• Sonuç bulunamadı

Elektronik ticaretin kişiler, kurumlar ve şirketler üzerinde önemli etkileri olduğu görülmektedir. Birçok alanda değişimlere yol açan e-ticaret sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel olarakta kişilerin hayatlarına etki etmektedir. E-ticaretin her tüketici, kurum ve işletme üzeriinde oluşturduğu etkilerin her açıdan birbirinden farklı olduğu söylenebilir. Elektronik ticaretin tüketici, kurum ve işletmelere sağladığı avantaj ve dezavantajlar şöyle sıralanabilir (E-ticaret Merkezi, 2014):

20 - Açık ağ üzerinden yapılan elektronik ticaret faaliyetleri sayesinde elektronik iletişim artmıştır. Bu sayede, işletmeler, müşterilere ve işletmelere ucuz ve kolay bir biçimde ulaşma olanağına sahip olmaktadırlar. Birçok işletme, bu avantajdan yararlanarak herhangi bir fiziksel yatırım yapmadan faaliyet göstermektedir. İşletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini için mağaza açmadan ve fiziki bir pazarlama ağına ihtiyaç duymadan sunabilmesi elektronik ticaret sayesinde mümkün olmaktadır.

- Elektronik ticaretin sağladığı avantajlardan biri zaman avantajıdır. Ulusal ve uluslararası ticari işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi (üretici,satıcı, alıcı, aracı, gümrük idaresi, sigortacı, nakliyeci, bankalar ve diğer kamu kurumları kapsamında) zamanın etkin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu sayede ürünlerin sipariş edilmesi ile teslimi arasında geçen süre azalmakta, zamandan kaynaklanan maliyetler ile stok maliyetleri düşmektedir.

- Elektronik ticaret sayesinde belgelerin aktarımı hızlanmaktadır. Elektronik ticarette gerekli olan belgeler elektronik ortamda hazırlanıp, bu bilgi ve belgeler ilgililerin kullanımına sunulmaktadır. Bu sayede, işlemler minimum hata ile oldukça kısa bir süre içinde ve kırtasiye masrafı olmadan gerçekleşmektedir. Elektronik ticaret ve elektronik dağıtım sistemleri sayesinde uluslararası ticaret hızlanmaktadır.

- E-ticaret, ürün ve hizmet piyasalarının özelliklerini değiştirmektedir. Bu sayede yeni ürünler, yeni pazarlama ve dağıtım teknikleri ortaya çıkmakta, daha hızlı bir şekilde ürün geliştirilmesi, test edilmesi ve müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesini mümkün kılmaktadır. Bunun sağladığı avantajla işletmeler pazar talebindeki değişikliklere hızla yanıt verebilmektedir.

- E-ticaret, ticari faaliyetlerin tabana yayılmasını sağlamıştır. Bu sayede pazar alanı genişlemiş ve ekonomik yoğunlaşma olmuştur. Bu sayede uluslararası ticaretten daha fazla pay alınması mümkün hale gelmiştir.

- E-ticaretin rekabete önemli etkisi vardır. Elektronik ortamda üretim, pazarlama ve dağıtım faaliyetleri maliyetleri düşürmektedir. Bu sayede işletmeler, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet üstünlüğü elde etmekte ve rekabeti artırmaktadır.

21 - Elektronik ticaret tüketicilere zaman ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Tüketiciler için işlem maliyetleri ve nakliye masrafları azalmaktadır. Tüketiciler evlerinden çıkmadan sorun yaşamadan ve zaman harcamadan sanal mağazalardan alışveriş yapabilmektedirler.

- İnternetin sağladığı avantajlardan biri de işletmelerin ürettiği yeni ürünlerin kolayca tüketicilere duyurulmasıdır. Tüketiciler internet sayesinde, yeni mamül ve ürün bilgilerine rahatlıkla ulaşabilmekte, bilgi sahibi olmakta ve alternatif ürünleri karşılaştırarak, kolayca satın alabilmektedir. Ayrıca tüketiciler ürünler hakkında diğer müşterilerin yaptığı yorumlara ulaşabilir ve birçok markanın ürünlerini karşılaştırabilirler.

- Zaman ve fiziksel engellerin kalkması sayesinde elektronik ticaret yoluyla birçok tüketici küresel piyasaya girmiş, maliyetlerin düşmesi, yüksek hız ve çeşitlilik gibi faktörler tüketiciler arasında yoğun bir rekabet ortamı oluşturmuştur.

- Yeni tüketici memnuniyeti politikaları ve yeni işgücü profilleri e-ticaretle birlikte ortaya çıkan yeniliklerdendir.

- Elektronik ticaret sayesinde yeni bir çok iş, görev ve unvanlar ortaya çıkmıştır. Bu iş alanları internet servis ve içerik sağlayıcıları, web tasarımcıları gibi doğrudan internetle ilgili hizmetler olduğu gibi, insanların evlerinde internet üzerinden hizmet üretmeleri şeklinde de olabilir. ‘’Home Office’’ adı verilen sistem buna örnek verilebilir. Mülakat ve danışmanlık yapma, rapor, oyun ve eğlence hazırlama bu kapsamda görülmektedir.

