• Sonuç bulunamadı

2. SAHAJA YOGA’NIN ORTAYA ÇIKII

2.1. Sahaja Yoga’nn Kurucusu: ri Mataji

2.1.5. Kutsal Metinler ve ri Mataji

Yukarda, Mitsel ri Mataji bal altnda ri Mataji’nin Kuran, Tevrat, ncil gibi kutsal kitaplarda önceden haber verildiine inanldndan bahsetmitik. Bu bölümde, Kutsal kitaplarda geçen hangi cümlelerinin bu ekilde yorumlandn vereceiz.

2.1.5.1. Hint Metinlerinde ri Mataji

Sahaja Yoga’da ri Mataji’nin geliinin müjdelendiini kantlayabilmek için Hindistan’da yaklak 2000 yl önce yaad söylenen Bhrigumuni adndaki yazarn Nadi Granth135 adl eserindeki u ifadeler kullanlmaktadr:

“Jüpiter, Balk burcundayken büyük bir yogi yeryüzüne enkarne olacak. 1970 yl geldiinde pek çok kiiye göre yeni bir ça balayacak. Kaliyuga bitecek ve Kritayuga balayacak. Dünya’nn ekseni yer deitirecek ve Dünya gitgide Güne’e yaklaacak. nsan yaam tamamen devrimsel bir deiim geçirecek…”136

Burada geçen “1970 yl” ifadesi ile ri Mataji’nin kastedildii iddia edilmektedir. Daha önce ifade ettiimiz gibi ri Mataji 1970 ylnda bir tecrübe yaadn iddia etmi ve sahasrara çakrasnn açldn söylemitir.

ri Mataji’nin Vinu’nun onuncu enkarnasyonu olduuna Bhavisya Puranalar’da geçen u cümle delil olarak kullanlmaktadr: “Dünya’da Dharma137

kötüye gittii zaman Vinu on defa dünyaya inecek ve insanlara Naam’n138 evrensel önemini anlatacak.”139

135 Nadi Granth hakknda bilgi için bkz. http://sahaj-az.blogspot.com/2007/09/nadi-granth.html,

(Eriim Tarihi, 17.06.2011).

136 “Kehanetler ve Gerçeklemeleri”, www.sahajayogaturkey.f2s.com/kehanetler.html, (Eriim

Tarihi, 19.11.2009). Bu konuda ayrca bkz: The Sahaja Book Of Prophecies, s. 10.

137 Dharma, Hint dinlerinde din, görev, ahlak, erdem, adalet, kanun, doru yol anlamlarnda

kullanlr. Ayrntl bilgi için bkz. Kaya, “Dharma”, Hint Mitolojisi Sözlüü, s. 62.

138 Naam, kutsal yaam gücü demektir. Sihizm’de Tanr’ya verilen çeitli isimlere karlk gelir.

36 Rig Veda’daki140 bir cümlede de dünyann kötüye gittii dönemde dünyaya inecek olan Vinu’dan bahsedilmektedir. Metin u ekildedir:

“Dünyada günahn artt, iyi davranlarn azald, ayn nn gecenin karanlnda kaybolduu zaman Vinu, Keatra boyundan ortaya çkacak ve bozulmu olan bu dünyaya erdemi yeniden getirecektir.”141

Bu alntlarda geçen onuncu avatarn ri Mataji olduuna inanlmakta ve böylece ona bir tanrsallk atfedilmektedir.

2.1.5.2. Yeni Ahit’te ri Mataji

ncil’in baz bölümlerinde özellikle de Kutsal Ruh’tan bahseden metinlerde ri Mataji’nin doumunun müjdelendii ileri sürülmektedir. Örnein aadaki u metin bunlardan birisidir.

“Ben size gerçei söylüyorum. Benim gitmem sizin yararnza; çünkü eer ben gitmezsem, Rahatlatc size gelmeyecek; ama eer ben gidersem O’nu size göndereceim” (Yuhanna 16:7). Bu metinde gelecek olan “rahatlatc”nn ri Mataji olduu yorumlar yaplmaktadr. Bu anlamda kullanlan metinelrdenbir dieri de udur: “Fakat Babam’n Benim admla gönderecei Rahatlatc, Kutsal Ruh, O size tüm eyleri öretecek, ve size söylediim her eyi hatrnza getirecek”(Yuhanna 14:26). Yine bu metinde de Kutsal Ruh ile kastedilenin ri Mataji’nin olduu iddia edilmektedir. Bu balamda u metinler de kulanlmaktadr. “O, gerçein Ruh’u geldiinde sizi tüm gerçeklerin içine götürecek; çünkü o kendisinden konumayacak ama her ne getirecekse onu söyleyecek; ve size gelecek olan bildirecek.” (Yuhanna 16:13);142

“Beni seviyorsanz, buyruklarm yerine getirirsiniz. Ben de Baba’dan

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sihizm, (Eriim Tarihi, 02.06.2011); “Nama”, http://en.wikipedia.org/wiki/N%C4%81ma, (Eriim Tarihi, 02.06.2011); “Naam”, http://www.sikhiwiki.org/index.php/Naam, (Eriim Tarihi, 02.06.2011).

139 The Sahaja Book Of Prophecies, s. 7.

140 Rig Veda, Hint düüncesinin en eski ve en klasik kutsal metni olarak kabul edilir. Ayrntl bilgi

için bkz. Yitik, Hint Dinleri, s. 19.

