• Sonuç bulunamadı

3. KOSOVA’NIN ÖZERKLİĞİNİN KALDIRILMASI

4.3. Kosova’daki Eğitim Sorunu

Kosova’daki eğitim sistemi olağanüstü önlemlerin uygulanmasından en çok etkilenen kurum olmuştur. Birçok öğretmenin görevden alınmasının yanı sıra eğitim sisteminin Sırp ve Arnavut olarak ikiye ayrılmasına bağlı olarak, müfredat sorunu ortaya çıkmıştır. Ağustos 1990’da Sırbistan parlamentosu tarafından cumhuriyetin tüm bölgelerinde ve Kosova’yı da dâhil ederek yeni bir müfredatın oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu yeni müfredatla pek çok değişiklik yapılmış ve Sırp kültür ve tarih derslerinin saatleri arttırılırken, Arnavut dili, edebiyatı ve tarihi derslerinin saatleri azaltılmıştır. Söz konusu müfredat değişiklikleri ortaokulların 1. ve 5. sınıflarında gözlemlenmiştir236. Öte yandan, Arnavut pedagoglar Sırbistan Hükümeti tarafından alınan bu karara tepki göstermiştir. Bu bağlamda, Arnavut eğitimciler Sırbistan tarafından oluşturulan müfredatı kabul etmeyeceklerini ve Kosova okullarında sadece 24 Ağustos 1990’da Kosova Eğitim Kurulu tarafından oluşturulan müfredata göre eğitim vereceklerini açıklamışlardır. Arnavut pedagogların Sırp müfredatına göre eğitim vermeyi reddetmelerine rağmen, Sırp makamları (Eğitim Bakanlığı, Denetim Kurulu ve Sırbistan Eğitim Kurulu) tarafından yaratılan müfredatın uygulanmasına başlanmıştır237. Sırp müfredatının reddedilmesi

236 Miranda Vickers, a.g.e., s. 300. 237 Pajazit Nushi, a.g.m., s. 74.

sonucunda ise Kosovalı Arnavutlardan 6.000 lise öğretmeni ve 115 okul müdürü görevden alınmıştır238.

Eğitim ve öğretim müfredatları sorunu 1991 yılında tamamen kontrolden çıkmıştır. Sırp makamlar tarafından Kosova’daki okullara sadece Sırp dili ve Sırbistan’ın müfredatını getirme kararını alırken, Arnavut öğretmenler bu karara karşı çıkmıştır. Belgrad Hükümeti tarafından Kosova’daki okullarda “ayrılıkçı” müfredata göre eğitim verilmesine izin verilmeyeceğinin açıklanmasının ardından Arnavut öğretmenler tehdit edilmişlerdir. Ayrıca Sırp yetkililer bu ayrılıkçı öğretmenlerin maaşlarının ödenmeyeceğini açıklamışlardır. Bu tehditlerden sonra Kosova’daki devlet okullarında polis denetimleri başlamış ve Sırp müfredatına göre eğitim almayı reddeden Arnavut öğrencilerin okula girişi yasaklanmıştır. Ayrıca Priştine Üniversitesi Fakültelerinden Arnavut profesörlerin atılarak yerlerine Sırp ve Karadağlı profesörlerin getirilmesiyle Kosova’daki yüksek eğitim sistemine ağır bir darbe vurulmuştur239. 1991-1992 öğretim yılı başvurularında ise Kosovalı öğrencilere yalnız 2.000 kişilik kontenjan ayrılırken, Sırbistan’ın diğer bölgelerinden gelen öğrencilere de 2.000 kişilik bir kontenjan verilmiştir. Sırbistan’ın diğer bölgelerinden öğrencilerin getirilmesi için özel koşullar, burslar ve cezbedici iş olanakları sağlanmıştır. Kosova’dan gelen öğrencilerin eğitim hakkının sınırlanmasının yanında, Belgrad yönetimi Priştine Üniversitesi’ndeki derslerin sadece Sırp-Hırvat dillerinde işlenmesine karar vermiştir. Böylece ilk kez Priştine Üniversitesi’nde Arnavut dili kullanımdan kaldırılmıştır240. Eğitim sorunu hakkında Belgrad’ın ayrımcı kararları nedeniyle Arnavutlar kendilerini organize etmek ve alternatif okullar açmak zorunda kalmıştır. Başta KDB’nin liderliği, eğitim sektöründe çalışanların Kosova Bağımsız Sendikalar şubesi ile “Naim Frasheri” Arnavut Öğretmenler Birliği Sırp müfredatının reddedilmesi noktasında uzlaşıya varmıştır. Kosova’daki Arnavutların eğitiminden sorumlu olan kişi Fehmi Agani Sırp müfredatını boykot etme kararı alındıktan sonra, ABD temsilcileriyle yaptığı toplantıda “milli eğitim konusunda Sırplarla herhangi bir uzlaşma olmayacaktır ve

