• Sonuç bulunamadı

5.2. Avea Maçka Binasının İncelenmesi

5.3.1. Palladium Tower Binasına Genel Bakış

5.3.1.1. Konum ve Ulaşım Bilgileri 72

Palladium Tower binası, Ataşehir, Küçükbakkalköy mevkiinde Palladium Avm karşısında inşa edilmiştir. Konumu gereği kent ulaşım ağı içerisinde yer almaktadır.

Şekil-5.15: Palladium Tower Konum

Kaynak: Url-6.

5.3.1.2. Proje İle İlgili Genel Bilgi

Palladium Tower Binası Ekim 2014’te hizmete açılmıştır. Bina 100.000 metrekare üzerinde 42 ofis katından oluşmaktadır. 8 adet yolcu 1 adet yük ve 3 adet otopark asansörü bulunmaktadır. Kapalı otopark araç kapasitesi 1012'dir.

‘Leed değerlendirme sisteminin üst seviyelerinden Gold’a uygun tasarlanıp inşa edilen ve yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip Palladium Tower’ın enerji modellemesi ve Leed danışmanlık hizmetleri Altensis firması tarafından verilmiştir. Projede otopark alanlarının yer altında olması ve çatı alanlarında açık renk kaplama malzemelerinin kullanımı ile ısı adası etkisi minimuma indirildi; bisiklet parkları ve elektrikli araç şarj istasyonlarının sağlanması ile ulaşım kaynaklı emisyon oluşumu en aza indirgenmeye çalışılmıştır’ (Url-4).

Şekil-5.16: Palladium Tower Genel Görünüş

Kaynak: Kuran, 2014.

‘Binaya uygulanan bilgisayar simülasyonuna dayalı enerji modellemesi hizmeti ile binanı aylık enerji harcamalarının ne kadar olacağı, daha binanın tasarım aşamasında ortaya çıkıyor. Bu sayede yeni veya var olan binalardaki enerji tasarruf imkânları analiz edilerek en uygun çözümler seçilebiliyor. Binanın bulunduğu yerdeki iklim şartları, binaya ait elektro-mekanik sistemler, binanın fonksiyonu, bina kabuk performansı, bina sakinlerinin sayısı gibi birçok parametre kullanılarak uygulanan bilgisayar simülasyonu sayesinde binanın üzerinde yapılacak değişiklikler öncesinde sonuçları görmek mümkün olmaktadır’ (Url-4).

5.3.2. Sürdürülebilirlik Kapsamında Değerlendirilmesi

Palladium Tower binası, Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından İstanbul Ataşehir’de yapılmıştır. Proje sürdürülebilirlik alanında yeşil bina unvanı ile Leed Core&Shell kategorisinde Gold sertifika almıştır.

Bu tez kapsamında projenin mevcut durumu teknik, estetik, psikolojik ve ekonomik ölçütler doğrultusunda analiz edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu ölçütler yeşil bina değerlendirme sertifikalarının kriterleri doğrultusunda oluşturulmuştur.

a. Teknik Ölçütler

Palladium Tower ofis binası, Leed Gold sertifikasını uygun tasarlanıp inşa edilmiştir. Proje kapsamında simülasyona dayalı enerji modellemesi kullanılmış, standartlara uygun iç mekan hava kalitesi oluşturulmuş, yağmur suları depolanarak rezervuar ve peyzaj sulamada kullanılmış, ulaşım kaynaklı emisyon oluşumu minimize edilmiş bu sayede kullanıcılara sağlıklı ve verimli çalışma alanı oluşturulmuştur.

Enerji ve Atmosfer; Yapının enerji tüketim kontrolünün sağlanması için enerji otomasyon sistemi kullanılmıştır. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanmıştır. Sistem geneli 5.000 I/O kapasitesine sahip bilgisayar sistemi ile kontrol edilmekte ve izlenmektedir.

Minimum Enerji Performansı; Aydınlatmada, genel ve sosyal alanlarda led armatürler kullanılmıştır. Aydınlatmadan kaynaklı enerji tüketimini minimuma indirmek ve tüketim kontrolü sağlamak amacı ile otomasyon sistemi kullanılmaktadır. Proje kapsamında kullanılan sistemde tüm mahaller tek bir kontrol noktasında toplanmaktadır. Alanların yoğunluğuna ve kullanım şemasına göre otomasyon anahtarı ve hareket algılayıcı sensörler kullanılmıştır.

