• Sonuç bulunamadı

İnsan Kaynaklarını Geliştirme ve Kapasite Artırımı

3. SEYFE GÖLÜ SULAK ALAN YÖNETİM PLANI ÇERÇEVESİNDE TURİZM

3.2. Eko-Turizm Gelişmesinin Temel Eksenleri

3.2.3. İnsan Kaynaklarını Geliştirme ve Kapasite Artırımı

İnsan kaynaklarını geliştirme programının iki aşamada yapılması öngörülmektedir. İlk aşamada öncelik yöresel yemek hazırlanması ve sunumu, bahçe düzenlemesi, ıslak zeminlerin temizliği ve hijyen koşullarına verilmelidir. Bu programın başlıkları aşağıdaki gibidir.

Yöresel Yemekler – Yemek Sunumu

i. Menü oluşturma,

ii. Yöresel yemek tarifleri, pişirme teknikleri, iii. Geleneksel yemek sunumu,

iv. Diğer ikram biçimleri (kahve, çay vb) ve v. Benzer diğerleri.

Bağ ve Bahçe Bakımı (Konaklama Tesisi ve/veya Yeme-İçme Tesisinin Bahçe veya Tarımsal Alan İçinde Olması Durumunda)

i. Ürünle ilgili bilgi sunumu, ii. Bağ, bahçe bakımı, iii. Ürün bakımı,

iv. Ürün toplama ve saklama, v. Paketleme ve

vi. Benzer diğerleri.

İkinci aşamada gelişmelere ve başarıya koşut olarak; konaklama gündeme gelecektir. Ufak pansiyon türü konaklama ve yeme-içme tesisleri gözetilerek, bu konularda eğitimlerin verilmesi öngörülmektedir. Bu programın başlıkları aşağıdadır.

Resepsiyon, Karşılama ve Uğurlama Hizmetleri

i. Misafir karşılama, ii. Giriş - Kayıt iii. Sipariş alma,

iv. Bilgilendirme-İletişim v. Uğurlama ve

vi. Diğerleri.

37 Oda Hizmetleri - Temizlik ve Hijyen

i. Oda temizliği ve yatak yapımı,

ii. Islak ve sert zemin temizliği, hijyenik koşullar ve iii. Diğerleri.

Tanıtım

Kurumsal Gelişmeler

Kurumsal gelişme öngörüleri, daha önce Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen

“Kırşehir İli Jeotermal, Kültür ve Eko-Turizm Geliştirme Çalışması Raporu”nda ayrıntısı ile ele alınmıştır.

Bu bağlamda; örgütlenme bağlamında en önemli atılım Turizm Platformu’nun kurulması, bu platforma işlev kazandırılması ve bu platformun sürdürülmesi olacaktır.

Turizm Platformu Kurulması

Bu platformun ayrıntıları yukarıda adı geçen raporda açıklanmıştır. Buna göre platformun başkanı Kırşehir Valisi olacaktır. Platformun üyeleri özel sektör temsilcileri, turizm işletmecileri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, diğer ilgili kamu kuruluşları, turizm sektörüyle ilişkili sivil toplum kuruluşları, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir Belediyesi ve gerektiğinde diğer belediyeler olacaktır. Bu platform bir tür “Turizm ve Tanıtım Konseyi” gibi davranacaktır.

Turizm Platformu üyeleri ilin tanıtımına katkı sağlayacak yerel, gerektiğinde ulusal ve uluslararası kesimleri ziyaret edecek, turizm fuar ve etkinliklerine katılacak, lobi ve kulis faaliyetleri yürütecektir.

Platform, turizm yatırımlarıyla, turizm sektörüne hizmet sunacak kırsal ve kentsel alt ve üst yapıyı, ulaşım sistemlerini inceleyecek, varsa dar boğazları giderecek, planlama faaliyetlerini inceleyecek, yönlendirecek eşgüdüm sağlayacak, turizm sektörüne ilişkin 3. kişilerle ilişki kuracaktır.

Seyfe Gölü’yle ilgili gelişmelerin açıklanması bağlamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün bu platforma bilgi sunması Seyfe’nin ele alınacağı toplantılara katılması öngörülmektedir.

Kutu 5: Kapasite artırımı ve kişilerin muktedir kılınması eko-turizm açısından en önemli konulardan birisidir. Günümüze dek ortaya çıkan gelişmeler ve mevcut durum yöre halkının turizm konusuna duyarsız olduğunu ortaya koymuştur. Sadece Seyfe köyü değil göl kenarında yer alan diğer köylerde de aynı durum görülmektedir. Bu olumsuzluklar ancak ciddi turizm ve çevre kampanyaları ve toplumsal ve kişisel motivasyonla aşılabilecektir.

