• Sonuç bulunamadı

Karaçay (2006)’a göre; Web terimi İngilizcedeki web söcüğünden gelmektedir. Web, internet üzerindeki servislerden biridir. İnternet üzerinde yazı, grafik, resim, ses ve hareketli görüntülerden oluşan dökümanları uzaktaki bilgisayarlara aktarır. Bu hizmetin görülebilmesi için arka planda çalışan birçok yazılım vardır. Bilgisayarı kullanan kişi, bunları görmez ve bilmez, sadece kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz yardımıyla World Wide Web (www) servisinden kolayca yararlanır. Bilgisayar ekranında görülen her bir internet dökümanına bir internet sayfası denir. Kişi ya da kurumlar, hazırladıkları bütün internet sayfalarını bir araya getirerek bir internet sitesi oluşturabilir. Her internet sitesinin internet üzerindeki yerini belirleyen bir adresi vardır. Buna URL (Uniform Resource Locator) denilir. İnternet dökümanları internete bağlı her bilgisayardan yayımlanabilir ve görülebilir. Yayımı ve görüntüyü sağlayan özel yazılımlar olmadığında yayım ve görüntü sağlanması mümkün değildir. Bir internet sayfasının internette kullanıcılara ulaşması sırasında başlıca evreler şu şekilde açıklanabilir (Karaçay, 2006):

-İnternet sayfasının hazırlanması: İnternet sayfaları özel bir programlama dili kullanılarak hazırlanır. Bu programlama dili HTML (Hypertext Markup Language)olarak adlandırılır. Bu

25 dil sadece yazıları değil grafik, resim ve ses iletimini de yapabilmektedir. Yazı, resim ve grafiklere hareket katarak video olarak adlandırılan dinamik internet sayfaları hazırlanabilmektedir. Bu sayfaların hazırlanabilmesi için çok sayıda özel yazılım kullanılır. Kullanıcıların bunlar hakkında bilgi sahibi olması gerekli değildir çünkü Web tasarımcılar, kullanıcıya etkileşimli kullanıcı dostu menüler sağlarlar. Fare sayesinde kullanıcı internet servisinin izin verdiği her işi yapabilir.

-İnternet sayfasının sunulması: İnternete bağlı olan ve bir IP (Internet Protocol) numarası olan her bilgisayar internet sunuculuğu yapabilir. Hazırlanan bir internet sayfası sunumu yapan bir yazılım sayesinde internette yayımlanabilir. Bunu yapan çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. Bunlar içerisinde en bilineni Apache Server adlı yazılımdır. İnternete bağlı ve üzerinde bir internet sunucusu yazılımı olan bilgisayar bir internet sunucusudur. Bir internet sunucusu bir çok internet sayfasını ve internet sitesini yayımlayabilir. Bu işi yapan bilgisayarlar internet sunucuları olarak adlandırılır. İnternet sunuculuğu işini yapan bir çok ticari ve resmi kuruluş vardır.

-İnternet sayfasının izlenmesi: İnternet dökümanlarını görüntüleyen yazılımlardır. İnternetin gelişmesi ve bilgi çağını getirdiği yenilikler sayesinde bu yazılımlara başka işlevler de yüklenmiştir. Elektronik posta newsgroups bunlara örnek olarak verilebilir. İnternet tarayıcıları arasında en çok kullanılanların Mozilla Firefox, Lynks, Mosaic, Internet Explorer Netscape Navigator, Opera ve NeoPlanet olduğu söylenebilir. Bunların hemen hemen hepsi benzer özelliklere sahiptir. Aralarındaki farklar ek hizmetlerle ilgilidir. Özellikle, Opera küçük ve hızlı olması sayesinde dikkat çekicidir. Kullanıcılar, genellikle alıştıkları internet tarayıcısını tercih etmektedir.

İnternet siteleri kendi içinde kurumsal ve pazarlama siteleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Kurumsal internet siteleri, ürün ve hizmet satışının olmadığı sadece kurum veya firma hakkında bilgi içeren sitelerdir. Bu tür siteler elektronik ticaret yapan platformlardan farklı olarak sadece bilgilendirme amaçlı hazırlanır. Firmalar oluşturdukları kurumsal internet siteler sayesinde ürün ve hizmetleri, misyon ve vizyon bilgileri, çalışan sayısı ve yönetim şeması, kurumsal yapıları, tedarikçileri, hammadde ve üretim bilgileri, adres ve iletişim bilgileri gibi önemli bilgileri firmayla ilgili olan herkesle paylaşırlar. Genellikle küçük firmalar tarafından basit olarak hazırlatılan kurumsal internet siteleri büyük firmalara bakıldığında oldukça kapsamlı bir hal aldıkları görülebilir. Firmalar bu tür siteler sayesinde firmadaki açık iş poziyonlarını ilan edebilirler. İyi hazırlanmış bir kurumsal internet sitesi firmanın toplum açısından olumlu bir imaja sahip olmasını sağlayabilir. Kurumsal internet

26 siteler sadece ticari firmaların kullandığı türde siteler değildir. Kar amacı gütmeyen kuruluşlarda kurumsal internet siteler hazırlayabilirler. Başarılı bir kurumsal internet sitesi aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır (Checkmate, 2012): İyi tasarlanmış, güncel internet trendlerine uygun; İyi programlanmış ve güncel teknolojilerden faydalanan; Yeterli derecede bilgi veren, özgün; İsteyene ayrıntılı görsel ve daha fazla bilgi sunan; İçinde ziyaretçilerin firmaya 7 gün 24 saat ulaşabilecekleri online bilgi formları bulunan; Sürekli güncellenen ve içeriği yenilenen; En yavaş hızda bile yüklenmesi kısa süren; Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alan; Bünyesinde internet ziyaretçi analizi yapılabilen; Analiz sonuçlarına göre kendini yenileyen; Tercihen müşteri ilişkileri yönetimi yapılabilen.

Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre dünyanın en iyi on kurumsal internet sitesine sahip kuruluşlar şunlardır (Adams, 2013): 1-) Bp, 2-) Eni, 3-) Sap, 4-) Siemens, 5-) Shell, 6-) Unilever, 7-) Nestle, 8-) Roche, 9-) Novartis, 10-) Glaxosmithkline.

Pazarlama internet siteleri ise kurumsal internet sitelerinin içeriğine ek olarak müşterileri satın alma faaliyetlerine de yönlendiren sitelerdir. Bu tür siteler ürün ve hizmetlerle ilgili her türlü bilgiyi sunmanın yanında müşterilere ürün ve hizmetleri satın alma olanağı sağlar. İnternet kullanımının artması ve bilgi çağının getirdiği yenilikler sayesinde pazarlama internet siteleri kurumsal internet sitelere oranla daha yaygın biçimde kullanılmaktadır. Pazarlama internet siteleri içeriğinde satın alma ile ilgili tüm araçları bulundurur. Ürün ve hizmetler, ödeme şekilleri, ürün teslimatı gibi gerekli tüm bölümler site içinde yer alır. Satış sonrası hizmetlerde yine site aracılığıyla müşterilere sunulur. Bazı firmalar sadece internet üzerinden satış yaparlar. Bu tür firmaların internet siteleri fiziksel mağazalar gibi çalışırlar.

Benzer Belgeler