• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

5.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algıları, mesleki doyum algıları ve örgütsel huzur algıları cinsiyet, branş, mezun olunan fakülte, öğrenim düzeyi, kıdem, görev yapılan öğretim kurumu ve mevcut okulunda görev yapma süresi değişkenleri açısından incelenmesinden elde edilen sonuçlar şunlardır:

5.1.2.1. Cinsiyet Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algılarının tüm alt boyutlarında cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği; mesleki doyum algılarının niteliklere uygunluk alt boyutunda anlamlı farklılık göstermemesine rağmen gelişme isteği alt boyutunda kadın öğretmenler lehine anlamlı fark gösterdiği; örgütsel huzur algılarında ise bireysel huzur ve ilişkisel huzur boyutlarında erkek öğretmeneler lehine anlamlı fark gösterirken, huzur bozucular alt boyutunda anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir.

Bu sonuçlar, cinsiyet değişkeninin öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algıları üzerinde fark oluşturmadığını ancak kadın öğretmenlerin gelişme isteği algısının daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca erkek öğretmenlerin örgütsel huzurlarının kadın öğretmenlere nazaran daha yüksek olduğunu göstermektedir.

5.1.2.2. Branş Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algılarının tüm alt boyutlarında branş değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre branş değişkeni iş yeri arkadaşlığı algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

Öğretmenlerin mesleki doyum algılarının niteliklere uygunluk alt boyutunda sözel branş öğretmenleri lehine anlamlı farklılık göstermesine rağmen gelişme isteği alt boyutunda anlamlı fark göstermediği; toplam mesleki doyuma bakıldığında ise sözel branş öğretmenleri lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre sözel branş öğretmenlerinin mesleki doyum algılarının sayısal branş öğretmenlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Başka bir deyişle branş değişkeni öğretmenlerin mesleki doyum algıları üzerinde fark oluşturmakta ve bu fark sözel branş öğretmenlerinin lehinedir.

Öğretmenlerin örgütsel huzur algılarında bireysel huzur alt boyutunda anlamlı fark gösterdiği, ilişkisel huzur ve huzur bozucular alt boyutlarında ise anlamlı fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre sözel branş öğretmenlerinin bireysel huzur algılarının sayısal branş öğretmenlerine nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca toplam huzur algılarına baktığımızda sözel branş öğretmenlerinin örgütsel huzur algılarının daha yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Başka bir deyişle branş değişkeni, öğretmenlerin örgütsel huzur algıları üzerinde fark oluşturmakta ve bu fark sözel branş öğretmenlerinin lehinedir.

5.1.2.3. Mezun Olunan Fakülte Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algılarının tüm alt boyutlarında mezun olunan fakülte değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre mezun olunan fakülte değişkeni iş yeri arkadaşlığı algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

Öğretmenlerin mesleki doyum algılarının niteliklere uygunluk ve gelişme isteği alt boyutunda diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık göstermektedir. Bu sonuca göre eğitim fakülteleri dışındaki diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlerin mesleki doyum algılarının, eğitim fakülteleri mezunu öğretmenlerinkine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Başka bir deyişle mezun olunan fakülte değişkeni, öğretmenlerin mesleki doyum algıları üzerinde fark oluşturmakta ve bu fark diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlerin lehinedir.

Öğretmenlerin örgütsel huzur algıları tüm alt boyutlarında mezun olunan fakülte değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre mezun olunan fakülte değişkeni öğretmenlerin örgütsel huzur algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

5.1.2.4. Öğrenim Düzeyi Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algılarının tüm alt boyutlarında öğrenim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre öğrenim düzeyi değişkeni iş yeri arkadaşlığı algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

Öğretmenlerin mesleki doyum algılarının gelişme isteği alt boyutunda anlamlı farklılık göstermemekte, niteliklere uygunluk alt boyutunda ise lisans mezunu olan öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık göstermektedir. Bu sonuca göre lisans mezunu öğretmenlerin niteliklere uygunluk algılarının lisansüstü mezunu öğretmenlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Başka bir deyişle öğrenim düzeyi değişkeni öğretmenlerin niteliklere uygunluk algıları üzerinde fark oluşturmakta ve bu fark lisans mezunu öğretmenlerin lehinedir.

Öğretmenlerin örgütsel huzur algıları bireysel ve ilişkisel huzur alt boyutlarında öğrenim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemekte, huzur bozucular alt boyutunda ise lisansüstü mezunu öğretmenler lehine anlamlı fark gösterdiği belirlenmiştir. Lisansüstü mezunu öğretmenlerin huzur bozucular algısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuca göre öğrenim düzeyi değişkeni öğretmenlerin huzur bozucular algıları üzerinde fark oluşturmaktadır.