- Elektronik ticaret, ekonomik bir olgu olmasına rağmen, sosyal ve politik yaşamı önemli biçimde etkilemektedir. Ekonominin bilgi ve bilgi yönetimi temeline dayalı olması, eğitim, kültür, sağlık ve sosyal güvenlik gibi birçok alanda internet kullanımını arttırmıştır. Bu durum sosyal politikaların yeniden gözden geçirilmesine yol açmıştır.

- Organizasyonlar ve işletmeler zamanla dönüşmektedir. Firmalarda çalışan geleneksel yöneticilerin sayısı azalmakta ancak daha fazla uzmanlaşmaktadırlar. Bununla beraber firmalar yatay ve dikey olarak küçülmekte fakat etkinlikleri artmaktadır.

22 - Elektronik ticaret, işletmeler arasında verilerin paylaşılmasına, işletme çalışanlarının işbirliğine, koordinasyonuna, müşterilerin tavsiye ve taleplerinin değerlendirilmesi konusunda birçok kolaylık sağlamış ve yenilikler getirmiştir.

-Elektronik ticaret toplumlar arasındaki refah düzeyini önemli biçimde etkilemektedir. Bilim ve teknolojiyi üretip bunları hızlı bir biçimde ekonomik ve toplumsal faydaya çeviren gelişmiş ülkeler önemli bir avantaj elde edeceği gibi endüstri toplumu olmadan sadece bilgi toplumu olmaya çalışan geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler bu gelişmelerden olumsuz etkilenecektir. Bu yüzden toplumlar arasında ciddi bir ekonomik fark ortaya çıkmaktadır.

-Elektronik ticaret yeni iş alanları, görev ve ünvanlar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca organizasyonların yatay ve dikey olarak küçülmesi ve geleneksel ticarette rol alan bazı unsurların ortadan kalkması sebebiyle işgücü fazlası oluşmaktadır. Bu yüzden işsizliğin artışına önemli bir etkisi olmaktadır.

-E-ticaret genel olarak bakıldığında teknik yapısı itibari ile denetime uygun bir özellikte değildir. İnterneti kullanmak için herhangi bir yasal işlem yoktur. İnternetin hukuki olarak bir sahibi yoktur; belli bir kişi tarafından işletilmemektedir veya yönetilmemektedir. Bundan dolayı internetin kullanımından kaynaklanabilecek her türlü suiistimaller, aşırılıklar, usulsüzlükler ve yasadışı davranışları denetleyip, yaptırım uygulayacak merkezi bir otorite de mevcut değildir. İnternetin bu özelliğinden dolayı, ulusal ve uluslararası organizasyonlar tarafından dikkate alınmalı ve gerekli çözümler üretilmelidir.

-Elektronik ticaret ile birlikte hem vergi politikası hem de vergi hukuku alanında önemli değişimler meydana gelmekte ve buna bağlı olarak sorunlar ortaya çıkmaktadır. Uluslararası elektronik ticarette vergi tahsilatı, ödeme araçlarının geliştirilmesi, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, e-ticarete uygun hale getirilmesi önemlidir ve çözülmesi zorunludur. Bu bağlamda en önemli sorun olarak ülkeler arası fiziki olmayan malların satış vergilerinin toplanması gösterilebilir. Elektronik ticaretin vergilendirilmesinde, sistem, adil ve etkin, kurallar açık, yeterince esnek ve dinamik, vergi kayıp ve kaçaklarını önleyici nitelikte olmalıdır.

23 -Elektronik ticaret ile ilgili bir diğer önemli konu yasal düzenlemelerdeki yetersizlik ve belirsizliktir. Yasal belirsizlik özellikle elektronik ticaret’in geliştiği ülkelerde düzenleme boşluğunun oluşmasına yol açmıştır.

-Elektronik ticarette güvenlik sorunu en önemli dezavantajlardan biri olarak söylenebilir. Elektronik ticaret pazarının giderek büyümesi kullanılan paranın miktarının artmasına yol açmaktadır. Bu yüzden yasadışı yollardan gelir elde etmek ve dolandırıclık gibi sorunlar hızla artmaktadır.

24 İKİNCİ BÖLÜM

İNTERNET PAZARLAMASI VE İNTERNET SİTESİ

2.1. İnternet Pazarlaması

İnternet pazarlaması ürün ve hizmetlerin internet aracılığıyla pazarlanması olarak açıklanabilir. İnternet üzerinden pazarlama doğru biçimde kullanıldığı durumlarda tüketicilere ve firmalara birçok avantaj sağlamaktadır. İnternetin gelişimi ve bireylerin artık internet üzerinden kendilerini ifade etme istekleri, firmaların da bilgi çağının bu aracına duyarsız kalmamalarına sebep olmuştur.

İnternet pazarlaması; ortak üretici ve müşteri hedeflerine uygun olarak her iki tarafın da memnuniyetini ve online işlemler ile fikir, ürün ve hizmet değişimini sağlayan müşteri ilişkisi oluşturma ve bunu sürdürme yöntemidir (Ekmekçi v.d., 2007: 47). Özellikle, son 10 yılda internet üzerinden satış yapan firmaların sayısındaki hızlı artış, internet üzerinden alışveriş konusundaki olumlu beklentileri artırmıştır (Vijayasarathy, 2004: 747).

Benzer Belgeler