• Sonuç bulunamadı

Fen ve Teknoloji dersinde BSB’nin araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgili literatür tarandığında bir çok çalışmaya ulaşılmaktadır. Bu çalışmaların bazıları; Türker (2011), Güler (2010), Keskinkılıç (2010), Ercan Özaydın (2010), Erdoğan (2010), İpek (2010), Yıldız (2010), Büyükyurt (2010), Aydoğdu (2009), Aydınlı (2007) tarafından, BSB ölçeğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar; Tezcan (2011), Şanlı (2010), Temiz (2007) yapılmıştır.

Araştırma sorgulamaya dayalı eğitimin bilimsel süreç berecilerini geliştirdiğini gösteren çalışmalar Ulu (2011), Tatar (2006), Kula (2009) tarafından yapılmıştır. Araştırma sorgulamaya dayalı eğitim yaklaşımı içerisinde birçok yöntemi barındırmaktadır. Proje tabanlı öğretim yöntemi de araştırma ve sorgulamaya dayalı eğitimin temel taşlarından biridir.

Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı üzerine yapılan birçok çalışma bulunmakta olup, bu yöntemin etkiliğini göstermektedir. Proje tabanlı öğretim yaklaşımının fen öğretiminde akademik başarıya ve tutuma olan etkisini araştıran ilgili araştırmalar; Yıldırım (2011), Köse (2010), Atik (2009), İmer (2008), Keser (2008), Çakallıoğlu (2008), Serttürk (2008), Ekiz (2008), Dogan (2008), Sezgin (2008) tarafından, Proje tabanlı öğretim yaklaşımının mantıksal düşünme becerisi ve tutum üzerine etkisi; Sert Çıbık (2006) tarafından çalışılmıştır.

21

2.5.1 BSB Yaklaşımının BSB’ne Etkisini Araştıran Çalışmalar

Karahan (2006) tarafından yapılan çalışmada, Fen ve Teknoloji dersinde BSB’ne Dayalı Öğrenme Yaklaşımının öğrenme ürünlerine etkisi araştırılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda; BSB’ne dayalı öğrenme yaklaşımının fen öğretiminde, öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerini ve yaratıcı düşünme becerilerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

Bahadır (2007) tarafından yapılan çalışmada, bilimsel yöntem sürecine dayalı ilköğretim fen eğitiminin BSB’ne, tutuma, akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. Verilerin analizi sonucunda, bilimsel yönteme dayalı ilköğretim fen eğitiminin, örgencilerin BSB’ni ve akademik başarılarını geliştirdiği, daha kalıcı öğrenmeler sağladığı, öğrencilerin büyük çoğunluğunun bilimsel yöntem sürecine dayalı fen eğitimini sevdiği, fen derslerini bu yöntemle daha kolay anladıkları ve dersi hep bu yöntemle işlemek istedikleri tespit edilmiştir.

Duran (2008) tarafından yapılan çalışmada, İlköğretim 6. ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde BSB’ne Dayalı Öğrenme Yaklaşımının, öğrencilerin bilime karsı tutumları üzerine etkisini ortaya koyulmaktadır. Yapılan analizler sonucunda; BSB’ni geliştirme ve sergilemeye fırsat verecek öğrenme durumlarından BSB’ni geliştirdiği, elde edilen nitel verilere göre blime karsı olumsuz yargılarının uygulama sonucunda belirgin şekilde azaldığı görülmüştür.

Türker (2011) tarafından yapılan çalışmada, BSB Yaklaşımının Model Kullanılarak Uygulanmasının Öğrencilerin Başarılarına, BSB’nin Gelişimine ve Motivasyonlarına Etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın bulguları, model kullanımına dayalı bilimsel süreç beceri yaklaşımının deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç beceri düzeyleri, başarıları ve motivasyon düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.

Mutlu (2012) tarafından yapılan çalışmada, BSB odaklı Fen ve Teknoloji eğitiminin, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin BSB, bilimsel tutumları, fen öğrenmeye yönelik motivasyonları ve akademik başarıları üzerine etkisini incelenmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde de, BSB odaklı Fen ve Teknoloji eğitiminin öğrencilerin BSB, motivasyon, tutum ve başarıları üzerine olumlu etkisi olduğu görülmektedir.

