• Sonuç bulunamadı

Komşularla Birlikte Gerçekleştirilen Etkinlikler

BÖLÜM III: ARAŞTIRMA BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

3.4. SOSYAL İLİŞKİLERİN NİTELİĞİ VE ÇEŞİTLİLİĞİ

3.4.4. Komşularla Birlikte Gerçekleştirilen Etkinlikler

Sosyal olanaklarından faydalanma ve aktif katılım gelir ve eğitim düzeyiyle ilişkilidir. Gelir ve eğitim düzeyindeki artışın kültürel etkinliklere katılımda da artışa neden olması beklenmektedir.Gelir ve eğitim düzeyi arttıkça kentteki kültürel etkinlerini takip etme ve kent olanaklarından yararlanma artmaktadır. Sosyal etkinliklere katılımla bahsedilen şey, düzenli aralıklarla gerçekleştirilen ev içinde toplanma yada ev dışında yer alan kafeterya, dernek, lokal, galeri, sinema, tiyatro, konser ve kulüp gibi mekanlarda gerçekleştirilen kolektif

katılımlardır. Sosyal etkinliklere katılımı etkileyen diğer bir değişken ise kent merkezine olan mesafedir. Günümüzde kent merkezinden uzak alanlara inşa edilen yerleşim yerlerinde sosyal etkinlikler, o semt yada yerleşim alanında sunulan hizmetlerle sağlanmaktadır. Bununla birlikte özel otomobil sahipliği üst gelir gruplar için kent merkezinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklere katılımı kolaylaştırmaktadır.

Deneklerin sık görüştükleri arkadaşlarıyla gerçekleştirdikleri kültürel katılımlara baktığımızda ilk sırada ev içinde toplanma yer almaktadır (%60.6). İkinci sırada sinemaya, tiyatroya ve konsere gitme (%20.8), üçüncü sırada dernek, kulüp toplantıları ve lokallere gitme (%11.3), dördüncü sırada etkinliklerin hepsini gerçekleştirenler yer almaktadır (%7.4). Son dönemde açılan Teras Park ve Forum alışveriş merkezleri de kadınların bir araya gelip yemek yiyip vitrin dolaştıkları yada alışveriş yaptıkları yerlerdir (Tablo 19).

Genel olarak bakıldığında katılımcıların büyük çoğunluğunu ev hanımı statüsünde bulunan kadınların oluşturması, ev içinde toplanma şeklindeki etkiliklere katılımın yüksek olmasının nedenidir. Yapılan görüşmelerde kadınlar, ev içinde toplanmalara daha çok ilgi göstermelerinin nedeni olarak aile ve çocuklarıyla ilgili sorumluluklarını, kentteki sosyal ve kültürel imkanların yetersizliğini belirtmişlerdir. Bu durum bir bakıma kadınların site alanı içine kapalı bir yaşam sürdürdüklerini de göstermektedir. Bunda Denizli’nin kültürel yapısının da etkisi vardır. Ev içi toplantılar onlara göre daha güvenli ve daha samimi, daha kendileri gibi olanların birlikte bulunduğu bir ortamın ifadesidir.

SONUÇ

Türkiye 1980 sonrası süreçte önemli değişim ve dönüşümler yaşamıştır. Bu yıllardan itibaren özellikle büyük kentlerde yeni yapılanmalar oluşmaya başlamış, gerek kent merkezlerinde gerekse kent dışı alanlarda yeni konut ve yerleşim alanları ortaya çıkmıştır. Büyük sermaye sahibi gruplar ve küresel pazarlar tarafından desteklenen bu yapısal dönüşümler, kentin makro düzleminde fiziksel farklılıkların yanı sıra toplumsal ve sınıfsal ayrışmaları beraberinde getirmiştir. Lüks ve pahalı konut projeleri, bütünüyle üst gelir grubunda yer alanları hedef kitle olarak seçerken alt gelir grubunda yer alanlar kent merkezinde ya da kentin düşük nitelikli alanlarında yaşamaya terk edilmişlerdir. Bu değişimlere kaynaklık eden iki temel dinamik vardır. İlki, neoliberal ekonomik politikaların mekansal düzlemdeki yapılanmasını içermektedir. Bu da yeni iş ve sanayi kollarının ortaya çıkması, sermayenin birikim, dağıtım biçimindeki farklılaşmalar ve sanayi alanlarının kent merkezlerinden uzaklaştırılması şeklinde yansımıştır. İkincisi, iş ve emek süreçlerindeki değişimlere bağlı olarak sermayenin farklı ellerde toplanmasıdır. Bu durum, büyük ölçüde sınıflar arasında mal-hizmet ve ücret paylaşımında farklılıklar yaratmış, sınıflar arasındaki gelir dağılımında büyük eşitsizlikler ortaya çıkarmıştır. Eşitsizliklerin en çok somutlaştığı alanlar, mekan, tüketim etkinlikleri ve yaşam tarzıdır. Dolayısıyla sermayenin yeni birikim ve dağılım biçimini, çeşitlenen ve farklılaşan tüketim alışkanlıklarıyla birlikte mekan-sınıf ilişkisi bağlamında değerlendirmek gerekmektedir.

