• Sonuç bulunamadı

İdarenin Amaç ve Hedefleri

Belgede GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (sayfa 30-36)

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİNİN STRATEJİK AMAÇ ve HEDEFLERİ :

Gaziantep Üniversitesi 2007-2012 yılı Stratejik Plan Taslağında 7 amaç ve 50 hedef belirlemiştir.

A. Eğitim – Öğretim Stratejileri ve Hedefleri :

9 Strateji 1 : Eğiticilerin eğitimi ;

Eğitimcilerin eğitimi, eğitim kalitesinin ve standartların yükselmesini sağlar.

Eğitimcilerin eğitimi çalışmaları ve eğitim programlarına 2006 yılında başlanmış olup, Rektörlük ve Eğitim Fakültesi tarafından yürütülmektedir. Ayrıca Üniversitenin tüm birimlerinde eğitici ekiplerin kurulması için ön hazırlıklar başlamıştır.

Hedef 1 : 2008 yılına kadar kendi eğitici elemanlarını belirleyip eğitici ekibini kurması, öğretim elemanlarının eğiticilerin eğitimi programından geçirilmesi ve 2011 yılına kadar eğiticilerin eğitimi programının, Gaziantep Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (GÜSEM) çatısı altına aktarılarak programa süreklilik kazandırılması ve dış paydaşlara da açılması.

9 Strateji 2 : Akademik ve idari çalışanların gelişimi ve hizmet içi eğitimleri

Gelişim, Üniversitemizin kalite arttırma, küresel rekabet, sosyal değişime meydan okuma ve teknolojik ilerlemeyi iş tasarımındaki değişimle birleştirme çabasıdır. Üniversitedeki insan kaynağının gelişimine yönelik eğitim olanakları, akademik ve yönetsel birimlerin verimliliğinin ve hizmet kalitesinin yükselmesine önemli katkılar sağlar. 2006 yılında akademik ve idari çalışanlara yönelik, gelişim ve hizmet içi eğitimler başlamıştır.

Hedef 1 : 2009 yılına kadar idari çalışanların intibak, hizmet içi eğitim ve kişisel becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimlerinin tamamlanması.

Hedef 2 : 2009 yılına kadar yönetimsel kadrolarda görev alan akademisyenlerin ihtiyaç hissettiği eğitimlerle yine akademisyenlerin kendi ilgi alanlarındaki kişisel becerilerini geliştirmeye ve akademisyenler arasında hareketliliğin / mobilitenin artmasına etken olacak eğitimlerin sağlanması.

kurumsallaştırılarak eğitimlerin sürekli olması ve diğer kamu / özel kurumlara ve çalışanlarına da ilgili eğitim programlarının açılması.

9 Strateji 3 : Yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi

Gaziantep Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi’nde yabancı dilde hazırlık eğitimini takiben eğitim-öğretim dili de İngilizce olarak verilmektedir. Tıp Fakültesi ve Turizm Otelcilik ve Meslek Yüksekokulu’nda da yabancı dilde hazırlık eğitimi zorunludur.

Ancak mesleki yabancı dil, öğretim elemanı sayısındaki yetersizlik nedeniyle istenilen düzeyde değildir. Yabancı dil eğitiminin etkinliğinin arttırılması için zorunlu hazırlık eğitimlerinin Üniversitenin diğer fakülte ve yüksekokullarına yaygınlaştırılması ve mesleki yabancı dil eğitimine önem verilmesi amaçlanmaktadır.

Hedef 1 : Yabancı dil ve mesleki yabancı dil eğitiminde etkinliği arttıracak eğitim yöntemlerinin kullanılması ve Yabancı Diller Yüksekokulu ile Eğitim Fakültesi’nin oydaşmasıyla yabancı dil eğitiminde kullanılan eğitim- öğretim yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi, güncellenmesi ve mesleki yabancı dil eğitiminin yaygınlaştırılması.

9 Strateji 4 : Lisans ve lisansüstü eğitim – öğretimde kalitenin arttırılması

Lisans ve lisansüstü eğitimlerde kalitenin arttırılmasıyla eğitim programlarının sürekli gözden geçirilmesi, uluslar arası standartlara uygun güncellenmesi, bilişim teknolojilerinin eğitim programlarına yansıtılması, mezunların kuruluşlarca aranan ve tercih edilen kişiler olması, kendi geleceğini kendisi belirleyen, özgür eleştiri ve özeleştiri yapabilen çağdaş eğilimli öğrenciler yetiştirilmesi, öğrencilerin bilgiye nasıl ulaşılacağını ve bilgiyi nasıl yaşama dönüştürebileceğini öğretmeyi hedeflemektedir.

