• Sonuç bulunamadı

Başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri

4.1. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin İşlevlerine Yönelik Saptanan Bulgular

4.1.3. Başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri

Bulunmadığında Yapılan İşlemler ile İlgili Görüşler

Bu ana tema altında 10 alt tema belirlenmiştir. Rehberlik ve araştırma merkezinde görevli öğretmen ve yöneticilerin verdikleri cevapların frekans ve yüzdeleri Tablo 4’te belirtilmiştir.

Tablo 4: Başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri vermeye uygun mesleki formasyona sahip uzman bulunmadığında yapılan işlemler ile ilgili oluşturulan alt temalar

Başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma

hizmetleri vermeye uygun mesleki formasyona sahip uzman bulunmadığında

hangi işlemler yapılmaktadır n %

1) Hastanelere yönlendiriliyor. 29 45,31

2) Uzmanı olan kurumlara yönlendiriliyor. 12 18,75

3) Kurumumuzda uzman bulunuyor. 11 17,19

4) Başımıza böyle bir olay gelmedi. 11 17,19

5) Randevusu uzmanın bulunduğu bir tarihe veriliyor. 6 9,38

6) Üniversitelerle iş birliği yapılır. 4 6,25

7) AMATEM'e yönlendiriliyor. 3 4,69

8) Özel eğitim öğretmeniyim, bilgim yok. 2 3,12

TOPLAM 81

Bu ana temaya göre katılımcıların %45,31’i başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini vermeye uygun mesleki formasyona sahip bir uzman bulunmadığı durumlarda bireyleri hastanelere yönlendirdiklerini; %18,75’i uzmanı olan kuruma yönlendirildiğini; %18,75’i kendi kurumlarında yeterliliğe sahip uzman bulunduğunu; %17,19’u şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadıklarını;

%9,38’i eğer uzman bulunmuyorsa uzmanın geleceği tarihe randevu verildiğini;

%6,25’i (N=4) üniversitelerin ilgili bölümleri ile iş birliği yapıldığını; %4,69’u AMATEM’e yönlendirme yaptıklarını; %3,12’si ise özel eğitim bölümünde olmaları nedeniyle bilgileri olmadığını belirtmektedirler.

a. Hastanelere Yönlendiriliyor

Bu alt temaya göre RAM’da görev yapan 6 yönetici ve 23 uzman başvuran bireylere gereksinimi olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini vermeye uygun mesleki formasyona sahip bir uzman bulunmadığı durumlarda yani kendi uzmanlık alanlarını aşan bir durumda bireyleri hastanelerin uygun bölümlerine yönlendirme yaptıklarını belirtmektedirler.

Katılımcılardan kod adı SMSK olan yönetici kendilerini aşan bir durum söz konusu olduğunda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bildiklerini söyleyerek görüşlerini şu şekilde ifade ediyor: “Şimdi uzman bulunmadığı taktirde bunları hastanenin psikiyatri servislerine yönlendirme söz konusu olabiliyor. Ya da psikoloji, sonuçta psikologlara da yönlendirme söz konusu olabiliyor. Ama ilçede bütün okullarda

rehberliğe, danışma hizmetlerine ihtiyacı olan bireyleri bize yönlendiriyorlar. Böyle bir durumla karşılaştığımız taktirde ne tür bir yol izleyeceğimizi biliyoruz.” Uzman 31 ise kendi yeterliliklerinin farkında olduklarını belirterek görüşünü “Hastaneye yönlendiriyoruz direkt. Ben mesela psikoloji mezunuyum burada, rehber öğretmenim, ama sonuçta bir psikolojik danışma yapma veya psikoterapi anlamında kesinlikle biz böyle bir şeye girmiyoruz. Sadece davranışla ilgili değiştirebileceğimiz aile ve okul işbirliği ile yapabileceğimiz şeylerde biz varız. Bunun ötesinde uzmanlık gerektiren her türlü konuda hastaneye yönlendiriyoruz.” şeklinde ifade etmektedir.

b. Uzmanı Olan Kurumlara Yönlendiriliyor

Bu alt temaya göre katılımcılardan 2 yönetici ve 11 uzman kendilerinin uzmanı bulunmaması durumda uzmanı olan kurumlara yönlendirme yaptıklarını belirtmektedir.

Yönetici 4 görüşünü “Uzman olan kurumlara kuruluşlara yönlendiriyoruz”

şeklinde belirtmektedir. Diğer bir katılımcı Uzman 42 ise görüşünü “Gerekli kurum ve kuruluşlara refere edilmektedir.” şeklinde ifade etmiştir.

c. Kurumumuzda Uzman Bulunuyor

Bu alt temaya göre katılımcılardan 2 yönetici ve 9 uzman kurumlarında yeterli mesleki formasyona sahip uzman bulunduğunu belirtmişlerdir.

Yönetici 1 görüşlerini “Bizim burada uzman bulunmayan durum yok. Benim olduğum yerde birileri vardı. Hiç kimse yoksa benim öğrenci izlediğimde oldu.”

şeklinde ifade etmiştir. Diğer bir katılımcı Uzman 12 görüşlerini şu şekilde ifade etmektedir: “Bizim kurumumuzda uzmanımız var gerekli işlemler yapılıyor ama diğer kurumlarda neler yapılıyor yetersiz kalındığında bilmiyorum.”

d. Başımıza Böyle Bir Olay Gelmedi

Bu alt temaya göre katılımcılardan 4 yönetici 7 uzman kendi bulundukları kurumda böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirtmektedirler.

e. Randevu Uzmanın Bulunduğu Bir Tarihe Veriliyor

Bu alt temaya göre 1 yönetici ve 5 uzman uzmanın kurumda bulunmaması durumunda bireyin randevusunun uzman bulunduğu bir tarihe randevu verildiğini belirtmektedir.

Katılımcılardan Yönetici 9 görüşünü “Tabi ki böyle bir durumda biz randevu ile çalışıyoruz. O anda gelse uzman olsa bile almıyoruz. Çünkü onun öncesinde hazırlık yapılması lazım öğrenciyle ilgili ön bilgilerin bize gelmesi lazım randevu veriyoruz.

Randevu verdiğimiz günde mutlaka uzmanımız burada oluyor zaten öğrenciye yardımcı oluyoruz.” şeklinde ifade etmiştir. Diğer bir katılımcı Uzman 4 ise görüşlerini şu şekilde belirtmiştir: “Bu konuda uzmanlarımız var. Bulunmadığı zaman izin konusunda böyle bir şey söz konusu olur. Eğer izindeyse onun randevusu iznine denk gelmeyecek bir güne veriliyor.”

f. Üniversitelerle İş Birliği Yapılır

Bu alt temaya göre 4 uzman böyle bir durumla karşılaştıklarında üniversitelerin gerekli bölümleriyle iş birliği yapıldığını belirtmektedirler.

Uzman 46 bu konudaki görüşlerini “Her probleme de bakamıyorlar doğal olarak. En azından gelen çocuğun problemi tespit edildiği zaman üniversitelerin o bölümüyle ilgili çalışan kısımları var. O birimlerden randevu alınır yönlendirilir o şekilde bir işleyiş var.” şeklinde ifade etmiştir.

g. AMATEM'e Yönlendiriliyor

Bu alt temaya göre 3 uzman kendilerini aştıkları durumlarda, madde bağımlılığı söz konusu olduğu durumlarda AMATEM’e (Alkol - Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi) yönlendirme yaptıklarını belirtmektedirler.

Uzman 2 görüşlerini “Eğer bizi aşan durum olduğunda madde bağlılığı gibi ya da başka bir şey AMATEM ya da üniversite hastanelerine yönlendiriyoruz” şeklinde belirtmiştir. Diğer bir katılımcı Uzman 49 ise görüşünü şu ifadelerle belirtmiştir:

“Bireyin ihtiyacı olan psikolojik tedavi, psikoterapi sürecini gerçekleştiremeyecek uzman yeterliliğimiz yoksa ki bir çok RAM’da olabiliyor bu, bu durumda sosyal

güvencesi kapsamında en yakın sağlık birimine yönlendiriyoruz. İşte Ankara Üniversitesi Krize Müdahale Merkezi çok sık gönderdiğimiz yerlerden biri, AMATEM aynı şekilde.”

h. Özel eğitim öğretmeniyim, bilgim yok

Görüşmeye katılan 2 uzman özel eğitim bölümünde olduklarında dolayı bu konu ile ilgili yorum yapamayacaklarını bildirdiler.

4.1.4. Eğitim Öğretim Kurumlarına Yapılan Ziyaretlerde Karşılaşılan