• Sonuç bulunamadı

3.2. Temel E-Öğrenme Yaklaşımları

3.2.5. İnteraktif dokunmatik ekran (İDE)

Yeni bir eğitim teknolojisi olan interaktif dokunmatik ekran öğretim metodolojisini her iki sınıf ortamında da (yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim ortamı) geliştirmektedir. Sınıf içi öğretimde BİT’e ilişkin multimedya araçlarının kullanımını desteklemekte, ayrıca öğrenci ve eğitimcilerin daha geniş bir ekran aracılığıyla işbirlikli eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunmasına olanak sunmaktadır. IDE kullanarak, birden fazla öğrenci aynı anda birlikte çalışabilmektedir.

3.2.5.1. Yüksek öğretimde ıDE teknolojisi

Her geçen gün daha fazla okul, yüksekokul ve üniversite öğrenmeyi ve çalışmayı ilgi çekici hale getiren modern ve ilham verici ortamlar oluşturmak için dijital araçlara

başvurmaktadır. Bu dijitalleşme eğitim kurumlarının öğrenciler, öğretim üyeleri ve ziyaretçilerle olan ilişkilerini olumlu yönde değiştirmede yardımcı olmaktadır.

İnteraktif dokunmatik ekran teknolojisi öğretmen ve öğrencilere proje ve sunumlar üzerinde işbirlikçi bir şekilde çalışma imkânı sunmaktadır. Microsoft OneNote ve PowerPoint gibi üretkenlik uygulamaları hem elle teması hem de stylus (ekran kalemi) kullanımını desteklemektedir. Dolayısıyla bu iki yöntemi de destekleyen bir dokunmatik teknolojinin kullanılması bu tür üretkenlik uygulamaların öğretmen ve öğrencilere maksimum fayda sunmasını sağlamaktır.

Dijital beyaz tahtalar, öğrencilerin yazmak için sezgisel olarak kalem ve parmaklarını, silmek içinse standart sınıf tahtasında olduğu gibi silgi veya avuç içlerini kullanmalarına müsaade ettiği için eğitim ortamlarında oldukça cazip bir seçenektir. Bu tahtalar öğrenme sürecini, karmaşık açılır menüler veya tuşlar olmadan, son derece eğlenceli, ilgi çekici ve çoklu kullanıcı modu sayesinde ortak çalışmaya müsait hale getirmiştir. İnteraktif ekranlar uygulamalı eğlence ve teknolojiyi birçok farklı ortamda bir dayanak noktası haline getirmiştir. Alışveriş merkezlerinde kullanılan interaktif duvarlardan, haber bültenlerinde kullanılan veri görüntüle sistemlerine kadar çeşitlilik gösteren bu teknolojiler günümüzde hemen hemen her yerde bulunabilmektedir.

İşletmeler bu tür dokunmatik teknolojilere ilişkin, genel müşteri deneyimini artıran ve ürün ve sunumlarına dijital bir caziplik kazandıran yeni uygulamalar geliştirmektedir. Dokunmatik teknoloji endüstrisi büyümesiyle, işletmeler gelişen iş çözümlerini dokunmatik ekranlarla bütünleştirmek için yeni ve yenilikçi yollar aramaya koyulmuştur. Müzeler için interaktif zemin projeksiyon sistemleri gibi göreceli olarak daha yeni uygulamalarda bazı dokunmatik teknolojilerde kıyasla daha fazla zorlukla karşılaşılmaktadır. Örneğin, bu tür uygulamaların işleyişinde gecikmeler, küçük çaplı teknik problemler yaşanabilmekte ve bunlar en nihayetinde hizmet kalitesinde ve ziyaretçi memnuniyetinde düşüşe yol açmaktadır.

Baanto şirketinin çoklu dokunma girdisi ve statik nesne tespiti alanında sunduğu gelişmeler sorunsuz bir biçimde çalışan bir duyarlı arayüz oluşturarak bu teknik

problemlerin büyük bir kısmını ortadan kaldırmıştır. Bu arayüz işletmeler için çok sayıda özel uygulama seçeneği sunmaktadır. ShadowSense çözümleriyle, entegrasyonun kapsamı yalnızca kullanıcıların hayal gücüyle sınırlıdır. Küçük cihazlardan sergi kurulumlarına her türlü uygulama ve kapsamda interaktif gösterim için ideal olan ShadowSense tarafından sunulan dokunmatik çözümler ayrıca işlemelerin iş akışını ve fonksiyonelliklerini geliştirmede faydalıdır [101].

Şekil 3.2. İnteraktif ekran ve Eğitim İçin Ekranları Öğrenin

İnsan beyni interaktif araçlara duyarlı olacak şekilde tasarlanmıştır ve dokunmatik ekranlar mümkün olan en interaktif araçlardan biridir. Birçok araştırma, öğrencilerin interaktif ekran teknolojileriyle bütünleştirilmiş derslerde daha hızlı ve daha fazla öğrendiğini ortaya çıkarmıştır.

Orta ve yükseköğretim okullarındaki dokunmatik ekranlar öğrencinin öğrenme ve gelişim sürecinde bir katalizör görevi görmektedir. Öğrenciler, anaokulu veya üniversite, hangi seviyede olduklarına bakılmaksızın, dokunmatik ekranların doğal kullanıcılarıdır.

Ayrıca, dokunmatik ekranların kullanımıyla öğrenme eğrisi kısaltılabilir. Beyin felci geçirenler ve tamamen felçli olanlar da dahil olmak üzere engelli öğrenciler dokunmatik ekran çözümleri ve özel yazılımlar sayesinde öğrenme süreçlerine devam edebilmektedir.

