• Sonuç bulunamadı

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının

4.2. Türkiye, İngiltere Ve ABD’deki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının

4.2.3. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının

Bilgi Akışı Kaynak

Toplama Haberleşme Ağı İç-Dış Katılım Kampanya Seçim Bilgileri RNC 9 9 4-5 9 8 DNC 11 12 4-4 7 8

Tablo-8 Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Siyasal Partilerin Web Sayfalarının Fonksiyonları

Bilgi Akışı

ABD’deki RNC ve DNC’nin web sayfalarının fonksiyon özelliklerine baktığımızda her iki partinin de bilgi akışı açısından oldukça zengin içeriğe sahip oldukları, dolayısıyla yukarıdan aşağıya doğru gerçekleşen bilgi iletişim akışı konusunda iyi bir performans sergiledikleri görülmüştür. Her iki parti de web sayfaları yoluyla basın bildirilerini yayınlamaktadır. Genel olarak, partinin tarihçesi, yapısı, mevzuatları, organizasyonlar, parti liderleri, ideolojisi, seçmen grupları, parti politikaları ilgili geniş bilgiler yer almaktadır. RNC’nin web sayfasının daha renkli ve yoğun olmakla birlikte vidiolar, dilekçe başvuruları, bağış linkleri ve online shop seçeneğine ana sayfada link verilmiştir. Yaklaşan başkanlık seçimleri dolayısıyla her iki partinin ana sayfasında seçim ve adaylar ve birbirleri ile ilgili olumsuz haberlere yer verilmiştir. DNC’nin web sayfasında bloglara, ulusal, yerel ve marjınal gruplarla ilgili linkler bulunmaktadır. Her iki web sayfasında da gizlilik politikası ve olay takvimine yer verilmiştir.

Kaynak Toplama

Kaynak toplama fonksiyonu her iki sitede de yoğun bir şekilde yer almaktadır. Yardım toplama, ticaret indeksi, yan üyelikler, listelenmiş e-posta adresleri, indirelebilir posta-form, online ödeme ve üyelik olanakları vardır. DNC’de Democracy Bonds adı verilen partiye destek kartları satılırken, RNC’de partiye gelir getiren online shop olanağının daha yoğun olduğu görülmüştür. Partinin online shop listesinde parti anahtarlığı, şapka, t-şört, mp3 çantası, parti maskotu fil vb. kampanya malzemeleri satılmaktadır. Yardım toplama indeksi

RNC’nin ana sayfasında daha büyük çerçevelerle belirtilmiştir. Her iki partinin sitesinde seçmen kaydı linki bulunmaktadır. Ayrıca kongreye, senatoya ve seçim ofisine yazı ve web sayfasının editörüne mektup/haber yazma olanağı mevcuttur. İki partide de bu yöntemler aracılığı ile yukardan aşağıya- aşağıdan yukarıya iletişim çok iyi durumdadır.

İç ve Dış Haberleşme Ağı

İç ve dış haberleşme indeksi bakımından iki web sayfanında orta düzeyde oldukları gözlemlenmiştir. İki sayfada da etnik köken olarak farklı seçmen gruplarının linkleri mevcuttur. Afrikalı Amerikalılar, Asya pasifik kökenli Amerikalılar, hispanikler, yerel Amerikalılar, gençler ve kadınlar vb. insan gruplarına yönelik politikalar yer almaktadır. Diğer iki ülkedeki partilerin web sayfalarında burdaki kadar seçmen grupları farklılaşmamıştır. Bunun ana nedeni Amerikan milletinin çok sayıda farklı insan topluluğundan biraraya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Muhafazakar tutumuyla bilinen RNC’nin sitesinde bazı dini temelli linklere yer verilmesi dikkat çekicidir. Katolikler,yahudiler bu gruplar arasında yer almıştır. Bunun yanısıra DNC’nin sitesinde gay ve lezbiyen (eşcinseller) gibi marjinal gruplara ilişkin linklere rastlanmıştır. Yine RNC’nin sayfasında yerel eyaletlerdeki RNC partilerine ve partiyle ilişkin gruplara ait linklere yer verilmiştir.

Katılım

Katılım fonksiyonu, iki sayfada da Türkiye ve İngiltere’deki partilerin web sayfalarından daha yoğun bir konumdadır. Blogların iki parti tarafından da yoğun bir biçimde kullanıldığı gözlemlenmiştir. Partilerin ana sayfalarında yer alan Bloglar partilere, seçmenlerle olan interaktif iletişiminde katkı sağlamaktadır. Yine her iki sitede de e-yönetim, e-mail, seçmen kayıtları, seçim ofisine yazışma, senato ile yazışma, online üyelikler, gönüllü parti için çalışma ve grup linkleri mevcuttur. Partilerin web sayfalarında kamuoyu araştırmalarına da yer verilmiştir.

RNC’nin sitesinde “The GOP Networks” linki ile izleyicilere birçok yeni bağlantı olanakları sunulmuştur. Bunlar siteye daha kolay ulaşmayı ve katılımı arttımayı amaçlamaktadır. Bunlar MyGOP, digg,del.icio.us, Technorati, reddit, flickr, youtoub, Stumbleupon, Twitter’dir. Bunlar özetle kullanıcıların, siteyle iletişimini kolaylaştırmak, siteyi sık kullanılanlara ekletmek, vidio ve resim donanımlarından yararlanılmasını sağlamaktadır. Örneğin myGOP

uygulaması partinin kullanılcılara sunduğu bir blog uygulamasıdır. Burda kullanıcılar kendi bloglarını oluşturabilirler, fikir düşünce ve görüşlerini bu yolla duyurabilirler. DNC’den farklı olarak facebook uygulaması da mevcuttur. Parti’nin web sayfasında forum bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca “Gop Mobile” uygulamasıyla parti son gelişmeleri, haberleri kullanıcıların cep telefonlarına gönderebilmektedir. RNC’nin web sayfasının teknolojik olarak üstün özellikler taşıdığı görülmüştür. 

Kampanya ve Seçim Bilgileri

Kampanya ve seçim haberleri fonksiyonu açısından iki web sayfasında da 2008 Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri ile ilgili haberlere yer verilmiştir. Bazı eyaletlerde DNC’nin başkan adaylarına yönelik ön seçimlerin başlamış olması seçim kampanyasının internet üzerinden kısmen başladığını göstermektedir. İki sitede de adaylar ve partiler ile ilgili olumsuz haberlere yer verilmiştir. Eyaletler ve başkan adayları ile bilgiler partilerin ana sayfalarında yer almıştır. Ayrıca partilerin sürdürdükleri kapanyalar hakkında bilgi ve dökümanlar ile seçim ve adayar hakkında basında yer alan bilgiler yoğun olarak partilerin web sayfalarında bulunmaktadır.

Her iki web sayfasında da partilerin birbirlerine karşı yaptıkları olumsuz propaganda faaliyetlerine ve ziyaretçileri parti üyesi yapmak için gösterilen yoğun çabaya ait çalışmalar mevcuttur. DNC’nin web sayfasında “A 50 state Strategy” adında bir linke yer verilerek parti politikaları hakkında geniş bilgilere yer verilmiştir. Link aracılığıyla DNC’nin 50 eyalette nasıl seçim kazancağına yönelik stratejiler yeralmaktadır. Yine aynı şekilde “The War in Iraq” linkiyle Irak savaşını tüm yönleriyle anlatmak suretiyle RNC’nin Irak politikası özelinde dış politikasını eleştirmektedir. Her iki web sayfasında da e-mail listeleme linki mevcuttur. Fonksiyon özellikleri açısından RNC’nin web sayfası daha renkli ve yoğun bir görünüm sunmaktadır