Hedef 1 : Her dönem başında ders kataloglarının gözden geçirilerek akreditasyonu sağlamak amacıyla uluslar arası standartlara uygun düzenlemelerin gerçekleştirilmesi.

Hedef 2 : Öğretim üyelerinin ders yüklerinin azaltılması.

Hedef 3 : Öğrencilerin staj olanaklarının arttırılması,

Hedef 4 : Bilişim teknolojilerinden etkili biçimde yararlanılması.

Hedef 5 : Öğrenci memnuniyetinin sağlanması.

Hedef 6 : Lisans üstü eğitimdeki tezlerin yayına dönüştürülmesi.

Hedef 7 : Lisans ve Lisans üstü eğitimi tercih eden öğrencilerin giriş puanlarının yükselmesi.

Hedef 8 : Lisans üstü eğitimdeki bilimsel çalışma ve tezlerin ulusal ya da uluslar arası projelerle desteklenmesi

Hedef 9 : Tez kalitesinin ve uygulanabilirliğinin arttırılması.

Hedef 10 : Üniversitelerin olmazsa olmazı olan sorgulama ve eleştirel bakışını, felsefi tartışma ve kritik etme temeline dayalı aydınlanmış, geçmişi bilen ve geleceğe ufuk açması gereken yaklaşımları sağlamaktır.

9 Strateji 5 : Eğitimde uluslar arası işbirliğinin sağlanması

Eğitim birimlerinin uluslar arası ilişkilerini geliştirmesi akademik tanınırlığı, bilimsel işbirliğini kolaylaştıracaktır. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki saygın üniversitelerden gelen öğretim elemanlarının eğitim çalışmaları ya da öğretim elemanlarımızın yurtdışındaki saygın üniversitelerde görev alması ve öğrenci değişim programlarının arttırılması son derece önemlidir.

Hedef 1: Yurtdışındaki üniversitelerle özel protokoller ve Avrupa Birliği eğitim programları çerçevesinde öğretim elemanı ve öğrenci değişimlerinin arttırılması.

9 Strateji 6 :Öğrenciye yönelik hizmetlerin nitelik ve çeşitliliğinin arttırılması

Öğrencilere yönelik hizmetlerin çeşitliliğinin ve kalitesinin artması nitelikli öğrencilerin Gaziantep Üniversitesini ilk sıralarda tercih etmesini sağlayacaktır.

Hedef 1 : Öğrencinin eğitim-öğretim yaşamını kolaylaştıracak hizmetlerin arttırılması.

9 Strateji 7 : Kapalı Devre Radyo Televizyon Yayın Kalitesinin arttırılması

Üniversitemizin radyo ve televizyon yayınlarını yerleşke içinde gerçekleştirmesi, eğitim ve öğretime katkı sağladığı gibi üniversitenin tanıtımında da etkilidir. Günümüzün önemli kitle iletişim araçlarından olan Üniversitemizin radyo ve televizyonun etkin kullanımı için yayın saatlerinin ve yayın kalitesinin arttırılması gereklidir.

Hedef 1 : Radyo ve televizyon canlı yayınlarının süreklilik kazanması ve yayın kalitesinin arttırılması için ihtiyaç duyulan ekipman, donanım, hizmet alımlarının planlanması ve bütçe olanakları dahilinde gerçekleştirilmesi.

B. Bilimsel Araştırma Stratejileri ve Hedefleri :

9 Strateji 1 : Üniversitenin bilimsel yayın sıralamasındaki konumunun ve kalitesinin yükseltilmesi

Gaziantep Üniversitesinin ulusal düzeyde bilimsel yayın sıralamasını daha yukarılara çıkarması için bilimsel çalışmaların sayısı ve kalitesi arttırılmalıdır.

Hedef 1 : Bilimsel yayın sayısının ve kalitesinin artırılması.

