• Sonuç bulunamadı

Köksal (2008), tarafından hazırlanan “Sinerjik Yönetim Açısından Strateji Bileşenleri ve Kaynakların İrdelenmesi: Gemi İnşaa Sektöründe Bir İşletme Örneği” isimli çalışmada, Kocaeli Bölgesi’nde bulunan A tersanesinin yönetici ve çalışanlarından anket yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; sinerjik yönetim fonksiyonlarının strateji bileşenlerinin ve kaynakların bir bütün halinde uygulanmasının işletmelerin etkinliğini ve verimliliğini arttıracağı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Dilsiz (2007)’in “Sinerjik Etki Sağlama Açısından Şirket Birleşmeleri ve KOBİ’ler Üzerine Bir Araştırma” isimli çalışmasında, Kütahya’da faaliyet gösteren ve birleştikleri tespit edilen iki KOBİ’nin üzerinde bir araştırma yapılarak, KOBİ’lerin şirket birleşmelerine bakışlarını, diğer deyişle eğilimlerini belirlemek için yüz yüze

görüşme ve anket olmak üzere iki farklı araştırma yöntemiyle veriler toplanmıştır. Araştırmanın bulguları; işletmelerin, hammadde ve pazarlama yönelimli birleşmeleri durumunda sinerjik etki sağlayacaklarını düşündükleri, güçlü finans yapısı olan bir şirket ile şirket birleşmesi yaparak, finansman yetersizliği nedeniyle gerçekleştiremedikleri projeleri gerçekleştireceklerini ve sinerjik etki elde edeceklerini düşündükleri bulguları elde edilmiştir.

Kara (2006)’nın hazırladığı “Yazılı Basın İşletmelerinin Haber Üretim Sürecinde Sinerjik Yönetim Anlayışı” isimli çalışmada, literatür taramasıyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; yazılı basın işletmelerinde sinerjik yönetim felsefesini uygulamak ve kurumsallaştırmak için katılım kültürüne gönülden inanmış bir lidere ihtiyaç olduğu, işletme içinde ve dışında çalışanlar arasında sinerji oluşturulması gerektiği, oluşacak sinerjizmin en hızlı ve en kaliteli üretimi sağlayacağı, sinerjik yönetim felsefesinin bir sonucu olan toplam katılım kültürünün kurumda oluşturulması için çaba sarf edilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Özkaya (2006)’nın “YİBO ve İÖO’da Görev Yapan Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin Öğretmen Görüşleri Açısından Karşılaştırılması” isimli araştırmasında, Çanakkale ili kapsamında YİBO’larda ve normal İÖO’da çalışan öğretmenlerin tükenmişlikle ilgili görüşlerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, YİBO’larda ve İÖO’larda çalışan öğretmenlerin görüşleri açısından, duyarsızlaşma alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Buna göre YİBO’larda görev yapan öğretmenler duyarsızlaşma boyutunda daha fazla tükenmişlik yaşamaktadırlar.

Gülbeyaz (2006)’ın “Yatılı İlköğretim Bölge Okulları ve Pansiyonlu İlköğretim Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin Örgütsel Stres Kaynakları”

konulu çalışmasında, Kayseri il merkezi ve ilçelerinde yönetici ve öğretmenler için iki ayrı anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırmada, YİBO’larda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin kişisel özellikleri ile, etkilendikleri örgütsel stres kaynakları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmada; sınıf öğretmenliği kökenli yöneticilerin diğer branştan olan yöneticilere göre, kalabalık okullarda çalışanların az sayıda çalışanı olan okullara göre, pansiyondan sorumlu müdürlerin ve müdür başyardımcılarının diğer yöneticilere göre, yöneticilerin tutum ve davranışlarına göre erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre, mesleki kıdemi fazla olanların az olanlara göre, rol belirsizliği boyutunda gençlerin diğerlerine göre, yatılı okuldaki görev süresi arttıkça, sözel alan dersi öğretmenlerinin sayısal alan dersleri öğretmenlerine göre ve kararlara katılma boyutu açısından eğitim yüksek okulu mezunlarının lisans mezunlarına göre daha fazla stres yaşadıkları bulgularına ulaşılmıştır.

