• Sonuç bulunamadı

2.1. Kamu Ġhale Kurumu‟nun Organik Yapısı

2.1.1. Kamu Ġhale Kurumu‟nun TeĢkilatlanması

2.1.1.1. Kamu Ġhale Kurulu

2.1.1.1.1. Kamu Ġhale Kurulu‟nun Görev ve Yetkileri

Bağımsız Ġdari Otoritelerin baĢlıca iĢlevi faaliyet gösterdiği alanlarda düzenleme yapmak, piyasa aktörlerinin düzenleme kurallarına uygun faaliyet gösterip göstermediğinin gözetimini denetimi yapmak, uyarsızlık tespit ettikleri durumlarda yaptırım uygulamak, piyasaların geliĢmesini sağlayamak amacıyla araĢtırma yapmak ve danıĢmanlık hizmeti sunmaktır.193

Bu yetkilerin verilmesinde siyasal iktidar ile idare arasındaki siyasi baskıları bertaraf edecek, belli alanları taraflar-üstü bir siyasa ile güdecek yapılanmaya duyulan ihtiyaçtan kaynaklanmıĢtır.194

193 EMEK, U. (2002), age., s. 179. 194 AKINCI, M. (1999), age., s. 132.

Kamu Ġhale Kurumu‟nun da denetim ve düzenleme esasına dayalı güçlü kurumsal yetkileri vardır.

Kamu Ġhale Kurumu‟nun görev ve yetkileri 53/b‟de düzenlenmiĢtir. Bunlar:

2.1.1.1.1.1. Denetleme ve Müeyyide Uygulama Yetkilleri

Kamu Ġhale Kurumu regülasyon yetkilerinin bir uzantısı olarak denetleme ve müeyyide uygulama yetkilerine haizdir.195 Kurum, ihalenin baĢlangıcından sözleĢmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan iĢlemlerde Kamu Ġhale Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına iliĢkin Ģikayetleri inceleyerek sonuçlandırmakla görevlendirilmiĢtir.

Yaptırımdan arındırılmıĢ bir kamu gücünün iĢlevselliğe sahip olmayacağından hareketle196

Bağımsız Ġdari Otoritelere, yapmıĢ oldukları denetimler sonucunda hukuka aykırı durumlar tespit ettiklerinde, ilgiller hakkında doğrudan yaptırım uygulama yetkisi verilmiĢtir. Kamu Ġhale Kurumu da Kamu Ġhale Kanununa aykırı yapılan ihaleleri Kamu Ġhale Kanunu‟nun 56. maddesi uyarınca iptal edebilmekte ve düzeltici iĢlemi belirleyebilmektedir. Kamu Ġhale Kurumu Ġhalelere Yönelik BaĢvurular Hakkında Yönetmeliğin 19. maddesinin 3. bendi uyarınca, baĢvuru ve incelemeyle ilgili olarak ihtiyaç duyulan her tür bilgi ve belgeyi ilgili daire baĢkanlığı tarafından yazılı olarak resmi ve özel bütün kurum, kuruluĢ ve kiĢilerden isteyebilir. Ayrıca mezkur maddenin 4. bendi uyarınca istenilen bilgi ve belgelerin belirtilen süre içinde verilmesi zorunludur.

195 GÜNDAY, M. (2002), age., s. 492.

2.1.1.1.1.2. Düzenleme Yetkisi

Kamu Ġhale Kurumu‟nun düzenleme yetkisini “Kamu Ġhale Kurumu‟nun Özellikleri” baĢlığı altında detaylı olarak incelediğimizden bu bölümde tekrar değerlendirmiyoruz.

2.1.1.1.1.3. Adli Mercileri Harekete Geçirme

Kamu Ġhale Kurulu ihale sürecine iliĢkin vakıf oldukları suçlarla ilgili olarak adli mercileri harekete geçirmek ile görevlendirilmiĢtir. Bunun dıĢında Kurul dava açma, icra takibi yapma ve mahkemelerce verilen kararlara karĢı üst mercilere baĢvurmaktan vazgeçme yetkisi ile üst dereceli mahkemelerce verilen kararlara karĢı karar düzeltme yoluna gidilmesinden vazgeçme yetkisi de Kurula aittir (KĠK m. 53/c, 5).

2.1.1.1.1.4. Eğitim ve Kordinasyonu Sağlamak

Kamu Ġhale Kurulu ihale mevzuatının öğrenilmesi amacıyla ilgili eğitimleri vermek, ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamakla görevlidir (KĠK m. 53/b,3).

