• Sonuç bulunamadı

4.2. Türkiye, İngiltere Ve ABD’deki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının

4.2.2. İngiltere’deki Siyasal partilerin Web Sayfalarının Fonksiyon

Bilgi Akışı Kaynak

Toplama Haberleşme Ağı İç-Dış Katılım Kampanya Seçim Bilgileri Labour 13 8 5-4 8 5 Tory 19 9 4-4 8 6

Tablo-7 İngiltere’deki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının Fonksiyonları Bilgi Akışı

İngiltere’deki Siyasal partilerin web sayfalarına bakıldığında bilgi akışının Türkiye’dekilere oranla benzer oranda olduğu görülmüştür. Ancak bunların sunumu daha profesyonel tekniklerle yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında, parti tarihçesi, parti yapısı, partilerin

vizyonu ve misyonu, kim kimdir, partinin üyelikleri, gruplar, politikalar, icraatlar, kampanyalar, raporlar, seçim bilgileri, haberler, basın açıklamaları gibi bilgilere yer verilmiştir. Özellikle parti politikaları ayrıntılı şekilde yer almaktadır. Tory’nin web sayfasının bilgi akışı yönünden Labour’un web sayfasına oranla daha yoğun olduğu gözlenmiştir. Her iki parti sitesinde de birbirlerinin politikasını eleştiren haber ve açıklamalara sıkça yer verilmektedir.

İki partininde multi medya uygulamalarını yoğun olarak kullandıkları görülmüştür. Tory’nin web sayfasında Conservatives.tv,  Speeches, webcameron, Davids Diary, vidios likleri bulunmaktadır. Yukardan aşağı iletişim etkili iken, yatay iletişimin her iki sitede de liklere bakıldığında yoğun olmadığı saptanmıştır. He iki sayfada da AKP ve CHP web sayfalarında olmayan gizlilik politikası uygulanmaktadır. Labour’un web sayfasında olay ve zaman takvimi bulunmazken Tory’nin sayfasında olay takvimi bulunmaktadır.

Kaynak Toplama

Kaynak toplama fonksiyonu kapsamında, her iki partide de bağış toplama linkleri bulunmaktadır. Partinin tanıtımında kullanılan ürünlerin satılarak partiye gelir sağlandığı bölümler iki sayfada da yer almıştır. “Donate” (bağış) adı altında her iki partinın anasayfasında linkler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra her iki partide de online üyelik, üyelik yenileme, parti için çalışmayı amaçlayan; gönüllülük, parti üyeliğine arkadas davet etme, partiyi destekleyen gruplara üyelik linklerine yer verilmiştir. Yine aynı şekilde listelenmiş e- mail adreslerine kayıt linkine yer verilmiştir. Tory’nin web sayfasında partiye gelir sağlamak amacıya online kitap satışı yapılabilirken, Labour’un web sayfasında da parti amblemli bardaklar (kupa), bandaj ve posta kartları gibi hediyelik eşyalar online satışa sunulmuştur.

İç ve Dış Haberleşme Ağı

İç ve dış haberleşme fonksiyonuna bakıldığında Labour ve Tory’nin birbirine yakın derecede yoğunluk gösterdiği ortaya çıkmıştır. Labour’da iç haberleşme parti birimleri, milletvekilleri, bakanlar, yerel parti büroları, organizasyonlar ve partiye bağlı kuruluşlardan oluşmaktadır.

Dış haberleşmede ise sivil toplum örgütleri, üniversiteler, yerel gruplar, ticari örgütler vb. linkler bulunmaktadır. Partizan link indeksinde ise Avrupa Parlemontosu Labour Parti ve alt birimleri ile parti blogunda “opposition links” adında muhalefet partilerine ait linkler

bulunmaktadır. Tory’de ise parti birimlerine, milletvekillerine, yerel parti birimlerine ve derneklere ağırlıklı olarak link verilmiştir. Ayrıca “useful links” adı altında yerel ve uluslarası örgütlere ait linkler bulunmaktadır. Bunların ağırlıklı olarak partinin politik görüşüne benzer görüşteki organizasyonlar olduğu görülmüştür.

Katılım

Katılım fonksiyonunu sağlayan teknikler iki partinin web sayfasında da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Labour’un web sayfasında üye olma, üyelik yenileme, gönüllü üyelikler, grublara katılma, e-posta gönderebilme, forum , blog, e-yönetim linkleri mevcuttur. Tory’nin sayfasında ise partiye katılım, üyelikler, e-mail, gönüllü üyelik linkleri ve “meet us” linkiyle hem partililer hemde yöneticiler ile buluşmayı sağlayan organizasyon linklerine yer verilmiştir. Labour’a ait parti blogları varken bunun Tory’nin ana sayfasında bulunmadığı, bunun yerine başkana ait blogun yer aldığı görülmüştür. Labour’da e-mektup linki ve Tory’de e-mail linki mevcuttur. Her iki sitede de seçmen kaydı linki bulunmaktadır. Her iki sayfada da geri bildirim ve karşılıklı iletişim fonksiyonları açısından üst düzeyde oldukları görülmüştür. Tory’nin web sayfasında e-dilekçe seceneğı mevcutken Labour’da bu seçeneğe rastlanmamıştır. Ayrıca her iki sayfada da yer alan haberlere yorum yazmak mümkündür. Ayrıca Tory’nin web sayfasında Facebook uygulaması da mevcuttur. Aşağıdan yukarıya iletişim, iki partinin web sayfasında Türkiye’deki partilere oranla oldukça iyi durumdadır. İki parti’nin web sayfası interaktif ve katılımcı iletişim açısından oldukça gelişmiş bir düzeydedir.

Seçim ve Kampanya Bilgileri

Seçim ve kampanya fonksiyonuna bakıldığında her iki web sayfada da seçim dönemi olmamasından dolayı seçim haberlerinin az olduğu görülmüştür. Tory’nin sayfasında kampanyalar linki mevcut olup yürütülen kampanyalar ile ilgili haberler bulunmaktadır. İki partinin de web sayfalarında birbirleri ile ilgili olumsuz haberler yoğun olarak yayınlanmaktadır. Tory’nin web sayfasında Labour’a ilişkin daha fazla olumsuz haber ve bilgi yer almaktadır. Genel olarakta muhalefet partilerinin web sayfalarında iktidar partileri ile ilgili yoğun olumsuz eleştiri ve haberlere yer verilmiştir. Ayrıca Labour’un web sayfasın da “young labour” ve “winning for women” link’leri mevcuttur, buda partinin gençler ve kadın seçmenlerin oylarını kazanmaya önem verdiğini göstermektedir. Hatırlanacağı üzre aynı linkler Türkiye’deki web sayfalarında da bulunmaktadır. Her iki partide de e-mail

listesine katılım linki mevcuttur. E-mail katılım linkleri partilere siyasal faliyetleri ve seçim propaganda faliyelerini seçmenlere duyurmak için veri kaynağı işlevi sağlamaktadır.

4.2.3. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının Fonksiyon