardaki Klor ve Klorofenollerin Adsorpsiyon Yöntemi ile Giderilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

[24] Lu, G.Q., 1994. Evolution of pore structure of high-ash char during activation,

Fuel, 73, 145 – 146.

[25] Smisek, M., Cerny, S., 1970. Active Carbon Manufacture, Properties and Application, Elsevier Publishing Company, London. (Edinildiği Kaynak: 33)

[26] Wigams, T., 1985. Fundamentals and Practical Implications of Activated Carbon Production by Partial Gasification of Carbonaceous Materials, Spain. (Edinildiği kaynak: Kestioğlu, K., 1990. Fındık Kabuğundan Üretilen Aktif Karbonun Atıksu Arıtımına Uygulanması, Doktora

Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir.)

[27] Marsh, H., Heintz, E.A., Rodriguez-Reinoso, F., 1997. Introduction to Carbon Technologies, University of Alicante, Scretariado de Publicaciones. (Edinildiği Kaynak: 34)

[28] Philip, C.A., Girgis, B.S., 1996. Adsorption characteristics of microporous carbons from apricot stones activated by phosphoric acid, Journal of

[29]Özçimen, D., 2007. ÇeĢitli Bitkisel Atıkların Karbonizasyon Yoluyla Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Ġ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[30] Marsh, H., 1987. The preparation of active carbons from coal by physical and chemical activation. (Edinildiği kaynak: 33)

[31] ġentorun - Shalaby,Ç., Uçak - Astarlıoğlu, M.G., Artok, L., Sarıcı, Ç., 2006. Preparation and characterization of activated carbons by one – step pyrolysis/activation from apricot stones, Microporous and Mesoporous Materials, 88, 126 – 134.

[32] Hu, Z., Srinivasan, M. P., Ni, Y., 2001. Novel activation process for preparing highly microporous and mesoporous activated carbons, Carbon, 39, 877 – 886.

[33] Orbak, Ġ., 2005. Tunçbilek Linyitinden Kimyasal Aktivasyon Yöntemi ile Aktif Karbon Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, ĠTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü,Ġstanbul.

[34] Aygün, A., 2002. Yerli Doğal Hammaddelerden Aktif Karbon Üretimi ve Adsorpsiyon Özelliklerinin Ġncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[35] Sawyer, C.N., McCarty, P.L., 1978. Chemistry For Environmental Engineering, 3rd Ed., McGraw Hill Inc., Singapore.

[36] Kraemer, E.O., 1930. A Treatise on Physical Chemistry, H.S.Taylor (ed), 2nd Ed., Vol:2, D. Van Nostrand Company, Inc., New York. (Edinildiği kaynak: 37)

[37] Weber, W.J., 1972. Physicochemical Processes for Water Quality Control, Wiley Interscience, New York.

[38] Gregg, S.J., Sing, K.S.W., 1982. Adsorption Surface Area and Porosity, Academic Press Inc. (Edinildiği Kaynak: Önal, Ö., Ağustos 2005. Aktif Karbon ve Çekirdek Kabuğunda Ağır Metal Adsorpsiyonu,

Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,

Ankara)

[39] Bailey, S.E., Olin, T.J., Bricka, R.M., Adrian, D.D., 1999. A review of potentially low – cost sorbents for heavy metals, Water Research, 33, 2469 – 2479.

[40] Monser, L., Adhoum, N., 2002. Modified activated carbon for the removal of cooper, zinc, chromium and cyanide from wastewater, Seperation and

Purification Technology, 26, 137-146.

[41]Aktif Karbon,

http://www.yunus.hacettepe.edu.tr/~emrecan/tez/adsorpsiyon.htm,20.02.2009 [42] Berkem, A.R., Baykut, S., 1984. Fizikokimya, Ġstanbul.

[43] Tchobanoqlous, G., Stensel, H.D., 2003. Wastewater Engineering: Treatment And Reuse, Metcalf & Eddy Inc., New York.

[44] Chu, H.C., Chen, K.M., 2002. Reuse of activated sludge biomass: II. The rate processes for the adsorption of basic dyes on biomass, Process

Biochemistry., 37, 1129-1134.

[45] Keskinkan, O., Göksu, M.Z.L., Yüceer, A., BaĢıbüyük, M., Forster, C.F., 2003 Heavy metal adsorption characteristics of a submerged aquatic plant (Myriophyllum spicatum), Process Biochemistry., 39-2, 179- 183.

[46] BaĢıbüyük, M. ve Forster, C.F, 2003. An examination of adsorption characteristics of a basic dye (Maxilon Red BL-N) and live activated sludge system, Process Biochemistry., 38, 1311-1316.

[47] Özer, D., 2000. Sulardaki Krom Kirliliğinin Dolgulu Kolonlarda Giderilmesi,

Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

[48] Sarıkaya, Y., 2000. Fizikokimya, Gazi Kitabevi, 633-653Ankara.

[49] Ülküseven, N., 1993. KirlenmiĢ Sulardan Killerle Ağır Metal Ġyonlarının Giderilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[50] Garten, V.A., Weiss, D.E., 1957a. A new interpretation of the acidic and basic structures in carbons II: The chromene-carbonium ion couple in carbon, Aust J. Chem ,10, 309. (Edinildiği Kaynak: 37)

[51] Garten, V.A., Weiss, D.E., Willis, J.B., 1957b. A new interpretation of the acidic and basic structures in carbons I: Lactone groups of ordinary and Fluorescein Types in carbons Aust J. Chem ,10, 295 (Edinildiği Kaynak: 37]

[52] Garten, V.A., Weiss, D.E., 1957c. The ion and electron exchange properties of activated carbon in relation to its behaviour as a catalyst and adsorbents, Rev. Pure Appl. Chem.,7,69 -122. (Edinildiği Kaynak: 37] [53] Ho Y.S., Mackay, G., 1999. Pseudo- second order model for sorption

processes, Process Biochemistry, 34-5, 451-465.

[54]. Freundlich, H. M.F., 1906. Over the Adsorption in Solution, J.Phys.Chem., 57, 385 -470.(Edinildiği kaynak:29)

[55] Çakmak, M.E., ‘‘Adsorpsiyon Teorisi’’,

http://www.people.cornell.edu./pages/mec68/files/adsor.pdf, 20.02.2009. [56] Aksu, Z., Yener, J., A., 2001 Comperative adsorption/biosorption study of

mono-chlorinated phenols onto various sorbents, Waste Management, 21, 695-702.

[57]Ho, Y. S., Wang, C.C., 2003 Pseudo-isotherms for the sorption of cadmium ion onto tree fern, Process Biochemistry., 39, 759-763.

[58] Bayat, B., 2002. Comparative study of adsorption properties of Turkish fly ashes: I. The case of nickel(II), copper(II) and zinc(II), Journal of

Hazardous Materials, 95-3, 251-273.

[60] Sudaryanto, Y., Hartono, S.B., Irawaty, W., Hindarso, H., Ismadji S., 2006. High surface area activated carbon prepared from cassava peel by chemical activation, Bioresource Technology, 97, 734 – 739.

[61] Aworn, A., Thiravetyan, P., Nakbanpote, W., 2008. Preparation and characteristics of agricultural waste activated carbon by physical activation having micro- and mesopores, Journal of. Anaytical and.

Applied. Pyrolysis, 82, 279 – 285.

[62] Li, W., Yang, K., Peng, J., Zhang, L., Guo, S., Xia, H., 2008. Effects of carbonization temperatures on characteristics of porosity in coconut shell chars and activated carbons derived from carbonized coconut shell chars, Industrial Crops and Products, 28, 190 – 198.

[63] Aljundi, I. H., Jarrah, N., 2008. A study of characteristics of activated carbon produced from Jordanian olive cake, Journal of. Anaytical and.

Applied. Pyrolysis, 81, 33 – 36.

[64] Prahas, D., Kartika, Y., Indraswati, N., Ismadji, S., 2007.Activated carbon from jackfruit peel waste by H3PO4 chemical activation: Pore

structure and surface chemistry characterization, Chemical Engineering Journal, 140 , 32 – 42.

[65] G´omez-Tamayoa,M., Macias-Garcia, A., Diez, M., Cuerda-Correa, E. M., 2008. Adsorption of Zn(II) in aqueous solution by activated carbons prepared from evergreen oak (Quercus rotundifolia L.), Journal of

Hazardous Materials, 153, 28 – 36.

[66] Gerçel, Ö., Özcan, A., Özcan, A. S., Gerçel, H. .F. 2007. Preparation of activated carbon from a renewable bio-plant of Euphorbia rigida by H2SO4 activation and its adsorption behavior in aqueous solutions,

Applied Surface Science, 253, 4843 – 4852.

[67] Karagöz, S., Tay, T., Uçar, S., Erdem, M., 2008. Activated carbons from waste biomass by sulfuric acid activation and their use on methylene blue adsorption, Bioresource Technology, 99, 6214 – 6222.

[68] Soleimani, M., Kaghazchi, T., 2008. Adsorption of gold ions from industrial wastewater using activated carbon derived from hard shell of apricot stones – An agricultural waste, Bioresource Technology, 99, 5374 – 5383.

[69] Adinata, D., Daud, W., Aroua, K., 2007. Preparation and characterization of activated carbon from palm shell by chemical activation with K2CO3,

Bioresource Technology, 98, 145 – 149.