Geleneksel basılı kitaplar eğitim sisteminde hala önemli bir konumda olsa da dokunmatik ekranlı cihazlar, özellikle eğitimlerinin ileri seviyelerindeki öğrenciler için dikkate değer nitelikte sonuçlar yaratmaktadır.

Öğrencilerin yanı sıra, öğretmenler de dokunmatik ekranları öğretim sürecini geliştirmek, ilgi çekici hale getirmek ve öğrencilerin derse katılımını teşvik etmek için kullanmaktadır. Dijital beyaz tahtalar ve interaktif ekran görüntüleri öğretmen ve öğrencilerin geleneksel araçlarla hayal bile edilemeyecek derece işbirlikli eğitim faaliyetleri göstermesine olanak tanımaktadır.

Dijital beyaz tahtalar, öğrencilerin yazmak için sezgisel olarak kalem ve parmaklarını, silmek içinse standart sınıf tahtasında olduğu gibi silgi veya avuç içlerini kullanmalarına müsaade ettiği için eğitim ortamlarında oldukça cazip bir seçenektir. Bu tahtalar öğrenme sürecini, karmaşık açılır menüler veya tuşlar olmadan, son derece eğlenceli, ilgi çekici ve çoklu kullanıcı modu sayesinde ortak çalışmaya müsait hale getirmiştir.

İnteraktif ekran teknolojisi öğretmen ve öğrencilere proje ve sunumlar üzerinde işbirlikçi bir şekilde çalışma imkânı sunmaktadır. Microsoft OneNote ve PowerPoint gibi üretkenlik uygulamaları hem elle teması hem de stylus (ekran kalemi) kullanımını desteklemektedir. Dolayısıyla bu iki yöntemi de destekleyen bir dokunmatik teknolojinin kullanılması bu tür üretkenlik uygulamaların öğretmen ve öğrencilere maksimum fayda sunmasını sağlamaktır.

ShadowSense teknolojisini kullanan dokunmatik ekranlar eğitim uygulamalarında mevcut olan en iyi çözümlerden bazılarını sunmaktadır.

 Standart sınıf tahtalarında kullanılan geleneksel araçları taklit etmek için kalem ve silgi girdilerini tanıması

 Standart beyaz tahta yüzeyleriyle (TeamBoard T4) entegre olabilmesi

 Popüler işletim sistemleriyle uyumlu olmak için USB HID arayüzü kullanması  Windows 10 Microsoft Pen Computing için ilk çalıştırma desteği

 İşbirlikli projeler için çoklu dokunma noktalarını desteklemesi, bu teknolojinin sahip olduğu en göze çarpan avantajlardır.

İDE Teknolojisinin Muhtemel Kullanım Alanları  Eğitim Odaları  Toplantı Odaları  Sınıflar  Vitrinler  Kontrol Odaları  Oyunlar  Sergiler ve Konferanslar

 Müzeler ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek yerler

İnteraktif ekranlar, interaktif ekran, bilgisayar ve interaktif ekran yazılımından (veya işbirlikli öğrenme yazılımından) oluşan bir sistemin parçası olarak işlev sağlamaktadır. Etkileşimliliği artıran güçlü bir eğitim aracı olan interaktif ekranlar, medya içeriğinin dersle bütünleştirilmesine olanak sağlamakta ve işbirlikçi öğrenmeyi desteklemektedir.

Yenileşimci bir anlayışla kullanıldıklarında, interaktif ekranlar çok sayıda öğrenme seçeneği sunabilmekte, projeleri, raporları ve dersleri özelleştirmekte ve iş birliğini teşvik etmektedir. Dahası, interaktif ekranlar canlı sınıflarda eğitim gören öğrencilerin uzaktan eğitim gören öğrencilerle aynı öğrenme ortamında bulunmasını sağlayarak bu öğrenciler arasında etkileşimi artırmakta ve medya öğeleriyle zenginleştirilmiş teknolojiyi kullanarak harmanlanmış eşzamanlı öğrenme faaliyetlerini gerçekleştirmek için bir araç sunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak;

 İnteraktif ekran teknolojisiyle birlikte bir Öğrenme Yönetim Sisteminin kullanılması öğrencilerin derse katılım gibi günlük sınıf uygulamalarında bulunmasını sağlamaktadır.

 Arzu edildiği takdirde her daim ulaşılabilir. ÖYS aynı zamanda öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini gözden geçirmesi için hazırlanmış öz-değerlendirme testleri ve her dersin sonunda yapılacak genel değerlendirmeler için de kullanılmaktadır.

 Bilgisayar üzerinden erişim sağlanabilen her şey (yazılım uygulamaları, fotoğraflar ve çevrimiçi materyaller vb.) interaktif ekran üzerinden de erişilebilmekte ve görüntülenebilmektedir.

 Kolay paylaşılabilir öğrenme modülleri, web siteleri ve diğer uygulamalar interaktif ekranlar üzerinden kolayca erişilebilmekte ve paylaşılabilmektedir. Ayrıca Wi-Fi bağlanabilirlik özelliği neredeyse tüm laptop, tablet ve akıllı telefonlar için kablosuz ağ uyumluluğu sunmaktadır.

 İnteraktif ekran dijital kamera ve özel yazılımlar da kullanabilmektedir.  Bileşenler kablosuz olarak, USB veya seri kablolar aracılığıyla bağlanmaktadır

[102], [103].