• Sonuç bulunamadı

KAMBİYO SENETLERİNE (ÇEK, POLİÇE VE EMRE MUHARRER SENET) ÖZGÜ İFLAS YOLU İLE TAKİPTE ÖDEME EMRİ

İCRA VE İFLAS HUKUKUNDA AŞAMALAR VE DÜZENLENEN BELGELER

KAMBİYO SENETLERİNE (ÇEK, POLİÇE VE EMRE MUHARRER SENET) ÖZGÜ İFLAS YOLU İLE TAKİPTE ÖDEME EMRİ

1– Alacaklı ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin :...

adı, soyadı, vergi kimlik numarası ve yerleşim yerindeki :...

adresi; alacaklı yabancı ülkede oturuyorsa, :...

Türkiye’de göstereceği yerleşim yerindeki adresi :...

2– Borçlu ve varsa kanuni temsilcisinin : ...

adı, soyadı ve yerleşim yerindeki adresi, : ...

alacaklı tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası : ...

3– Alacağın Türk parasıyla tutarı, faiz : ...

miktarı ve işlemeye başladığı gün; : ...

alacak yabancı para ise alacağın hangi : ...

tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi : ...

4– Senet ve tarihi : ...

İşbu ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren borcu ve takip giderlerini (5) gün içinde ödemeniz;

kambiyo senedi ve borca ait her türlü itiraz ve şikâyetlerinizi yine bu (5) gün içinde sebepleriyle birlikte ve diğer tarafa tebliğ edilecek nüshadan bir fazla dilekçe ile icra dairesine bildirmeniz; (5) gün içinde borç ödenmediği veya itiraz ve şikâyet edilmediği takdirde, alacaklının ticaret mahkemesinden iflasınızı isteyebileceği; itiraz ve şikâyet edildiği takdirde alacaklının ticaret mahkemesinden itiraz ve şikâyetin kaldırılması ve iflasınıza karar verilmesini isteyebileceği ihtar olunur.

(İİK 171. m.)

.../.../...

İcra Memuru

Mühür ve İmza

*: Bu örnek, bu Yönetmelik’ten önceki uygulamada kullanılan Örnek 52’ye karşılık gelmektedir.

135

Hukuk Dili ve Adli Yazışmalar

İtiraz

İcra ve iflas hukukunda çeşitli takip yollarına göre hazırlanan ödeme emirlerine itiraz etmek mümkün-dür. İki farklı itiraz yolu bulunmaktadır. Bunlar borca itiraz ve imzaya itirazdır. Borca itiraz; alacaklı ile ödeme emrinde borçlu olarak gösterilen muhatap arasında bir borç ilişkisinin olmadığının veya alacaklı kişinin takip yapma yetkisinin olmadığının icra dairesine bildirilmesidir. İmzaya itiraz ise ödeme emriyle tebliğ edilen borcun kaynağı olan senet veya sözleşmedeki imzanın, borçlu olarak gösterilen tarafa ait ol-madığının icra dairesine bildirilmesidir. Belirtilen şekildeki itirazlara, ödeme emrine itiraz denir. Borçlu itirazını, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine bildirmelidir. Aksi tak-dirde takip kesinleşir.

Ödeme emrine itiraz ile takip kendiliğinden durur. Ancak itirazın icra dairesine sözlü veya yazılı (dilek-çeyle) olarak yapılması gerekir (İİK 62. m.). İtiraz, borçlu olduğu iddia edilen kişiye tanınmış olan hukuki bir savunma hakkıdır. Zira kişinin hiç borcu olmayabilir, borcunu ödemiş olabilir veya borç zaman aşımı-na uğramış olabilir. İtiraz, bu gibi durumlardan doğabilecek zararların önüne geçebilme mekanizmasıdır.

Aşağıda yer alan 6.8 numaralı Örnek Şekilde itiraz dilekçesi örneğine yer verilmiştir.

6.8 Örnek Şekil

...İcra DairesiT.C.

Dosya No :...

DOSYA NO :...

İTİRAZ EDEN BORÇLU :...

VEKİLİ :...

ALACAKLI :...

VEKİLİ :...

KONU : BORCA İTİRAZ

1-Müdürlüğünüzün ... Esas sayılı dosyası ile müvekkilim aleyhine yapılmış olan takip ile ilgili borca açıkça itiraz ediyoruz. Müvekkilimizin alacaklı olduğunu iddia eden şahsa böyle bir borcu bulunmamaktadır.

2-Takibin borçlu olmadığımızdan durdurulmasına karar verilmesini talep ederiz.

EKİ: VEKÂLET ÖRNEĞİ

BORCA İTİRAZ EDEN VEKİLİ

...

Şikâyet

İcra ve iflas dairelerinin hukuka uygun olmayan işlemlerinin denetlenmesi, şikâyet yoluyla mümkün-dür (İİK 16. m.). Şikâyet, hukuka aykırı işlemlerin iptali ya da düzeltilmesi için hukuki bir çaredir.

