• Sonuç bulunamadı

İnsan Kaynakları Politikası

Belgede 2012 FAAL YET RAPORU (sayfa 45-51)

Güneş Sigorta çalışanlarının ortak paydası “takım ruhu”dur. Sigorta sektörünün lider ve köklü şirketlerinden biri olarak amacımız, ortak değerlerimizi benimseyecek, ekip çalışmasına yatkın, başarı odaklı ve gelişime açık çalışanları bünyemizde bulundurmaktır.

Güneş Sigorta'da çalışanların tümü, şirketimizin misyonuna, vizyonuna ve kalite politikasına hâkimdirler. Tüm çalışanlar, yaptıkları işin Güneş Sigorta'nın örgütsel etkinliğine katkısının bilincindedir. Herkes takım ruhu ile çalışma anlayışına sahiptir ve yenilik yaratma gücü üst düzeydedir.

Güneş Sigorta, çalışanlarına, başta eğitim olmak üzere, verimli çalışma için gerekli olan donanım ve disipline edilmiş prosedürleri sağlamaya ve geliştirmeye özel önem verir. Şirket, çalışanlarını en önemli sermayesi olarak görür ve yöneticilerini kendi içinden yetiştirir. Araştırmacı, vizyon sahibi, yaratıcı ve problem çözme yetkinliğine sahip gençlere sigortacılık formasyonu kazandırır.

İnsan Kaynağı Yapısı

Güneş Sigorta’nın çalışan sayısı 2012 yılında yaklaşık %10 artarak 624 kişiye ulaşmıştır. Yıl sonu itibariyle Genel Müdürlük’te 379 ve yurt geneline yayılmış 11 bölge müdürlüğü ve 3 temsilcilikte toplam 245 kişiye istihdam sağlanmıştır. 2012 yılında Konya, Kocaeli, Denizli ve Eskişehir temsilcilikleri kapatılmıştır.

Evrensel insan haklarını destekleyen bir kurum olarak Güneş Sigorta’da çocuk işçi istihdamı yoktur.

Güneş Sigorta’da 31.12.2012 tarihi itibariyle engelli çalışan sayısı 13’tür. Şirket çalışanlarının %66’sı üniversite ve yüksek lisans mezunudur. Şirket çalışanlarının %10,41’i en az bir yabancı dil bilmektedir.

Öğrenim Durumu

Çalışan Sayısı Cinsiyet Dağılımı

46

Haklar ve Menfaatler

Güneş Sigorta’da çalışma süresi haftada 40 saat olup, çalışma sabah 08:30’da başlar ve akşam 17:30’da biter. 12:30-13:30 arası öğle tatilidir. Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günleridir. Fazla çalışma ile ilgili süreçler, Toplu İş Sözleşmesi ve İş Kanunu esasları çerçevesinde yürütülür.

Tüm çalışanlarımızın maaşları her ay sonunda ödenir. Yılda dört adet ikramiye ile Yönetim Kurulu’nca belirlenen temettü uygulaması vardır. Çalışanlarımızın maaşlarına, kariyer basamakları yükseldikçe terfilerle birlikte ve dönemsel olarak sendika ile uzlaşmaya varılarak belirlenen kriterler doğrultusunda artış yapılır. Güneş Sigorta, personel ücretlerini belirlerken, ücret araştırması yapan kurumlar tarafından hazırlanan raporlardan da yararlanarak, piyasadaki ücret verileri ile kıyaslama çalışmaları gerçekleştirmekte ve işin tanımına uygun olarak pozisyon ve unvanlar bazında eşitlik ilkesine uygun olarak ücret bantlarını saptamaktadır.

Personelin toplam maaşının oluşumunda çıplak maaşın dışında yakacak, yol, kreş yardımı ile unvan ve lisan tazminatı gibi yan ödemeler de bulunmaktadır. Ayrıca servis ve yemek olanakları mevcuttur. Şirket servisinden yararlanamayan çalışanlar için yol ücreti ödenmektedir.

Genel Müdürlük ve İstanbul Merkez Bölge Müdürlüğü personeline işyeri hekimliği hizmeti verilmektedir. 2013 yılında başta Ege ve Orta Anadolu Bölge Müdürlükleri olmak üzere, tüm bölge müdürlüklerinde işyeri hekimliği hizmetinin verilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır.

Tüm Güneş Sigorta çalışanları, primleri şirketimiz tarafından karşılanmak üzere geniş kapsamlı Özel Sağlık Sigortası teminatı altındadır. Kadrolu çalışanlarımız ile alt işveren çalışanlarımız (part-time çalışanlar hariç), primleri Güneş Sigorta tarafından karşılanmak üzere Ferdi Kaza Sigortası teminatı altındadır. Ayrıca tüm kadrolu çalışanlarımız Bireysel Emeklilik Sigortası kapsamındadır.

İşe Alım ve Yerleştirme Faaliyetleri

Güneş Sigorta, işe alım sürecini sınav ve mülakatlar yoluyla gerçekleştirir. Bu süreçte başvuruda bulunan adayın şirkete ve işe uygunluğu ile kişisel özellikleri değerlendirilir.

Güneş Sigorta, 2012 yılı işe alım planlaması çerçevesinde, hem şirketin bilinirliğini artırmak, hem de bir aday havuzu oluşturmak amacıyla çeşitli üniversitelerde Kariyer Günleri etkinliklerine katılmış ve bu etkinliklerde yaklaşık 500 öğrenciye ulaşarak onların, Güneş Sigorta’nın kurumsal geçmişi, ortaklık yapısı, insan kaynakları ve uygulamaları, çalışma ortamı ve koşulları, staj ve iş imkânları gibi konulardaki sorularını yanıtlamıştır.

47

2012 yılında toplam 465 kişi ile mülakat yapılmış, teklif verilen toplam 158 kişiden 139’u teklifi kabul ederek işe başlamıştır.

Performans Yönetimi ve Kariyer Gelişimi

Güneş Sigorta’da, şirketin stratejik hedefleri ile kurum ve birey hedefleri ve yetkinlikler kapsamında, bireylerin performanslarını ölçmek, çalışanların uyum içinde çalışmalarını ve kurumun istenilen sonuçları elde etmesini sağlamak amacıyla düzenli performans değerlendirmeleri yapılmaktadır. Çalışanların performansı, üçer aylık dönemlerde uygulanan ve bölüm, birim ve birey bazında hedef değerlendirme sonuçlarını içeren “Kurum Karnesi” ile ölçülmektedir. Ayrıca, Kurum Karnesi’ne paralel olarak, yılda bir kez yetkinlik bazlı performans değerlendirmesi yapılmakta ve başarılı çalışanlar ödüllendirilmektedir.

Güneş Sigorta, çalışanlarının yetkinliklerini ve edinmiş oldukları bilgi ve deneyimlerini en iyi şekilde kullanılabilmelerine imkân veren Kariyer Gelişim Sistemi’ni uygulamaktadır. Bu kapsamda, yüksek performans gösteren ya da kritik pozisyonda görev yapan çalışanlara yönelik olarak kariyer gelişim programları uygulanmakta ve kişilerin gelişime açık yönlerine odaklanan eğitim planlamaları yapılmaktadır. Güneş Sigorta’da yılda bir kez yapılan terfi sınavı uygulaması ile de çalışanlara kariyerlerini bir adım ileriye taşıma fırsatı sunulmaktadır.

Eğitim Gelişim Faaliyetleri

Güneş Sigorta, en önemli kaynağın çalışanları olduğu anlayışıyla eğitim ve gelişim faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Çalışanların yönetsel, teknik ve kişisel gelişim alanlarında ihtiyaç duydukları eğitimleri alarak, kendilerini geliştirme imkânına kavuşmaları Güneş Sigorta İnsan Kaynakları’nın önceliklerinden biridir.

Bu çerçevede, 2012 yılında oryantasyon; temel sigortacılık ve teknik eğitimler; masak-suç gelirlerinin aklanması ve terörle mücadele ekran eğitimleri; sigorta şirketlerine yönelik yanlış sigorta uygulamaları; sağlık ekran eğitimi ve yeni sigortacılık yazılımı olan Pusula sistemine yönelik e-learning uygulamaları; temel iş sağlığı ve güvenliği; ergonomi ve acil durum eğitimleri;

yetkinlikleri içselleştirme ve anlama eğitimi; yetkinlik eğitimleri ve Vakıfbank personeline yönelik sigorta işlemleri eğitimleri verilmiştir.

2012 yılında 4.410’u Güneş Sigorta personeli olmak üzere, banka ve özel acente çalışanları dahil toplam 5.063 kişiye sınıf içi eğitimler verilmiştir. 811’i Güneş Sigorta personeli olmak üzere, banka ve özel acente çalışanları dahil toplam 3.255 kişiye de uzaktan eğitimler verilmiştir.

Güneş Sigorta çalışanlarına yönelik 2012 yılında gerçekleştirilen Kişisel Gelişim Eğitimleri ise gelişim programları; yabancı dil gelişim programları; eğitim atölyesi-eğitimcilerin eğitimi ve ileri satış eğitimlerinden oluşmuştur. Gelişim programları kapsamında müdür ve müdür yardımcılarından oluşan 17 kişilik bir grup ile uzmanlardan oluşan 2 grupta toplam 23 kişi eğitim almıştır.

Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği uygulaması kapsamında Genel Müdürlük binasının risk analizi çalışması başlatılmış, takip eden aylarda iş güvenliği eğitim takvimi oluşturulmuş ve acil eylem planı hazırlıkları tamamlanmıştır. Konu hakkında tüm çalışanlara verilen eğitimler sonucunda

48

toplam 498 kişi İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi, 19 kişi ise İlk Yardım Sertifikası almıştır. Ayrıca Ege ve Orta Anadolu Bölge Müdürlüklerinde mevcut durum değerlendirmesi tamamlanmış ve risk analiz çalışmalarına başlanmıştır.

2012 yılı içinde gerçekleştirilen eğitim sayısı %56 oranında, kişi başı alınan eğitim ise %62 oranında artmıştır. Bölge ve genel müdürlük çalışanlarımız ile acentelerimiz ve banka çalışanlarının katıldığı eğitimler ve katılımcı sayıları aşağıdaki tabloda verilmektedir.

2012 yılı Eğitim Programı Teknik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri

Sınıf içi Eğitimler Uzaktan Eğitimler

Eğitim Hedef Kitlesi

Eğitim Süresi (gün)

Katılımcı Sayısı

Eğitim Sayısı

Katılımcı Sayısı

Güneş Sigorta çalışanları 431 4.410 5 811

Banka çalışanları 13 495 - -

Özel Acente çalışanları 7 158 2 1.234

Çözüm Ortağı çalışanları 2 1.210

Toplam 451 5.063 9 3.255

Seminer ve Etkinlikler

Güneş Sigorta’da, İnsan Kaynakları stratejisi doğrultusunda çalışanların gelişimine ve motivasyonuna katkı sağlayacak çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Öğle molalarının daha verimli kullanılması amacıyla 2012 yılında Güneş Sigorta çalışanlarına yönelik bir dizi seminer ve söyleşiler düzenlenmiştir. Bu kapsamda:

• “Stresi Yaşam Enerjisine Dönüştürmek” seminerinde, bedensel dayanıklılık, aile ve çevreden öğrenilmiş davranış biçimleri, stres belirtileri ve stresle başa çıkma konuları üzerinde durulmuştur.

• “Profesyonel Yaşamda İmaj” seminerinde, profesyonel iş yaşamında imaj ve marka yönetimi, kişisel marka oluşturma stratejileri, iş yaşamında ilk izlenim ve algı yönetimi ile görünüm ve davranış yönetimi konuları ele alınmıştır.

• “Ötekilerin Bendeki Etkilerini Yönetmek” seminerinde aile, çevre, inanç sistemi, toplumsal değerler, davranış tarzları, davranış kısıtları, davranış kontrolü ve yönetimi konuları üzerinde durulmuştur.

49

Ayrıca bu seminerlere ek olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem devlet katkı payı sistemi, meme kanseri, sağlık poliçesi ve sağlık hukuku uygulamalarının özel sağlık ve sorumluluk sigortaları ilişkisi hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmıştır.

Sinema, tiyatro ve konser etkinlikleri ile yarışmalar ve spor organizasyonları da, çalışanlarımızın gelişim ve motivasyonuna yönelik gerçekleştirilen aktivitelerden diğerleridir.

