• Sonuç bulunamadı

2016’da TÜBİTAK BİGG programı desteği kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Teknoparkı bünyesinde SOLAB Ar-Ge şirketini kuran Emel Sokullu, start-up kapsamındaki firması üzerinden TTGV, Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi gibi çeşitli kuruluşlarca ödül almış, sağlık alanında ticarileşebilecek Ar-Ge projeleri sürdürmektedir.

SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

32

Emel Sokullu, İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mü-hendisliği bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansı-nı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden aldıktan sonra 2010 senesinde Ege Üniversitesi Biyomühendislik bölümünden dokto-ra derecesi ile mezun olmuştur. Yüksek lisans ve doktodokto-ra dönemleri boyunca, Alabama A&M University Research Instituteve Lawrence Berkeley National Laborotorynin içinde bulunduğu projelerde biyomalzemeler, polimerler, sinir hücre kültürü ve iyon implantasyonu ile yüzey modifikasyonu konularında çalışan Emel Sokullu, 2012 senesinde doktora sonrası araştırmalarını sürdürmek üzere TÜBİTAK bursu ile M.I.T. Harvard Medical School Health Science and Technology bünyesindeki Biyoa-kustik MEMs in Medicine Labs’de çalışmalarına de-vam etmiştir. Bu kapsamda, 3 boyutlu HidroJeller içinde sinir hücre kültürü, 3-Boyutlu beyin dokusu çalışmaları Üniversitede eğitim vermenizin yanı sıra mikro iğneler geliştirme konusunda çalışan bir Ar-Ge şirketiniz de var. Mikro iğne projenizden söz edebilir misiniz?

şının vücuda kolay verilmesini sağlayan bir polimer teknolojisi geliştiriyoruz.

Ben projeye özellikle çocuk aşıları odaklı başlamıştım. Sistem kısaca şöyle çalışı-yor; polimere emdirilen aşı molekülleri bandaj yardımı ile deri altından vücuda veriliyor. Yani Türkiye’de üreti-len aşı ve diğer başka formülasyonları, bazı faydalı yağ-ları ya da vücuda enjekte edilen bazı kozmetik ürünleri, normalde iğneyle gönderilmesi gereken moleküllerin bir bandaj ile, vücuda acısız ve pratik bir şekilde verilmesi diyebiliriz. Verilen ilaçların deri altındaki hücrelerden immün sisteme katılımı keşfedilince biz bu yolağa hızlı temas eden bir teknoloji üzerinde çalışmaya başladık.

Bu teknolojinin kazanımları neler olacak?

Bu araştırmalar bir çok başka araştırmaların ve uygu-lamaların önünü açabilir, ama bütün bu gelişmeler za-man alacaktır. Kozmetik veya veterinerlik alanında çok faydalı olabilir. Bizim yaptığımız mikro iğneler illa deri üzerinden olmak zorunda da değil. Farklı başka uygula-malar da düşünülebilir. Moleküllerin vücut içinde belirli bir bölgeye hedeflenmesi ve oraya gönderilmesi önemli bir konu. Çünkü biz verdiğimiz her ilacın, mesela kan-ser ilacının, kankan-serli bölgeye gitmesini istiyoruz. Onun dışındaki bölgelere o ilaç giderse oradaki sağlıklı hücre-lere zarar verebiliyor. İlaç taşınımı ile molekül taşınımı ikisi de aynı aslında. Bu hala üzerinde çalışılan bir konu.

Bunu moleküler robotlarla, farklı moleküler tasarımlarla yapabilirisiniz. Bunun için çok yoğun çalışan gruplar var.

A

Sizin bir de start-up şirketiniz var. Solab’da neler yapıyorsunuz?

Yaptığım bilimsel projelerin piyasaya hazır edilme, ürü-ne dönüşme ve buna yöürü-nelik bürokratik işlemleri Solab üzerinden yapmaya çalışıyorum. Türkiye’de daha çok bi-lişimle ilgili start-uplar var. Bir de DeepTech dediğimiz bir başka start-up çeşidi var. DeepTech’ler biyotekno-loji, Nanoteknoloji gibi alanlarda aktif yüksek teknoloji start-up’ları. Solab, DeepTech dediğimiz start-up’lardan biri.