238 Besnik Pula, “The Emergence of the Kosovo “Parallel State” 1988-1992”, Nationalities Papers, Vol. 32, No. 4, December 2004, s. 813; Priştine Universitesi yerleşkeside Sırp Ortodoks Kilisesi’nin girişimiyle bir kilisenin inşa edilmesine başlanmıştır. Fakat Priştine Belediyesi’ne göre Ortodoks kilisenin inşaatı izinsiz olmuştur. Jusuf Buxhovi, Kosova nga koferenca e Londrës.., a.g.e., s. 517. 239 Besnik Pula, a.g.m., s. 814.

zorunda kalırsak, dersleri karda, yağmurda tarlalarda ve dağlarda bile işleyeceğiz...”241 açıklamasında bulunmuştur. Gerçek şu ki Sırplar Arnavut temsilciler ile anlaşma yapmak istemiştir. Fakat Arnavutların eski müfredatına göre ders işlenmesiyle ilgili önerisini reddederek, müfredatın Sırp öğrenciler için geçerli olmayacağını ve gelecekte ortak bir müfredat Komisyonu kurulacağını açıklamışlardır. Hatta Arnavutlar Kosova devlet okullarında derslerin farklı milletler arasında yapılmasını mümkün görmüşlerdir. Ne var ki Sırplar bu önerilerden hiçbirini kabul etmemiş, yalnızca Belgrad’da oluşturulmuş yeni müfredata göre dersleri işlemekte ısrar etmişlerdir242.

Sırp ve Arnavut temsilcilerinin çözemediği görüşme neticesinde, Sırbistan müfredatını kabul etmeyen Arnavut öğrencilerin okullara ve Priştine Üniversitesi’ne girişleri yasaklanmıştır. Buna bağlı olarak Kasım 1991’de KDB, Eğitim Sektöründe Çalışanların Bağımsız Sendikası ve “Naim Frashëri” Arnavut Öğretmenleri Birliği’nin koordinasyonuyla Arnavutların kendi alternatif veya “bodrumda öğrenim” olarak bilinen okulların kurulmasını kararlaştırmıştır. Farklı bir ifadeyle Arnavut öğrencilerin evlerin bodrumlarında, garajlarda ve diğer yerlerde derslerini işlemesine karar vermişlerdir. Sırp müfredatını reddeden okulların kapanmasıyla ilgili kararın alınmasından sonra, alternatif okulların kuruluşu tek yol olarak görülmüştür243.

Ekim 1991’de yeni kurulan Kosova Hükümeti kendi personelinin durumuyla eğitim tesislerinin düzenlenmesini ve finansmanını ele almıştır. Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Mart 1992’de Kosova’nın finanse edilmesi için Merkez Konseyi’ni kurmuştur. Fonların kaynağı yurtdışından gelen Finans Konseyi mali yönetimi ve okul sistemini üstlenmiştir. Okul sisteminin finansmanının yanı sıra Priştine Albanoloji Enstitüsü, Kosova Tarihi Enstitüsü, Kosova Tiyatrosu, Ders Kitapları Yayıncılığı Enstitüsü ve Pedagoji Enstitüsünün finansmanını da sağlamıştır. Fakat eğitimin maliyeti yüksek olması ve öğrencilerin eğitim aldığı koşullar nedeniyle kalitesiz bir sistem ortaya çıkmıştır244.

