• Sonuç bulunamadı

ELEKTRONİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE e-ADAY TOPLAMA VE e-ÖĞRENME

3.3. Elektronik İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları

3.3.1. e-Performans Değerlendirme

3.3.3.1. e-Aday Toplama Uygulamaları

3.3.3.1.2. İnsan Kaynakları Web Siteler

Kurumsal web siteleri uygulaması, ulusal bir kimliği ve tanınmış bir ismi olan işletmeler için uygun iken; adı fazla duyulmamış işletmeler için fazla ilgi çekici olamamaktadır. Bu noktada, küçük ve orta ölçekli işletmeler için kullanılabilecek başka bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntem, internet üzerinde insan kaynağı bulmaya aracılık yapan siteler olmaktadır. İnsan kaynağı bulmaya aracılık eden özel danışmanlık şirketleri ya da siteleri, çok sayıda ve değişik şekillerde faaliyet göstermektedir. Bazıları, gazetede gördüğümüz iş ilanlarının kopya edilmiş biçimlerini kendi özel web sitelerinde yeniden yayınlamakta ve bu ilanlara başvuruları online ortamda kabul etmektedir. Bazıları da kendi web sitesinde, sadece insan kaynakları pozisyonları için ya da bu konuda iş arayan adayları işe yerleştirme çabasında bulunmaktadır (Thomas ve Ray, 2000; 43).

İnsan kaynakları alanında, web ortamında hizmet veren bazı şirketler, işletmelerin reklamlarından açık pozisyonlarına, kariyer danışmanlığından insan kaynakları sohbet odalarına kadar, birçok faaliyeti kapsayacak şekilde müşterilerine destek olmaktadır. Eğitimden kariyer gelişimine kadar uzmanlık öneren ve bunu web ortamında pazarlayan danışmanlık merkezlerinin şu anda çok sayıda faaliyetleri bulunmaktadır (Polat, 2001; 76).

Çeşitli kaynaklar, bu tür sitelerin sayısının dünyada 2,500’e yaklaştığını; ve bu sitelerdeki özgeçmişlerin 10 milyonu aştığını ileri sürmektedir. Siteler, adayların istedikleri zaman ziyaret edebilmelerine olanak sağlamaktadır. Tanınmak, işverenlerin güvenini kazanmak ve istenilen özelliklere göre işgören bulmak bakımından hepsinin ayrı özellikleri olan bu şirketlerin, hizmetler için belirledikleri fiyatlar da farklılık göstermektedir(Thomas ve Ray, 2000; 44).

İnsan kaynakları web sitelerinde iş arayan adayların sitelere gönderdikleri özgeçmişlerden bir havuz oluşturulmaktadır. İşverenler ise, bu aday havuzunu belli bir ücret karşılığı tarayarak uygun adaylarla iletişime geçmektedirler. İşe uygun bir işgören bulunup işletmeye alındığında, diğer adaylara elektronik posta ile haber verilmektedir (Polat, 2001; 76)

Sanal kariyer siteleri, İK uzmanları tarafından aday toplama açısından tam bir kaynak olarak görülmektedir. İşletmeler yurtiçi ve yurtdışı kadro açıklarını on-line olarak duyurabilmektedir. Bu da başvuru yapan aday sayısını arttırmaktadır. Bununla beraber, uzmanlar adayların özelliklerini ve ilgi alanlarını açıklayan anahtar kelimelerle adayları, elektronik ortamda sınıflayabilmekte ve bunun sonucunda eleme yapabilmektedir.

Aşağıda yurtdışı ve ülkemizde yaygın bir biçimde faaliyette bulunan ve internet ortamında personel temini konusunda faaliyet gösteren bazı sanal kariyer siteleri verilmiştir:

Yurt Dışı İnsan Kaynakları Web Siteleri

ƒ www.careerjournal.com (The Wall Street Journal Interactive Edition) ƒ www.monster.com (Online Career Center/ The Monster Board) ƒ www.monstertrak.com (Monster destekli jobtrak.com)

ƒ www.ajb.dni.us (America's Job Bank )

ƒ www.headhunter.net (www.careermosaic.com) ƒ www.dice.com (Bilgi Teknolojisine yönelik) ƒ www.careerbuilder.com

ƒ www.hotjobs.com ƒ www.fish4jobs.com ƒ www.futurestep.com

Yurt İçi İnsan Kaynakları Web Siteleri ƒ www.kariyer.net ƒ www.yenibir.com ƒ www.insankaynaklari.com ƒ www.tekadres.com ƒ www.personelonline.com ƒ www.cvtr.net ƒ www.secretcv.com

Yukarıda adı geçen internet ortamında personel temin eden ve kariyer danışmanlığı yapan işletmelerin sunduğu hizmetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz (www. kariyer.net, 2006):

ƒ Siteye başvuran adaylara kariyer danışmanlığı yapmak,

ƒ Şirketlerin nitelikli profesyonellere en gelişmiş ve ekonomik yoldan ulaşma ve şirketlerin onlara sağlayacağı fırsatları adaylara duyurma olanağı vermek, ƒ Adayların birçok iş fırsatından anında haberdar olmasını ve kolayca

başvurabilmelerini sağlamak,

ƒ Adayların, özgeçmişlerini hazırlamalarına yardımcı olmak, ƒ Pozisyona ve firmaya göre arama yapabilmek,

ƒ Başvurulacak işletmeler hakkında detaylı bilgi vermek,

ƒ Adayların, çalışmak istedikleri iş alanları, firmalar ve şehirlere göre ilanlarını ayırmak,

ƒ Üniversite öğrencileri için özgeçmiş hazırlama rehberi, staj imkanı ve yurtdışı üniversiteler rehberi sunmak,

ƒ İşletmelerin görüşmek istedikten adaylara online olarak davet mektubu göndermek şeklinde sıralayabiliriz.

