• Sonuç bulunamadı

2015/676-888 İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU-ULAŞIM VE

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 25-28)

TEKLİF:

Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 ve 14569 parsellerin, “Zeminaltı Otopark Alanı”

olarak düzenlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin Müdürlüğümüzce hazırlanması hususunda ilgi Başkanlık Oluru alınmış olup bu doğrultuda NİP-4416,8 plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve UİP-1629,16 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişiklik teklifleri hazırlanmıştır.

MÜLKİYET BİLGİLERİ:

Başkanlığımız Tapu Sorgulama Sisteminden edinilen bilgiye göre; Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 parsel 6489,00 m2 büyüklüğünde 15.10.1991 yevmiye tarihi ile Bayrampaşa Belediyesi mülkiyetinde, 14569 parsel 49 m2 büyüklüğünde 22.06.1997 yevmiye tarihi ile Türkiye Elektrik Kurumu Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14569 parsel “Parklar ve Dinlenme Alanları” lejantında, 14568 parsel kısmen “Parklar ve Dinlenme Alanları” kısmen de “Çocuk Bahçeleri” lejantında kalmaktadır.

21.11.2005 onanlı 1/1000 ölçekli Bayrampaşa Uygulama İmar Planında; 14569 parsel “Park”

alanında, 14568 parsel kısmen “Çocuk Bahçeleri” lejantında kısmen de “yol” alanında kalmaktadır.

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ:

-Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün 08.04.2015 tarih, 646 sayılı yazısında;

“…Sonuç olarak söz konusu planlama alanında bulunan mevcut yapıların kullanılacak olması durumunda zemin-temel, temel-yapı ve statik yönden incelenip gerekli olduğunda teknik müdahalelerin yapılması, belirtilen hususların planlama aşamasında göz önüne alınması, uygulama öncesinde yapılması gerekli olan zemin etüt çalışmasında bu bilgilerin de değerlendirilmesi ve buna göre uygulamaya gidilmesi koşuluyla söz konusu 1/5000-1/1000 ölçekli İmar Plan Tadilatı jeolojik bakımdan uygun görülmektedir…”denilmektedir.

Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü’nün 10.04.2015 tarih 637 sayılı yazısı eki 40352154-310.01.04 sayılı Komisyon Raporunda;

“…Söz konusu plan tadilatı teklifinin dosyasında yapılan inceleme sonucu;zeminaltı otoparkları İstanbul için elzem bir ihtiyaç olduğundan ve kamu yararı gözetildiğinden;

-Zeminaltı otopark projesi ile birlikte hazırlanan peyzaj projesi,

-İmar Planlarında uygun olan Park Alanı-Yeşil Alan olarak planlanmış ve uygulaması yapılmış alanlarda zeminaltı katlı otopark yapılabilmesi için en az 1 veya 1,50m. toprak derinliğinin bırakılması,

-Mümkün olduğunca uygulama yapılacak parsele bitişik yapılaşmış parsellerin olmaması veya en az iki cephenin açık olması,

-İmar planlarında Spor Alanı ve Çocuk Oyun Alanı olarak planlanmış alanlarda toprak derinliği şartının aranmaması,

-İmar planlarında Spor Alanı ve Çocuk Bahçesi olarak planlanmış uygun olan alanlarda imar parseli sınırından ağaçların dikimine ve gelişimine imkan verecek 3.00m. genişliğinde çekme mesafesinin bırakılması şartlarının yerine getirilmesi, alan üzerinde varsa anıt ağaçların korunması yada bu şartların yerine getirilemeyeceği durumlarda ise zeminüstü park-Yeşil Alan olarak planlanmış taşınmazların orta kısmında Çocuk Oyun Grupları ve/veya Spor Sahası planlanması şartıyla komisyonumuzca uygun görülmektedir…”denilmektedir.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ:

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımız bünyesinde yürütülen İstanbul Geneli Otopark işi kapsamında,“İstanbul 100.000 Araç Kapasiteli Yeni Araç Park Alanları Projesi” toplantıları kapsamında Bayrampaşa İlçesi genelindeki otopark alanlarına ilişkin yapılan planlama çalışmalarında bölgedeki otopark ihtiyacı ile birlikte kentsel ve bölgesel donatı ihtiyacının da karşılanması hedeflenerek proje çalışmalarına başlanmıştır. İstanbul’da hızla gelişen kentleşme hareketleri ve buna bağlı olarak araç sayısının artması ile yol üzerinde parklanma yapılması ulaşım sorununa yol açmakta bu da otopark problemini beraberinde getirmekte olup, otopark alanlarının yeterli sayıda düzenlenmesi, ulaşım sorununun da çözümlenmesine olanak sağlayacağı görülmüştür.