Solab bünyesinde bir takım yarışmalara katıldım. Geliş-tirdiğimiz ticarileşebilecek projeler üzerine Türkiye Tek-noloji Geliştirme Vakfı’nın “Sağlıkta İş Fikirleri” yarışma-sında bir ödül aldım.

KUTTAM'da (Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi) neler yapıyorsunuz?

Koç Üniversitesi’nin bir kuruluşu olan KUTTAM’da araştırmacı olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Tıp Fa-kültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapıyorum.

Biyofizik eğitim almama rağmen bu iki görevi birarada yürütüyorum. Bu Koç Üniversitesi’nin vizyonundan ileri geliyor. Benim gibi farklı disiplinlerden, farklı katkıları olabilecek öğretim görevlilerini istihdam ediyor.

Tıp doktorlarının yanı sıra hem moleküler biyoloji hem de benim gibi fizik disiplinli öğretim görevlileri Tıp Fa-kültesi’ne katma değerli çözümler sunuyor. Tıp Fakültesi içinde görev yaparken birebir doktorlar ile temas ediyo-rum. Sorunların çözümünde kendi disiplinimin pence-resinden bir bakış sunabiliyorum. Bir mühendis olarak tıbbın içinde görev yapıyorum.

içinde yer alan Emel Sokullu, 2013 senesinde geri döndüğü Türkiye’de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mühendislik Bilimleri, Biyomühendislik Bölümü kapsamında Yar. Doç.

Dr. olarak göreve başlamıştır. 2016’da TÜBİTAK BİGG programı desteği kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Teknoparkı bünyesinde SOLAB Ar-Ge şirketini ku-ran Emel Sokullu, start-up kapsamındaki firması üzerin-den TTGV, Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi gibi çeşitli kuruluşlarca ödül almış, sağlık alanında ticarile-şebilecek Ar-Ge projeleri sürdürmektedir. Royal Academy of Engineering Leaders of Innovation programına seçilen Emel Sokullu Eylül 2019 itibariyle Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü ve Koç Üniversitesi Translas-yonel Tıp Araştırmaları Merkezi (KUTTAM) kapsamında araştırma çalışmalarına devam etmektedir. Emel Sokullu, Society for Neuroscience, FENS, Türk Biyofizik Derneği, Beyin Araştırmaları Derneği ve IEEE üyesidir.

SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

33

Size göre tıpdaki ilerlemeleri mühendisler mi yoksa doktorlar mı sağlıyor?

Bana göre ikisi birlikte elbirliğiyle geliştiriyor diyebilirim.

Doktorlar hastalıklardaki sorunu görüp tanımlamazsa, mühendislerin geliştirdiği teknoloji yerini bulmuyor. Ya da doktor fikir aşamasında mühendisin geliştirdiği bir çözüm içinde yer almıyorsa bu teknoloji yerine oturmu-yor. Bu sürecin birlikte ortak katkılarla gelişmesi gere-kiyor. İşte tam bu noktada KUTTAM’da bunu yapmaya çalışıyoruz.

Sağlıkta dijital dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dijitalleşme hayatımızın her yerinde yer alıyor. Sağlık-ta bunun yansımasını yapay zeka kullanımında görebi-liyoruz. Bir takım tanı ve tedavi yöntemlerini daha ön aşamalarında doktorları devreden çıkartmadan, onlara destek olabilecek yapay zeka temelli çalışmalar yapılıyor.

KUTTAM olarak yapay zeka teknolojisiyle ilgili yapabi-leceklerimizi bir yandan takip ederken bir yanda kendi sistemlerimize uyarlanması konusunda çalışmalar yü-rütüyoruz. Ben, üzerine araştırma yaptığım ilaç taşıma sistemlerin konusunda da dijital teknolojileri kullanmaya yöneliyorum.

Sağlık sektöründe dijitalleşmeyi en çok radyoloji ala-nında görüyoruz. Alınan görüntülerin işlenmesi, so-nuçlardan çıkarsamalar yapılması gibi tıbbın bir çok alt bileşeninde yapay zeka temelli tanı ve tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Aynı zamanda artırılmış gerçeklik uygulamaları ile tıp eğitiminde dijitalleşmenin önemi ortaya çıkıyor. Tıp eği-timi artık sadece masa başında ya da yatakta değil sanal

ortamda, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile de verile-bilir. Simülasyon sistemleri üzerinden çalışma artık tıp eğitimde giderek daha fazla yer alıyor.

