• Sonuç bulunamadı

Bu alt başlık İnternette Pazarlama Stratejileri (Odabaşı ve Odabaşı, 2007) kitabının bir bölümünden yararlanılarak yazılmıştır. İnternetin pazarlama karmasına etkileri aşağıda detaylı olarak açıklanmaktadır.

İnternet alıcılar ve satıcılar için klasik yer kavramını tamamiyle değiştirmiştir. Bireysel müşteriler için yer artık evleridir, yer artık bütün dünyadır. En ünlü alışveriş merkezlerinden, büyük indirimler sağlayan mağazalara, dünyanın bir ucundaki satıcılara kadar tüm yerler bir anda müşterilerin elinin altına gelmiştir. Fiziksel dünyadaki uzaklık internet sayesinde anlamını kaybetmiştir. Özellikle ürün teslimat zamanı ve şeklinin çok öenmli olmadığı

29 durumlarda internet üzerinden satış yapan firmalar yer sorununu ortadan kaldırmakta hatta müşterilere evlerinin içinde mağaza rahatlığı sunmaları sayesinde klasik mağazalara göre avantajlı konuma geçmektedirler. Bu gelişmenin olumsuz etkisi ise yer avantajı sayesinde müşterilere kolay ulaşan ve bu avantajdan yararlanan satıcılardır. Örneğin, mahalle içinde satış yapan küçük dükkanlar ve bakkal tarzında satıcılar büyük mağazaların internet avantajını kullanması sebebiyle bundan olumsuz etkilenebilmektedirler.

İnternetin kurumsal pazara yaptığı etkide oldukça büyüktür. Kurumsal alıcılar internet sayesinde yer olarak kendilerine uzak olan şirketler ile rahatlıkla irtibat kurabilmekte ve bireysel müşterilere benzer kolaylıklardan faydalanabilmektedir. Tedarikçi firmalar fiziksel yakın veya uzak olması fark etmeden müşteri bulabilmek için büyük bir mücadele içindedirler. Satıcılar da kendi perspektifleri çerçevesinde bu gelişmeden kendilerine avantaj sağlamaya çalışmaktadırlar. Yerelden, bölgesel, ulusal ve sonuç olarak globale doğru ilerleyen açılımlar oldukça yaygındır. Bu sayede hiç bilinmeyen yerlerden, bazen bir köy veya uzak bir kasaba, tüm dünyaya doğal ürünler satmak mümkün olmaktadır. Atölyeler, küçük şirketler diğer semtlere, şehirlere ya da ülkelere fiziksel ofis açmaya gerek olmadan ulaşabilme imkanına sahip olabilmekte ve bu sayede büyük şirketlerle rekabet edebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında fiziksel dünyadaki yerin kötü olmasının getirdiği dezavantajlar azalmaktadır. Buna ek olarak iyi yer sayesinde avantajlı konumda olan şirketler yeni rakiplerin ortaya çıkması yüzünden sorun yaşamaktadır. Bir bölgede hedef kitlenin küçük olması sebebiyle geleneksel perakendecilik faaliyeti gösteremeyen firmalar bu bölgelere internet sayesinde ulaşıp müşterilerine kapıda teslimat yaparak hizmet vermektedirler. Örneğin, Kipa, Migros gibi büyük perakende firmaları pek çok semtten internet ortamıda sipariş almakta bu sayede o yerde fiziksel mağazası olmasa bile müşteri kazanabilmektedir.

Yer konusu geleneksel pazarlamada olduğu gibi internet üzerinden yapılan pazarlamada da önemli bir yere sahiptir. Firmalar açısından internet üzerinde müşterilerin bulundukları yerlere yakın olmak, arama motorlarında kolaylıkla bulunmak, firmaların internet sitelerine kolaylıkla erişim sağlanabilmesi ve trafik olan noktalarda bulunmak da sanal dünyada yer kavramı açısından avantaj sağlamaktadır.

Fiyat, pek çok ürün için karar verme kriterlerinin başında gelmekte ve müşteri terchilerini önemli ölçüde etkilemektedir. İnternet fiziki dünyaya ait masraflardan kurtarması sayesinde diğer kanallara oranla çok daha düşük ve rekabetçi fiyatlama yapma imkanı

30 sağlamakta bu da rekabet avantajı sağlamaktadır. Müşteriler tek tek dolaşıp fiyatları incelemek yerine aradıkları ürünle ilgili tüm bilgileri karşılaştırmalı olarak tek bir sayfada görme şansına sahiptir. Bu konuda hizmet veren shopping.com ve bizrate.com gibi B2C sitelerinin kullanımı artmaktadır. Bu sitelerde müşteriler her satırda sadece firmanın adını ve satış fiyatıı gördüğünde rekabet doğal olarak fiyat üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu durum firmaların tercih ettikleri bir durum değildir fakat internet kullanımının artmasıyla birlikte firmalar orada bulunmak ve o sitelerde öngörülen şablonlara uygun olarak sunmak zorundadırlar. Bu yüzden kendi internet sitelerinde trafik oluşturmak firmalar için çok önemlidir. Firmalar kendi internet sitelerinde istedikleri şekilde ürünlerini sunabilir ve fiyata odaklanmadan ürünler ile ilgili ek değer oluşturabilir. Kontrol firmalarda olduğunda müşterileri tanıyıp onlara özel fiyat ayrıştırmasına gidebilirler ya da yeni müşterilere özel hoşgeldiniz fiyatı kullanabilirler. İnternet üzerinde fiyatlama yapılırken diğer kanallardan daha farklı koşullar ortaya çıkabilmektedir. Müzik alanında faaliyet gösteren bir sitede bütün albümü tek parça olarak almak yerine istenilen şarkıları tek tek almak mümkün olabilmektedir. Bu sayede şarkı başına ücretlendirme yapılır ve müşteri memnuniyeti arttırılmış olur.

İnternetin ürünlere birçok etkisi bulunmaktadır. Görme ve dokunma ihtiyacı olunan ürünler satış anlamında oldukça etkilenmektedirler. Tüketiciler bu tür ürünlerde genellikle klasik ticaret yollarını tercih etmektedirler. İnternetin getirdiği avantajlar ürün konusunda da oldukça fazladır. Satın alınan ürün ile ilgili olarak internetin kişiselleştirmeye imkan tanıması müşteri değeri açısından oldukça önemlidir. Örneğin, çok sayıda seçenek içinden seçilen bilgisayar parçalarını toplayıp tamamen müşterinin isteklerine uygun bir ürün haline getirip sunan şirketler internetin sağladığı avantajlardan yararlanmaktadır. Anasayfasını okuyucuların sevdiği konulara göre şekillendirmesine imkan tanıyan gazetelerde bu konuya örnek verilebilir. İnternet kanalını klasik ticaret yöntemleriyle desteklemek müşteriler için ekstra değer oluşturacaktır. Örneğin, ürünlerin iade edilebilmesi ve telefon ile 7/24 müşteri hizmetleri verilmesi bu konuda önemli katkılar sağlayacaktır.

Tutundurma konusunda internet ortamında daha yenilikçi uygulamalarla karşılaşmak mümkündür. Reklam bölümünde yapılan sunuş ve kullanılan stratejiler şirketin diğer kanallarındaki uygulamalardan farklı olabilir. Banner, pop up, button, bülten ve link gibi araçların kullanıldığı internet ortamında reklam çalışmaları hedef kitleyi alt gruplara bölme imkanı tanıdığı için iletişimin algılanma eşiğini yukarı çekmektedir. Ayrıca banner ve pop-up

31 gibi yöntemler internet sayesinde kullanılan araçlar olduğundan tutundurma faaliyetlerine katkı sağlamaktadır. Yine sosyal medya üzerinden satış internetle doğan bir olgu ve tutundurma faaliyetidir.

Benzer Belgeler