Mekansal düzlemde ve yaşam tarzlarında ortaya çıkan bu tarz farklılaşmalar, büyük ölçüde hane halkı tarafından gerçekleştirilen tüketim hacmindeki büyümenin bir sonucudur. Özel harcamalar, farklılaşmış, hizmet ve boş zaman etkinlikleri bu yönde dönüştürülmüştür. Eğlence, konutun ve konut çevresinin düzenlenmesi, özel araba, seyahat gibi etkinlikler, özellikle üst, üst-orta sınıfta yer alan gruplar için gündelik yaşamın temel öğeleri olmuştur. Bu tarz gelişmeleri, iyimser bir bakış açısından ziyade kitle toplumu yada tüketim toplumunun bireysel ve kolektif yaşamı kuşatan mekanizmalarıyla eleştirel bir biçimde değerlendirmek gerekmektedir. Tüketim hacmindeki artış, özgürlüğün artışının da bir ifadesi değildir. Fiziksel

rahatlığın, gösterişin ve estetik niteliklerin ön plana çıkarılması bir yandan tüketimin çeşitlenmesi ve artması, diğer yandan sınıflar arasındaki sınırların keskinleşmesiyle sonuçlanmıştır. Bu noktada, sosyolojik bir bakış açısıyla, özellikle üst ve üst-orta sınıflar açısından tüketim etkinliğini basit bir şekilde bir malı yada hizmeti satın almak olarak değil, statü sembolü olarak değerlendirmek gerekmektedir.

1980’lerden itibaren global düzlemdeki ekonomik değişimlerden etkilenerek sanayi alanında atılımlar gerçekleştirme yolunda stratejiler izleyen Denizli, gerek bu sanayi atılımlarıyla zenginleşen yeni sermaye sahibi grubun ortaya çıkmasıyla, gerekse bu kesimin mekansal düzlemde yeni yerleşim ve yaşam biçimi şeklindeki yapılanmasıyla dikkat çekmektedir. Bu noktadan hareket ederek ortaya koyduğumuz çalışma, Denizli’de yüksek gelir grubunda yer alanların yerleşim birimlerinin özelliklerine, konutun iç-dış mekan kullanım biçimlerine ve sosyal ilişki formlarına odaklanmaktadır

Ekonomik büyüme ve küreselleşmeyle birlikte profesyonel yöneticilerin, girişimcilerin sayısı giderek artmıştır. Bu sınıf, yüksek eğitim düzeyi, artan uzmanlaşma, zenginleşme ve yükselen satın alma gücüyle dikkat çekmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak bu sınıfın kentsel mekanda özellikli, ayrıcalıklı daha büyük konutlara ve lüks otolara olan talepleri de artmaktadır. Araştırmamızın temel dinamiği tüketimdir.

Ekonomik büyüme ve orta sınıfa ait standartların yükselmesine bağlı olarak bir taraftan tüketim düzeyi artarken, diğer taraftan da farklı yaşam tarzı arayışları görülmektedir. Kültür, kimlik ve yaşam tarzı, gelir düzeyi yüksek grupların kendilerini alt gruplardan izole edebileceği temel noktalar olarak görülmektedir.

