• Sonuç bulunamadı

ELEKTRONİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE e-ADAY TOPLAMA VE e-ÖĞRENME

3.3. Elektronik İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları

3.3.1. e-Performans Değerlendirme

3.3.4.6. e-Öğrenme Uygulamalarının Avantajları ve Dezavantajları

e-öğrenme, öğrenmeyi gerçekleştirecek bireyi merkeze yerleştirmekte ve klasik sınıf eğitiminin ve bilgisayar tabanlı eğitimin avantajlı yanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Aynı zamanda, klasik sınıf eğitiminde bulunmayan ve eksikliği hissedilen birçok unsur e-öğrenme sayesinde giderilmektedir (Yeoh, 2001; 2).

e-öğrenme uygulamalarının sahip olduğu pek çok avantaj, aşağıda özetlenmeye çalışılmıştır (Horton,2000; 19):

ƒ Eğitim Maliyetinde Düşüş: Bir e-öğrenme programının geliştirilmesi ve yönetilmesi, klasik sınıf eğitimleri ile karşılaştırıldığında oldukça ucuzdur. Aynı anda daha fazla kişi eğitilebilmekte ve böylece kişi başına eğitim maliyeti düşmektedir. Eğitim alan katılımcıların seyahat etmelerine gerek kalmadığından seyehat masrafları azalmaktadır. Özellikle çok uluslu işletmeler gibi coğrafi olarak çok geniş bir alana yayılmış olan şirketler için e-öğrenme, maliyetlerin azaltılmasında önemli bir alternatif olmaktadır.

ƒ Öğrenme Süresinde Düşüş : Bugüne kadar yapılan çalışmalar interaktif eğitimin öğrenme süresini ortalama %50 azalttığını göstermiştir. e-öğrenme, teknolojik imkanlar sayesinde zengin işitsel ve görsel tasarımlar ile eğitimi çekici hale getirerek öğrenmeyi artırmaktadır (http://www.enocta.com...,2006).

ƒ Standartlaşmış Eğitim: Çok sayıda kişi aynı standart eğitim programına katıldığı için eğitmenlerden kaynaklanan farklılıklar ortadan kalkmaktadır. Bunun yanı sıra nitelikli eğitmenlerin daha fazla sayıda katılımcıya ulaşması mümkün olmaktadır (Yazıcı, 2004; 182).

ƒ Akılda Kalma Oranında Artış : Birçok çalışma göstermiştir ki yeni bilginin akılda kalma oranı;

Okuyarak: %10 Dinleyerek: %20 Görerek: %30 Dinleyerek ve Görerek %50

Görsel ve işitsel öğelerin yanında materyalle etkileşime girdikleri zaman akılda kalıcılık oranı %75'e çkmaktadır. Bilgisayar destekli eğitimde akılda kalma oranı geleneksel sınıf eğitimine göre %25 daha fazladır. Eğitimlerini klasik sınıf ortamında alan kişilerin bu eğitimlerinden 30 dakika sonra anlatılanların sadece %60 ‘ını hatırlayabildiklerini göstermiştir. Üç hafta sonunda ise sadece %15'ini hatırlayabildikleri ortaya çıkmıştır. e-öğrenme yönteminde ise kişiler bir konuyu unuttuklarında veya tekrar bilgi almak istediklerinde aynı eğitimi defalarca takip edebileceklerdir (www.akser.com..,2006).

ƒ Aktif Katılım : Katılımcı, eğitim programıyla etkileşim içindedir. Bilgiye, kendi algılama ve öğrenme hızına göre ulaşmaktadır. Sınıf ortamında denemeye cesaret edemeyeceği her yolu deneyebilmektedir. Böylece daha az özgüveni olan ve çekingen kullanıcıların aktif katılımı sağlanmaktadır. Kullanıcı, sınıf içinde

olması gibi sorunlarla karşılaşmamakta ya da bu sorunlarını daha kolay çözebilmektedir. e-öğrenme, son kullanıcının başarısızlığını klasik eğitime göre daha rahat ve güvenli bir ortamda yaşamasına neden olduğundan kullanıcı için başarı yolu açık kalmaktadır. (http://www.rtb.com.tr/2004_2/eo.htm).

ƒ Motivasyonda Artış: Kullanıcının aktif katılımı ve konuyu öğrenip öğrenmediğine dair aldığı anında geribildirim, kişiyi motive eden unsurlardır.

ƒ Eğitim Kalitesinde Artış: Eğitimin kalitesi, eğitilecek bireylerin neyi, nasıl, ne zaman ve nerede öğreneceklerine kendilerinin karar vermesi nedeni ile artmaktadır. Birey, öğrenme kapasitesine göre konuyu istediği derinlikte öğrenebilmektedir (Yazıcı, 2004; 183).

ƒ Diğer Kaynaklara Erişim Esnekliği : Linkler aracılığıyla katılımcıların doğru kaynaklara, standart uygulamalara ve mevzuata yönlendirilmesi sağlanabilmektedir (Yeoh, 2001; 3).