9 Strateji 2 : Yurt içi ve yurt dışı ortak araştırmaların artırılması

Ulusal ve uluslararası düzeyde yürütülecek ortak araştırmalar, daha nitelikli çalışmalar ortaya çıkaracaktır. Avrupa Birliği çerçeve programlarının, ulusal ve uluslar arası AR-GE olanaklarının kullanılarak ortak araştırmaların yapılması akademisyenlerin bilgi birikiminin paylaşılmasına olanak sağlayacağı gibi Üniversitenin tanınmasına da katkı sağlayacaktır.

Hedef 1 : Yurtdışı projeler için başvuru sayısının artırılması.

Hedef 2 : Yurtdışı bildirilerin ve yayınların desteklenmesi.

Hedef 3 : Ulusal ve uluslararası projelere katılma oranının artırılması.

Hedef 4 : Ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıların artırılması

9 Strateji 3 : Üniversite – Sanayi işbirliğinin sürekliliği

Gaziantep’in gelişmiş sanayisinin olması Üniversite-sanayi işbirliğinin sürekli hale getirilmesi / geliştirilmesi, Üniversitenin projelerinin sanayi ve ticari işletmeler yoluyla desteklenerek hayata geçirilmesinde önemli rol oynar.

Hedef 1 : Teknolojik ürünlere dönüşen bilimsel protokol ve çalışmaların yapılması.

Hedef 2 : Endüstri ve kamu kuruluşlarına yapılan danışmanlıkların arttırılması

Hedef 3 : TEKMER ve TEKNOPARK aracılığıyla sanayi ile sürekli işbirliğinin sağlanması.

C. Yapı ve alt yapı Hazırlama / Geliştirme Stratejileri ve Hedefleri : 9 Strateji 1 : Yapı ve alt yapı eksikliklerinin giderilmesi

Henüz inşaat halindeki binalar belirtilen süreleri içinde tamamlanarak hizmete açılacaktır.

Ayrıca, ihtiyaç duyulan idari ve akademik birimlerin alt yapıları için kaynak aranması gerekmektedir.

Hedef 1: Tıp Fakültesi’nin devam eden derslik ve idare bloklarının inşaatlarının 2007 yılında tamamlanarak; anabilim dallarının servis sıkıntısı ve hasta yoğunluğundan kaynaklanan sorunların giderilmesi.

Hedef 2 : Fen Edebiyat Fakültesi derslik bloğunun tamamlanıp, 2007 yılında faaliyete geçirilmesi ve dersane sıkıntılarının aşılması.

gerekli çalışmaların başlaması.

Hedef 4 : Devam eden kafeterya inşaatının 2007 yılında faaliyete alınması. .

Hedef 5 : Mimarlık Fakültesi, Dişçilik Fakültesi, Merkezi Derslik ve laboratuar bloğunun inşaatlarının 2007 yılında başlaması ve en geç üç (3) yıl içinde bitirilmesi için ön hazırlıkların yapılması.

Hedef 6 : Öğrenci ve öğretim üyesi sosyal hizmet binalarının arttırılması için kaynak arama çalışmalarının yapılması.

9 Strateji 2 : Donanım eksikliklerinin tamamlanması

Gaziantep Üniversitesi’nde akademik ve idari birimlerin donanım eksiklikleri giderilecektir.

Hedef 1 : Bilişim ve teknoloji eksikliklerinin tamamlanması.

Hedef 2 : Bazı alanlarda (özellikle eğitim bilimleri, sosyal bilim alanları ) bulunmayan kitap ve süreli yayınların kütüphane kaynaklarına eklemlenmesi; kitap, ulusal / uluslar arası süreli yayın ve veri tabanlarının sayısının arttırılması.

D. İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejileri ve Hedefleri

9 Strateji 1 : Norm kadro çalışmaları

Akademik ve idari çalışanların yeteneklerinin ortaya çıkarılması, var olan yeteneklerin mümkün olan en büyük bölümünü örgüt içinde kullanmalarının sağlanması , insanın süreç olarak algılanması ve insan kaynakları yönetiminin performans değerlendirme sistemiyle tamamlanması gereklidir.

Daha önce tamamlanmış norm kadro çalışmalarının gözden geçirilerek hukuki ve mevzuata ilişkin alt yapının yeniden düzenlenmesi, dolayısıyla görev tanımlarının yeniden hazırlanması.