Temel Soğutma Sistemleri Yönetimi; Binada soğutma işlemi, yazın 3 adet 1650 KW’lık su soğutmalı chiller tarafından, kışın ise 2 adet 1100KW’lık free-coolinge sanjorleri vasıtasıyla yapılmaktadır. Sistemde soğutulan su pompalar vasıtası ile 1. bodrum - 22.kat (alçak basınç zonu) ve yüksek basınç esanjorlerine gönderilir. Yüksek basınç esanjorlerinden ise 23 - 43. katlar arası (yüksek basınç zonu) ofis içlerinde bulunan dört borulu FCU’ler ve santral dairelerindeki santrallere gönderilir. Kışın ve geçiş aylarında binanın soğutulması, free-coolinge sanjorleri ile açık tip soğutma kulesi ile yapılmaktadır. Ayrıca kışın freecooling kapasite olarak yetmediği yerlerde yedekli iki adet chillerde devreye girmektedir (Kuran,2014).

Gelişmiş Ölçme ve Doğrulama Sistemlerinin Kurulması; Palladium Tower ofis projesinde enerji tüketim kontörlü sağlamak amacı ile bilgisayar simülasyonuna dayalı enerji modellemesi uygulanmıştır. Bu sayede enerji tüketim oranı belirlenerek tasarruf imkanları analiz edilebilmektedir.

Su Verimliliği; Proje kapsamında yapı genelinde kullanılan armatürler su tasarruf ve kontrolünü sağlamak amacı ile verimli armatürler seçilmiştir. İlk 12 katta pisuar ve gömme rezervuarlarda ve bahçe sulama hattında kullanılmak üzere, bina yağmur suyunu değerlendirmek amacı ile kurulmuş gri su sistemi mevcuttur. 430 m3’lük yağmur suyu tankına gelen su, buradan kum filtresinden geçirildikten sonra 60 m3’lük ham su deposuna gönderilir. Buradan da hidroforlarla birlikte kullanma yerlerine basılır (Kuran,2014).

Şekil-5.17: Palladium Tower Sıhhi Tesisat Sistemi

Kaynak: Kuran,2014.

Su Verimli Peyzaj Düzenlemeleri; Palladium Tower peyzaj düzenlenmesinde yerel ve adapte olmuş bitkiler Feng Shui kurallarına uyumlu kullanılmıştır. Gri sulama sistemi ile bahçe sulaması yapılmaktadır.

Şekil-5.18: Palladium Tower Vaziyet Planı

Su Kullanımını Azaltmak; Proje kapsamında musluklarda perlatör kullanılarak kontrollü su kullanımı sağlanmıştır.

İç Mekân Yaşam Kalitesi; ASHRAE 62.1 standartlarına uygun olarak iç mekan yaşam kalitesi sağlanmış ve taze hava oranı arttırılmıştır. Bu oran yüksek tutularak bina kullanıcılarının daha sağlıklı ve konforlu ortamlarda çalışmaları sağlanmıştır.

Şekil-5.19: Palladium Tower İç Mekân

Kaynak: Url-6.

Sigara Dumanı Kontrolü; Bina içerisinde sigara yasağı uygulaması yapılmaktadır.

Düşük Salınımlı Malzemeler; Proje kapsamında kullanılan boya, yapıştırıcı gibi kimyasal maddelerdeki uçucuların içeriğindeki bileşenlerin oranları belirtilen değerlerin altında tercih edilmiştir. Bu sayede kullanıcı sağlığı korunmuş ve iç mekan yaşam kalitesi arttırılmıştır.

Şekil-5.20: Palladium Tower İç Mekân

b. Estetik Ölçütler

Palladium Tower binasını tasarımında çevre-yapı uyumuna maksimum önem verilmiştir. Bina gün ışığı ile aydınlatılan yüksek tavanları ile 180 metre yüksekliğe sahiptir. Cephe yönü ve açıklığı, iç mekân kurgusu gibi estetik ölçütler doğrultusunda uygulama yapılmıştır. Palladium Tower projesinin inşasında modern yapı teknikleri ve elektronik alarm sistemleri kullanılarak doğal afetlere karşı güvenli, korunaklı olması sağlanmıştır.

Sürdürülebilir Arazi; Sürdürülebilir arazi kriterlerine göz önüne alınarak tarım alanları ve doğal habitata zarar vermeden inşa edilen Palladium Tower binası, ulaşım ağına, yerleşim bölgelerine ve kentsel alt yapılara yakın olması sebebi ile sürdürülebilir arazi seçimi ölçütlerine uygunluk göstermektedir.

Gelişim Yoğunluğu ve Yerleşim Alanı Bağlantısı; Binanın bulunduğu bölge yerleşim yoğunluğu yüksek ve yakın çevresinde sağlık, eğitim, alışveriş ve eğlence gibi günlük yaşamda ihtiyaç duyulan toplumsal hizmetlerin karşılanabileceği birimler bulunmaktadır.

Alternatif Ulaşıma Uygunluk ve Toplu Taşımaya Erişim; Metro durağına 500m, metrobüse 3km, deniz otobüsü – vapur iskelesine 4km uzaklıkta bulunması ile mevcut trafik yüküne olabildiğince az yük getirmesi hedeflenmiştir. Otomobil kullanımından doğan kirlilik ve alan kullanımının azaltılması amacı ile toplu taşıma araçlarına teşvik edilmiştir.

Alternatif Ulaşım; Bisiklet Park Yeri ve Soyunma Odaları; Proje kapsamında elektrikli araç şarj istasyonları ve bisiklet park alanlarının bulundurulması ile alternatif ulaşım araçlarına teşvik edilmiş ve ulaşımdan kaynaklı karbon salınımlarını azaltmak hedeflenmiştir.

Arazi Geliştirme; Doğal Yaşamı Koruma ve Geliştirme; Palladium Tower projesinde yer alan kat bahçeleri uygulaması ile doğal yaşam ofis ortamına indirgenmiştir. Kullanılan bitkiler yerel bitkilerdir. Görsel ve psikolojik açıdan kullanıcılar için pozitif etki sağlamaktadır.

Şekil-5.21: Palladium Tower Kat Bahçeleri

Kaynak: Url-6.

Isı Adalarını Azaltma; Proje bünyesinde ısı adası etkisi, otopark alanlarının yer altında kullanılması ile ve yapı çatı örtüsünde açık renklerin kullanımı ile minimuma indirilmiştir.

Geri Dönüştürülebilir Atıkların Depolanması ve Toplanması; Palladium Tower binasında, geri dönüştürülebilir atıkları için depolama sistemi bulunmaktadır. Her bir atık türüne göre depolanmakta ve belirli aralıklarla dönüşüm merkezlerine teslim edilmektedir.

c. Sosyo-Psikolojik Ölçütler

Doğaya saygı ve ekoloji anlayışı ile tasarlanmış yapılar çalışanlar üzerinde pozitif etki bırakarak sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmeyi sağlamaktadır. Bu kapsamında incelediğimiz Palladium Tower binası, çalışanlarına; doğayla iç içe, maksimum konfor ve sağlıklı çalışma ortamı sunmak adına tasarlanmıştır. Öncelikle bina cephesinden başlarsak, kat bahçeleri uygulaması ve cam cephe kaplaması ile bina kullanıcılarına gün içerisinde faydalanabilecekleri rekreasyon alanı sağlanmıştır. Ofislerin bulunduğu cephede ışık kontrolü sağlanarak manzara yönünde konumlandırılmıştır. Açık ofis sisteminin yer aldığı tasarımda bir yönde manzara bulunurken iç avlu alanına yerleştirilen bilardo masası sıkıcı ofis mantığını yıkarak eğlenceli çalışma ortamı sunmaktadır.

Şekil-5.22: Palladium Tower İç Mekân Görünümü

Kaynak: Url-6.

Kullanıcı odaklı mekân tasarımı ile bulunan personelin yeme-içme, spor ve eğlence gibi sosyal gereksinimleri karşılanmaktadır. Sürdürülebilir tasarım anlayışı müşteri yaklaşımını da pozitif yönde etkilemiştir

Mekân psikolojisi kullanıcıları estetik, konfor ve işlevsellik açısından etkilemektedir. Bu kriterler doğrultusunda Palladium Tower’da estetik değerler göz önüne alınarak günümüz modern çizgileri ihtiyaca uygun ofis tasarımları ile kombine edilmiştir. Isı ve ses yalıtımı ile mekan konforu sağlanmıştır.

d. Ekonomik Ölçütler

Palladium Tower Ofis Binası yapımında harcanan enerji ve kullanılan malzeme kalitesine göre maliyeti, geleneksel ofis binalarına kıyasla yüksek olsa da uzun vadede yeşil binalar alternatif enerji kullanımı sayesinde bu açığı kapatabilmektedir.

Sürdürülebilir yapı tasarımında alternatif enerji kaynaklarının kullanılması ve geri dönüştürülmüş malzeme seçimi çevreye olan sorumluluğu yerine getirmedeki temel faktörlerdir. Özellikle ofis binaları, kamu kurumları gibi enerji ihtiyacı yüksek ve kullanıcı potansiyeli yoğun olan yapılarda enerji tasarrufu sağlayan tasarımlar öncelikli tercih olmalıdır. Ancak yeşil bina ölçütlerine uygun tasarımların yapım

aşamasında maliyeti geleneksel bina tasarımına göre oldukça fazla olması sebebiyle çok fazla uygulanmamaktadır.

Benzer Belgeler