Gelir dağılımındaki eşitsizliklerin arttığı bir dönemde orta sınıfların ekonomik durumlarındaki yükselme, toplumsal sınıflar arasındaki kültürel uçurumların da derinleşmesine yol açmaktadır. Aynı temel değerleri paylaşan, benzer sosyo-ekonomik düzeydeki kişilerle birlikte olma isteği aynı zamanda toplumsal sınıflar arasındaki ayrışma, kutuplaşma olgularını da keskinleştirmektedir.

Araştırmamızda, kadın ve erkeklerin eğitim düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır(1. hipotez). Üniversite ve yüksek okul mezunu kadınların oranı azımsanmayacak bir durumda olmasına karşın çoğunluğu ev hanımı statüsündedir (%56). Bu da ailelerin yüksek gelir düzeyine bağlı olarak kadınların ev merkezli bir yaşamı tercih ettiklerini göstermektedir.

Eğitim düzeyine bağlı olarak profesyonellik ve uzmanlık gerektiren, üst ve orta kademe yöneticilik ile kamu ve özel sektöre dahil farklı meslek grupları ön plana çıkmaktadır. Denizli tekstil sanayisinde çalışanların yoğun olduğu bir kenttir. Çalışanlar arasında fabrika sahipleri, büyük ve orta boy işletme sahiplerinin oranı fazladır. Mesleki yapıya bağlı olarak gelir düzeyleri de yüksek olan denekler, örneklemimize giren yeni yerleşim yerlerini tercih etmektedirler (2. hipotez). Diğer taraftan meslek durumu ile oturulan semtin statüsel algılanışı (3. hipotez) arasında bulduğumuz anlamlı ilişki de benzer eğitim, gelir ve meslek konumlarındaki kişilerle bir arada bulunma isteğinin doğrulandığını göstermektedir.

Yüksek gelir düzeyinde, daha büyük ve özellikli konutlarda oturma talebi (4 ve 5 numaralı hipotezler) sosyal ve ekonomik ayrımlaşmayı vurgulayarak, benzer konumlardaki insanlarla ve benzer yaşam tarzını paylaşanlarla bir arada yaşama isteğinin doğrulandığını göstermektedir.

Yeni mekanlar aynı zamanda kimliklerin tüketim aracılığıyla ortaya konduğu yerlerdir. Küresel kapitalist ilişkilerin yaygınlaşması kadın ile tüketim arasındaki ilişkiyi güçlendirmektedir. Özellikle yazılı ve görsel medyanın, ev işleri, dekorasyon, konut dizaynı gibi konularda yoğun bilgi akışı sunması, kadınların bu rol alanını daha da pekiştirmektedir. Medyanın sunduğu bu bilgi akışı kadınlar aracılığıyla, kolektif etkinliklerde sözel olarak yayılmaktadır. Bu bilgi alanı kadına söz söyleme ve bu alanı denetleme yolunu açmaktadır. Söz konusu alanın merkezi konuttur. Özellikle eve yönelik harcamalarda başat rolü oynayan kadınlar, tüketim aracılığıyla zevklerini, beğenilerini ve ailenin prestijini sergilemeye çalışmaktadırlar. Aileler konutların dekorasyonuyla, dış mekan düzenlemeleriyle, kullandıkları arabalarıyla farklılıklarını diğerlerine göstermektedirler.

Diğer taraftan sosyal ilişkilerde de sınırların belirlendiği görülmektedir. Deneklerin aynı siteyi paylaştığı, kendi gibi olanlarla daha yoğun ilişki kurduğu belirlenmiştir. Fiziksel mesafenin artmasıyla birlikte kentin daha merkezi alanlarında yaşayan akrabalarla, tanıdıklarla sosyal ilişkiler sürdürülse de zayıflama eğiliminin giderek arttığı görülmüştür. Aile üyeleri bireyselleşmiş kendi mahrem alanını kurmuştur.