Teşhis ve verilerin analizinde dijitalleşmenin önemli katkıları var. Aynı zamanda araştırmalarda ileriye dönük kestirimlerin yapılması, uzun dönemli deneyler yapmak yerine daha kısa sürede daha hızlı sonuçlar almak gide-rek mümkün hale geliyor.

Türkiye’de sağlık sektörü ve teknolojilerinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağlık sektörü çok önemli ve stratejik bir bir alan. Bu Türkiye için önemli bir fırsatı da barındırıyor. Nüfusu-muz çok fazla ve aynı zamanda sağlık konusunda bir çok konuda yurt dışına bağımlıyız. Dışa bağımlılığı azaltarak, kendi hastamıza kendi güçlü altyapımızla hizmet vermek bizim önemle üzerinde durmamız gereken bir konudur.

Doktorlarımız ve onların bilgi altyapısı çok iyi durumda-dır. Kullandığımız sarf ve biyomedikal malzemelerimizi kendimizin üretiyor olması direkt olarak ekonomik bir katkıdır. Belki bir ürün çıkartmak tek başına yeterli de-ğil, bu ürünün sertifikasyonu, belgelendirilmesi gibi bir çok aşama var. Bu güne kadar sağlık sektörümüz bu aşa-malarda da dışa bağımlıydı. Sonra yeni yeni kurulmaya başlayan, benimde içinde bulunduğu KUTTAM gibi mer-kezler sayesinde bir çok şeyi kendi bünyemizde yapabilir hale geliyoruz. Bunun yanı sıra ürettiğimiz ürün ve çö-zümleri, etrafımızdaki diğer ülkelere de servis edebile-cek bir konuma da erişiyoruz. Öte yandan bir de giderek önem kazanan sağlık turizmi var.

Sağlıkta Ar-Ge konusunda karşılaşılan sorunlar neler?

Ülkemizde teknoloji ve Ar-Ge geliştirme konusunda alt-yapı olarak bir sorumuz yok. Bu noktada bir çok kamu Türkiye’de akademisyenler teknik anlamda

en büyük bilgi birikimine sahip kesimdir.

Akademisyenlerin araştırmalarının hayat-taki karşılıklarını bulması, fikirlerini ürüne çevirme noktasında cesur davranmaları ge-rekir. Örencilerini bu konuda cesaretlendi-rip, girişimleri desteklemelilerdir. Ben yap-tığım bilimsel çalışmaların insana değmesini fayda yaratmasını istiyorum. Teknolojik bir ürün ortaya çıkartabilmek için sadece bi-limsel bilgi yetmiyor, üzerine işletme, halkla ilişkiler, mevzuat vs. biliyor olmak gerekiyor.

Bir sürü başka şey daha bilmen gerekiyor. Bi-limsel çalışmalar farklı, bilimin ticarileşmesi süreçleri apayrı bir uzmanlık gerektiriyor.

SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

34

Sağlık sektörü çok önemli ve stratejik bir bir alan. Bu Türkiye için önemli bir fırsatı da barındırıyor. Nüfusumuz çok fazla ve aynı zamanda sağlık konusunda bir çok konuda yurt dışına bağımlıyız. Dışa bağımlılığı azal-tarak, kendi hastamıza kendi güçlü altyapı-mızla hizmet vermek bizim önemle üzerinde durmamız gereken bir konudur. Doktorla-rımız ve onların bilgi altyapısı çok iyi du-rumdadır. Kullandığımız sarf ve biyomedikal malzemelerimizi kendimizin üretiyor olması direkt olarak ekonomik bir katkıdır. Belki bir ürün çıkartmak tek başına yeterli değil, bu ürünün sertifikasyonu, belgelendirilmesi gibi bir çok aşama var.

desteği mevcut. Bunun yanısıra AB’den bir çok destekten de faydalanabiliyoruz. Ülkemizde Ar-Ge yapanların te-mel sorunu finanstan öte, başka daha alt adımları tanım-lamak oluşturuyor. Bir kişi ya da on kişi araştırma yapa-maz, yüzlerce kişinin araştırma yapıyor olması gerekiyor.

İşte biz buna ekosistem diyoruz. Bu ekosistem ülkemiz-de doğru olarak tanımlanmış ülkemiz-değildir. Buna bağlı olarak gümrük sorunumuz oluyor, sesimizi duyuramıyoruz.

