• Sonuç bulunamadı

İzm ir şubesinde sinan haftası

Sağol Sinan Usta. 5 -10 Nisan 1982 günleri arasında türri Mimarlar Odası İz­ mir Şubesi üyeleri senin görkemli ya­ şamını anmak için bir çok kez bir ara­ ya geldiler.

Sinan Ustayı anmaya 5 Nisan Pazar­ tesi günü Şubemiz lokalinde başladık. Değerli meslektaşımız Nafı Çil'in re­ sim sergisi ve düzenlediğimiz kokteyl büyük ilgi gördü. Teşekkürler Nafi Çil.

9 Nisan, Mimar Sinan'ın muhteşem yapıtlarını bizlere bırakarak aramızdan aynldığı günün yıldönümünde Şubemi­ zin katkılarıyla yaptırdığımız Sinan anıtına bir grup meslektaş ile bildikte gittik. Saat 11.00'de Sinan Ustayı bir dakikalık saygı duruşu ve Başkammı- zın yaptığı konuşma ile tekrar andık. Sen yapıtlarınla tarihimizde yaşıyor­ sun Sinan Usta.

Aynı akşam Alman Kültür Merkezi salonunu doldurduk. Sayın Alman Baş­ konsolosunun da katıldığı "Cami Sinan Devrinde ve Bugün" konulu slaytlı konferansı üyemiz Ziyaeddin Bilgin Türkçe ve Almanca olarak verdi. Teşek­ kürler Ziyaeddin Bilgin.

Evet, günlerden Cumartesi, güzel bir İzmir akşamı. Meslektaşlarımız, konuk­ larımız Fuar Tenis Kulübünde. Hem ge­ leneksel yemeğimize katılmak, neşe­ lenmek, eğlenmek, günlük sıkıntılardan bir gece olsun uzaklaşmak; hem de meslekte 30 yılım doldunnuş üyeleri­ mizi kutlamak üzere..

Saruhan Uysalefe ve Cahit Akan ağabeylerimizin mutlulukları gözlerin­ den okunuyordu tüm gece boyu. Daha nice otuz yıllara...

Bizler elimizden geldiğince, Sinan Ustayı tanımaya, taratmaya çalıştık, bir hafta boyunca.

ODA BÜNYESİNDE SÜREKLİ ÇALIŞMA GRUPLARI

OLUŞTURULUYOR

Mimarlar Odası'nm 28. Dönem Çalışma Programı'nın özünü teşkil eden ve Oda üyelerinin yaşamsal sorun­ larına, meslek ve mesleğimizle ilgili ülke sorunlarına eğilmeyi, mimarlık, teori ve pratiği çerçevesinde çeşitli konular­ da tartışma platformları oluşturmayı, ilgili kişi ve kuruluşlar arasında ileti­ şim kurmayı ve birikim sağlamayı amaçlayan "Sürekli Çalışma Grupları" nm kurulması gerçekleştiriliyor.

Bu dönem içinde kurulması karar­ laştırılan ve koordinatörleri atanarak program hazırlıklarım tamamlayan Ça­ lışma Gruplan şu ana başlıklar altında toplanıyor:

• Üye Sorunlan Sürekli Çalışma Grubu

• Mesleki Uygulama Sürekli Çalışma Grubu

• Mimarlık Eğitimi Sürekli Çalışma Grubu

• Mimarlık Tarihi ve Kuramı Sürekli Çalışma Grubu • Konut Sürekli Çalışma Grubu • Kent Sürekli Çalışma Grubu • Çevre Sürekli Çalışma Grubu Sürekli Çalışma Grupları, program­ lan çerçevesinde kendi ilişki alanlarım ve yoğunluklannı belirleyecekler, iliş­ kilerini yaygınlaştırmaya çalışacaklar­ dır. Gruplar, ilgi duyan tüm kişi ve ku­ ruluşlara açıktır.