Benzer ekonomik konum, kültürel yakınlık ilişkilerin niteliğini belirlemektedir. Modern seçkin yaşam biçimleriyle özdeşleşmek birincil bir tutumdur. Sosyo-ekonomik açıdan benzer

konumda olanların bir arada yaşaması, ortak aktivitelerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Sportif faaliyetler, kadınlar arasında gerçekleştirilen toplantılar, gönüllü dernekler, sinemaya,tiyatroya gitme, sitelerin ortak alanlarında yılbaşı vb özel günler için partiler düzenleme gibi yeni faaliyet alanları yaratılmıştır. Dolayısıyla, sosyal ilişki bazında düşünüldüğünde mekansal birliktelik, burada yaşayanlar için toplumsal bağın da bir kaynağıdır. Bu siteler homojen yapılarıyla, kentin sosyo- kültürel heterojenliğinden kaçışı sağlarken, aynı zamanda “dışarıdakiler” ve “içerdekiler” arasındaki farklılıkları da vurgulamaktadır.

Modernleşmeci yaklaşımların tersine kentler yada yaşanılan mekanlar günümüzde giderek sosyal ve mekansal ayrımlaşmanın aracı haline gelmiştir. Toplumsal sınıfları giderek birbirine yabancılaştırmakta, eşitlikçi ve bütünleştirici olmaktan çok dışlanmışlık ve yoksulluk ile zenginlik ve gösterişin birlikte arttığı yerler haline dönüşmektedir. Sınıfsal düzlemde gözlemlenen bu değişimler, yeni kimlik formasyonuna gönderme yapmakta, lüks ve güvenlikli konutla, sosyal aktivitelerle, kolektif birlikteliklerle, komşuluk ilişkileriyle zenginliğin farklı sergilenme biçimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, konut kullanımı ve mekansal farklılaşma şeklinde ortaya çıkan bu gelişmeler kent politikaları açısından olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla birlikte iyi değerlendirilmelidir.

KAYNAKÇA

Amin, S. (1994) “Post-fordism: Models, Fantasies and Phantoms of Transition” in Post- fordism (ed.) A. Amin, Oxford:Blackwell Publishing

Aslanoğlu, A. R. (1998), Kent, Kimlik ve Küreselleşme, Ezgi Kitabevi, Bursa

Atkinson, R. and Flint, J. (2003) “Gated Communities The Spatial Revolt Of The Elites And Time-Space Trajectories Of Segregation Department Of Urban Studies”, Keynote paper to be presented at Gated Communities:University of Glasgow, 19th September, paper 17

Atkinson, R. B. and Flint, S. and Lister, D. (2005), Gated Communities in England, London Ayata, S. (2003) “Yeni Orta Sınıf ve Uydu Kent Yaşamı” Kültür Fragmanları (Ed.Deniz Kandiyoti ve Ayşe Saktanber), Metis Yay., İstanbul

Ayata, S. (1988) “Kentsel Orta Sınıf Ailelerde Statü Yarışması ve Salon Kullanımı”, Toplum ve Bilim, 42 Yaz, s.5-25, İstanbul

Baudrillard, J. (1998) Kötülüğün Şeffaflığı, Çev. I. Ergüden, Ayrıntı Yayınları, İstanbul Baudrillard, J. (1998) Simülakrlar ve Simülasyon, Dokuz Eylül Yayınları, Çev. O. Adanır, İzmir

Bauman, Z. (1999) Küreselleşme, Çev. A. Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul Belek, İ. (1999) Postkapitalist Paradigmalar, Sorun Yayınları, İstanbul

Bendle, M. F. (2002) The Crisis of Identity in High Modernity, British Journal of Sociology, vol. 53 no. 1 (March), pp.1-18

Best, S. ve Kellner, D. (1998) Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar, Çev. M. Küçük, Ayrıntı Yayınları, İstanbul

Birkelund, G. E. (2002) “A Class Analysis for Future: Comment on Grusky and Weeden: Decomposition Without Death: A research Agenda for a New Class Analysis”, Acta Sociologica, vol. 45, pp.217-222

Blakely, E. J. and Snyder, M. G. (1997) Divided We Fall: Gated and Walled Communities in the United States.” in Architecture of Fear. Ed. N. Ellin, New York: Princeton University Press, pp. 85-99.