[70] Aravindhan, R., Rao J., Unni, B., 2009. Preparation and characterization of activated carbon from marine macro – algal biomass, Journal of

Hazardous Materials, 162, 688 – 694.

[71] Bagheri, N., Abedi, J., 2009. Preparation of high surface area activated carbon from corn by chemical activation using potassium hydroxide,

Chemical Engineering Research and Design, In press.

[72] Sütçü, H., Demiral, H., 2009. Production of granular activated carbons from loquat stones by chemical activation, Journal of. Anaytical and.

[73] El –Astoukhy, E.-S.Z., Amin, N.K., Abdelwahab, O., 2008. Removal of lead (II) and cooper(II) from aqueous solution using pomegranate peel as a new adsorbent, Desalination, 223, 162 – 173.

[74] Thinakaran, N., Baskaralingam, P., Pulikesi, M., Paneerselvam, P., Sivanesan, S., 2008. Removal of Acid Violet 17 from aqueous solutions by adsorption onto activated carbon prepared from sunflower seed hull, Journal of Hazardous Materials, 151, 316 – 322. [75] Budinova, T., Petrov, N., Para, J., Baloutzov, V., 2008. Use of an activated

carbon from antibiotic waste for the removal of Hg(II) from aqueous solution, Journal of Enviromental Manangement, 88, 165-172.

[76] Olivares-Marin, M., Del Prete, V., Fernandez-Gonzalez, F., Marcias- Garcia, A., Gomez-Serrano, V., 2009. The development of an activated carbon from cherry stonesits use in the removal ochratoxin A from red wine, Food Control, 20, 298-303.

[77] Hameed, B. H., Chin, L. H., Rengaraj, S., 2008. Adsorption of 4- chlorophenol onto activated carbon prepared from rattan sawdust,

Desalination, 225, 185-198.

[78] Spahis, N., Addoun, A., Mahmoudi, H., Ghaffour, N., 2008. Purification of water by activated carbon prepared from olive stones, Desalination, 222, 519-527.

[79] Suzuki, R.M., Andrade, A.D., Sousa, J.C., Rollemberg, M.C., 2007. Preparation and characterization of activated carbon from rice bran,

Bioresource Technology, 98, 1985- 1991.

[80] Karatepe, N., Orbak, Ġ., Yavuz, R., Özyuğuran. A., 2008. Sulfur dioxide adsorption by activated carbons having diffrent textural and chemical properties, Fuel, 87, 3207- 3215.

[81] Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistical Databases, www.fao.org, 29/04/2009

[82] ÖzkarakaĢ, Ġ., Kestane Tarımı

http://www.kestanearastirmagrubu.com/arastirmalar/genel/KT.pdf, 29/04/2009

[83] Meteoğlu, M., 2006. ÇeĢitli Biyokütle Numunelerinin Yanma Özelliklerinin Ġncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[84] Webb, P. A., Orr, C., 1997. Analytical methods in fine particle technology, micromeritics instrument corporation, USA, pp.60-62.(Edinildiği kaynak:29)

[85] Boehm, H. P., 1966. Chemical Identification of Surface Groups, Advances in Catalysis and Related Subjects, Vol.16, Academic Press, New York and London (Edinildiği kaynak:91)

[86] Zhao, N., Wei, N., Li, J., Qiao, Z., Cui, J., He, F., 2005. Surface properties of chemically modified activated carbons for adsorption rate of Cr (VI),

[87] Activated Carbon,

http://en.wikipedia.org/wiki/Activated_carbon 26/04/2009

[88] ASTM D 4607 1994. Standart test method for determination of iodine number of activated carbon, Annual book of ASTM Standards

[89]http://www.malvern.com/LabEng/technology/zeta_potential/zeta_potential_LDE .htm/ 27.04.2009

[90] Altın,http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n, 26/04/2009

[91] Dertli, H.,2004. Farklı Aktivasyon Yöntemlerinin Aktif Karbon Özelliklerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

[92] Lua, A. C., Yang, T., Guo, J., 2004. Effects of pyrolysis conditions on the properties of activated carbons prepared from pistachio nut shells,

Journal of Analytical and Applied pyrolysis, 72, 279 - 287.

[93]Yang, T., Lua, A. C., 2003 . Characteristics of activated carbon prepared from pistachio- nut shells by physical activation, Journal of Colloid and

Interface Science, 267, 408 - 417.

[94]Haimour, N. M., Emeish, S., 2006 . Utilization of date stones for production of activated carbon using phosphoric acid , Waste Manangement, 26, 651 - 660.

[95] Kim, J. W., Sohn, M. H., Kim, D. S., Sohn, S. M., Kwon, Y. S., 2001 . Production of granular activated carbon by using waste walnut shell and its adsorption characteristics for Cu+2 ion, Journal of Hazardous

Benzer Belgeler