• Sonuç bulunamadı

Kargo Taşımacılık Sektöründe Diğer Pazarlama Karması

dağıtım, tutundurma (price, place, promotion, product - 4P) dışında ilave pazarlama karması elemanları vardır ve bu karma elemanları ile ilgili kararların verilmesi gerekir. Bunlardan biri insan (personel) kararlarıdır. İnsanla ilgili kararların personel ve müşteriler olarak üzere iki boyutta ele alınmasında büyük yarar vardır. Her iki boyut da kargo taşımacılığı hizmetlerinin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. Kargo taşımacılık hizmeti, gerek müşteriyle temas kurma noktasında, gerekse temas içermeyen diğer faaliyetlerin yürütülmesinde kargo personeli istihdamını gerektirmektedir. Müşterinin kargosunu şubede veya adreste teslim alan veya teslim eden, kayıt

işlemlerini yapan, kargoyu istendiği şekilde ambalajlayan veya diğer müşteri hizmetlerini yürüten temas personelinin müşteriye karşı nazik, ilgili ve çözümcü yaklaşımı hizmetten ve firmadan sağlanan tatmini artırmakta ve bağlılık yaratmaktadır. Diğer taraftan kargonun taşınmasında rol alan diğer çalışanların performansları da taşıma faaliyetinin hızlı ve güvenli yapılmasına katkı sağlamakta ve dolayısıyla müşteri tatminini artırmaktadır. Bu nedenle, firma personelle ilgili kararlarında nicelik kadar niteliğe de önem vermek durumundadır. Ancak uygun sayıda kalifiye personelin istihdamı yeterli değildir. Bu personelin işteki verimliliklerinin artırılmasında ve motivasyonlarının yükseltilmesinde içsel pazarlama uygulamalarına ihtiyaç vardır.

İnsanla ilgili kararların ikinci boyutunu müşteriler oluşturmaktadır. Kargo taşımacılık hizmetinin üretilmesinde müşteriler önemli bir girdi unsurudur. Kargonun teslim edilmesinde, teslim alınmasında, uygun şekilde ambalajlanmasında müşteriler fonksiyon üstlenebilirler ve böylece hizmet üretim sürecine dahil edilebilirler. Müşterilerden bu faaliyetlerde sağlanacak katkılar, taşıma hizmetinin daha hızlı ve güvenilir şekilde sunulmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle kargo taşıma firmaları, pazarlama karmasında insanla ilgili kararlarında müşterilerin hizmet üretim sürecine nasıl etkin bir şekilde dahil edilebileceğini ve bu katılımlarının nasıl ödüllendirileceğini belirlemek durumundadırlar. Bu noktada müşterilere dönük bilgilendirme ve eğitim çalışmaları, müşteri katılımının sağlanmasında yararlı sonuçlar ortaya koyabilir (Yapraklı, 2008: 76).

Bir diğer hizmet pazarlaması karma elemanını fiziksel kanıtlar veya fiziksel ortam oluşturmaktadır. Fiziksel araçlar veya ortam, hizmet alıcısı için alım kararını etkileyen faktörler arasında yer alır. O nedenle işletmelerin bu karma bileşeni ile ilgili titiz kararlar almaları gerekir. Kargo taşımacılık hizmetinde fiziksel kanıtlar; müşteriyle temas halindeki personelin giyimi, kargo firmasının taşıma araçları, firmanın şubesinin dış (tabelalar, otopark, dış dizayn vb.) ve iç görünümü (iç dekorasyon, ofis malzemeleri, temizlik ve düzen vb.), düzenlenen faturalar, tanıtıcı broşürler, ambalaj malzemeleri gibi unsurlar oluşturmaktadır. Firmanın fiziksel ortamla ilgili kararlar kapsamında belirtilen bu unsurlarla ilgili düzenlemeleri, müşterinin istekleri ve konforu doğrultusunda yapmaları gerekmektedir (Yapraklı, 2008: 77).