Pınar (2005)’ın “Bir Rekabet Stratejisi Olarak Sinerjik Yönetim’in Endüstri İşletmelerinde Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma” isimli çalışmasında, 2003 yılında İSO 500’deki toplam 62 işletmenin üst düzey yöneticileri üzerinde uygulama yapmıştır. Araştırmanın bulguları; sinerjik yürütme faaliyetleri ile ürün/pazar odaklanması, sinerjik organizasyon tasarımı ile kaynaklar/yetenekler, sinerjik yürütme faaliyetleri ile kaynaklar/yetenekler, sinerjik organizasyon tasarımına ilişkin uygulamalar ile organizasyon/kültür bileşeni, sinerjik yürütme faaliyetleri ile organizasyon/kültür bileşeni aralarında pozitif ilişkiler olduğunu göstermektedir.

Bostan (2005)’ın “Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Değerlendirilmesi” isimli çalışmasında, Tunceli ve Elazığ illerindeki 15 YİBO’da çalışan 202 öğretmen ve yönetici üzerinde uygulamaya gidilmiştir. YİBO’larda görevli yönetici ve öğretmen görüşlerinin karsılaştırılmasının yapıldığı

çalışmada, öğretmenlerin ve yöneticilerin benzer görüşler bildirdiği, ancak öğretmen ve yöneticilerin görüşleri arasında bazı konularda anlamlı düzeylerde farklılıklar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Diker Çamlıbel (2003) “Belirsizlik Ortamında Planlama Düşüncesi Sinerjetik Toplum – Sinerjik Yönetim ve Sinerjist Planlama Modeli” isimli çalışmasında, görüşmelere, örnek olay incelemelerine, gözlemlere, incelenen süreç içinde rol alan aktör-kurumların raporlarına ve konuyla ilgili literatür incelemelerine yer vermiştir. Araştırma sonucu gönüllüler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve medya şeklinde gruplar ortaya çıkmıştır. Araştırmada; gönüllülerin bulundukları dinamiklerle birlikte toplumsal dinamik çarklarının farklı kademeleri arasında, iletişim ve etkileşim içinde kanalları oluşturarak bir güç – sinerji oluşturduğu, farklı dinamik kanallarda oluşan bu sinerji yardım organizasyonu için yerel düzeyde etkili dinamik çarklarla (STK, Kamu kurumları ve kuruluşları) özellikle güç dinamikleri ile yatay etkileşime ihtiyaç duyulduğu, farklı dinamik kanallarda oluşan büyük sinerjinin yeterince etkin kullanılamadığı ve ürettiği çözümlerin her zaman sağlıklı olamadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Fidan (2003)’ın “YİBO’nun Yönetimsel Sorunları” isimli çalışmasında, YİBO’lardaki yönetimsel sorunları ortaya çıkarmak ve çeşitli değişkenlere göre bu sorunlara ilişkin görüşlerin farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, YİBO’lardaki sorunların en önemlisinin pansiyon hizmetleri alanındaki sorunlar olduğu, öğretmenlerin yönetimsel sorunlara ilişkin görüşlerinde cinsiyet değişkeninin etkili olmadığı, branşları bakımından sınıf öğretmenlerin yönetimsel sorunları algılamalarının, branş öğretmenlerinden daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışma süresi değişkenine öğretmen görüşleri

arasında anlamlı bir fark bulunmadığı, öğrenim düzeyi değişkeninin yönetimsel tüm alanlarda öğretmen görüşlerini etkilemediği bulgusu elde edilmiştir.

Sinerjik yönetimle ilgili yapılan araştırmalarda kurum kültürünün bu yönetim modelinin uygulanmasında etkili olduğu, örgütteki liderlerinin tutum ve davranışlarının sinerji oluşumunu ve sinerjik yönetimin uygulanmasını etkilediği, çalışanlar arasında etkin bir işbirliği ile sinerjinin oluşacağı, sinerjik yönetimin kurum kültürünü geliştireceği ve toplumsal dinamiklerin sinerji oluşumunu sağladığı, ancak oluşan sinerjinin yeterince kullanılamadığı görülmektedir. Sinerjik yönetim süreçlerinde örgüt çalışanları arasındaki etkileşimin, iletişimin, işbirliğinin, paylaşımın, yetki devrinin ve ekip çalışmasının önemli olduğu söylenebilir.

YİBO’larla ilgili yapılan araştırmalarda ise, YİBO’larda görev yapan öğretmenlerin duyarsızlaşma boyutunda daha fazla tükenmişlik yaşadıkları, YİBO’ların stres kaynaklarının fazla olduğu ve çalışanların bunlardan olumsuz etkilendiği, YİBO’lardaki sorunların en önemlisinin pansiyon hizmetleri alanındaki sorunlar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler