• Sonuç bulunamadı

Madde 33: Bir ay içinde tahsil edilen telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerine isabet eden haberleşme vergisi, ilgili belediyeye tahsilatı takip eden ayın sonuna kadar bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde tediye edilir.

Beyannamelerin şekil ve muhtevası içişleri ve maliye bakanlıklarınca tayin ve tespit olunur.

Haberleşme vergisi telefon, teleks faksimili ve data ücretlerinden %1 nisbetinde PTT idareleri tarafından tahsil edilecektir. PTT idareleri telefon, teleks faksimili ve data ücretlerine isabet eden Haberleşme vergilerini, tahsilatı takip eden ayın sonuna kadar ilgili belediyeye ber beyanname ile bildirirler ve aynı süre içinde vergileri yatırırlar.

PTT idaresince tahsil edilen haberleşme vergileri doğrudan doğruya ilgili belediyelere ödenecektir. İlgili belediyeden maksat, telefonun, tekesin, faksimilinin ve datanın bulunduğu belediye sınırlarını ve mücavir alanlarını kapsayan belediyelerdir. Başka bir deyimle, telefon, teleks, faksimili ve data hangi belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde bulunuyorsa haberleşme vergisi o belediyeye ödenecektir.

Belediye hudutları ve mücavir alanları içerisinde bulunan telefon, teleks, faksimili ve data abonelerinden tahsil edilen haberleşme vergisi, PTT santralının bulunduğu belediyeye ödenemez. Bunlar ancak hudutları ve mücavir alanları içinde bulundukları belediyelere ödenir.

Maddedeki tahsilat kelimesinin (haliye) ve (sabıka) tahsilatını da kapsar.

Haberleşme vergisi müstakil bir vergi mahiyetindedir. Bu nedenle mükelleflerden alınan gecikme zamları da ana vergiyle birlikte ilgili belediyeye yatırılacaktır.

Maddede haberleşme vergilerini süresi içinde yatırmayan PTT idarecileri için herhangi bir özel mali sorumluluk getirilmemiştir. Ancak bu durum vergilerini süresinde yatırmayan PTT idarecilerinin sorumluluktan kurtarmaz. Bu durumda genel hükümler uygulanacaktır.

Telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerinden alınan haberleşme vergilerine Asker ailelerine yardım zammı ilave edilmez.

PTT idareleri tarafından bir ay içerisinde tahsil edilen telefon, teleks, faksimili ve data ücretlerinden alınan haberleşme vergileri, ilgili belediyeye tahsilatı takip eden ayın sonuna kadar bir beyanname ile bildirilecek ve aynı süre içerisinde de tediye edilecektir. İlgili belediyelere, PTT idareleri tarafından verilecek beyannamelerin şekli ve muhtevası içişleri ve maliye bakanlıklarınca tesbit ve tayin edilecektir.

Örnek sorular:

1. Niğde ilinde faaliyet gösteren Türk Telekom müdürlüğünün mart ayı gelirleri toplamı 259.650,- TL dir. Telefon gelirlerine ait tahsis, devir ve nakil ücretleri tutarı ise 8.585,- TL ve dönem içerisinde yapılan iadelerin tutarı ise 11.234,- TLdir. Aynı döneme ait faks ve data gelirleri toplamı 88.775,- TL dir. Bunun 8.790,- TL lik kısmı tahsis devir ve nakit ücreti, 5.855,- TL lik kısmı ise dönem içerisinde yapılan iadelerden oluşmaktadır. Vergiye tabi olmayan alınan ücret tutarı ise 11.150,- TL dir. İşletmenin mart ayı haberleşme vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

2. Niğde ilinde faaliyet gösteren Türk Telekom müdürlüğünün mayıs ayı gelirleri toplamı 299.990,- TL dir. Bunun vergiye tabi olmayan kısmı telefon gelirleri 11.500,- TL , tahsis-devir ve nakil ücretleri tutarı ise 8.880,- TL, ve dönem içerisinde yapılan iadelerin tutarı ise 11.110,-TL dir. Aynı döneme ait faks ve data gelirleri toplamı 87.960,- TL dir. Bunun 6.780,- TL lik kısmı tahsis devir ve nakil ücreti, 4.440,- TL lik kısmı ise dönem içerisinde yapılan iadelerden oluşmaktadır.

İşletmenin mayıs ayına ait haberleşme vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

3. Niğde ilinde faaliyet gösteren Türk Telekom müdürlüğünün ocak ayı gelirleri toplamı 765.432,- TL dir. Telefon gelirlerine ait tahsis, devir ve nakil ücretleri tutarı ise 9.696,- TL, ve dönem içerisinde yapılan iadelerin tutarı ise 18.750,- TL dir.

Vergiye tabi olmayan alınan ücret tutarı ise 28.880,- TL dir. Aynı döneme ait faks ve data gelirleri toplamı 234.567,- TL dir. Bunun 12.345,- TL lik kısmı tahsis devir ve nakil ücreti, 6.666,- TL lik kısmı ise dönem içerisinde yapılan iadelerden oluşmaktadır. İşletmenin mart ayı haberleşme vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

4.

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

UNVANI ………..Başmüdürlüğü/Müdürlüğü

ADRES

HANGİ BELEDİYE SINIRLARI İÇİNDE OLDUĞU

TELEFON NUMARALARI

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

UNVANI ………..Başmüdürlüğü/Müdürlüğü

ADRES

HANGİ BELEDİYE SINIRLARI İÇİNDE OLDUĞU

TELEFON NUMARALARI

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

UNVANI ………..Başmüdürlüğü/Müdürlüğü

ADRES

HANGİ BELEDİYE SINIRLARI İÇİNDE OLDUĞU

TELEFON NUMARALARI

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

HABERLEŞME VERGİSİ

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Haberleşm

4 YANGIN SİGORTASI VERGİSİ 4.1 Konusu

Madde 40: Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler; yangın sigortası vergisine tabidir.

Yangın sigorta vergisi alınmasındaki amaç, belediyelerin yaptıkları yangından korunma masraflarına sigorta şirketlerinin iştirak ettirilmesini sağlamaktır.

Belediye sınırları ve mücavir alanları içindeki menkul ve gayrımenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primlerden yangın sigortası vergisi alınacaktır. Bu miktar, yangın sigorta primlerinin %10 nisbetindedir.

Mülga 5237 sayılı kanuna göre sadece binalar için yapılan sigorta muamelelerinden belediye payı alınmakta iken, yeni kanunla kapsam genişletilmiş, yangına karşı sigorta ettirilen Menkul mallar da yangın sigortası vergisi kapsamına alınmıştır.

Mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için, yangın sigorta vergisi alınabilmesi için bazı belediye hizmetlerinin bu mahallere götürülmesi şart değildir.

YARGI KARARLARI

Yangın sigortasının %10 yangın söndürme masraflarına iştirak payı olarak sigortalının binanın bulunduğu belediyeye ödeneceği, fabrika binası ile birlikte makinelerinin de bu paya dahil olduğu, bu nedenle davanın reddine karar verildi.

Yangın sigorta vergisi, şirketleri tarafından, taşınmazın bulunduğu yer belediyesine ödenmesi gerekir.

4.2 Mükellef

Madde 41: Yangın sigortası vergisini sigorta şirketleri ödemekle mükelleftir.

Yangın sigorta vergisinin mükellefi sigorta şirketlerinin genel merkezleri veya bu merkezlere bağlı bulunan şubeler acentalar olacaktır.

4.3 Matrah

Madde 42: Yangın sigorta vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarıdır.

Sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta muamelelerine ait primleri, iptalin vuku bulduğu döneme ait matrahtan indirilebilirler.

Maddenin 1 nci fıkrasına göre, yangın sigorta vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarıdır. Bu tutarın %10 alınmak suretiyle yangın sigorta vergisi miktarı tesbit edilecektir.

Maddenin 2 nci fıkrasına göre, sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta işlemine ait primleri, iptalin vukubulduğu döneme ait matrahtan indirebilirler. Böylece iptal edilen sigorta işlemleri için gereksiz yere vergi ödenmemesi önlenmiş olmaktadır.

4.4 Nispet

Madde 43: Yangın sigortası vergisinin nispeti yüzde 10’dur.

Bu nisbet kesin olarak tesbit edilmiştir. Belediye meclisleri bu miktarı azaltmaya veya çoğaltmaya yetkili değillerdir.

4.5 Beyan ve Ödeme

Madde 44: Mükellefler bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı bulundukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve hesaplanan vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar.

Beyannamelerin şekil ve muhtevası Maliye Bakanlığının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca tayin ve tespit olunur.