Bu siteler, İKY konularına ilişkin (özellikle iş arama ve bulma konulannda) güvenilir ve pratik çözüm ve içerikler sunarak iş ve kariyer fırsatlarını arttırmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışında en çok kullanılan insan kaynakları web sayfalarından birkaçı aşağıda gösterilmektedir :

Şekil 3.5. Yurt İçi İnsan Kaynakları Sitesi Örneği-2 (Kaynak: www.insankaynaklari, 2006).

Şekil 3.6. Yurt Dışı İnsan Kaynakları Sitesi Örneği (Kaynak : www.careerjournal.com, 2006)

Şekil 3.7. Yurt Dışı İnsan Kaynakları Sitesi Örneği-2 (Kaynak : www.monster.com, 2006)

3.3.3.1.3. Diğer Uygulamalar

Internet üzerinde insan kaynağı bulmaya aracılık etmekte olan başka uygulamalar da bulunmaktadır. İnsan kaynağı ve işverenleri karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bu uygulamaların başlıcaları aşağıda sıralanmaktadır (Gürçay, 2000; 115- 116).

Yazılı Medyanın Internet Üzerinde Yer Alması: İş ilanlarından elde ettikleri gelirleri kaybetmek istemeyen birçok gazete ve dergi, iş ilanları kısımları da dahil olmak üzere intemette yer almaya başlamışlardır. Böylece yayınlarını internete taşıyan yazılı medya sayesinde, iş ilanları internet üzerinde bulunmaktadır. Örneğin; Hürriyet İK gazetesinde yer alan iş ilanları aynı zamanda gazetenin internet sitesinde de yer almaktadır. İK gazetesinin bazı iller dışında basılmaması, bu illerden ilanlara başvuru yapacak adayları zorlamaktadır. Ancak, ilanların internet sitesinden verilmesi zorluğu ortadan kaldırmıştır

çerçevede, dünyada coğrafi bölgelere göre düzenlenmiş 75'in üzerindeki iş haber gruplarında bulunan mesaj panolarına, herkes istediği mesajı gönderebilmektedir. Bu tip bir uygulama için HRNet'i örnek olarak gösterebiliriz. Burada İK uzmanlarının ya da bu konuyla ilgili kişilerin bulunduğu bir haber grubu sitesi vardır. Haber grubu sitelerinde, iş duyuruları ve özgeçmişler de yer almaktadır. Haber gruplarında yer almanın ya da özgeçmiş göndermenin herhangi bir maliyeti bulunmamaktadır. Bunun diğer uygulamalara göre dezavantajı, sadece tek bir konuyla ilgili kişileri toplayabilmesi, bunların kendi içlerinde benzerlik arz etmesi ve haber grubunu bulma sürecinin sıkıntılı olmasıdır.

On-Line İş Görüşmeleri: On-line özgeçmiş yönlendiricilerine ek olarak, bazı işletmeler iş görüşmelerini de on-line olarak yapmaktadırlar. On-line iş görüşmelerinde, özgeçmişte yer almayan spesifik bilgiler (spesifik beceriler, ücret istekleri, coğrafi işyeri konusundaki esneklik vb.) de görüşülmekte ve bazı seçim testleri uygulanabilmektedir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için adayın ve işletmenin yeterli donanıma (ses kartı, video, mikrofon ...gibi) sahip olması gerekir. Görüşmeci ile aday arasında elektronik ortamda bağlantı kurulur ve interaktif bir şekilde sorular sorulur ve yanıtlanır. Ancak, on-line iş görüşmeleri, seçim mülakatlarının özü olan yüz yüze iletişime yer vermemektedir. Bu yüzden çok fazla tercih edilen bir yol değildir. Seçim testleri de gözetmen kontrolünde olmadığı için güvenirlilik açısında sakınca yaratmaktadır.

Staj: İşletmeler, web sayfalarında, üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu adaylara staj imkanı sunduklarını da duyurmaktadır. Staj başlığı altında hangi departmanlarda ya da görevlerde staj yapılacağı ve bu konu ile ilgili iletişime geçilecek yerlerin e-posta ve web adresleri yine bu adres içerisinde yayımlanır. Böylece, adaylara kişiliklerini ve uzmanlıklarını güçlendirerek, çalışma yaşamına kendilerini hazırlama imkanı tanınır.

İş Listeleri (Job Listings): İşletmeler, web sitelerinde istihdam fırsatı sağlayan iş listelerine de yer vermektedirler. Bu listelelerde, genel işlerden özel işlere doğru, açık pozisyonlar listeler halinde sıralanmaktadır.

İş dünyasının internete taşındığı günümüzde, firmalar insan kaynakları yönetiminde personel temini sürecini de artık tuşlarla gerçekleştirmektedir. Doğru işe doğru eleman seçme isteği doğrultusunda internet ortamındaki uygulamalar çeşitlilik göstermektedir. Önemli olan, işletmelerin ihtiyaç duydukları uygulamaları internet ortamına aktararak verimliliklerini arttırmalarıdır. Gereksiz uygulamalar hem işletmenin tanıtımını etkilemekte, hem de maliyet açısından zarara neden olabilmektedir.