5.1.2.5. Kıdem Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algılarının tüm alt boyutlarında kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre kıdem değişkeni iş yeri arkadaşlığı algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

Öğretmenlerin mesleki doyum algıları niteliklere uygunluk boyutunda ve toplam doyumda 21 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenler ile 11-15 yıl ve 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenler arasında anlamlı farklılık göstermekte, gelişme isteği alt boyutunda ise anlamlı farklılık göstermemektedir. Bu sonuca göre 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin niteliklere uygunluk algıları ve toplam mesleki doyumlarının, 11-15 yıl ve 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenlerinkine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Başka bir deyişle kıdem değişkeni, öğretmenlerin niteliklere uygunluk algıları ve toplam mesleki doyumu üzerinde fark oluşturmakta ve bu fark 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin lehinedir.

Öğretmenlerin örgütsel huzur algıları bireysel huzur alt boyutunda kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemekte; genel huzur, ilişkisel huzur ve huzur bozucular alt boyutunda anlamlı fark gösterdiği belirlenmiştir.

İlişkisel huzur alt boyutunda; 16-20 yıl, 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenler 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre daha yüksek ortalamaya sahiptir. Başka bir deyişle 16-20 yıl ile 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre ilişkisel huzur algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Huzur bozucular alt boyutunda; 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenlerle 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenler arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Bu sonuca göre 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenlere nazaran daha huzurlu oldukları belirlenmiştir. Ayrıca 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerle 6-10 yıl ve 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenler arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Bu sonuca göre 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin 6-10 yıl ve 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre huzur bozucular algıları daha düşüktür.

Ölçekten alınan toplam puanlara göre genel örgütsel huzur algıları kıdem değişkenine göre anlamlı fark göstermiştir. 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenlerin 6- 10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre; 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre daha yüksek ortalamaya sahip oldukları belirlenmiştir. Başka bir deyişle 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenler ile 16-20 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin, 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre örgütsel anlamda daha huzurlu olduğu belirlenmiştir.

Bu sonuca göre kıdem değişkeni öğretmenlerin örgütsel huzur, ilişkisel huzur ve huzur bozucular algıları üzerinde fark oluşturmaktadır.

5.1.2.6. Görev Yapılan Öğretim Kurumu Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı algıları, arkadaşlık fırsatı boyutunda ve genel arkadaşlık algılarında görev yapılan öğretim kurumu değişkenine göre anlamlı fark göstermemektedir. Egemen olan arkadaşlık boyutunda görev yapılan öğretim kurumu değişkenine göre anlamlı fark belirlenmiştir. Bu sonuca göre ortaokulda görev yapan öğretmenler, lisede görev yapan öğretmenlere göre egemen olan arkadaşlık boyutunda daha yüksek ortalamaya sahiptir. Başka bir deyişle ortaokul öğretmenlerinin lise öğretmenlerine göre egemen olan arkadaşlık algıları daha yüksektir.

Öğretmenlerin mesleki doyum algılarının görev yapılan öğretim kurumu değişkenine göre anlamlılaşmadığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre görev yapılan öğretim kurumu değişkeni mesleki doyum algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.

Öğretmenlerin örgütsel huzur algıları; bireysel huzur, ilişkisel huzur alt boyutlarında ve genel huzur algılarında görev yapılan öğretim kurumu değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği; huzur bozucular alt boyutunda anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir.

Okulöncesi ve ilkokullarda çalışan öğretmenlerin; bireysel huzur, ilişkisel huzur ve genel huzur algılarında lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek ortalamaya sahip oldukları belirlenmiştir. Başka bir deyişle okulöncesi ve ilkokulda görev yapan öğretmenler, lisede görev yapan öğretmenlere nazaran örgütsel anlamda daha huzurlu olduğunu belirtmiştir. Bu sonuca göre görev yapılan öğretim kurumu değişkeni örgütsel huzur algıları üzerinde fark oluşturmaktadır.

5.1.2.7. Mevcut Okulda Görev Yapma Süresi Değişkenine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin iş yeri arkadaşlığı, mesleki doyum ve örgütsel huzur algılarının mevcut okulda görev yapma süresi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre mevcut okulda görev yapma süresi değişkeni iş yeri arkadaşlığı, mesleki doyum ve örgütsel huzur algıları üzerinde fark oluşturmamaktadır.