Maddenin birinci fıkrasına göre, yangın sigorta vergisinin mükellefleri (sigorta şirketleri, şubeleri, acentaları) bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bir beyanname ile ilgili belediyelere bildirmeğe mecburdurlar.

Ayrıca sigorta şirketleri bu süre içinde, hesaplanan vergiyi ilgili belediyelere yatırmak zorundadırlar.

İlgili belediyeden maksat, sigorta ettirilen menkul ve gayrimenkulun hudutları ve mücavir alanları içinde bulunduğu yer belediyesidir. Yani yangın sigorta vergileri, sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer belediyesine yatırılmayacak, sigorta ettirilen menkul ve gayrimenkullerin bulunduğu yer belediyesine yatırılacaktır.

Maddede yangın sigorta vergisini süresi içinde yatırmayan sigorta şirketleri için herhangi bir özel mali sorumluluk getirilmemiştir. Ancak bu durum vergilerini süresi içinde yatırmayan sigorta şirketlerini sorumluluktan kurtarmaz. Bu durumda genel hükümler uygulanacaktır.

Yangın sigorta vergisi, asker aileleri yardım zammına tabi değildir.

YARGI KARARLARI

Sigorta şirketince süresinde yatırılmayan yangından korunma masraflarına iştirak payına, gecikme zammı uygulanmasının yerinde olduğu hak. 5237 sayılı kanunun 15.

Maddesine göre sigorta şirketleri tarafından ödenmesi gereken yangından korunma masraflarına iştirak payının geç ödenmesi sebebiyle tahakkuk ettirilen gecikme zammına ilişkin ödeme emrinden doğan uyuşmazlığa, sözü geçen yasanın 43. Maddesinin uygulanması mümkün değilse de olayda geç ödendiği anlaşılan pay sebebiyle gecikme zammı için çıkarılan ödeme emrinin itiraz komisyonunca onanması, 6183 sayılı yasanın 27 ve 51 nci maddelerinin sonucu itibariyle uygun bulunduğundan davanın reddine karar verilmiştir.

Örnek Sorular:

1. Niğde ilinde faaliyet gösteren xyz sigorta a.ş. nin nisan ayı sigorta gelirleri toplamı 218.850,- TL olup bunun 106.350,- TL si menkul mallara aittir. Dönem içerisinde iade edilen menkul mallara ait prim tutarı 11.110,- TL, gayrimenkul mallara ait iade prim tutarı ise 22.220,- Tl dir. İşletmenin nisan ayına ait yangın sigorta vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

2. Niğde ilinde faaliyet gösteren can sigorta a.ş. nin mayıs ayı sigorta gelirleri toplamı 555.550,- TL olup bunun 240.000,- TL si menkul mallara aittir. Dönem içerisinde gayrimenkul mallara ait iade prim tutarı ise 23,450,- TL dir. İşletmenin mayıs ayına ait yangın sigorta vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

3. Niğde ilinde faaliyet gösteren tek sigorta a.ş. mart ayına ait sigorta gelirleri 440.000,- TL dir. Bunun 180.000,- TL lik kısmı menkul mallara aittir. Dönem içerisinde menkul mallara ait iade tutarı 18.880,- TL, gayrimenkul mallara ait iade tutarı ise 25.550,- TL dir. İşletmenin mart ayına ait yangın sigorta vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

4. Niğde ilinde faaliyet gösteren kaman sigorta a.ş. nin şubat ayına ait sigorta gelirleri 330.000,- TL olup bunun 140.000,- TL si gayrimenkul mallara aittir. Aynı dönemde menkul mallara ait iade tutarı 12.500,- TL, gayrimenkul mallar ait iade tutarı ise 17.500,- TL olarak gerçekleşmiştir. İşletmenin şubat ayına ait yangın sigorta vergisi beyannamesini düzenleyiniz.

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

YANGIN SİGORTA VERGİSİ BEYANNAMESİ

HESAP NO BEYANNAMENİN İLGİLİ OLDUĞU

AY YIL

………Belediyesi………..Müdürlüğüne/ Şefliğine ………..

(İl veya İlçe) TABLO I. KİMLİK BİLDİRİMİ

MÜKELLEFİN

Soyadı, adı (tüzel kişilerde unvan) Baba Adı

Adresleri, İş Merkezi

Gelir ve kurumlar Vergisi bakımından bağlı olduğu Maliye Vergi Dairesinin adı, bulunduğu yer ve sicil no

Telefon numaraları

TABLO II. VERGİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM Yangın

Sigortasına Tabii malın Nev’i

Dönem İçinde Alınan Prim Tutarı

Dönem İçinde iptal edilen muamelelere ait

prim tutarı

Vergiye Tabi Prim

tutarı

Nis pet

%

Ödenecek Vergi

MENKUL

GAYRİMENKUL

Ödenecek Vergi Toplamı

Beyannamenin alındığı tarih TAHAKKUK

FİŞİNİN

Tarih Elden :……../……../……

No Postadan:……../.……/…….

5 ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ (Seri No: 49)

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun(1) mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu; konutlara ait çevre temizlik vergisinin, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehirlerde 15 YKr, diğer yerlerde 12 YKr olarak hesaplanacağı;

işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin maddede belirtilen tarifeye göre alınacağı ve büyükşehirlerde % 25 artırımlı uygulanacağı; bu maddede yer alan tutarların her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağı ve bu tutarların belirlenmesinde, vergi tutarlarının yüzde beşini aşmayan kesirlerin dikkate alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

27 Aralık 2016 tarihli ve 29931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 49 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren konutlar ile işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi aşağıdaki tutarlara göre tahsil edilecektir.

1. Konutlara Ait Çevre Temizlik Vergisi

Konutlara ait ÇTV; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

2. İşyerleri ve Diğer Şekilde Kullanılan Binalara Ait Çevre Temizlik Vergisi

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait ÇTV, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacaktır.

2.1. Büyükşehir Belediyeleri Dışındaki Belediyelerde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan ÇTV tarifesi aşağıda yer almaktadır.

Bina Grupları

Bina Dereceleri ve Yıllık Vergi Tutarları (TL)

1. Derece 2. Derece 3. Derece 4. Derece 5. Derece

1. Grup 2.600 2.000 1.600 1.400 1.200

2. Grup 1.600 1.200 1.000 800 700

3. Grup 1.200 800 700 500 400

4. Grup 500 400 300 260 200

5. Grup 300 260 180 170 140

6. Grup 170 140 90 80 60

7. Grup 60 47 33 28 21

2.2. Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları % 25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.

Bina Grupları

Bina Dereceleri ve Yıllık Vergi Tutarları (TL)

1. Derece 2. Derece 3. Derece 4. Derece 5. Derece

3. İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulaması

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin onikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 13/12/2005 tarihli ve 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirtilen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde % 50 indirimli olarak uygulanacaktır.

Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5000'den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 10 Kuruş olarak hesaplanacak; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları ise aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.

Bina Grupları

Bina Dereceleri ve Yıllık Vergi Tutarları (TL)

1. Derece 2. Derece 3. Derece 4. Derece 5. Derece

Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004)Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran

hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.

Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar.

(5281 Sayılı Kanunun 18'nci maddesiyle değiştirilen fıkra miktarlar Geçerlilik:01.01.2005, Yürürlük:31.12.2004)Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehirlerde 15 YKr (42 Seri No'lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile 01.01.2013 tarihinden itibaren 24 Kr) , diğer yerlerde 12 YKr (42 Seri No'lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile 01.01.2013 tarihinden itibaren 19 Kr)olarak hesaplanır.

(5281 Sayılı Kanunun 18'nci maddesiyle artırılan miktarlar Geçerlilik:01.01.2005, Yürürlük:31.12.2004)İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait Çevre Temizlik Vergisi, aşağıdaki tarifeye göre alınır ve büyükşehirlerde % 25 artırımlı uygulanır.

Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, yukarıdaki tarifenin yedinci grubunun belediye meclisince belirlenecek derecesi üzerinden hesaplanır.

Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir. Su ve kanalizasyon hizmetleri ayrı bir kanunla düzenlenmiş bulunan büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlardaki çevre temizlik vergisi ise 20.11.1981 tarihli ve 2560 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan su ve kanalizasyon idarelerince tahsil edilir.

İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılır. Tahakkuk eden vergi, bir defaya mahsus olmak üzere, belediyelerin ilan mahallerinde bir ay süreyle topluca ilan edilir. İş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalarla ilgili olarak tahakkuk eden bu vergi, her yıl, emlak vergisinin taksit sürelerinde ödenir.

Su ve kanalizasyon idareleri büyük şehir dahilindeki her ilçe veya ilk kademe

Su ve kanalizasyon idareleri büyük şehir dahilindeki her ilçe veya ilk kademe