ƒ Yer ve Zaman Esnekliği : Eğitim yeri kullanıcının bilgisayarıdır. Böylece iş gücü kaybı azalmaktadır. Eğitim programı her an ulaşılabilir durumdadır. Birey bir seferde ne kadar çalışmak istediğine karar verebilir, dinlenme aralarını belirleyebilir ve önceden öğrendiklerini gözden geçirebilir (http://www.enocta.com.., 2006)

ƒ Dersi Tekrar Etme Olasılığı: Eğitim programı istendiği zaman tekrar edilebilmekte ve belirli modüllere geri dönülebilmektedir.

ƒ Eğitim Performansının Değerlendirmesi ve Raporlama Kolaylığı : Eğitimle ilgili performans değerlendirmesi elektronik ortamda merkezi olarak yapılmakta ve raporlanmaktadır. Merkezi ölçümlerle, elektronik ortamda yapılan değerlendirmelerin oluşturduğu veri kaynağı, organizasyonların insan kaynakları yönetiminde önemli bir girdi sağlamaktadır. Katılımcıların eğitimlere giriş ve çıkışlarının, belli bir katılımcının eğitim modüllerini tamamlayıp tamamlanmadığının

kontrolü web üzerinden sağlanmaktadır. Katılımcının belli bir konudaki ilerleyişinin, belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığının kontrolü yapılabilmektedir.

ƒ Değişen Eğitim Fonksiyonu: e-öğrenme işletmelerdeki insan kaynakları eğitim sürecinin yapısını değiştirmektedir. Geçmişte bir yönetici, astlarından birinin belli bir konuda eğitime ihtiyacı olduğunu belirlediği zaman bu talebini Eğitim Birimi’ne iletirdi. Eğitim Birimi farklı bölümlerden gelen bu talepleri inceler ve ne şekilde karşılayacağına karar verirdi. Bugünkü tabloya bakıldığında ise, bu sürecin değiştiği, çalışanların kendi eğitim ihtiyaçlarının farkına varıp ilgili eğitimleri üstlerinden talep ettikleri bir oluşum görülmektedir. Bu yeni koşullarda öğrenme, kurumsal eğitim sürecini olumlu yönde etkilemekte, isteyen çalışanın istediği eğitimi hızlı bir şekilde alabileceği bir sistem ön plana çıkmaktadır (Yazıcı, 2004; 184).

ƒ Simulasyon Olanağı : Riskli eğitimlerin sanal bir ortamda örnek olaylarla simule edilmesi ve yapılan hatalarda katılımcıya anında geri bildirimde bulunulması sağlanabilmektedir.

ƒ Birçok Değişik Öğrenme Metodunu İçerebilmesi: Bilgisayar ortamında hazırlanan bir dersle videolardan, chat yoluyla interaktif soru-cevaplara kadar birçok öğrenme yöntemi bir arada kullanılmaktadır.

ƒ Ön Çalışma ve Egzersiz: Katılımcıların eğitime gelmeden ön bilgi sahibi olarak hazırlanmaları ve eğitim sonrası online eğitim modüllerinde pratik yaparak kendilerini geliştirmeleri, eksik kalan bilgilerini eğitimden sonra tamamlayabilmeleri sağlanmaktadır. Eğitim öncesi katılımcının edinmesi gereken bilgilerin, alması gereken eğitimlerin, ya da yapması gereken ön okumaların, bireysel hazırlık çalışmalarının e-öğrenme ile gerçekleştirilmesi sağlanabilmekte ve böylece sınıf içi eğitim süresi azaltılmaktadır (http://www.enocta.com.., 2006).

ƒ Kullanıcı Kapasitesi: Kapasite bir sınıf mevcuduyla sınırlı değildir ve birden fazla kullanıcı tarafından aynı anda erişim mümkündür.

e-öğrenme uygulamalarının dezavantajları ile ilgili olarak aşağıdakiler sıralanmaktadır (Özdil ve Çelik, 2001;1), (Odabaş, 2003; 3):

ƒ Eğitmen ve öğrencilerin internet tabanlı eğitim araçlarının kullanımındaki bilgi eksiklikleri nedeniyle eğitmenlerin pedagojik açıdan eğitim materyallerinin hazırlanması konularında yetersiz kalmaları,

ƒ Eğiticinin teknik destek elemanına ihtiyaç duyması,

ƒ Online aktivitelerin teknik kısıtlar nedeniyle bazen zaman harcatıcı olabilmesi,

ƒ Ek yazılımlar gerektirmesi,

ƒ Başlangıç uygulama maliyetlerinin yüksek olması,

ƒ Optimal site büyüklüğünün ve işlevselliğin tanımlanmasının zor olması, ƒ Çalışan öğrencilerin dinlenme veya eğlence zamanlarını alması veya grup

birlikteliğinin sağlayabileceği sosyal ortamları doğuramaması sonucunda oluşabilecek yalnızlık ve uyumsuzluk,

ƒ Beceri ve tutuma yönelik davranışların gerçekleşmesinde etkili olamama, ƒ Kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan ve bu yeteneğini geliştirmemiş

bireyler için sınırlılık oluşturması,

ƒ İnsanların e-öğrenimi geleneksel öğrenim modeline göre ikinci planda düşünmesi,

ƒ Genellikle yöneticilerin e-öğrenime sıcak bakmamaları, ƒ Aile yaşantısını olumsuz etkileyebilme,

ƒ Dikkatin dağılması,