• Sonuç bulunamadı

5. BİNALARDA ISI YALITIMI

5.1. Isı Yalıtımı

5.1.2. Isı yalıtımının faydaları

Isı yalıtımının faydaları aşağıda verilmiştir.

*Isı yalıtım sayesinde ciddi miktarlarda enerji tasarrufu sağlanır.

 Isı kayıplarının engellenmesiyle %50 civarında enerji ve yakıt tasarrufu sağlanır. Binanın ilk yatırım ve işletme maliyetleri düşer. Daha az yakıt ile daha çok ısınma sağlar (Kibici, 2016).

 Yalıtım sadece kış aylarında ihtiyaç olan bir yatırım gibi düşünülmemelidir, yaz aylarında da soğutma için harcanan enerji giderleri ısı yalıtımı ile azalacaktır.  Isı yalıtımı bulunan binalarda, ısıtma ve soğutma için harcanan enerji tüketimi

daha az, verimliliği ise çok ve dolayısıyla çevreye verilen zarar daha azdır (Kibici, 2016).

 Isınma ve serinleme amacıyla yapılan harcamalardan en az %60 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkân sağlar (İzoder, 2017).  Türkiye 4 derece gün bölgesine ayrılmıştır ve özellikle 1. derece gün

bölgesindeki şehirlerimizde yaz aylarında dış sıcaklıklar 40–45°C’lere ulaşmaktadır. Bu şehirlerdeki ısı yalıtımının faydası, kışın yapılan ısıtma giderlerinden ziyade yazın yapılan soğutma giderlerinde görülmektedir. Soğutma giderleri de ısıtma işlemine kıyasla 3–6 kat daha fazla maliyete sahiptir. Dış sıcaklığın iç sıcaklıktan fazla olduğu bir mekânda yeterli yalıtım yapılırsa, dışarıdan içeri ısı geçişi azaltılır. Dolayısıyla soğutma sisteminin minimum seviyede çalışması sağlanarak enerji tasarrufu yapılır (Kozak, 2015).

 Isı yalıtımının faydalarından en önemlisi, kullanıcının sağlığına olan yararıdır. İnsanların çalışma verimini bulundukları ortamın sıcaklığı büyük oranda etkilemektedir. Çalışma ortamının ısıl şartları, insanların bedensel ve zihinsel üretim hızını etkilemektedir. Isıl konfor ve iç hava kalitesi, bireyin bir ortam için ısıl şartlarda kendini rahat hissetmesi ve bu şartlardan doğan sağlık sorunları ile karşılaşmayacağı bir ortamın özellikleridir. İnsan sağlığı iş verimini doğrudan, havanın hızı ve nem miktarı gibi faktörler ise direkt olarak etkilemektedir (Kozak, 2015).

 Isı yalıtımlı olmayan duvar ve perde duvarlarda difüzyon sonucu yoğuşma oluşur. Duvardaki malzemeler hasara uğrar. Bu tür duvarların iç yüzeylerinde terleme sonucu küflenme ve siyah lekeler meydana gelir, sıva ve boyalar kabarır, iç mekânda dengesiz bir ısı dağılımı oluşur, pencerelere yakın yerler soğuk iç taraflar daha sıcak olur. Tüm bu sebepler nedeniyle sağlıksız bir ortam oluşur. Ayrıca yazın serinlemek için fazla çalıştırılan klimalar, yaz griplerini tetiklerken başka hastalıklara da yol açarlar (Özen, 2016).

 Aşırı nemli ortamlarda uzun süre yaşayan insanlarda romatizmaya bağlı eklem hastalıkları hatta kalp problemlerine kadar gidebilecek kalıcı rahatsızlıklar oluşabilir.

 Buhar ve kaynar su tesisatlarında yüzey sıcaklığının yüksek olması nedeniyle insanların kazaya uğramasını önler (İzoder, 2013).

*Isı yalıtımı bina içi konforlu ortam oluşmasına yardımcı olur.

 Yaşam alanları içerisinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturur (İzoder, 2017).