Blandy, S. and Lister, D. (2005) “Gated Communities Development”, Housing Studies, vol.20, no.2, pp.287-301

Blythe, T. (2002) Communication and Innovation: The Case of Hi-fi Systems, Corporate Communications International Journal, vol.7, no.1, pp.9-16

Bocock, R. (2005) Tüketim, Çev. İ. Kutluk, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara

Bonner, K. (2002), “Understanding Placemaking: Economics, Politics and Eveyday Life in the Culture of Cities”, Canadian Journal of Urban Research, vol. 11. no. 1, pp.1-16

Borer, I. M. (2006) The Location of Culture: The Urban Culturalist Perspective, City and Community, vol.5, no.2. June

Bounds, M. (2004) “Urban Social Theory: City, Self and Society”, New Zeland Sociology, vol:19 n:2, rewieved by Harvey Perkins

Bowring, F. (2002) “Post-fordism and The End of Work”, Futures, vol.34, pp.159-172

Bowring, F. And Gorz, A. (2005) Autonomy and Equity in the Post-Industrial Age, Sociological Review, Blackwell Publishing, USA

Bozkurt, V. (2000) Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Alfa Yayınları, İstanbul

Bridge, G. (2006) Perpectives on Cultural Capital and the Neigbourhood, Urban Studies, vol.43, no.4, April, pp.719-730

Brubaker, R. (1993) Social Theory as Habitus, in Bourdieu: Critical Perspectives (ed.) C. Calhoun, E. L.Puma and M. Postone, pp.212-234

Bryant, C. G. (2002) “George Saros’s Theory of Reflexivility:A Comparison with Theories of Giddens and Beck and A Considiration of Its Practical Value”, Economy and Society, vol. 31, no.1, pp.112-131

Burton, H. W. (1998) “Private Desires, Public Display: Consumption, Postmodernism and Fashion’s New Man”, International Journal of Retail & Distribution Management, vol.26, no.8, pp.301-310

Calderia, T. (1996) “Building up Walls: The New Pattern of Spatial Segregation in Sao Paulo”, International Social Science Journal, vol.48, no.147, pp.55-66

Castells, M. (2005) Ağ Toplumunun Yükselişi Enformasyon Çağı, Toplum ve Kültür, çev. E. Kılıç, 1. Cilt, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul

Castells, M. (2005) Kent, Sınıf, İktidar, Çev. A. Erendil, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara Chaney, D. (1999) Yaşam Tarzları, Çev. İ. Kutluk, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara

Chao, A. And Schor, J.B.(1998) Emprical Test of Status Consumption: Evidence From Women’s Cosmetics, Journal of Economic Psychology, vol. 19, pp.107-131

Cheng L. W. and Chen, Z. X. (2004) “Consumer Ethnocentrism and Willingness to Buy Domestic Products in a Develeping Country Setting: Testing Moderating Effects”, Journal of Consumer Marketing, vol. 21, no. 6, pp.391-400

Clarke, D. (1997) Consumption and The City: Modern and Postmodern, Blackwell Publishing, USA

Clarke, S. (1990) “New Utopias For Old:Fordist Dreams and Post-fordist Fantasies”, Capital and Class, vo.42, pp.131-155

Cletus, M. (2003) “Gated Communities:Violating The Evolutionary Pattern of Social Networks in Urban Regeneration”, Paper Presented to the Conference on Gated Communities: Building Social Division or Safer Communities, University of Glasgow, 18-19 September

Corneo, G. and Jeanne, O. (1997) Conspicuous Consumption, Snobbism and Conformism, Journal of Public Economies, vol. 66, pp. 55-71

Connor, S. (2001) Postmodernist Kültür: Çağdaş Olanın Kuramlarına Bir Giriş, Çev. Doğan Şahiner, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul

Çekiç, T. İ.ve Gezici, F. (…..),Spatial Impacts Of New Housıng Trends In The Perıphery Of The Istanbul Metropolitan Area (http://www.allacademic.com/meta/p104572_index.html)

Davis, M. (1992) City of Quartz: Excating The Future in Los Angeles, London: Vintage Press Denizli Çevre Durum Raporu (1997), Denizli Valiliği Çevre Müdürlüğü, Denizli

Dogan, M. (2004) From Social Class and Religious Identity to Status Incongruence in Post- Industrial Societies, Comparative Sociology, vol.3, issue 2

Doğuç, S. (2005) “Yeni Orta Sınıfların Gözünden Zenginlik ve Yoksulluk”, Toplum ve Bilim, no: 104, s: 73-92

Douglas, M. ve Isherwood, B. (1999) Tüketimin Antropolojisi, Çev. E. A. Aytekin, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara

Duru, B. ve Aklan, A. (2002) “20. Yüzyılda Kent ve Kentsel Düşünce”, 20. Yüzyıl Kenti (der.) B. Duru ve A. Alkan, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara, s:7-27

Dündar, Ö. (2003) “An Example Of A Gated Communıty From Ankara, Turkey”, Draft paper for conference: Gated Communities: Building Social Division or Safer Communities? 18-19 September 2003 in Glasgow, Scotland.