Hedef 1 : Yapılmış olan norm kadro çalışmalarının incelenmesi için insan kaynakları yönetimi konusunda bilgili kişilerden oluşan bir komisyonun 2007 yılı içinde kurulması ve çalışmalarına başlaması.

9 Strateji 2: Performans değerlendirme ve kariyer planlama sisteminin boyutlarının belirlenmesi

Yeni çalışan alımlarında ve görevde yükselmelerde objektif kriterlerin uygulanması, motivasyonların sağlanması, kurum kültürünün yerleştirilmesi çalışanın memnuniyetini ve verimini dolayısıyla iş yaşamının ve hizmet sunumunun kalitesini arttıracaktır.

Hedef 1 : Yeni çalışan alımlarında ve görevde yükselmelerde objektif kriterlerin sağlanması.

Hedef 2 :Çalışanların motivasyonlarının arttırılması.

Hedef 3 : Performans değerlendirme ve kariyer planlama sistemi için çalışmaların başlaması.

Hedef 4 : Çalışan memnuniyetinin sağlanması .

E. Tanıtım ve Halkla İlişkiler Stratejileri ve Hedefleri

9 Strateji 1 :

Gaziantep Üniversitesi’nin tanıtımının olumlu yönde ve etkin şekilde planlanıp uygulanması, üniversite çalışanlarının ve öğrencilerinin motivasyonunu arttıracağı gibi Üniversitemizin saygınlığını arttıracak, daha nitelikli öğrencilerin tercih etmesine zemin hazırlayacaktır. Üniversitemize yapılacak maddi manevi yardımların artmasına neden olacaktır.

Hedef 1 : Üniversitenin tanıtım materyallerinin kalite ve sayısının arttırılması,

Hedef 2 : Üniversiteyle ilgili görsel, işitsel ve e-haber olarak olumlu haber sayısının artması .

Hedef 3 : Ulusal ve uluslararası tanıtım amaçlı sportif, sanatsal, kültürel etkinlikler düzenlenmesi.

Hedef 4 : Ortaöğretim kurumları ve dersaneler çapında etkin tanıtım yapılması.

9 Strateji 2 :

Üniversitenin paydaşlarıyla ilişkilerinin sağlam temellere dayanması ve sürekliliği, üniversitenin topluma hizmet anlayışının yansıması olacaktır. Bu nedenle, üniversite dış paydaşlarla ilişkileri arttıracak tanıtım çalışmalarına ağırlık verecektir.

Hedef 1 : Mezun öğrenciler e-sisteminin kurulması.

Hedef 2 : Sivil toplum kuruluşları ile ilişkilerin geliştirilmesi.

Hedef 3 : Toplum sorunları ile ilgili merkezler kurulması.

Hedef 4 : Hastanenin sağlık hizmeti kalitesinin artırılması.

9 Strateji 1 :

Üniversitenin alt yapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesinde Gaziantepli yardımseverlerin katkısının sağlanması ve farklı fon kaynaklarının bulunması devlet olanaklarıyla gerçekleştirilemeyen bazı yatırımların gerçekleştirilmesinde önemli rol oynar.

Hedef 1 : Gaziantepli yardımseverlerin Üniversite’ye maddi katkılarının arttırılması ve süreklilik kazandırılması; alternatif fon kaynaklarının araştırılarak Üniversite’ye çekilmesi.

G. Çevre ve Sosyal Sorumluluk Stratejileri

9 Strateji 1 :

Gaziantep Üniversitesi yerleşkesi,1200 dönüm orman alanı ile 100.000 m2 çim alanı ve fıstık ağaçlarının içindedir. Çevrenin korunması için çalışanlarla öğrencilerin birlikte çaba göstermesi gerekir. Çevreye duyarlılık konusunda eğitim programları, kongre ve konferansların düzenlenmesi ile çevre konusunda faaliyet gerçekleştirecek kulüplerin etkinliğinin arttırılması çevreye duyarlılığı kurumsallaştıracaktır.

Hedef 1 : Yerleşke içindeki mevcut alanların ve özellikle Gaziantep’in sembollerinden biri olan fıstık ağaçlarının korunması.

Hedef 2 : Üniversitenin yapılaşması sırasında çevreye duyarlılığın dikkate alınması.

Belgede GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (sayfa 30-36)

Benzer Belgeler