 Isıtılan bir iç mekânda sıcak hava, soğuk bölümlere doğru hareket etmektedir. Yalıtımsız yâda eksik yalıtımlı bir mekânın, belirtildiği gibi yüzey sıcaklıkları düşük olmaktadır ve sıcak hava soğuk yüzeylere, pencerelere doğru hareket eder. Bu hareket sebebi ile mekân içerisinde hava akımı oluşur. Konfor açısından bakıldığında hava akımı oluşması istenmez. Bu sebeple duvar iç yüzey sıcaklığının artırılması için ısı yalıtımı yapılır. İç yüzey sıcaklığı konfor bakımından dikkate alınması gereken bir kavramdır. Böylelikle hem konforlu bir ortam sağlanmış olur hem de yakıt tüketimini azalır (Kozak, 2015).

 Binalarda oda sıcaklığının konforlu olması için ortam sıcaklığı ile iç duvar yüzey sıcaklığı arasında en fazla 2-3 derecelik bir fark olmalıdır. Ancak yalıtımsız binalarda bu fark daha büyük olunca içeride bir hava hareketi gerçekleşmektedir (Özen, 2016).

*Isı yalıtımı ile yatırım ve işletme maliyetleri azalır.

 Isı ve tesisat yalıtımı yapılmış binalarda inşaat aşamasında veya daha sonraki aşamalarda yapılacak işlerde daha düşük kapasiteli kazan, boiler, soğutma kulesi, klima, daha küçük ve daha az sayıda radyatörler, radyatör boruları, vanaları vs. ve daha az işçilik giderleri olacağı için bu durumda yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır (Özen, 2016).

* Yalıtım deprem riskine karşı binayı korur.

 Isı yalıtımı ile korozyon riskinin önüne geçilebilir. Yalıtım betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek dayanım kaybı oluşmamasını sağlar. Olası bir depreme karşı binayı korumuş olur. Su yalıtımı özellikle temeldeki donatıları korozyona karşı korurken, ısı yalıtımı ise dış duvarlarda ve çatıda yoğuşmayı önleyerek korozyon oluşumunu engeller.

*Isı yalıtımı bina sağlığını korur.

 Isı yalıtımı yapının sağlığı açısından oldukça önemlidir. Güneş ısısı arttığında yapıda genleşmeler başlar ve bu genleşmelerin etkisi belirli değerlere çıktığında yapıda çatlamalar olabilir. Çatlamalar yapıya büyük zararlar verebilir ve yapıya su girmesine neden olabilir (Kozak, 2015).

 Isı yalıtımı yapılmamış veya yanlış uygulanmış binalarda sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan ısıl gerilmeler, bina dış kabuğunda ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

 Teras çatı ve temel perde duvarlarına uygulanan su yalıtım örtülerini termik tahriplerden koruyarak ömürlerini uzatır (Koçu ve Korkmaz, 2002).

*Isı yalıtımı tesisat sistemini korur.

 Soğuk iklim koşullarına maruz kalan tesisatlardaki suyun donmasını önleyerek tesisat sistemini korur (İzoder, 2013).

*Isı yalıtımı ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.

 Isı yalıtımı ile daha az yakıt tüketimi olacağından, enerji kaynaklarının büyük bir bölümünü ithal eden ülkemizin de dışa bağımlılığı dolaylı olarak azalacaktır.

*Isı yalıtımı işsizliğin azalmasına yardımcı olur.

 Isı yalıtımı sektörünün gelişmesiyle iş hacmi gerek üretim ve gerekse uygulama yönlerinden artacağı için,

a-Vergi gelirlerinin artması,

b-İşsizliğin azalması söz konusudur (Dağsöz, 1999).

* Isı yalıtımı dekoratif bir uygulamadır.

 Isı yalıtımı uygulamaları ile binalarda estetik bir görüntü sağlanabilir.

*Isı yalıtımı ile odaların kullanma alanları artar.

 Isı yalıtım sonucunda ısıtmada gerekli radyatör grupları ile sayılarındaki azalma sebebiyle daha az yer işgal edeceklerinden odaların kullanma alanları da artacaktır. Böylelikle birim alandan kazanç sağlanılır (Dağsöz, 1999).