Çalışma Programlan üyelerimize en kısa zamanda duyurulacak olan bu grupların teknik sekreterlik görevini iki ayn grup (Çeviri ve Haberleşme) yürüt­ mektedir. Ayrıca MİMARLIK'ın sanat ve grafik bölümünü hazırlamak üzere kurulan Sanat Sürekli Çalışma Grubu da hazırlıklarına başlamıştır. ÜYE ÖDENTİLERİNİN TAHSİLİ İÇİN ANTALYA TEMSİLCİLİĞİNDE PİLOT UYGULAMA BAŞLATILDI.

Bilindiği gibi Ankara, İstanbul ve İzmir dışında ikamet eden üyelerimiz, üye ödentilerinin tahsilinde ve kimlik kartlarının yıllık vize işlemlerinde güç­ lüklerle karşılaşmaktadırlar. Yapılan çalışmalar sonucunda, bu sorunun çö­

zümünde bir adım olmak üzere, ödenti tahsili ve kimlik kartı yıllık vizesi iş­ lemlerinin pilot uygulama olarak Antal­ ya Temsilciliğimizce de yapılmasına başlandı. Bu uygulamada elde edilecek başarı, uygulamanın diğer temsilcilik­ lerimizde de yaygınlaşması için bir ne­ den olacaktır.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLANDI

5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlan­ dı. Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı'nca gerçekleştirilen bir panelde çevre so­ runları tartışıldı.

Ege Üniversitesi'nce 'Çevre 82' ko­ nulu bir Sempozyum düzenlendi. Sem­ pozyuma Odamız İzmir Şubesi adına Şükrü Kocagöz "Ulusal Çevre Politika­ mızın Dünü ve Yarını" konulu bir bildi­ ri sundu.

öte yandan Dünya Çevre Günü ne­ deniyle Mimarlar Odası Başkam Ab­ dullah Tuncel bir basın açıklaması yap­ tı. Abdullah Tunçelaçıklamasında "Mi­ marlar Odası'nm ülkemizin çevre so­ runlan konusundaki öngörülerinin he­ men hemen tamamı gerçekleşmiştir" dedi. Tunçel "Eğer Mimarlar Odası'nm önerilerinin üzerinde biraz dikkatlice durulsa idi, bir çok yöremizdeki çevre sorunu bugünkü kadar ağır olmayabi­ lirdi" diyerek, önlem önerilerinin rapor­ larda kalmayıp uygulama yollarının aranması gerektiğini belirtti.

ULUSLARARASI YARIŞMA

Bir İsviçre - Kuveyt- Firması uluslar­ arası mimari proje yanşması açtı. IN- TERSTRUCT adlı firmanın Nijerya’da gerçekleştirmek üzere 7 ayrı dalda aç­ tığı yarışma için son kayıt tarihi 30 Temmuz 1982.

Şartname almak için, eğer bir ya­ rışmaya katılınaeaksa 3.000,- TL, tüm yarışmalar için ise 18.000,- TL'yi aşa­ ğıdaki adrese göndermek ve başvuruda bulunmak gerekiyor: INTERSTRUCT H. Helmuth Mathem Bungalowpark 36 D - 4797 SCHLANGEN 3 Batı Almanya

Ayrıntılı bilgi almak isteyen üyeleri­ miz Ankara, İstanbul ve İzmir şubeleri­ ne başvurabilirler.

DUYURU

V III. ULUSLARARASI

KAMU SAĞLIĞI SEMİNERİ (IPHS) (International Public Health Seminar)

Hasta Bakım Ünitelerinin Tasarımı ve Düzenlenmesi Hakkmdaki Seminere Davet (UIA Bildirisi)

Uluslararası Mimarlar Birliği (ULA) Kamu Sağlığı Grubu (PHG), Düssel­ dorf, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN Cenevre, Uluslararası Hastaneler Federasyonu (IHF) Londra ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Cenevre, sîzleri 15-18 Kasım 1982 tarihlerinde Ramat- Gan İsrail'de yapılacak VIII. Uluslar­ arası Kamu Sağlığı Seminerine katılma­ ya davet ederler.

"Hasta bakım ünitelerinin tasarımı ve düzenlenmesi" başlığı altında bunla­ rın tasannu, planlanması, yapımı, dü­ zenleme ve işletmede görülen gelişme­ ler ayrıntılarıyla incelenecektir. Semi­ nerin amacı, ilerleme kaydedebilmek ve bu gelişmelerin bilinçli olmasını sağ­ lamak için pratik tecrübe alışverişini gerçekleştirmek olacaktır.

Sağlık Ocaklarının bakımı, yoğun bakım, kısa süreli ve uzun süreli bakım ve gelişen ülkelerde hasta bakım ünite­ lerinin planlama ve düzenleme problem­ leri ile özellikle ilgilenilecektir. Sağlık ve hastane bakım ünitelerinde insan faktörünün önem kazanması, enerji ta­ sarrufu, çalışanlara daha iyi çalışma ortamı sağlamak ve maliyet kısıtlaması da ele alınacak konular arasındadır. Bundan başka varolan hasta bakım ser­ vislerinin de modernleştirilmesi ve ye­ nilenmesi de önemle ele alınacaktır.

Seminerin resmi dili İngilizcedir. Seminere katılmak isteyenler, IPHS Sekreterliği, c/o Deutsches Krankenhausinstitut, Tersteegen Str, 9 D-4000 Düsseldorf 30

Tel: 0211-434422, Telex:08584 240 Vıkd, adresine müracaat edebilirler.

DUYURU

Serbest Çalışan Üyelerimize: Büro­

larının tescilli olduğunu belgeleyebil- meleri için hazırladığımız Büro Tescil Levhaları basıldı.

isteyen üyelerimiz tzmir ve Ankara Şubelerinden bedelsiz olarak temin edebilirler.

İZMİR ŞUBESİ NDEN HABERLER

• Mimarlar Odası İzmir Şubesi, mi­ marlık öğrencilerinin yaz pratiklerinin geçmişe oranla daha verimli ve üretken geçebilmesi için kendilerine yardımcı olabilmeyi amaçlamaktadır. Bu neden­ le bürolannda veya şantiyelerinde staj­ yer eleman çalıştırmak isteyen üyeleri­ mizin İzmir Şubesi'ne müracaatlarını beklemektedir.

• özellikle serbest çalışan üyelerimize yardımcı olmak amacı ile; İzmir Bele­ diyesi İmar, Otopark, Isıyalıtım, Gayrı Sıhhi Müesseseler Yönetmelikleri ile,

Belediye Gelirleri'nde değişiklik yapan kanun, Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından bir kitapta toplandı. İsteyen üyelerimiz İzmir Şubesi"nden temin edebilirler.

• İzmir Şubesi 27 Ağustos - 30 Ağus­ tos tarihleri arasında Kapadokya'ya ge­ zi düzenliyor. Tüm üyelerimizin davetli olduğu gezinin programı aşağıda sunul­ muştur:

KAPADOKYA GEZİSİ

27 Ağustos 1982 Cuma günü akşa­ mı Nevşehir'de olabilecek biçimde İz­ mir, İstanbul ve Ankara'dan birer oto­ büs hareket edecektir.

28 Ağustos 1982 Cumartesi günü rehber eşliğinde yöre gezilecek, akşam otelde eğlence düzenlenecektir.

29 Ağustos 1982 Pazar günü rehber eşliğinde yöre gezilmeye devam edile­ cek, akşam "Mağara"da-şarap gecesi düzenlenecektir.

30 Ağustos 1982 Pazartesi günü sa­ bahı tüm otobüsler dönüş için hareket edeceklerdir.

Geziye katılmak isteyen üyelerimi­ zin en kısa zamanda İzmir Şubesi’nİ bilgilendirmeleri gerekiyor.

KÜTÜPHANEYE GELEN YAYINLAR

A IA JOURNAL, 1 0 9 8 2

AIA Joum al’ın bu sayısında, 1970' lerde kamuoyunu geniş olarak ilgilen­ diren, ancak, giderek önemini yitiren iki konuya yer verilmiş: Enerji krizi ve kadın özgürlüğü hareketi.

İlk yazılar kadın özgürlüğü hareketi üzerine. Konuyla ilgili olarak bazı ista- tistiki bilgiler verilmiş, (örneğin, mes­ lek olarak mimarlığı seçen kadınların sayısındaki artış, kadınların mimarlar içindeki oranı vb.) Yapılan bir anket çalışması ise kadın özgürlüğü hareketi­ nin kadının çalışma ortamını pek etki­ lemediğini gösteriyor. Çalışma orta­ mında cinsiyet ayrımına dayanan olum­ suzlukların hâlâ sürdüğü ve daha uzun süre de sürecek gibi gözüktüğünü izle­ mek mümkün

Bütün bu olumsuzluklara karşın, sıyrılıp sivrilebilen 'kadın mimarlar' da var. Bir diğer yazı da, işte bu ünlü Ame­ rikalı kadın mimarlarla ilgili. Kişiler tek tek tanıtılıp, konuyla ilgili görüşle­ ri alınmış.

Enerji krizinin ele alındığı yazılarda ise, bu yıl Knoxville'de açılan ve ener­ jinin konu edildiği bir dünya fuarı dü­ zenlemesi anlatılmakta. Ayrıca, enerji krizi karşısında tasarımın nasıl etkilen­ diği, AIA'nın düzenlediği bir konfe­ ranstan yapılan çıkarsamalarla aktarıl­ maya çalışılıyor.

NİSAN AYI İÇİNDE

KÜTÜPHANEYİ KULLANAN OKUYUCU SAYISI 290 öğrenci 15 mimar 5 mühendis 4 öğretim üyesi 4 lise öğrencisi 318 TOPLAM

MAYIS AYI İÇİNDE

KÜTÜPHANEYİ KULLANAN OKUYUCU SAYISI 199 öğrenci 8 mimar 6 mühendis 4 personel 2 öğretim üyesi 1 ekonomist 220 TOPLAM KAYBETTİKLERİMİZ

Eski Trabzon Temsilcimiz Süreyya Aytaç'ı yitirdik. 1942 doğumlu Aytaç ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmuştu. Ailesi ve yakınlarına başsağlı­ ğı dileriz.

Hayrettin özyörük'ü geçtiğimiz gün­ lerde kaybettik. 1929 İsparta doğumlu özyörük, ÎTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmuştu. Ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

1945 doğumlu ADMMA Mimarlık Bölümü mezunu üyemiz Asım Ülker'i geçtiğimiz günlerde kaybettik. Ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Uzunluk Genişlik Kalınlık Oluk yüksekliği Oluk aralığı Oluk adedi Ağırlık Mahya uzunluğu Su geçirimlilik Sıcağa dayanıklılık Dış tesirlere dayanıklılık Renkler 200 cm. 89 cm. 0,3 cm. 3,2 cm. 8,9 cm. 10 Oluk/Ievha 4 kg./mz veya 6,8 kg^levha 89 cm. Kesinlikle su geçirmez 110°C kadar gözle görülebilen hiçbir

değişiklik olmaz. Çatlama, pullanma ve yumuşama meydana gelmez. Çürümez, paslanmaz, küflenmez, kimyasal ve biyolojik dış tesirlerden zarar görmez. Siyah (Standart) Kırmızı - Alüminyum - Yeşil - Mavi (Yalnız bir

renkli,oluklu

Benzer Belgeler