Eagleton, T. (1999), Postmodernizm Yanılsamaları, Çev. M. Küçük, Ayrıntı Yayınları, İstanbul

Ekonomik Yönüyle Denizli (1994) Denizli Ticaret Odası Yayınları, Denizli Ekonomik Yönüyle Denizli (2002) Denizli Ticaret Odası Yayınları, Denizli

Ekonomik Yönüyle Denizli (2007) Denizli Ticaret Odası Yayınları, Denizli

Eraydın, A. (1992) Postfordizm ve Değişen Mekansal Özellikler, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Matbaası, Ankara

Eraydın, A. (1994) “Mekan Organizasyonuna İlişkin Değişik Paradigmalar, Toplum ve Bilim, s. 64-65, Güz-Kış, s. 53-76

Eraydın, A. (2006) “Günümüzde Mekana Yeniden ve Toplu Bir Şekilde Bakma Gereği”, Değişen Mekan, Mekansal Süreçlere İlişkin Tartışma ve Araştırmalara Toplu Bakış (der.) A. Eraydın, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara, s:7-25

Eraydın, A. (2006) “Mekansal Süreçlere Toplu Bakış”, Değişen Mekan, Mekansal Süreçlere İlişkin Tartışma ve Araştırmalara Toplu Bakış (der.) A. Eraydın, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara, s:25-68

Featherstone, M. (2005) Postmodernizm ve Tüketim Kültürü, Ayrıntı Yayınları, Çev. M. Küçük, İstanbul

Flint, J. and Rowlands, R. (2003) “Commodification, Normalisation and Intervention: Cultural, Social and Symbolic Capital in Housing Consumption and Governance”, Journal of Housing and Built Envinroment, vol.18, pp.213-232

Flusty, S. (1997) Building Paranoia in Architecture of Fear, Princeton Architectural Press, New York

Geniş, Ş. (2007) “Producing Elite Localities: The Rise of Gated Communities in İstanbul”, Urban Studies, vol.44, no.4, April, pp.771-798

Geniş, Ş. (2007) Küreselleşme, Toplumsal Eşitsizlik ve Mekansal Ayrışma, Sivil Toplum, sayı: 5, no:17-18, s.69-84

Giddens, A. (1998) Modernliğin Sonuçları, Çev. E. Kuşdil, Ayrıntı Yayınları, İstanbul Glassner, B. (1999), The Culture of Fear, New York: Basic Books

Glasze, G. (2005) Some Reflections on the Economic and Political Organisation of Private Neighbourhoods, www.geo.uni_mainz.de/glasze

Goix, R. L. (2003) “Gated Communities Sprawl in Southern California and Social Segregation”, International Conference on Gated Communities, Glasgow, 18-19 September Goix, R. L. (2005) “Gated Communities: Sprawl and Social Segregaiton in Southern California”, Housing Studies, vol. 20, no.2, pp.345-359

Gordon, D. (1980) “Stages of Communication and Long Economic Cycles” in T. Hopkins and I. Wallerstein (ed.), Processes of The World System, London:Sage, pp.127-159

Gordon, M. (2003) “Privatizing City”, International Centre For Regional Regeneration and Develepment Studies, Universite of Durham, England, August

Gough, J. (2006) Mekan Toplum ve Marksizm Üzerine, Praksis, no.15, Yaz, s. 13-48

Grant, J. (2005) Planning Responses to Gated Communities in Canada, Conference on Gated Communities: Building Social Division or Safer Communities, Sepember, 18-19, Glasgow Grusky, D. B. and Sorensen, J. B. (1998) Can Class Analysis Be Salvaged?, American Journal of Sociology, vol.103, pp. 1187-1234

