• Sonuç bulunamadı

Yapılan çalışmada araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin cinsiyet değişkeni ile HMSÖ mesleki uygunluk ve yaşamsal nedenler alt boyutları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p< .05) (Tablo 8). Cinsiyeti erkek olan öğrencilerin mesleki uygunluk puanı, cinsiyeti kadın öğrencilerden daha yüksektir. Literatürde yapılan çalışmalara bakıldığında Özdelikara ve arkadaşları (2016)‟nın hemşirelik öğrencileri ile yaptıkları çalışmada bizim çalışmamızın sonucundan farklı olarak cinsiyeti erkek olan öğrencilerin mesleki uygunluk alt boyutu ve HMSÖ toplam puanının, kadın öğrencilere göre daha düşük olduğunu saptamıştır (96). Günümüzde artık mesleklerde kadın erkek ayrıcalığının ortadan kalması ve giderek değişen toplumsal bakış açısı ile hemşireliğin yalnızca kadın mesleği olmadığı, erkekler içinde uygun bir meslek olduğu görüşü kabul görmeye başlamıştır. Bu nedenle çalışmamızın sonucuna bakılacak olursa değişen toplumsal bakış açısı ile birlikte erkeklerinde hemşireliği kendilerine uygun bir melek olarak gördüğünü düşündürmektedir ve bu sonuç öğrencilerin toplum ile aynı bakış açısına sahip olduklarını göstermektedir.

Yine çalışmaya katılan öğrencilerin cinsiyeti kadın olanların HMSÖ yaşamsal nedenler alt boyut puanı, cinsiyeti erkek olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Literatürde öğrencilerin meslek seçim nedenleri ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde bizim çalışmamızın bulgusuna benzer bir bulguya rastlanmamaktadır. Çalışmamızda kadın hemşirelik öğrencilerinin yaşamsal nedenler alt boyut puanının yüksek olmasının nedeni olarak, öğrencilerin kolay iş bulma

68

kolaylığının olması ve bakım verici özelliğinin gelişmiş olması olarak düşünülmektedir.

Hemşirelik öğrencilerinin “mesleği isteyerek seçme durumu”, “mesleği sevme durumu” ve “hemşirelik mesleğini seçme nedenleri” ile HMSÖ Mesleki Uygunluk alt boyutu puanları arasında fark olmasına rağmen HMSÖ Yaşamsal Nedenler alt boyutu puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Çalışmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin mesleği isteyerek seçme değişkeni ile HMSÖ mesleki uygunluk puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< .05, Tablo 8). Mesleği isteyerek seçen öğrencilerin HMSÖ mesleki uygunluk alt boyut puanları daha yüksek bulunmuştur. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde mesleği isteyerek seçen öğrencilerin mesleki uygunluk alt boyutu puanının daha yüksek olduğu bulunmuştur ve bu da bizim çalışmamızın bulguları ile benzerlik göstermektedir (96). Mesleği isteyerek seçen hemşirelik öğrencilerinin mesleki uygunluk alt boyut puanının yüksek olması; öğrencilerin mesleğini severek ve isteyerek yapacaklarını, diğer sağlık profesyonelleri ile olumlu ilişkiler kuracağını ve meslektaşlarını seveceğini, mesleğini doyum alarak icra edeceğini düşündürmektedir.

Bireyin sahip olduğu yeteneklerini ve potansiyelini üst düzeyde kullanabilmesi için kendisine meslek olarak seçtiği alanı sevmesi ve kendisine uygun görmesi çok önemlidir. Yapılan çalışmada hemşirelik öğrencilerinin mesleği sevme durumu ile HMSÖ mesleki uygunluk alt boyutu puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p< .05) (Tablo 8). Hemşirelik mesleğini seven öğrencilerin HMSÖ mesleki uygunluk alt boyutu puanı daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma sonucu bize öğrencilerin hemşirelik mesleğini kendilerine uygun bir meslek olarak gördüğünü, çalışma alanını bilerek mesleği tercih ettiklerini ve bu nedenle

69

öğrencilerin hemşirelik mesleği sevdiğini ve ileride mesleğinde başarılı olacaklarını göstermektedir.

