• Sonuç bulunamadı

Güneş Sigorta’da 2012 Yılı

Belgede 2012 FAAL YET RAPORU (sayfa 25-30)

2012 2011 Artış (%)

Poliçe Adedi 3.310.372 2.927.186 13

Prim Üretimi (Bin TL) 922.457 819.947 13

Brüt Ödenen Hasar (Bin TL) (463.897) (456.371) 2

Şirket Büyüme Oranı (%) (11) 11 (22)

Sektör Büyüme Oranı (%) 18 21 (3)

Sektör Sıralaması 6 6 -

Sektör Pazar Payı (%) 5 6 (1)

Teknik Kar/Zarar (Bin TL) (2.886) 16.828 (117) Net Kar/Zarar (Bin TL) (19.986) 22.226 (190)

Acente Sayısı 2.814 2.607 8

Türkiye genelinde 11 bölge müdürlüğü, 3 temsilciliği ve 2.800’ü aşkın satış kanalıyla hizmet veren Güneş Sigorta, yaygın ve kolay ulaşılabilir dağıtım kanalı, sürdürülebilir ve istikrarlı riziko kabul politikası ve yüksek acente bağlılığıyla sektörde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Güneş Sigorta, banka sigortacılığı, acente, broker, direkt satış ve 2012 yılında eklenen çağrı merkezi yoluyla müşterilerine yaygın bir şekilde erişebilmekte ve iş yapma biçimlerini yenilikçi ve teknolojik bir bakışla düzenli olarak geliştirmektedir.

Sektörde bir ilk: Pusula

2012 yılının en önemli gelişmelerinden biri, Güneş Sigorta’nın üretim kaynaklarının poliçe tanzimi, tahsilatı ve hasarla ilgili tüm işlemleri artık şirketin özgün IT yazılımı olan Pusula üzerinden yapabilir hale gelmesidir. Bu altyapı değişikliğiyle Güneş Sigorta, yeni ürünleri hızla sisteme tanımlayarak kendisine pazarda rekabet avantajı yaratabilecek bir teknoloji altyapısına kavuşmuştur.

Ürün geliştirme çalışmaları

Teknolojinin gelişimi ve globalleşmeyle birlikte tüm dünyada tüketici eğilimlerinin her gün değiştiğinin ve beklentilerin farklılaştığının bilincinde olan Güneş Sigorta, ürün geliştirme çalışmalarını bu bilince sadık kalarak şekillendirmektedir. Sürekli olarak sigortalılarının karşılaşabileceği olası riskleri göz önünde bulunduran Güneş Sigorta, ürünlerini değişen yaşam koşullarına göre çeşitlenen riskleri teminat altına alacak şekilde geliştirmektedir.

Güneş Sigorta, bu doğrultuda 2012 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, otomotiv pazarının en çevreci ürünü olan elektirikli araçları bataryaları ile birlikte tek poliçede güvence altına alan Yeşil Kasko ürününü pazara sunmuştur. Geliştirilen bu ürünle, çevre bilincini elektrikli araç satın alarak gösterenlerin yanında yer almak, konunun önemine vurgu yapmak ve gösterilen ilginin artması için farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.

26

Sağlık ürünlerinden Okyanus Sağlık Sigortası’na eklenen iki yeni planla, hem sağlığını hem de bütçesini düşünen sigortalılara özel avantajlar sunulmuştur. Yatarak tedavi güvencesi içeren Beyaz ve Kırmızı Planlar ile sigortalılar, üst segment sağlık kurumlarında kullanabilecekleri ayrıcalıklı teminatlara 350 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabilmektedir.

Bunlar dışında 2012 yılında ürün gamına oto plazaları, galerileri ve servislerine yönelik Oto Plaza Paket Sigortası ile VakıfBank Özel Bankacılık müşterilerine mahsus Yat Sigortası ürünü de eklenmiştir.

Türk Hava Yolları işbirliği

Güneş Sigorta, 2012 yılı başında Türk Hava Yolları ile yaptığı 4 yıllık sözleşme kapsamında THY'nin 200'e yakın uçağını, yolcularını ve 16.000 çalışanını sigortalamıştır. İşbirliği kapsamında uçak gövde ve harp sigortası, sorumluluk sigortası, yolcu sorumluluk sigortası, işveren sorumluluk sigortası ve havacılık dışı sorumluluk sigortası ile THY her açıdan güvence altına alınmıştır.

“Kurumsal Sigortalar” markasıyla yeni bir başlangıç

Kurulduğu günden bu yana Türk Hava Yolları’ndan İDO’ya, Eren Holding’den Zorlu Holding’e kadar pek çok büyük kurumu ve projelerini güvence altına alan Kurumsal Sigortalar bölümü, sahip olduğu deneyimle kurumların farklılaşan ihtiyaç ve risklerine özel çözümler sunmak üzere 2012 yılında farklı bir marka olarak konumlandırılmış ve farklılaşan risklere özel çözümler anlayışı ile hizmet süreci yenilenmiştir.

Oto sigortalarına yeni düzen

2011 yılında Teknik ve Hasar Yönetimlerine bağlı müdürlüklerde Oto ve Oto Dışı Sigortalar ayrımının ardından, mevcut oto sigortalarına ilişkin hasar süreçlerinin analizi, hedef süreçlerin tasarlanması ve stratejik hasar yönetimine geçiş çalışmaları da tamamlanmıştır. Ayrıca, oto sigortaları hasarlarına ilişkin olarak şirketimiz aleyhine açılan dava dosyalarının daha etkin takibi ve oto sigortaları konusunda gerek teknik gerekse hasar hususlarında müşavirlik hizmeti/desteği alınması amacıyla “Oto Sigortaları Hukuk Yönetimi Müdürlüğü” adı altında yeni bir departman kurulmuştur.

Vizyon, misyon ve değerlerimiz

2012 yılı içinde Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü önderliğinde şirket çalışanları ile ortak bir çalışma başlatılarak kurum vizyonu, misyonu ve temel değerleri yeniden tanımlanmıştır. Bu çalışmayla şirket strateji ve hedeflerinin kurum genelinde, herkes tarafından bilinirliğinin artırılması hedeflenmiştir.

Geleneksel Acenteler toplantısı

27

Güneş Sigorta’nın gelenekselleşmiş Acenteler Toplantısı, “Gücünüzü Güneş’ten Alın” konseptiyle 7-10 Haziran tarihleri arasında, hem şirket hem de ülke için bölgenin taşıdığı önemi vurgulamak amacıyla Trabzon’da gerçekleştirilmiştir. Dopdolu bir programa sahip olan organizasyon kapsamında acenteler, toplantılardan arta kalan zamanlarda Trabzon’un eşsiz doğal ve kültürel güzellikleriyle de buluşturulmuştur.

Sosyal Medya faaliyetleri

Sosyal medyanın, iletişim araçları arasındaki gücünü her geçen gün daha da artırması ve hem bireyler hem de şirketler için önem kazanması ile birlikte yeni bir sosyal medya stratejisi oluşturulmuş ve bu strateji doğrultusunda Facebook ve Twitter hesapları üzerinden aktif olarak iletişim yapılmaya başlanmıştır. Ürünler hakkındaki bilgilendirici paylaşımlar yanında takipçilerin keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak oyunlar da sosyal medyada yer almaktadır.

Kurum İçi İletişim Toplantıları

Çalışanların beklenti ve önerilerini doğrudan paylaşabileceği bir ortam yaratılmasının başarı ve motivasyon üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle Güneş Sigorta çalışanları, iş yapış süreçlerinden fiziksel çalışma koşullarına, çalışanların kişisel gelişiminden hobilerine kadar birçok konunun ele alındığı Kurum İçi İletişim toplantılarına katılmıştır. Bu toplantılarda Genel Müdür Serhat Süreyya Çetin ile bir araya gelme fırsatı bulan 737 Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğü çalışanı, toplantılarda tek tek söz alarak fikirlerini paylaşma fırsatı bulmuştur.

Güneş Sigorta Sanat Galerisi

Güneş Sigorta’nın sanatçılar ve sanatseverlere armağan olarak 2012 Mart’ında hizmete açtığı Güneş Sigorta Sanat Galerisi, yıl boyunca birçok değerli sergiye ev sahipliği yapmıştır. İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş’ın “Düş Bahçemden” adlı ikinci kişisel fotoğraf sergisi, hat ustalarının karma eserlerinden oluşan Hat Sergisi ve ünlü ressam Şeref Kiperol Üçok’un seçkin eserlerinden oluşan resim sergisi bunlardan bazılarıdır.

Güneş Sigorta Yelken Takımı

Kurulduğu ilk günden bu yana birçok başarıya imza atan ve şirketi birçok kupa ile gururlandıran Güneş Sigorta Yelken Takımı, denizlerin ligi sayılan TAYK trofesini (Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü), 2012 yılında da birincilikle bitirerek , IRC3 sınıfındaki şampiyon unvanını 3. yılında da korumuştur.

Serhat Süreyya Çetin TARSİM ve TSB Yönetim Kurulu’nda

28

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, 2012 yılı içerisinde Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.’nin (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmiş, ayrıca Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nin (TSB) Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenmiştir.

Pazarlama-Satış faaliyetleri ve kampanyalar

Pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde, sigorta sektöründeki trend ve müşteri beklentileri ile Güneş Sigorta’nın gelecekle ilgili beklentileri ve odaklanmak istediği alanlar göz önünde bulundurulmaktadır. Tüm bu değişkenler dikkate alınarak istenilen hedefe ulaşmayı sağlayacak uygulamalar belirlenmekte ve hayata geçirilmektedir. Büyümenin yeni geliştirilen, kârlılığı yüksek ürünlerden ve kaynaklardan sağlanması stratejisini destekleyecek, satış ekiplerini kârlı ürünlere yönlendirecek kampanya ve yeni ürün çalışmaları, 2012 yılında da etkin olarak yönetilmiş ve etkin takibi sağlanmıştır.

Kasko kampanyasında hedefleri geçerek başarılı olan VakıfBank çalışanları ile Sigorta Satış Danışmanları 12-15 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Roma gezisine, konut sigortası kampanyasında hedef üretimleri gerçekleştiren acenteler ile Sigorta Satış Danışmanları ise 25 – 28 Ocak tarihleri arasında düzenlenen St. Petersburg gezisine katılmaya hak kazanmıştır.

Güneş Sigorta’nın, en başarılı acentelerini ödüllendirdiği yıllık yurtdışı seyahatlerinin bu yılki durağı ise Portekiz’in başkenti Lizbon olmuştur. Güneş Sigorta, 20-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği seyahatle acentelerine, Lizbon’un tarihi ve kültürel güzellikleri ile muhteşem lezzetlerinin keyfini çıkarma ve şehri keşfetme fırsatı sunmuştur.

Ayrıca çeşitli ürünler için de kampanyalar gerçekleştirilmiştir. İşyeri Ekstra ürününe özel komisyon kampanyası, Star Wars isimli konut kampanyası, VakıfBank çalışanlarına ve birinci dereceden akrabalarına özel kasko kampanyası, ferdi kaza, sağlık ve yangın sigortaları için düzenlenen kampanyalar ile VakıfBank üretimi için geliştirilen ve yurtdışı seyahat ödülü sunan kampanya bunlar arasında yer almıştır.

Banka kaynağının başta kredili müşterileri olmak üzere tüm müşterilerine ulaşmak şirket hedefleri arasındadır. Pazarlama faaliyetleri, banka şubeleri ve bu şubelere sigorta danışmanlığı veren sigorta satış danışmanları yoluyla yürütülmektedir. Ayrıca çağrı merkezi aracılığıyla VakıfBank müşterilerine özel konut ürünü sunulmaktadır.

Verimliliği artırmak amacıyla Eskişehir, Denizli, Konya ve Kocaeli temsilciliklerimiz 2012 yılı içinde kapatılmıştır.

Bilgi işlem faaliyetleri ve IT risklerinin değerlendirilmesi

2012 yılında Güneş Sigorta, sigorta sektöründe bugüne kadar geliştirilmiş en kapsamlı entegre sigortacılık yazılımı olan “Pusula“nın Türkiye çapında tüm satış kaynaklarına yaygınlaştırılmasını

29

tamamlamıştır. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla Güneş Sigorta, yazılımın esnek altyapısı sayesinde, üzerinde hızla geliştirme yapabileceği ve ürünlerin pazara çıkışını en hızlı şekilde sağlayabileceği bir teknoloji altyapısına kavuşmuştur.

Bu teknolojik mimari değişimle beraber, 2012 yılında altyapı tarafında da dönüşüm son aşamasına getirilmiştir. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber gelen yüksek hızlı veri iletişimine dair ihtiyaçlar, Türk Telekom ile yapılan anlaşma ile tüm Güneş Sigorta bölgelerinin network altyapılarının fiberoptik bağlantılarla yenilenmesi sayesinde giderilmiştir. Aynı şekilde sanallaştırma mimarisine uygun tüm altyapı bileşenleri fiziksel sunuculardan sanal ortamlara aktarılarak, hem esneklik hem de yedeklilik sağlanmıştır.

Tüm teknolojik altyapı mimarisi değişen Güneş Sigorta'nın, eski mimariye göre yürütülmekte olan Olağanüstü Durum Merkezi operasyonu da, yapılan anlaşma sonucunda IBM'in İzmir'de bulunan Olağanüstü Durum Merkezi’nde, tamamen bulut ortamında konumlandırılan sistem yedeği ile anlık veri paylaşımı yöntemi izlenerek yenilenmiş, böylece yeni teknolojiye uygun hale getirilerek sürdürülebilirliği sağlanmıştır.

2012 yılında ayrıca, Güneş Sigorta Genel Müdürlük binasında bulunan veri merkezi network altyapısı (backbone) ve Genel Müdürlük network altyapısı Cisco ile yapılan anlaşma yoluyla yenilenmiş, böylece yedeklilik ve performans artışı sağlanmıştır.

2012 yılının son aylarında, mesajlaşma ortamının IBM Lotus Notes ortamından Microsoft Exchange altyapısına geçirilmesi için başlatılan projenin, 2013 yılının ilk aylarında tamamlanması planlanmaktadır.

30

Belgede 2012 FAAL YET RAPORU (sayfa 25-30)