Bu yüzden öncelikli olarak bir Ar-Ge ekosisteminin oluş-ması gerekiyor. Ben kendi araştırmamı laboratuvarda yapıyorum, bir şekilde finansa erişiyorum. Sonraki aşa-malarda, yani araştırmanın ürüne dönüşme adımları ek-sik kalıyor.

Yine bunların yanı sıra araştırmacı, karşılaştığı sorun-larda yardım alabilmelidir. Ben bir yanda KUTTAM’da görev yapıyorum, şanslıyım. Araştırmalarım için yardım alabiliyorum. Daha önce İzmir’de çalışmıştım. Ekosiste-min birbiri içinde kendini destekler nitelikte olması ve sorunlar çıktığında birbiriyle etkileşim içinde hareket etmesi gerekir diye düşüyorum.

Teknoparklar, kuluçka merkezleri gibi oluşumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Daha önce Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Teknopark’ın-daydım. İstanbul’a gelince ofisimi Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi’ne taşıdım. Sağlık konusunda uzman-laşmış alanlarda bulundum. Uzmanlaşan bir teknopark, çalışanlarını da doğru noktalara yönlendirebiliyor. Eko-sistem sorunu bir parça bu şekilde çözülebiliyor. Daha dikeyde uzmanlaşmış teknoparklarda oldukça geniş alanlarda çözümler üretilebilecek. Uzmanlaşmayı önem-siyorum, kişilerin faaliyet gösterdiği alanların belirgin olması faydalıdır diye düşünüyorum.

Bunun yanı sıra çok büyük teknoparklarda, belli alanlar-da ve hacimlerdeki şirketlere bu hizmetlerin sunuluyor olması da ayrıca çok değerlidir. Medikal sektörü zor bir alandır. Sadece muhasebe bilgisiyle ayakta kalınabilecek bir sektör değildir. Bir sürü bilgi birikimini size sağlaya-cak olan bir yapının olması gerekir. Bunun dikeyde uz-manlaşan teknoparklarda oluştuğunu görüyorum.

Ayrıca girişimci, akademisyen ekosistemi de çok önemli.

Araştırmamın ilk yılında TÜBİTAK’tan destek aldım. Bu destekle İngiltere’de “Academy of Engineering Leaders of Innovation” programına katıldım. Bu programa benim gibi hem akademisyen hem de girişimci 10 kişi ile gittik.

Bunun üzerinden iki yıl geçti, hala bilgi birikimimizi pay-laşıyoruz. Nerede olursak olalım birbirimize ulaşıyoruz, sürekli konuşuyoruz. Böylece birbirimize çok faydamız dokunuyor.

Laboratuvarda çalışan bir akademisyen olarak şirketi-min Teknopark bünyesinde olmasına çok da gerek yok.

Bu noktada sanal teknoparkların çok önemli olduğu-nu düşünüyorum. Böyle bir gereksinimi kendi adıma duyuyorum.

Amerika’daki hocalarım, Türkiye’nin en büyük avanta-jının araştırmacının ya da akademisyenin öğrencileriyle birlikte çalışması olduğunu söylüyorlar. Bize bu duru-mu iyi değerlendirmemiz gerektiğini ifade ediyorlar. Biz bunu yapabileceksek, bu noktada sanal teknoparkların önemi artıyor.

Bir medikal ürün geliştirme süresi ortalama beş yılı bu-luyor. Bu beş yıl boyunca hiç kullanmadığım fiziksel bir alanın kirasını ödemek istemiyorum. Bu açıdan sanal teknoparkların olanaklarından faydalanırsak bütün aka-demisyenler için büyük bir kolaylık olacaktır. l

SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

35

Blink TTO İngiltere Ofisi, Londra’nın ikonik binası The Shard içerisinde fiili operasyon ve yönetim ofisi olarak hizmet veriyor.

Önceliğimiz, teknoloji ve üretim şirketlerini doğru müşteriler ile minimum maliyet ve ülke seçeneğinde, hizmet paketlerimizden birini seçebilir ve o paketle sınırlı kalmadan anahtar teslim satış, pazarlama ve iş birliği hizmeti alabilirsiniz.

İNGİLTERE’DE OFİSİNİZ DE