• Sonuç bulunamadı

3.3 Araştırmanın Yöntemi

4.1.5 ING Bank Reklam Filmi Analizi

Görsel 4.5 ING Bank "Vadeli Hesap" Reklam Filmi

Gösterge: ING Bank, vadeli hesap reklam filmi (2014) Konu: Vadeli Hesap

Gösterenler:

Mekan Kodları: Senaryo bir banka şubesinde canlandırılmaktadır. Banka şubesinde bulunan bireysel müşteri temsilcisi ofisi filmin mekan kodudur.

Karakter Kodları: Senaryo iki erkek karakter ile canlandırılmaktadır. Banka memuru olarak karakterize edilen profili, Star Tv'de yayınlanan "İşler Güçler" adlı absürt komedi dizisinde "Yapımcı Hakkı" ve "Kardeş Payı" adlı komedi dizisinde "Büyük Hilmi" karakterleri ile ekranda görülen, mizahi oyuncu Şinasi Yurtsever canlandırmaktadır. Şinasi Yurtseverin hayat verdiği banka memuru karakteri, takım elbiseli, içinde bulunduğu sisteme uygun ve seri çalışan, inatçı, orta yaşlı bir profil çizmektedir. Diğer karakter ise, bankanın müşterisi olan, günlük bir giyim tarzına sahip, orta sınıf diye nitelendirilebilecek bir karakteri canlandırmaktadır .

Müzik ve Ses Kodları: Filmin başında ve sonunda ING Bank'ın reklam cıngılı olarak kullandığı müzik duyulmaktadır. Sözel metinlerin aktarılması esnasında ana karakterlerin konuşma sesi işitilmektedir. Reklam cıngılı ise filmin başında ve sonunda vurgulu olarak duyulmaktadır. Ayrıca filmin sonunda; tok bir erkek dış ses duyulmaktadır.

Teknik Kodlar: Geniş, ayrıntı ve yakın plan çekim ölçeklerinin yanı sıra özellikle karakterlerin jest ve mimiklerinin detaylı görülebilmesi amacıyla, iç mekân ışıklandırılması kullanılmıştır.

Düz Anlam: Vadeli Hesabınızdaki paraya acil bir durumdan dolayı ihtiyacınız olabilir ama zamanından önce vadeyi bozduracağınız için faizini kaçırabilirsiniz.

Gösterilenler: Acil durumlar miti bağlamında her an oluşabilecek nakit paraya ihtiyaç durumu aktarılmaktadır.

Yan Anlam: Normal yaşam içinde (sistem) olmaz veya olmasın dediğiniz durumlar ING Bankta zaten yok. Turuncu hesapta vadesinden önce paranızı çekebilirsiniz ve faizinize bir şey olmaz. Var olan sistemi hem kazancınız devam etsin hem de acil durumlarda zorluk çekmeyin diye sizler için tamamen değiştirdik ING Turuncu Hesap ile vade beklemeye son. Analiz: Senaryo bir banka şubesinde bulunan bireysel müşteri temsilcinin ofisinde, bir banka memuru karakteri birde banka müşterisi karakteri tarafından canlandırılmaktadır. Senaryonun görsel kurgusu itibari ile senaryonun hangi bankada geçtiği anlaşılamamaktadır. Zaten kurgu gereği de önemli olan hangi banka olduğunun bilinmesi değil hangi banka olduğunun bilinmemesidir. Senaryonun geçtiği banka ING Bank değildir ve ING Bank hariç diğer hepsi olabilir. Asıl önemli olan senaryonun ING Bank'ta geçmediği ve böyle bir senaryoyu ING Bank'ta hiç bir zaman görülemeyeceğidir.

Reklam filminin ilk sahnesinde bankaya giriş yapan müşteri görülmektedir. Müşteri karakteri bankaya giriş yaptıktan sonra seslendirdiği replikle (Merhaba, acil bir durum çıktıda benim vadelideki parayı bozdurmam gerek) vadeli hesabındaki parayı çekmek istediğini belirtmektedir. Bu durum acil durumlarda aniden nakit para ihtiyacının oluşabileceğinin belirteni olarak gösterilebilir.

Reklam filminin sonraki sahnesinde Şinasi Yurtsever'in canlandırdığı banka memuru karakterinin görsel ve sözel metinleriyle mizah uyaranları oluşturulmaktadır. Banka memurunun ilk tepkisiyle (Nee. Yok artık! Vadeli bozulur mu ya) abartılı bir anlatım sağlanarak reklam iletisine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Sonrasında banka memuruna yüklenen görsel ve sözel kodla (Bak şimdi bunu açarsak faizi kaçacak. Bak kaçtı. Faizi kaçtı. Bak bunlar hep faiz. Yazık kaçırmayalım faizi. Bak her taraf faiz oldu.) mizah temelli uyarıcıların seviyesi bir hayli artırılarak tüketicilerin istenilen yönde davranış sergilemeleri için reklam iletileri aktarılmaya çalışmıştır. Bu sahnede kullanılan gazoz şişesi de aslında vadeli hesabın metaforu olarak kullanılmıştır. Burada gazı (faizi) kaçan içecek olarak gazozun tercih edilmesi de şüphesiz sıradan bir tercih değildir. Gazozun Türk toplum yapısındaki kökleşmiş yeri ve Banka'nın "eski köye, yeni adet" sloganları aynı metin içinde okunduğu zaman, zaten sistemi değiştirdiği söylemiyle tüketicileri çekmeye çalışan bir bankanın reklam iletilerini daha güçlü kılmaktadır denilebilir.

Bir sonraki sahnede iki karakter arasında geçen repliklerde (Banka Müşterisi: Beyefendi benim bu parayı kullanmam lazım Banka Memuru: Yav kullan hobi olarak yine kullan. Banka Müşterisi: Böyle şey olur mu ya.) kelime oyunu ile bir kez daha mizahi anlatım güçlendirilmiştir. Ayrıca mevcut sistemde vadesinden önce hesaptaki paranın çekilmesinin olası olmadığı ısrarla belirtilmeye çalışılmıştır.

Son sahnede dış sesin seslendirdiği ("Hayatta olmaz, bankada niye olsun. Vade beklemeye son. ING Turuncu hesapla paranızı istediğinizde çekin yatırın %9,5 hoş geldin faizini de kaçırmayın. Eski köye, yeni adet ING'de.") repliği ile söz konusu hizmet anlatımı desteklenmiş böylelikle reklam iletisinin tüketici nezdinde konumlandırılması kolaylaştırılmıştır. Yine dış sesin söylediği sloganla ("ING paran burada değerli") ING Bank'ın "turuncu hesap" hizmetini kullanmaya yönelik çağrıda bulunulmuştur.

Mizah ve Mizahi Karakterin Kullanım Biçimi: Reklam filminde, özellikle banka memuru rolündeki Şinasi Yurtsever'e yüklenen görsel ve sözel metinlerin yanı sıra karakterlerin jest ve mimikleri, davranışları, gazoz metaforunun kullanımı mizahi kurguyu oldukça güçlendirmektedir. Ayrıca sözcük oyunları ve abartı kullanımı da mizah uyaranlarının yaratılmasını sağlamıştır. Bu yolla da manipülatif mesajların iletiminde kolaylık sağlanmıştır denilebilir.

Kullanılan Mit ve Metaforlar: Reklam filminde, vadeli hesap kavramı için tarafından gazoz, metafor olarak kullanılmıştır Gazı kaçan gazozun lezzetsizliği ile vadesi bozulan paranın can sıkıcılığı eş duygu düzleminde sunulmuştur. Bunun yanı sıra ING Bank'ın genel söylemi olan "eski köye yeni adet" deyimi, aslında negatif bir anlam içermesine karşın, meydan okuyucu bir tınıyla mitleştirilerek reklamda kullanılmıştır.

Bulgular: Reklam filminde, acil durumda oluşabilecek maddi ihtiyaç çerçevesinde bir problem gösterilmektedir. Vadeli hesap hizmetinin diğer bankalarınkinden farklı olduğunu vaat eden ING Bank mevcut hizmeti sayesinde istenilen zamanda hesaptaki paranın kullanabileceğini söylemektedir. Ayrıca bunu söylerken "eski köye yeni adet" miti ve "gazoz" metaforu gibi kültürel kodları kullanmaktadır. Çünkü kapitalist sistemin devamlılığı için reklamcılık, simgesel anlamların kültürel dünyadan tüketim ürünlerine aktarılmasında rol oynayan araçlardan biridir (Odabaşı, 1999: 44-45). Aynı zamanda sistem, tüketim ürününü ve kültür dünyasından alınan sembolü reklam çerçevesinde bir araya getirerek potansiyel bir aktarım modelini de oluşturur. Geleneksel kavramları ve mizahi kurguyu tüketicileri manipüle edebilmek için kullan ING Bank vaat ettiği yeni yaklaşımda tüketicilerin ne kaybedeceğinden bahsetmemektedir. Tıpkı Finansbank reklamında olduğu gibi vadeli hesabın erken bozulmasının kullanıcıların faiz kazancını düşüreceği konusunda hiç bir bilgi yer almamaktadır. Tüketicilerin odaklanmasını istedikleri kısımlar sadece acil durum, maddi

ihtiyaç ve artık ING Bankla gelen yenilik olarak değerlendirilebilir. Reklam filminde tüketici ile reklam arasındaki anlam aktarım ilişkisi karşılıklı ve iki yönlüdür. Odabaş'ın (1999: 46) dediği gibi sembolik anlam içinde yaşanılan kültürden alınmış ve reklamın yaratıcılık çalışmalarında tüketicilere yönlendirilecek mesajların yaratımında kullanılmıştır.