Guterson, D. (1992) “No Place Like Home: On The Manufacures Streets Of A Master Planned Community”, Harper’s Magazine, November, pp.55-64

Hall, P. (1988) Cities Tomorrow: An Intellectual History of Urban Planning and Design in the Twentieth Century, Blackwell Publishing, Oxford

Harvey, D. (2003) Sosyal Adalet ve Şehir, Çev. M. Moralı, Metis Yayınları, İstanbul Harvey, D. (2006) Post-modernliğin Durumu, Çev. S. Savran, Metis Yayınları, İstanbul Harvey, D. (2002) “Sınıfsal Yapı ve Mekansal Farklılaşma Kuramı” ( der.) B. Duru ve A Alkan, 20. Yüzyıl Kenti, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara, s. 147-173

Hay, J. (2006) “Designing Homes to be the first line of defense”, Cultural Studies, vol. 20, no.4-5, July-September, pp. 349-377

Helen, R. W.(1997) “Eschatology Promise Hope: The Utopian Vision of Consumer Research”, European Journal of Marketing, vol.31, no. 9/10, pp.667-676

Helvacıoğlu, B. (1994) “Tarihi Coğrafi Materyalizm”, Toplum ve Bilim, sayı.64-65

Hirst, P. and Zeithin, J. (1991) “Flexible Specialisation and The Competitive Failure of UK Manufacturing”, Political Quartely, vol. 60, no. 3,pp. 164-178

Hook, D. and Vrdoljak, M.(2002) “Gated Communities Heterotopia and Rights of Priviledge a Heterotopology of the South African Security-park”, Geoforum, vol.33 issue:2, pp.195-219 Hughes, B. and Paterson, K. (1999) Disability Studies and Phenomenology: The Carnal Politics of Everyday Life , Disability and Society, vol.14, no. 5, pp.597-610

Illich, I. (2000) Tüketim Köleliği, Çev. M. Karaşahan, Pınar Yayınları, İstanbul

Işık, O. (1994) “Değişen Toplum/Mekan Kavrayışları: Mekanın Politikleşmesi, Politikanın Mekanlaşması”, Toplum ve Bilim, sayı.64-65, s.7-36

Işık, O. ve Pınarcıoğlu, M.M. (2001), Nöbetleşe Yoksulluk: Sultanbeyli Örneği, İletişim Yayınları, İstanbul

Jameson, F. (1992) Postmodernizm Yada Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı, Çev. N. Plümer, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul

Jessop, B. (1994) From Keynesian Welfare to The Schumpeterian Workforce State, Lancaster Regionalism Working Group Publishing, USA

Kane, D. (2003) Distinction Worldwide? Bourdieu’s Theory of Taste in International Contex, Science Direct, Poetics, vol.31, pp.403-421

Kazgan, G. (1997) Küreselleşme ve Yeni Ekonomik Düzen Ne Getiriyor? Ne Götürüyor? Nereye Gidiyor?, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul

Keleş, R. (2006) Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara

Keyman, F. (2000), Küreselleşme Devlet Kimlik/Farklılık:Uluslararası İlişkiler Kuramını Yeniden Düşünmek, Çev. S. Coşar, Alfa Yayıncılık, İstanbul

Keyman, F. (2002) “Kapitalizm, Oryantalizm Ekseninde Küreselleşmeyi Anlamak: 11 Eylül Modernite ve Kalkınma Sorunsalı”, Doğu Batı Düşünce Dergisi, sayı.18, Şubat-Mart-Nisan, s.27-55

Kömeçoğlu, U. (2002) “Küreselleşme, Modernleşme ve Modernlik”, Doğu Batı Düşünce Dergisi, sayı. 18, Şubat-Mart- Nisan, s.9-27

Kumar, K. (2004) Sanayi Sonrası Toplumdan Post-modern Topluma Çağdaş Dünyanın Yeni Kuramları, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara

Kurtuluş, H. (2005) “Bir Ütopya Olarak Bahçeşehir”, İstanbul’da Kentsel Ayrışma:Mekansal Dönüşümde Farklı Boyutlar İçinde (der.) H. Kurtuluş, Bağlam Yayınları, İstanbul, s:77-127