• Sonuç bulunamadı

Madde 14: Aşağıda sayılan ilan ve reklamlardan vergi alınmaz.

1. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yayınlanan ve yapılan ilan ve reklamlar, 2. Her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlar,

3. Gerçek kişilerin ikametgahlarının iç veya dış kapılarına konan ve kimliklerini gösteren levhalar,

4. İşletmelerin iştigal veya imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerine ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifnameler, 5. Gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin

mahiyetini gösteren ve alanı ½ metrekareyi aşmayan ışıksız levhalar, (Alanı ½ metrekareyi aşan levhalar, aşan kısım üzerinden vergiye tabidir.)

6. Genel ve katma bütçeli idareler ile il özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve bunların kuracakları birliklerin ve Posta-Telgraf-Telefon ve T.C. Devlet Demiryolları İşletmelerinin yapacakları her türlü ilan ve reklamlar,

7. Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilerin siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları ilan ve reklamlar,

8. Altıncı bentte yazılı idarelerle, kooperatifler ve kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından ülke ürünlerinin ve turizminin reklamını yapmak ve herhangi bir ticari ve sınai kuruluşa ait olmamak üzere hazırlanan her türlü levha ve afişlerle, aynı kuruluşlar tarafından Türkiye’deki ticaret, sanayi, tarım ve mesleki müesseselerinin isim ve ticaret unvanları ile ad ve adreslerini ihtiva etmek üzere yayınlanacak kitap, broşür, katalog ve dergiler,

9. Umumi mahallere reklam amacı ile konulacak sıra, bank ve benzeri gereçler üzerindeki ilan ve reklamlar,

10. Sinema ve tiyatroların kendi programlarına ilişkin olarak gösterinin yapıldığı binanın içinde ve dış yüzünde yaptıkları ilan ve reklamlar.

Maddede ilan ve reklam vergisinden istisna veya muaf tutulan ilan ve reklamlar açıklanmaktadır.

Bunları açıklayacak olursak;

1.Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından yayınlanan ve yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır.

Bugün gerek TRT gerekse özel TV’ler tarafından yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmamaktadır. TRT ve Özel TV’ler tarafından yapılan ilan ve reklamlar bütün Türkiye’ye şamil olduğuna göre bunların yaptıkları ilan ve reklamlardan hiç olmazsa %2 oranında ilan ve reklam vergisi alınması, belediyeler için büyük gelir kaynağı olacaktır.

Bunlar bir fonda toplanıp, tesbit edilecek esaslara göre belediyelere dağıtılmalıdır.

Bugün bazı il ve ilçelerde mahalli mahiyette, bazı radyo ve TV’ler bulunmaktadır.

Bunların yaptıkları ilan ve reklamlardan da ilgili belediyeler %2 ilan ve reklam vergisi almalıdır.

Bu özel radyo ve TV’lerin yayına girmeleri üzerine, illerdeki ve ilçelerdeki ilan ve reklam gelirleri azalmıştır. Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılarak, TRT, özel TV ve radyolarda yapılan ilanlar ilan ve reklam vergisine tabi tutulmalıdır.

2. Hür türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır. Bu durum çok yerinde ve isabetli bir hükümdür.

3.Gerçek kişilerin ikametgahlarının iç ve dış kapılarına konan ve kimliklerini gösteren levhalardan ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır. Tüzel kişiler bu istisnadan istifade edemezler.

4. İşletmelerin iştigal ve imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerin8e ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifnamelerden ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır.

5. Gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin içine ve dışına asılan iş sahiplerinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı ½ metrekareyi aşmayan ışıksız levhalardan ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır.

İlan ve reklam amacıyla işyerinin içine veya dışına asılan ve iş sahibinin kimliğini ve işin mahiyetini gösteren ışıksız levhalardan, bir işyeri açmak ve meslek icra etmenin tabii sonucu olması nedeniyle ilan ve reklam vergisi alınmayacaktır.

Bu levhaların alanları ½ metrekareyi aştığı takdirde, aşan kısım için ilan ve reklam vergisi alınacaktır.

Ayrıca iş yerlerinin içine ve dışına asılan ve iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve ½ metrekareyi geçmeyen ışıksız levhaların bir adedinden vergi alınmayacak, diğer levhalardan 15 nci maddedeki tarifeye göre vergi alınacaktır.

Işıklı levhalar için herhangi bir istisna veya muaflık tanınmadığından, bunlar ne kadar büyüklükte olurlarsa olsunlar, İlan ve Reklam Vergisine tabi olurlar.

14 ncü maddenin 5 nci fıkrası, 15 nci maddedeki tarifenin 1 nci bendi ile çelişkili gibi durmaktadır. Bu durum bir çok uyuşmazlıkların çıkmasına sebep olmaktadır.