Ayrıca Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin İmar planlarına dair esaslar başlıklı 21. maddesinin 12. bendinde; “İmar planlarında araç trafiğinin azaltılması, toplu taşıma ve yaya öncelikli bir ulaşım sisteminin kurgulanması esastır. Toplu taşım araçlarının kullanımının teşvik edilmesi amacıyla park et-devam et sisteminin yaygınlaştırılmasına ve toplu taşım duraklarının veya istasyonlarının bulunduğu etki alanında otopark alanları ayrılması ve birbirine entegre olmasına ilişkin imar planlarında kararlar getirilir”

denildiği görülmektedir.

Bu kapsamda, Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 347 ve 23198 sayılı parsellerin;

“Zeminaltı Otopark Alanı” olarak düzenlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin Müdürlüğümüzce hazırlanması hususunda ilgi Başkanlık Oluru alınmış olup, meri planlar üzerine hazırlanan teklifte, plan notları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifinde;

1- Plan onama sınırı; Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 parsellerin bir kısmı ve 14569 parsel alanıdır.

2- Plan onama sınırı içindeki alan Çocuk Bahçesi-Park-Yol Alanı-Refuj alanıdır.

3- Plan onama sınırı içindeki alanda Zeminaltı Katlı Otopark yapılabilir.

4- Zeminaltı Katlı Otopark Alanında kat yükseklikleri ve yapı çekme mesafeleri serbest olup, çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.

5- Zeminaltı Katlı Otopark, olağanüstü koşullarda sığınak olarak kullanılabilir.

6- 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onanmadan uygulama yapılamaz.

7- Uygulama aşamasında ilgili kurum görüşleri alınacak olup, önerilen tedbirlere uyulacaktır.

8- Açıklanmayan hususlarda meri Nazım İmar Planı hükümleri ve meri yönetmelik hükümleri geçerlidir.

1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifinde;

1- Plan onama sınırı; Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 parsellerin bir kısmı ve 14569 parsel alanıdır.

2- Plan onama sınırı içindeki alan Çocuk Bahçesi-Park-Yol Alanı-Refuj alanıdır.

3- Plan onama sınırı içindeki alanda Zeminaltı Katlı Otopark yapılabilir.

4- Zeminaltı Katlı Otopark Alanında kat yükseklikleri ve yapı çekme mesafeleri serbest olup, çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.

5- Zeminaltı Katlı Otopark, olağanüstü koşullarda sığınak olarak kullanılabilir.

6- Uygulama aşamasında ilgili kurum görüşleri alınacak olup, önerilen tedbirlere uyulacaktır.

7- Açıklanmayan hususlarda meri Nazım İmar Planı hükümleri ve meri yönetmelik hükümleri geçerlidir.

Bayrampaşa İlçesi, Zeminaltı Otopark Projesi (BAY-24) kapsamında, Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 ve 14569 sayılı parsellerin “Zeminaltı Otopark Alanı” olarak düzenlenmesi

hususunda, Müdürlüğümüzce hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği hakkında, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü,Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü’nün uygun görüşleri bulunmaktadır.

"İstanbul Geneli 100.000 Araç Kapasiteli Yeni Otopark Planlaması" çalışması kapsamında BAY-24 koduyla yer alan söz konusu plan teklifi, otopark donatısını arttırıcı ve kamu yararına nitelik taşımaktadır. ” Denilerek.

İlgi Başkanlık Oluru doğrultusunda hazırlanan Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 14568 ve 14569 sayılı parsellerin “Zeminaltı Otopark Alanı” olarak düzenlenmesine ilişkin NİP-4416,8 plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve UİP-1629,16 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişiklik teklifleri yazımız ekinde olup, yazımız ve eklerinin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler ile 5216 sayılı Yasanın 7-c maddesine göre değerlendirilmek ve hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: : Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mah., 14568 parselin bir kısmına ve 14569 parselle Zeminaltı Otopark (BAY-24) yapılabilmesine ilişkin NİP ve UİP plan değişikliği teklifi incelenmiş olup, “ Ağaç Rölevesi hazırlanarak korunması gereken ağaçlar korunarak uygulama yapılacaktır”

plan notu ilavesiyle Komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür.

Meclisimizin onayına arz olunur.

Mahmut YETER Hüseyin KARAKAYA Hicran HAMZA ÇELİKYAY Ulaşım ve Trafik Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

Abdülnaser ŞİMŞEK Yüksel AKYOL Yunus CAN Üye Üye Üye

Önder POLATOĞLU Zafer POLAT Şafak KIR Üye Üye Üye

Hadi DİLER Timur SOYSAL Oktay BİRİNCİ İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör Komisyonu Başkanı

Maliki Ejder BATUR Serhan KURAL Dila Damla ÖNER Üye Üye Üye

M. Sedat ÖZKAN Cemal ŞERİFOĞLU Nezih KÜÇÜKERDEN Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

Rapor No:

139

Tarih:

15.05.2015

Dosya No:

2015/782

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 25-28)

Benzer Belgeler