Şikâyet, davaya benzeyen hukuki bir yoldur ancak dava değildir. Şikâyet konusunda başvuru süresi, şikâyete konu işlemin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gündür. Başvuru, icra mahkemesine yazılı ya da tuta-nağa geçirilmek suretiyle sözlü olarak yapılabilir. İcra dairesine yapılan şikâyet, geçerli olmaz. İcra mahke-mesi şikâyeti, basit yargılama usulüne göre inceler.

Tesis edilen işlemin kanuna aykırı olması, işlemin olaya aykırı olması, bir hakkın yerine getirilmemesi veya bir hakkın sebepsiz yere sürüncemede bırakılması, genel olarak şikâyet sebeplerindendir.

Şikâyet konusunda yazılı başvuru, dilekçe ile yapılır. Şikâyet dilekçesinde hangi unsurların yer alması gerektiğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bununla birlikte icra ve iflas dairesinin hukuka aykırı işlemi nedeniyle icra mahkemesine sunulacak şikâyet dilekçesi, 6.9 numaralı Örnek Şekilde görül-düğü gibi hazırlanabilir.

6.9 Örnek Şekil

… İcra Mahkemesine Dosya No: ……

ŞİKÂYET EDEN (BORÇLU) : ………

VEKİLİ :………..

KONU : … tarihli haczin kaldırılması talebidir.

OLAYLAR

1. ………..

2. ………bulunmaktadır.

3. ……… doğmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER: İİK 16. m., m. …

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve mahkemenizce re’sen tespit edilecek nedenlerle … kanuna aykırı işlemin iptal edilerek kaldırılmasına karar verilmesini, saygıyla, vekaleten arz ve talep ederiz.

ŞİKÂYET EDEN BORÇLU VEKİLİ

...

137

Hukuk Dili ve Adli Yazışmalar

İcra Emri

Alacaklının borçlusuna karşı, alacak hakkını bir ilama (mahkeme kararına) ya da kanunda ilam niteliğinde kabul edilen bir belgeye dayan-dırmasına ilamlı icra denir. Böyle bir durumda alacaklı, borçlusuna karşı ilamlı icra yoluna baş-vuracaktır (İİK 24. m.). Takip türü, ilamlı icra takibi ise borçluya “icra emri” gönderilmektedir.

Alacaklının ilamlı icra takip talebini alan icra da-iresi, öncelikle alacaklının verdiği belgenin ilam ya da ilam niteliğinde bir belge olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Eğer belge ilamlı icra için uygun değil ise icra emri gönderilmez. Tes-lim edilen belge, ilam niteliği taşıyorsa icra da-iresi bir icra emri düzenleyerek bunu borçluya gönderir.

Borçluya gönderilen icra emrinde, ilamda yer alan borcunu, icra emrinde belirtilen süre içe-risinde ödemesi veya teslim etmesi istenir. Eğer borçlu belirtilen süre içerisinde icra emrine uy-mazsa ilam hükmü icra müdürü tarafından zorla icra edilir.

İlamlı icra takibinde, alacağın türüne göre gönderilen icra emri ve emrin içeriği değişiklik gösterir. İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliği’nde ilamlı icrada alacağın türüne göre değişiklik gös-teren icra emri örnekleri şunlardır:

• İlamlı icra takibi taşınır teslimi (İİK 24. m.),

• Çocuk teslimi (İİK 25. m.),

• Çocukla kişisel ilişki kurulması (İİK 25/a. m.),

• Taşınmaz tahliye ve teslimi (İİK 26 vd. m.),

• Bir işin yapılması veya yapılmamasına dair ilamların icrası (İİK 30. m.),

• İrtifak haklarına ilişkin ilamların icrası (İİK 31. m.),

• Gemilere ve bunlarla ilgili ayni haklara iliş-kin ilamların icrası (İİK 31/a. m.),

• Para ve teminat verilmesine ilişkin ilamların icrası (İİK 32 vd. m.),

• İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı ta-kip (İİK 149. m., 150/ı. m., 150/h. m.),

• Taşınır reninin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takip (İİK 150/h. m.).

Aşağıda yer alan şekillerde İcra İflas Kanunu Yönetmeliği kapsamında düzenlenen taşınır tes-limine veya taşınmaz tahliye veya testes-limine iliş-kin icra emri, çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin icra emri ve ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte icra emri ör-neklerine yer verilmiştir.

Şikâyet ile itiraz birbirinden farklı kavramlar-dır. İtiraz, takip konusu alacağa ilişkin yapılır-ken şikâyet, icra organlarının iş ve işlemlerine karşı yöneltilmiş bir başvurudur.

dikkat

Örnek No: 2*T.C.

...İcra Dairesi Dosya No :...