15 nci maddedeki tarifenin 1 nci bendinden maksat, dükkan, ticari ve sınai müessese ve serbest meslek erbabının iş yerlerinin içine ve dışına asılan iş sahibinin kimliğini ve işin niteliğini gösteren levhalar değil, bunun dışında çeşitli yerlere asılan levha, yazı ve resim gibi sabit ve geçici bütün ilan ve reklamlardır. Ancak bunlardan İlan ve Reklam Vergisi alınır.

6.Genel ve Katma bütçeli idareler ile İl Özel İdarelerinin, belediyelerin, köylerin ve bunların kuracakları birliklerin ve Posta-Telgraf, Telefon ve TC Devlet Demiryolları İşletmelerinin yapacakları her türlü ilan ve reklamlardan İlan ve Reklam Vergisi alınmayacaktır.

-Genel ve katma bütçeli idarelerin, -İl Özel idarelerinin,

-Belediyelerin, -Köylerin,

-İl Özel İdareleri, Belediyeler ve köylerin kurdukları birliklerin, -Posta-Telgraf- Telefon işletmesinin,

-TC Devlet Demiryolları işletmesinin

İdari, ticari ve sınai gayelerle yapacakları her türlü ilan ve reklamlardan, İlan ve Reklam Vergisi alınmayacaktır.

Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilerin siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları ilan ve reklamlardan İlan ve Reklam Vergisi alınmayacaktır.

Siyasi partilerin siyasi faaliyet hudutlarını taşan ilan ve reklamlarından İlan ve Reklam Vergisi alınacaktır.

Altıncı bentte yazılı idarelerle, kooperatifler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından ülke ürünlerinin ve turizminin reklamını yapmak ve herhangi bir ticari ve sınai kuruluşa ait olmamak üzere hazırlanan her türlü levha ve afişlerle, aynı kuruluşlar tarafından Türkiye’deki ticaret, sanayi, tarım ve mesleki müesseselerin isim ve ticaret unvanları ile ad ve adreslerini ihtiva etmek üzere yayınlanacak kitap, broşür, katalog ve dergilerden İlan ve Reklam Vergisi alınmayacaktır.

-Genel ve katma bütçeli idareler, -İl Özel idareleri,

-Belediyeler, -Köyler,

-İl özel idareleri, belediyeler ve köylerin kurdukları birlikler, -Posta-Telgraf işletmeleri,

-TC Devlet Demiryolları işletmeleri, -Kooperatifler,

-Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

Tarafından ülke ürünlerinin ve turizminin reklamını yapmak üzere hazırlanan her türlü levha ve afişlerle, ilan ve reklam yapmak, İlan ve Reklam Vergisine tabi değildir.

Ancak bu ilan ve reklamların herhangi bir ticari ve sınai kuruluşa ait olmaması gerekir.

Keza yukarıdaki kuruluşlar tarafından Türkiye’deki ticaret, sanayi tarım ve mesleki müesseselerinin isim ve ticaret unvanları ile ad ve adreslerini ihtiva etmek üzere yayınlanacak kitap, broşür, katalog ve dergiler İlan ve Reklam Vergisinden Muaftır.

Umumi mahallere reklam amacı ile konulacak sıra, bank ve benzeri gereçler üzerindeki ilan ve reklamlar, İlan ve Reklam Vergisinden muaftır.

Bankaların ve bazı özel müesseselerin, reklam ve ilan amacı ile umumi mahallere koydukları banko, güneşlik ve benzeri gereçler üzerindeki ilan ve reklamlardan İlan ve Reklam Vergisi alınmayacaktır.

Ancak sinema ve tiyatroların gösteri yaptıkları binaların haricinde, sokaklarda ve meydanlarda, ilan yerlerinde yaptıkları ilan ve reklamlar, İlan ve Reklam Vergisine tabidirler.

Bunlar istisna ve muafiyetin dışındadır.

YARGI KARARLARI (DANIŞTAY)

Zirai Donatım Kurumu Belediye İlan ve Reklam Vergisinden muaf değildir.

2454 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ilan ve reklam vergisi ile ilgili olarak istisna ve muaflıklar başlığını taşıyan 14 ncü maddesinde, yükümlü kurumun muafiyetine dair bir hükme yer verilmemiştir. Kurumun 4604 sayılı kanunun 16 ncı maddesine göre reklam vergisinden muaf tutulması mümkün değildir. Bu nedenlerle Erzurum vergi mahkemesi kararının bozulmasına, resen tarhiyatın onanmasına karar verildi.

2834 sayılı kanunla kurulan Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin yaptıkları ilan ve reklamlardan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 14 nci maddesinin 8 nci bendine göre ilan ve reklam vergisinden muaf olduklarından, ilan ve reklam vergisi alınmaz.