141 The Sahaja Book Of Prophecies, s. 7. The Sahaja Book Of Prophecies adl eserde bu ifadelerin

“Rig Veda: Mandala 7, Ush 5, Mantra 5 and Chapter 6” da geçtii belirtilmektedir. Ancak biz yapm olduumuz aratrmada Rig Veda’nn iaret edilen yerlerinde böyle ifadelere rastlayamadk. Bununla birlikte bu ifadelerin aslnda Bhagavatgita’nn dördüncü bölümünün 7. ve 8. pasajlarnda geçtiini gördük. Bu pasajlar için bkz. Kaya, Bhagavadgita Hindularn

Kutsal Kitab, s. 40.

142 “Kehanetler ve Gerçeklemeleri”, http://www.sahajayogaturkey.f2s.com/kehanetler.html,

37 dileyeceim. O sonsuza kadar sizinle birlikte olsun diye size baka bir Yardmc, Gerçein Ruhunu verecek” (Yuhanna ncili, 14:15); “Gökte olaanüstü bir belirti, günee sarnm bir kadn göründü. Ay ayaklarnn altndayd, banda on iki yldzdan oluan bir tac vard.” (Vahiy, 12:1)

Bu metinlerin yannda ncil’lerdeki u metinler de Sahaja Yoga ile iliikilendirilmeye çallmaktadr. Örnein aadaki metin Sahaja Yoga için bir müjde olarak görülmektedir:

“sa ona u karl verdi: Sana dorusunu söyleyeyim, bir kimse yeniden domadkça Tanr’nn egemenliini göremez.”143 Bu metinde geçen “yeniden domak” ifadesi ile insanlarn Sahaja Yoga ile aydnlanmaya ulamasnn kastedildii iddia edilmektedir.144

Buraya kadar ele aldmz metinlerde dikkati çeken husus Hristiyan gelenei içinde sa’nn tekrar geliini müjdelemek için kullanlan ifadelerin aslnda ri Mataji’yi kastettii yönünde bir çabann sergileniyor olmasdr. Bu anlamda da metinlerin ri Mataji’nin geliiyle ilgili kehanetleri için kullanlmasdr. Bir baka ifade ile ri Mataji’nin geliinin ncil’de müjdelendii yorumlarnn yaplmaya çallmasdr. ri Mataji ile ilgili ncillerden hareketle yaplan kehanetler ve verilen müjdeler bu haliyle ciddi tartmalar dourmaktadr.

2.1.5.3. Kur’an’da ri Mataji

Kuran’daki baz kavramlar da Sahaja Yoga ile ilikilendirilmeye çallmaktadr. Örnein rüzgardan, ellerden bahseden baz ayetler bunlardandr. Bu çerçevede fazlasyla kullanlan ayetlerden birisi de udur:“Biz onlarn azlarn mühürleyeceiz ve elleri bizimle konuacak, ve ayaklar yaptklarna ahadet edecek”145 Buradaki ellerin konumas ile meditasyon srasnda ellerde hissedildii düünülen titreimler arasnda bir balant kurulmaktadr. Böylece bu ayetteki ellerin

143 Kalbermatten, s. 169.

144 Türkçe Kitab- Mukaddeslerde Yuhanna 16:7’deki “rahatlatc” yerine “kurtarc”, Yuhanna

14:26’daki “rahatlatc” yerine de “yardmc” ifadelerinin kullanlmtr. (ncil, Yeni Yaam Yaynlar, stanbul, 2001; Kutsal Kitap, Yeni Yaam Yaynlar, stanbul, 2001.)Bu durum göstermektedir ki metinlerdeki baz kelimelere ri Mataji le ilikilendirilebilmek farkl anlamlar yüklenmektedir. Bu ise tartmalara neden olmaktadr.

145 Yasin suresi 65. Ayet. “Kehanetler ve Gerçeklemeleri”, http://www.sahajayogaturkey.f2s.com/

38 konumas ifadesi ile Sahaja Yoga’da meditasyon esnasnda ellerden ve ban üzerinden çktna inanlan serin serin esintinin kastedildii ileri sürülmektedir.

Burada u hususu belirtmeliyiz ki, kehanetlerden bahseden internet sitelerinde “Kehanetler ve Gerçeklemeleri” bal altnda ve The Book of Sahaja Yoga Prophecies adl eserde yer alan yukarda zikrettiimiz ayetin aslnda ri Mataji ile bir ilgisi bulunmamaktadr. Bu ifadelerdeki iliki ri Mataji’nin kendisinden ziyade meditasyon esnasnda ellerde ve ban üzerinde hissedildiine inanlan vibrasyonlar ile ilgilidir.

Sahaja Yoga ve ri Mataji ile kutsal kitaplardan hareketle yaplan yorumlar bunlarla snrl deildir. Sahaja Yoga hareketi neredeyse yazlan bütün kutsal kitaplarda bir yorum çkarma çabasna içindedir. Hatta öyle ki hiçbir dini yönü olmayan Holderlin, William Blake, Goethe gibi sanatçlara ait kitaplardan bile birtakm pasajlar alnarak Sahaja Yoga veya ri Mataji ile ilikili kurulmaya çallmaktadr. Bütün bu çabalarla hem taraftarlarna hem sempatizanlarna hem de bu harekete ilgi duyup aratranlara ri Mataji’nin olaanüstü bir kiilik olduu telkini yaplmaya gayret edildii görülmektedir.146

Benzer Belgeler