Süreç, kargo taşımacılık hizmetleri açısından çok önemli bir pazarlama karması bileşenini oluşturmaktadır. Herhangi bir emtianın göndericisinden alınıp alıcısına hızla ve güvenle ulaştırılması sırasında bir dizi kompleks faaliyetin planlı, sistematik ve hızlı bir şekilde yapılması gerekir ki, bu da etkin bir süreç dizaynı ve kontrolünü gerektirmektedir.

Kargo taşıma hizmetlerinde hizmet sunum süreci basit olarak kargonun şubede veya göndericinin adresinde teslim alınması, teslim alımla ilgili kayıtların yapılması, istendiğinde kargonun ambalajlanması, alınan kargonun şubede tasnif ve depo edilmesi, şubedeki kargonun aktarma merkezine ulaştırılması ve bu işlemle ilgili tutanakların düzenlenmesi işlemleri vardır. Bu işlemleri aktarma merkezine gelen emtianın tasnif ve depolanması, kargonun aktarma merkezinden taşıma araçlarına yüklenmesi, araçların kargoyu gideceği yerdeki aktarma merkezlerine ulaştırması, buradaki aktarma merkezinden kargonun alıcıya en yakın şubelere aktarılması süreci takip etmektedir. En son olarak şubeye gelen kargonun alıcı adresine götürülmesi veya kargosunun geldiğine dair alıcıya ihbarda bulunulması, kargonun alıcıya teslim edilmesi ve ilgili tutanakların düzenlenmesi, tüm bu işlemlerin elektronik ortama (barkot sistemiyle) aktarılması ve süreçle ilgili bilgilerin elektronik ortamda (internette) müşterinin ulaşımına sunulmasından oluşmaktadır.

Gelişen istisnai durumlar da dikkate alınarak her gün binlerce irili ufaklı kargonun bu faaliyet zinciri kapsamında göndericisinden alıcısına taşınması, kargo taşımacılığında çok planlı ve sistematik bir süreç geliştirmeyi ve uygulamayı zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla bir kargo firması pazarlama karması kapsamında süreçle ilgili kararlarını alırken, hizmetin en etkin şekilde sunumunu sağlayacak prosedürleri belirlemek, bu prosedürlerin yürütülebilmesi için gerekli personel ve araç-gereçlerin hangi vasıflarda olması gerektiğini tespit edip tedarik etmek ve tüm bu unsurlar (prosedürler, personel, araç-gereç) arasındaki eşgüdümü temin etmek durumundadır (Yapraklı, 2008: 77).

Son olarak pazarlama karması kapsamında hizmetin verimlilik ve kalite düzeyiyle ilgili kararların alınması gerekir. Firmanın rekabet avantajı sağlamasında ve müşteri sadakatinin yükseltilmesinde verimlilik ve kalite önemli bir rol oynamaktadır. Bir kargo taşıma karması için verimlilik; girdilerin (taşıma araçlarının, personelin,

şubelerin vb.) en etkin şekilde kullanılarak en yüksek çıktının (birim zamanda en düşük maliyetle en fazla kargonun hızlı ve güvenilir şekilde transfer edilmesi) elde edilmesi anlamına gelmektedir. Bir firma için kalite ise; kargo gönderen veya alan müşterilerin istek ve beklentilerine en üst düzeyde cevap verecek taşıma hizmetinin sunulmasıdır. Dolayısıyla kargo taşıma firmaları pazarlama karmalarını geliştirirken çıktılarının girdilerine oranını (verimliliklerini) ne şekilde daha üst düzeye çıkarabileceklerini tespit etmek, mevcut ve potansiyel müşterilerin isteklerini ve hizmetten beklentilerini belirleyerek onların firma ve hizmetten sağladıkları tatmini nasıl maksimize edebileceklerini analiz etmek durumundadırlar.

Benzer Belgeler