Hemşirelik öğrencileri ile yapılan çalışmada, öğrencilerin hemşirelik mesleğini seçme nedenleri ile HMSÖ mesleki uygunluk alt boyutu puanı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p < .05) (Tablo 8). Mesleği sevdiği ve iş garantisi olduğu için seçen öğrencilerin, HMSÖ mesleki uygunluk alt boyut puanları daha yüksek bulunmuştur. Özdelikara ve arkadaşları (2016)‟nın hemşirelik bölümü birinci sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile yapmış oldukları çalışma sonucunda, hemşirelik mesleğini idealindeki meslek olduğu için tercih edenlerin mesleki uygunluk puanlarının daha yüksek olduğunu saptamıştır (96). Bu çalışma bulgusu bizim çalışmamızın sonucuna göre farklılık göstermektedir. Yapılan çalışma sonucunda öğrencilerin mesleği sevdiği ve iş bulma kolaylığı nedeni ile seçmesinin nedenleri olarak; mesleği tanıyarak, severek ve isteyerek tercih ettiklerini bunun yanında günümüzde iş bulma zorluğunun olması, toplum tarafından hemşirelik mesleği ile ilgili boşta kalınmayacak bir meslek olduğu düşüncesinin yaygınlaşması, öğrencileri hemşirelik mesleğini seçmeye yönlendirdiği düşünülmektedir.

70

5.4 Hemşirelik Öğrencilerinin HMSÖ ve ÖDÖ-KF Puan

Ortalamaları Arasındaki İlişki

Öğrencilerin ileride meslek yaşamlarında başarılı ve mutlu olmaları, mesleğini severek yapmaları için lisans eğitimi süresince mesleği sevmeleri ve okul yaşamından doyum almaları oldukça önemlidir. Bununla birlikte öğrencinin meslek yaşamında mutlu olması ve doyum almasında mesleği severek ve isteyerek seçmesi önemlidir. Öğrenci kendi yetenekleri, ilgi, istek ve beklentilerini göz önüne alarak meslek seçtiğinde başarılı ve mutlu olur, bu da öğrencinin öğrenim yaşamından, meslek yaşamından ve sosyal hayatından doyum almasını sağlar. Bu açıdan bakıldığında öğrencinin meslek seçimi ve öğrenim doyumu bir birini etkilemektedir. Bu nedenle öğrencilerin meslek seçim nedenleri ve öğrenim doyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi önemlidir.

Yapılan çalışmada araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin HMSÖ puan ortalamaları ile ÖDÖ-KF arasında düşük düzeyde anlamlı pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır (r= .240, p=.006). Bu bulgu bize öğrencilerin meslek seçim nedenleri puan ortalaması arttıkça, öğrencilerin doyum düzeylerinin de aynı oranda arttığını göstermektedir. Çalışmamızda öğrencilerin mesleği sevdikleri için ve isteyerek tercih ettikleri bulunmuş ve bununla birlikte HMSÖ puan ortalaması ve ÖDÖ-KF puan ortalaması orta düzeyde saptanmıştır. Öğrencilerin mesleği bilerek, isteyerek ve sevdikleri için tercih etmeleri, doyum düzeyini olumlu yönde etkilediğini düşündürmektedir. Literatürde öğrencilerin meslek seçim nedenleri ve öğrenim doyumları ile ilgili birçok çalışma bulunmakla beraber ikisi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara rastlanılmamaktadır. Öğrencilerin mesleği tercih etme nedenleri ile okudukları bölümden memnun olmalarının birbirini etkilemesi çalışmamız için beklenen bir sonuçtur. Çünkü öğrencilerin üniversiteyi sınav sistemi

71

ile kazanmaları ve aldıkları puan türüne göre bir bölüm tercih etme zorunluluğunun olması istedikleri ve ilgi duydukları bölümü tercih etmelerini engellemektedir. Bu nedenle bireyin ilgi duymadığı sevmediği bir mesleğini tercih etmesi öğrenim doyumunu ve yaşam doyumunu olumsuz yönde etkilemektedir.

Çalışmamızda HMSÖ puan ortalamaları ile ÖDÖ-KF puan ortalamaları arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin HMSÖ puan ortalaması arttıkça ÖDÖ-KF puan ortalaması da aynı oranda artış göstermektedir. Bu ise, bize öğrencilerin mesleği bilinçli olarak tercih ettiğini, hemşirelik mesleğini sevdiğini ve bununla birlikte doyum alarak eğitimine devam ettiğini göstermektedir. Mesleğini severek, isteyerek yapan bireylerin ileriki yaşamında mesleğini başarı ile icra edeceğini göstermektedir.

72

Bölüm 6