• Sonuç bulunamadı

Kurumun fiziksel yapısı ve donanımının yeterli olup olmadığına dair görüşler 173

4.1. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin İşlevlerine Yönelik Saptanan Bulgular

5.2.20. Kurumun fiziksel yapısı ve donanımının yeterli olup olmadığına dair görüşler 173

Kurumda işleyişin en önemli elemanlarından biri fiziksel yapı ve donanımdır.

Özellikle RAM’lar için bu durumun önemi biraz daha artmaktadır. RAM’lar özel eğitim gerektiren bireyleri tanılamakla yükümlü bir kurum olarak fiziki yapının bu bireyler için uygun olması ve tanılamanın yapılabilmesi için gerekli donanımın sağlanması gerekmektedir.

Katılımcılardan 5 yönetici ve 17 uzman kurumun fiziksel yapı ve donanım bakımından yeterli olduğunu, işleyişte bir sorun yaşamadıklarını belirtmiştir. Buna karşın yeterli olmadığını belirten 4 yönetici ve 27 uzman bulunmaktadır. Ayrıca 5 yönetici ve 6 uzman kurumun fiziksel yapısı konusunda sıkıntıları olduğunu ancak materyal konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirtmiştir.

Kurumun fiziksel yapısını ve donanımını yeterli bulmayan uzmanların eksikleri saymış bir çok düşündürücü bulgu ortaya çıkmıştır. 2 yönetici ve 12 uzman, uzman odalarının eksik olduğunu belirtmiştir. Bazı kurumlarda tüm uzmanların aynı ortamda görüşme aldıkları görülürken bazı kurumlarda 2 uzmanın aynı odayı paylaştığı görülmüştür. Bu durum özel eğitim hizmetleri için de rehberlik hizmetleri için de oldukça sakıncalı bir durumdur. Acil çözüm bekleyen bir konudur.

Bir diğer dikkat çeken bulgu ise 3 yönetici ve 6 uzman bağımsız bir binada olmamalarının büyük sıkıntı olduğunu belirtmiştir. Kimi bir okulun bünyesi içinde, kimi başka bir kurumun içinde bulunan RAM’larda görevli personel işleyişin aksadığını belirtmektedir.

RAM’ların fiziksel yapılarının özellikle özel eğitime gereksinim duyan bireyler göz önüne alınarak planlanmalıdır. Oysa 2 yönetici ve 7 uzmanın belirttiği gibi kurumun yüksek bir katta olması sebebiyle özel eğitim gerektiren bireylerin kuruma gelmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Ayrıca özel eğitim gerektiren bireylere yönelik diğer sıkıntılarda bu bulgu kadar düşündürücüdür. Katılımcılardan 3 uzman engellilere yönelik lavabo bulunmadığını belirtirken, diğer bir bulguda ise 3 uzman kurumun gerekli yerlerinde rampa bulunmadığını belirtmiştir.

Kurum personelinden gelen diğer eksikliklerden biri 2 yönetici ve 6 uzman gerekli eğitimleri vermeleri için bir konferans salonu olmamasıdır. RAM’ların önemli bir işlevi olan öğretmenlere, yöneticilere ve ailelere yönelik düzenleyecekleri eğitimleri verebilecekleri bir konferans salonun bulunmaması dikkat çekicidir. Bu durumda RAM’lar gerekli eğitimleri verebilmek için diğer kurumların konferans salonlarını kullanmak zorunda kalmaları ve sıkıntı yaşamaları kaçınılmazdır.

Katılımcılardan 2 yönetici ve 6 uzman test odalarının sağlıklı koşullara sahip olamadığını belirtmiştir. Psikolojik testlerin uygulanması konusunda önemli noktalardan biride dışarıdan dikkat dağıtacak unsurların engellenmesidir.