2012 yılında sinema, tiyatro ve konser etkinlikleri kapsamında;

• Ege Bölge Müdürlüğü çalışanlarına yönelik sinema etkinliği gerçekleştirilmiştir.

• Ege, Marmara, Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu Anadolu Bölge Müdürlüklerimiz ile İstanbul’daki Bölge Müdürlüklerimiz ve Genel Müdürlük çalışanlarımız için gerçekleştirilen tiyatro etkinliği ile çalışanlar devlet ve şehir tiyatrolarındaki gösterilere yoğun katılım göstermişlerdir.

• Konser etkinlikleri kapsamında 2012 yazında Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilen Candan Erçetin ve Funda Arar konserleri için organizasyon yapılmış, konsere yoğun ilgi gösterilmiştir.

Yarışmalar kapsamında:

• Güneş Sigorta çalışanlarının kendi çektikleri en güzel fotoğrafları şirket portal sayfasında tüm çalışanların beğenisine sundukları ödüllü fotoğraf yarışması büyük ilgi gördüğünden ikincisi düzenlenmiştir.

• Güneş Sigorta çalışanlarının şirket portal sayfası üzerinde “Takım Çalışması, Şeffaflık, Etkili İletişim ve Performans” kategorilerinde birbirlerine teşekkür etmesi şeklinde yapılandırılan “Teşekkür Ediyorum” uygulaması kapsamında en çok teşekkür alan çalışanlar ödüllendirilmiştir.

Spor etkinlikleri kapsamında:

• Ekip ruhunun geliştirilmesi ve çalışanların motivasyonunun güçlendirilmesi amacıyla, Ege ve Akdeniz Bölge Müdürlüğü çalışanlarına uygulamalı olarak temel denizcilik ve yelken eğitimleri verilmiştir.

• Güneş Sigorta, 8-10 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da 10’uncusu düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük kurumlararası spor festivali İstanbul Corporate Games'e (Kurumsal Oyunlar) katılmıştır. Yaklaşık 184 şirketin 4.113 kişi ile katıldığı organizasyonda Güneş Sigorta, futbol, basketbol, bowling, masa tenisi, dragon boat ve yüzme branşlarında yer almıştır. Toplam 50 Güneş Sigorta çalışanının 6 branşta yarıştığı karşılaşmalar takım ruhu, aidiyet ve temsiliyet kavramlarının yanı sıra eğlence ve rekabet duygularını da aşılamıştır.

• Güneş Sigorta, Eylül-Kasım 2012 döneminde Kurumsal Futbol Ligi (Corporate Football League-CFL) organizasyonuna katılmıştır. Sadece şirket çalışanlarından oluşan futbol takımlarının mücadele ettiği ve 3 ay süren organizasyon sonucunda Güneş Sigorta Futbol Takımı, ligi dördüncü olarak tamamlamıştır.

50

• Güneş Sigorta, Milli Reasürans tarafından düzenlenen Uluslararası Sigortacılar Tenis Turnuvası’na katılmıştır. Miltaş Suadiye Spor Tesisleri’nde 25’incisi gerçekleştirilen turnuvaya 34’ü yerli, 30’u yabancı olmak üzere 46 şirketten 64 yarışmacı katılmıştır.

• Güneş Sigorta çalışanları, sağlıklı yaşam için 34. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu’na katılarak, Asya’dan Avrupa’ya geçerken İstanbul’un keyfini birlikte çıkarmışlardır. Ayrıca Güneş Sigorta, bu etkinliğe dahil olan her katılımcı için Obezite ile Mücadele Derneği’ne bağışta bulunmuştur.

• Güneş Sigorta Genel Müdürlük çalışanları, TSEV tarafından her sene gerçekleştirilen Türk Sigorta Sektörü Bowling Ligi’ne, Antalya Bölge Müdürlüğü çalışanları ise Antalya Sanayicileri Derneği tarafından gerçekleştirilen ANSAD Bowling Turnuvası’na katılarak eğlenceli dakikalar geçirmişlerdir.

51

Belgede 2012 FAAL YET RAPORU (sayfa 45-51)