38 Tanıtım ve Kamuoyu İle İlişkiler

Bu konu başarı için yaşamsal önem taşımaktadır. Bu konuda Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önemli çabalar göstermektedir. Faaliyetlerin sürmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.

Bütünsel Tanıtım Çalışmalarının Yapılması

Kırşehir’de eko-turizm ve kültürel turizmin geliştirilmesi bağlamımda ve genelde ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde bölge bütünü için tanıtım ve pazarlama stratejisi hazırlanması ve Kırşehir kimliğine ilişkin imaj çalışmaları yapılarak kurumlarla paylaşılacaktır.

Kültürel değerler bağlamında; Ahi Evran ve Ahilik, Caca Bey, Aşık Paşa, Kaleköy Höyüğü ve Müzesi, Kırşehirli Halk Ozanları ve bozlaklar, doğal değerler açısından Seyfe ve Hirfanlı Baraj Gölleri ön plana çıkmaktadır. Bütüncül tanıtım tüm bunları kapsamalı, Seyfe’ye özel bir önem verilmelidir.

Bu konuda özel kesimden danışmanlık hizmeti alınması önerilmektedir. Seyfe’nin de yer aldığı değerler için aşağıdakiler önerilmektedir.

i. İl bazında kültürel miras ve turizm envanteri hazırlanacak ve farklı dillerde kitap olarak basılacaktır. Bu tanıtım uluslararası ölçekte olacak, bu konuda; broşür, kitapçık ve filmler hazırlanacaktır.

ii. Başta doğal değerler ve termal olanaklar olmak üzere, ilin kaynak değerleri uluslararası ortamda açıklayacak farklı dillerde broşür, kitapçık ve filmler üretilecektir.

iii. Ulusal ve uluslararası termal turizm ve eko-turizm fuarlarına katılım sağlanacaktır.

Bunlara ek olarak; TV program yapımcıları davet edilecek ve bölgenin doğal, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerleri, tarihi ve arkeolojik zenginlikleri ve alternatif turizm faaliyetleri hakkında bilgilendirileceklerdir.

İlde yerel, ulusal ve uluslararası medya çalışanlarına yönelik turlar organize edilecektir.

Bu öngörüleri gerçekleştirecek kuruluşlar; Kırşehir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediyeler, İl Turizm Danışma Kurulları, Ticaret ve Sanayi Odaları’dır. Bu kuruluşlara, Orman ve Su İşleri İl Müdürlükleri, Üniversitelerin İlgili Bölümleri, STK’lar, Gazeteciler Derneği, AHİKA ve özel sektör faaliyetleri ile destek verecektir.

İl Hakkında Farklı Senaryolarını İçeren Gezi Rehberinde Seyfe’ye Özel Yer Verilmesi Kırşehir ilinde farklı tur güzergahlarını ve bunlar üzerindeki olanakları gösteren yazılı ve görsel malzeme hazırlanmalıdır. Tüm bu güzergahlar üzerinde Seyfe’ye özel bir önem verilmelidir. Açıklayıcı notlar konulmalı, turizm çekim noktaları bütünleştirilmelidir.

Yukarıdaki faaliyetleri gerçekleştirecek kuruluşlar; Kırşehir Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’dür.

Bu kuruluşlara, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, Belediyeler, AHİKA, STK'lar, özel sektör faaliyetleri ile destek verecektir.

39 Ulusal ve Uluslararası Eko-turizm Ağlarına Üye Olunması

Tanırım için önerilen hususlardan birisi Seyfe’yle ilişkili olarak eko-turizm ağlarına üye olmaktır. Bu durum Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve/veya SEY-GED tarafından gerçekleştirilebilir. Bu hususta özel sektörden danışmanlık hizmeti alınması önerilmektedir.

Fuar ve Sergiler Katılım ve Seyfe Stantları

Fuar ve sergilere katılım Kırşehir turizmi için yaşamsal önem taşımaktadır. Tüm fuarlarda Kırşehir stantlarında Seyfe’ye özel bir önem verilmelidir. Seyfe için yapılanlar ve Seyfe Gölü’nün sahip olduğu özellikler net olarak açıklanmalıdır.

Fuar, sergi ve benzeri etkinliklere katılım kamu ve özel sektör işbirliğiyle yapılmalıdır. Kamu kesiminde; Kırşehir Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, İl Müdürlüğü, Belediyeler ve İl Özel İdaresi, özel bir kurumsal yapı olarak Kırşehir Turizm Platformu bu çalışmaların ortakları olmalıdır.

Benzer Belgeler