RAM’larda uzmanların belirttiği eksikler ve sıkıntıların diğerleri ise şunlardır: 1 yönetici ve 4 uzman kışları ısınma sıkıntısı çektiklerini, hatta 1 yönetici soba ile ısınmaya çalışıldığını belirtmiştir. Bu bulgu oldukça dikkat çekicidir. İlçe merkezinde olan kurumun hala soba ile ısıtılması önemli sıkıntılara neden olmaktadır. 1 yönetici ve 3 uzman kurumun bahçesinin sorun teşkil ettiğini belirtmiştir. 1 yönetici ve 2 uzman bir okulla bahçeyi ortak kullandıklarını belirtirken 1 uzman bahçelerinin daha geniş ve çocukların oyun oynayabileceği alanlar olması gerektiğini belirtmiştir. 3 uzman personelin toplantı yapması için uygun bir toplantı salonunun olmadığını belirtmiştir.

Merkez komisyonun ve özel eğitim değerlendirme kurulunun toplanarak kararlarını vereceği bir toplantı salonunun olmaması ilginç bir bulgudur. 3 uzman materyallerin eksik olduğunu belirtmiştir. Bu durumda özel eğitim gerektiren bireylerin tanılanması

için kullanılan materyallerin RAM personeli tarafından kendi imkanları ile hazırlandığı veya ellerindeki materyalle yetinmek durumunda kaldıkları düşünülebilir. Her iki durumda da tanılamada standardın bozulduğu sonucu çıkabilir ve verilen kararların doğruluğu tartışılabilir. 2 uzman RAM’da bekleme salonlarının önemine dikkat çekmiştir. RAM’larda rehberlik hizmetleri ile özel eğitim hizmetleri bekleme salonlarının ayrı olması gerekmektedir. Rehberlik hizmetlerinden yararlanmak için gelen bireylerin özel eğitim hizmetlerinden yararlanmak için gelen bireylerin birbirinden etkilenmemesi ve hem psikolojileri hem de yararlandıklara hizmetlere devam etmeleri açısından oldukça önemlidir.

5.2.21. Merkeze ayrılan bütçenin yeterliliğine ilişkin görüşler

Merkezin bütçe işleri ile merkez müdürü ve müdür yardımcıları görevlidir.

RAM’larda merkeze ayrılan bütçelerin yeterliliğinin sorulduğu bu ana temada ilgi çekici bulgular saptanmıştır.

Merkeze ayrılan bütçenin yeterli olduğunu sadece 5 uzman ve 7 yönetici belirtmiştir. Diğer katılımcılardan 7 yönetici ve 30 uzman bütçenin merkez çalışmalarını yürütülebilmesi için yetersiz olduğunu belirtmiştir. Bir çok RAM’da telefon, elektrik, su borcu olduğu ve yakıt almalarının sorun olduğu belirtilmiştir. Ayrıca RAM’larda tanılanan özel eğitim gerektiren bireylerin raporlarının çıkarılması sırasında kağıt ve toner kullanımının çok olduğu için kırtasiye giderlerine ayrılan kaynağında yetersiz kaldığı belirtilmiştir. Katılımcılardan 2 yönetici ve 3 uzman bu sorunun okullarda bulunan okul-aile birliğine benzeyen bir yapılanmaya giderek çözüldüğünü belirtmiştir.

Katılımcılarda 4 uzman merkeze ayrılan bütçe hakkında bilgileri olmadığını belirtirken 4 uzman ise bu konuda yöneticilerin daha iyi bilgi vereceğini belirtmiştir.

Katılımcılardan 1 yönetici ve 1 uzman başka bir kurum bünyesinde olmalarından dolayı merkezin maddi olarak sıkıntı yaşamadığını belirtmiştir.

BÖLÜM VI

ÖNERİLER

Araştırmanın bu bölümünde, araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre rehberlik ve araştırma merkezlerinin işlevlerine yönelik yani uygulamaya yönelik öneriler ve ileride gerçekleştirilecek olan araştırmalara yönelik öneriler yer almaktadır.