Arnavut öğrencilerin eğitim sorunu uluslararası diplomatik temsilcilerle de tartışılmıştır. Yugoslavya Federasyonu Başkanı’nın seçilmesi sürecinde Milan Piniç

241 Jusuf Buxhovi, Kthesa Historike Shteti Paralel…, s. 80-81. 242 A.g.e., s. 82.

243 Besnik Pula, a.g.m., s. 813.

15 Ekim 1992’de Kosova’yı ziyaret etmiş ve KDB lideri İbrahim Rugova ile bir araya gelmiştir. Bu görüşmede Kosova’daki okullar sorunu gündeme getirilirken, yapılan görüşmenin sonrasında Piniç’in girişimi sonucunda okullar sorununun çözülmesini amaçlayan bir çalışma grubu kurulmuştur. Bu grup ayrıca Sırp kurumlardan çıkan ayrımcı yasaların kaldırılmasını talep etmiştir245.

Kosova’daki okullar sorunu uluslararası toplumu da endişelendirmiştir. Ayrıca Lord Owen ve Cyrus Vance’in aracılığında Kosova ve Sırbistan delegasyonları Cenevre’de bir araya gelmişlerdir. Kosova delegasyonu Dr. Fehmi Agani, Priştine Üniversitesi Rektörü Dr. Eyup Statovci, Dr. Hivzi İslami, Recep Osmani ve Halim Hüseni, Sırbistan delegasyonu ise Yugoslavya Federasyonu Başkanı Piniç tarafından temsil edilmiştir. Delegasyonlar arasındaki tartışmaların ana konusu Arnavut okullar sorunu olmuş ve iki delegasyon karşılıklı bir anlaşmaya varmıştır. Arnavut öğrencilerin ilkokuldan üniversiteye kadar Arnavutça öğretim sürecinin devamının sağlanması ve Kosova Bilim ve Sanat Akademisi’nin hizmete açılmaya izin verilmesi bu anlaşmanın en temel noktaları olmuştur246.

1993’ten 1994’e kadar Arnavutlar tarafından kurulan alternatif eğitim sisteminin sorunları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Kosova devlet okullarındaki dersler, ilkokulların dışında, ortaokul ve Priştine Üniversitesi’nde Sırpça görülmekte olup müfredatlar Sırbistan tarafından sağlanmıştır. Belgrad tarafından atanan Kosova Eğitim Bakanı Mirodrag Duriçiç “Arnavutların sorunu, Sırbistan ve Yugoslavya’yı

tanımamasıdır. Kosova, Sırbistan’ın idari bir parçası olduğu için Sırp müfredatını kabul etmelidir” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Kosovalı Arnavutlar Sırbistan’ın müfredatını reddetmiş ve kendi eğitim sistemin oluşturmuştur. 1994’te 450.000 Kosovalı Arnavut öğrencinin üçte ikisi alternatif eğitime entegre edilmiştir. Fakat alternatif sistem oldukça zor şartlar altında geliştirilmiştir. Kosova Hükümeti eğitim sistemi için bir fon oluşturmasına rağmen, eğitim ihtiyaçlarının sadece % 30’unu karşılayabilmiştir. Alternatif olarak bilinen eğitim sisteminin sorunlarından biri de verilen diplomaların Sırbistan veya başka bir

245 Hüseyin Emiroğlu, a.g.e., s. 129.

ülke tarafından tanınmaması olmuştur. Bu nedenle birçok Arnavut genci, orta veya yüksek öğrenime devam etme konusunda isteksiz davranmıştır247.