22

2.5.2 Uygulamalı Faaliyetlerin BSB’ne Etkisini Araştıran Çalışmalar

Baştaş (2007), tarafından yapılan çalışmada, Fen eğitiminde, öğrencilerin fen bilimlerini öğrenmede, önemli ve etkili bir yöntem olduğu düşünülen, basit ve ucuz malzemelerle etkin ve eğlenceli fen aktiviteleri yöntemi incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, basit ve ucuz malzemelerle etkin ve eğlenceli fen aktiviteleri yönteminin öğrencilerin BSB, akademik başarıları ve fen ve teknoloji dersine yönelik motivasyonlarını anlamlı olarak geliştirdiği, örgencilere bilimsel tutum ve davranışları kazandırmada yeterli ve etkili olduğu belirlenmiştir.

Aydoğdu (2009) tarafından yapılan çalışmada, Fen ve Teknoloji dersinde kullanılan araştırmaya dayalı ve açık uçlu deney tekniklerinin öğrencilerin BSB’ne, bilimin doğasına yönelik görüşlerine, laboratuara yönelik tutumlarına ve öğrenme yaklaşımlarına etkileri incelenmektedir. Çalışma sonucunda araştırmaya dayalı ve açık uçlu deney tekniklerinin BSB yönünden öğrencileri geliştirdiği bulunmuştur.

Erdoğan (2010), tarafından yapılan çalışmada, Fen ve teknoloji öğretiminde grup ve gösteri deney tekniklerinin öğrencilerin BSB’ne, başarılarına ve hatırda tutma düzeylerine etkisi araştırılmaktadır. Fen ve Teknoloji öğretiminde grup deney tekniğinin gösteri deney tekniğine göre öğrencilerin başarı düzeylerini arttırmada, BSB’ni geliştirmede ve bilgiyi hatırlama seviyelerini arttırmada daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

2.5.3 Projeler ve Bilim Şenlikleri Üzerine Yapılan Çalışmalar;

Camcı (2008) tarafından yapılan çalışmada, ilköğretim okullarında bilim şenliği/proje yarışması etkinliklerine katılan ve katılmayan öğrencilerin bilime ve bilim insanına yönelik ilgi ve imajları arasında bir farklılık olup olmadığının; katılan öğrencilerde ise bilim şenliğine/proje yarışmasına katılma sıklığının bilime ve bilim insanına yönelik ilgi ve imajlarda farklılık oluşturup oluşturmadığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bilim şenliğine katılan öğrencilerin daha çok bilimin doğası ve bilimsel süreçle ilgilenirken, bilim şenliğine katılmayan öğrencilerin daha çok günlük hayatta doğrudan gözlemlenen olaylarla ilgili olduğu ortaya çıkmıştır.

Gültekin (2009) tarafından yapılan çalışmada; fen eğitiminde proje tabanlı öğrenme uygulamalarının öğrencilerin bilimin doğasıyla ilgili görüşlerine, BSB’ne, kavram gelişimine, başarı ve tutumlarına karşı etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Proje tabanlı öğretim yaklaşımının, öğrencilerin bilimin doğası ile ilgili görüşlerini, BSB’ni,

23

öğrencilerin kavramsal gelişimlerini, tutumlarını da olumlu yönde etkilediği görülüştür. Ayrıca araştırmada gözlem, görüşme ve dokümanların değerlendirilmesi sonucunda, fen ve teknoloji programının öğrenciler üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aslan (2009) tarafından yapılan çalışmada, proje tabanlı öğrenme yaklaşımının ilköğretim öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik motivasyonlarına ve bilimin doğasını anlama düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda proje tabanlı öğrenme yaklaşımının, öğrencilerin fen ve teknoloji dersine yönelik motivasyon düzeylerini anlamlı olarak arttırdığı gözlenmiştir.

Keskin (2011) tarafından yapılan çalışmada, proje tabanlı öğrenme yönteminin ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin başarı ve fen motivasyonlarına etkisi incelenmiştir. Verilerin analizi sonucunda proje tabanı öğrenme yaklaşımının başarıyı arttırmada etkili olduğu, ancak uygulamanın kısa bir süreyi kapsaması nedeniyle motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür.

Benzer Belgeler