2.1.1.1.1.5. Ġstatistik OluĢturmak ve Yayınlamak

Kamu Ġhale Kurulu ihalelere iliĢkin ve sözleĢmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen Ģekilde bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konulara iliĢkin istatistikler oluĢturmak ve yayımlamakla görevlidir (KĠK m. 53/b,4).

2.1.1.1.1.6. Yasaklılık Kararlarının Sicilini Tutmak

Kamu Ġhale Kurulu idareler tarafından haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmakla görevlendirilmiĢtir (KĠK m. 53/b,5).197

2.1.1.1.1.7. AraĢtırma ve GeliĢtirme Faaliyetlerinde Bulunmak

Kamu Ġhale Kurulu regülasyon iĢlevini daha iyi yerine getirerek uygulamadan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla yabancı ülke mevzuatlarını incelemekle ve özgün mevzuat çalıĢmaları yapmakla görevli ve yetkilidir (KĠK m. 53/b,6).

2.1.1.1.1.8. Ġhale Ġlanları ile Ġlgili Hususların Düzenlenmesi

Kamu Ġhale Kurulu Ġhale ilânlarıyla ilgili esas ve usulleri düzenlemekle görevli ve yetkilidir (KĠK m. 53/b,7).

2.1.1.1.1.9. Kamu Ġhale Bülteni Yayınlamak

Kamu Ġhale Kurulu yazılı veya elektronik ortamda ihale ilanları ve Kamu Ġhale Bültenini yayımlamakla görevli ve yetkilidir (KĠK m. 53/b,7).

2.1.1.1.1.10. Mütekabiliyet Teklifinde Bulunmak

Kamu Ġhale Kurulu yaptığı incelemelerde yerli isteklilerin, yabancı ülkelerde açılan ihalelere katılmalarına engel olunduğunun tespiti halinde, engellemenin yapıldığı ülkenin isteklilerinin de, Kamu Ġhale Kanunu kapsamında

197 “…Ġhalelerden yasaklama kararlarına karĢı Kamu Ġhale Kuruluna baĢvuruda bulunulacağına ve bu kararlardan doğan zararların giderilmesi yolunda hüküm verileceğine dair yetki ve görev Kamu Ġhale Kuruluna verilmediğinden ihalelerden yasaklama kararlarına karĢı idari yargıda dava açılması gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle … baĢvurunun görev yönünden reddine, Oybirliği ile karar verildi.” Kamu Ġhale Kurulu 17.05.2007 tarihli sayılı2007/UM.Z-1674 Resmi Gazete, 21.07.2007, S. 26589.

yapılan ihalelere katılmalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere Bakanlar Kuruluna teklifte bulunmak ile görevli ve yetkilidir (KĠK m. 53/b,8).

2.1.1.1.1.11. Mali Konulara ĠliĢkin Yetkiler

Kamu Ġhale Kurulu, Kurum‟un yıllık bütçesi ile kesin hesabını ve yıllık çalıĢma raporlarını hazırlamakla, Kurum bütçesinin uygulanmasını, gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlamakla görevli ve yetkilidir (KĠK m. 53/b,9).

2.1.1.1.1.12. Ġkinci BaĢkanı Seçme

Kamu Ġhale Kurulu, Kurul üyeleri arasından bir üyeyi ikinci baĢkan olarak seçmekle görevli ve yetkilidir (53/c).

2.1.1.1.1.13. Personel Politikasını Belirlemek

Kamu ihale uzmanlarının mesleğe giriĢ ve yeterlik sınavlarına, görev, yetki ve sorumluluklarına, çalıĢma esas ve usullerine iliĢkin hususlar Kurul kararıyla yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. Kurul, Kamu ihale uzmanlığı yeterlik sınavına girmeye hak kazanamayanlar ile bu sınavda baĢarılı olamayanların Kurum‟da durumlarına uygun bir baĢka göreve atamalarının yapılmasına da karar vermeye yetkilidir ( KĠK m. 53/h, 4).

Kurul, Kurum‟un hizmet birimleri ile bunların görev ve sorumlulukları, personelin atanma ve çalıĢma usul ve esasları ile çalıĢtırılacak sözleĢmeli personelin unvanı, sayısı, nitelikleri konusunda Bakanları Kuruluna öneride bulunmakla yetkilidir (KĠK m. 53/h, 5). Bunun dıĢında Kurul, Kurum personelinin ücretleri ile diğer mali ve sosyal hakları konusunda Bakanlar Kurulu‟na öneride bulunmak ve Bakanlar Kurulu‟nca belirlenecek miktar, usul ve esaslar çerçevesinde karar vermek ile yetkilidir (KĠK m. 53/i, 2).

Kurum ve Kurul KĠK m. 53/b, 9 uyarınca yetkilerini düzenleyici iĢlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanır.