• Sonuç bulunamadı

2.2. Deferin Hükümlerin Tasnif Edilmesi

2.2.3. İdâri Konulara İlişkin Hükümler

Burada daha çok atamalar ve görev dağılım üzerinden gidilmiştir. Görevine yeni atanan kişiler ismen belirtilmiştir.

71 BOA., MD. 248, H. 1259, 1375, 1376.

2.2.3.1.Yöneticilerin Görevlerini Lâyıkıyla Yerine Getirmelerine Dâir Hükümler73

 Halîl Rafet Pâşâ’ya, Cezayir Eyâleti’nin Kaptan-ı Deryalık görevinin de üzerine verilmesiyle berâber, üzerine düşenleri lâyıkıyla yapması husûsunda, hüküm. (1268).  Bağdat, Basra ve Diyârbekir Valisi Ali Rızâ Pâşâ’ya, Şehr-i Zor Eyâleti’nin

yönetiminin de verilmesiyle berâber görevlerini lâyıkıyla yapması husûsunda, hüküm. (1269).

 Bağdad, Basra ve Diyârbekir Valisi Ali Rızâ Pâşâ’ya, Şehr-i Zor Eyâleti’nin yönetiminin de verilmesiyle berâber görevlerini lâyıkıyla yapması husûsunda, hüküm. (1270).

 Şam-ı Şerîf Valisi ve Mir Hacı olân Ali Pâşâ’ya Salih Pâşâ’ya, daha önceleri yaptığı gibi bundan böyle de üzerine düşen her türlü görevi lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1271).

 Köstendil Sancağı Mutasarrıfı Salih Pâşâ’ya, daha önceleri yaptığı gibi bundan böyle de üzerine düşen her türlü görevi lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1272).

 Kayseriye Sancağı Mutasarrıfı Osman Hayri, daha önceleri yaptığı gibi bundan böyle de üzerine düşen her türlü görevi lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1273).

 Üsküb Sancağı Mutasarrıfı, Mehmet Pâşâ’ya görevinin devâm ettiği ve üzerine düşenleri yapması husûsunda, hüküm. (1274).

 Prizren Sancağı Mutasarrıfı’na, görevine lâyıkıyla devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1275).

 Selanik ve Kula Sancakları Mutasarrıfı Mehmet Vecihi Bey’e, daha önce yaptığı gibi görevine lâyıkıyla devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1277).

 Semendire Sancağı Mutasarrıfı ve Belgrad Muhafızı Hüseyin Pâşâ’ya, daha önce yerine getirdiği görevlerin yanı sıra, Nemçe ile iyi ilişkilerin devâm ettirilmesi ve üzerine düşen görevleri lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1278).

 Çarmık Sancağı Mutasarrıfı Hüseyin Pâşâ’ya sadâkatle yerine getdiği görevine bundan sonra da aynen devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1279).

 Silistre Valisi ve Rusçuk Muhafızı Seyyid Mahmûd Pâşâ’ya, Rusçuk Kalesini muhâfaza görevine bundan sonra da aynen devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1280).  İskenderiye ve Ohri ve Ilısan Sancakları Mutasarrıfı Ali Nâmık Pâşâ’ya, Devlet-i

Aliyye’ye lâyık şekilde görevini sürdürmesi husûsunda, hüküm. (1281).

 Çıldır Beylerbeğisi ve Kars Muhafızı Ahmed Bey’e, Devlet-i ‘Âliyye’ye lâyık şekilde görevini sürdürmesi husûsunda, hüküm. (1282).

 Alanya Sancağı Mutasarrıfı Topçubaşı Tâhir Bey’e, Tophâne-i Âmire’de bulunan askerlerin talîmleri dâhil olmak üzere görevlerinin yerine getirilmesi husûsunda, hüküm. (1283).

 Musûl Beylerbeyi Said Pâşâ’ya emr-î altındaki mahallerde ihtimâmlı şekilde görevini yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1284).

 Hâlâ Haleb ve Rakka Valisi, Mehmet Pâşâ’ya, Devlet-i Âliyye’ye lâyık şekilde görevini sürdürmesi husûsunda, hüküm. (1285).

 Vidin ve Niğbolu Sancakları Mutasarrıfı İzzet Mehmet Pâşâ’ya, bu güne kadar lâyıkıyla yerine getirilen görevlerin devâm ve sorumlu olduğu mahâlde her türlü tedbîrin alınması husûsunda, hüküm. (1287).

 Biga Sancağı Mutasarrıfı ve Bahr-i Sefid Muhafızı Salih Pâşâ’ya, daha evvelki görevlerini, ihtimâm ve dikkatle yapmaya devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1288).  Trabzon Valisi ve Canik Muhasılı’na, daha evvelki görevlerini, ihtimâm ve dikkatle

yapmaya devâm etmesi husûsunda, hüküm. (1289).

 Erzurum Valisi ve ilhâken Van Muhafızı Mehmet Esat Pâşâ’ya, Devlet-i Aliyye’ye sadâkatle hizmete devâm etmesi ve Van Kalesi dâhil emniyet ve huzûrun sağlanması husûsunda, hüküm. (1290).

 Trablus ve Şam Beylerbeğisi ve Cerde Başbuğu Osman Pâşâ’ya, maiyetinde bulundurduğu yerlerin her türlü emniyet ve ihtiyâclarını karşılaması husûsunda, hüküm. (1291).

 Karahisar-ı Sahib ve Merteşe Sancakları Mutasarrıfı Eski Sadrazam Mehmet Emin zâde Pâşâ’ya, bu güne kadar aklı selimle yürüttüğü görevini devâm ettirmesi husûsunda, hüküm. (1293).

 Abdülcelil Yahya Pâşâ’ya, Musul’a gidip görevini lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1611).

 Rumeli Beylerbeyi’liği pâyesiyle Yanya ve Delvine ve Avlonya Sancakları Kâim- makâm’ı olân ve kendisine Elviye’yi Selase Kâim-makâm’lığı da verilen ve bu görevi de lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1767).

 Dergâh-ı Mu‘allam Kapucû-başılarından Lofça âyânı Hacı Mehmet ve Lofça Na'ibi’ne memleketin ileri gelenleri ve bi’l-cümle iş erlerine, görevlerine lâyıkıyla devam etmeleri husûsunda, hüküm. (2041).

 Mâden-i Hümâyûn Eminiyle Diyârbekir Eyaleti yöneticiliğine atanan kılınan Cüneli zâde Vezi İshak Pâşâ’ya, görevine lâyıkıyla devam etmesi husûsunda, hüküm. (2052).  Basra Eyaleti’ne atanan Seyyid Mehmet Pâşâ’ya, görevine lâyıkıyla devam etmesi

husûsunda, hüküm. (2097).

2.2.3.2.Yöneticilerin Yeni Yerlere Atanmalarına Dâir Hükümler74

 Eski Bosna Valisi İbrâhîm Pâşâ’ya, Siroz Kazası’nın yönetiminin kendisine verilmesi husûsunda, hüküm. (1351).

 Preveze Kaleleri’nin muhafazasının bundan böyle eski Bosna Valisi düstürû vezirim İbrâhîm Pâşâ’ya verilmesi husûsunda, hüküm. (1352).

 Bosna Valisi ve Kilis ve Hersek ve Turhâl Sancakları Mutasarrıfları olub İzvornik Sancağ’ı da kendisine verilen,(1560)

 Bu güne kadar Enderun’da şerefli bir şekilde görevini yerine getiren Mustafa Nuri Pâşâ’nın bundan sonra kendisine verilen Turhâl Sancağı yönetimini de lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1770).

 Kendisine Azir Sancağı’nın da yönetiminin verildiği Hâlep ve Rakka Valisi ve Şam ve Arabistan Ser Askeri Mehmet Pâşâ’ya ve bu görevini de lâyıkıyla yerine getirmesi husûsunda, hüküm. (1777).

2.2.3.3.Görevine Atanan Bazı Memurların Maaşlarına Dâir Hükümler75

 Bor Kazâsı Na'ibi’ne, âyân memleketin ileri gelenlerine, Bor Kazâsı’na gönderilen mübaşirlerin ücretlerinin düzenlenmesi husûsunda, hüküm. (1346).

Gönderilen hükümlerde bu konudd rakam verilerek detaylandırılma.

2.2.3.4.Yöneticilerin Hakimiyetleri Altında “Mürûr Tezkeresi” Olmayanların Dolaşımına

Engel Olmalarına Dâir Hükümler 76

 Dergâh-ı Mu‘allam Kapucû-başılarından hâlâ Kütahya Sancağı Mütesellimi Hâlîl Kamil ve adı geçen sancakta var olan kazâların kadı, naib, âyân, voyvodagan ve defter nazırları ve memleketin ileri gelenleri ve bi’l-cümle iş erlerine, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2072).

74 BOA., MD. 248, H. 1351, 1352, 1560, 1770, 1777.

75 BOA., MD. 248, H. 1346.

 Eskişehir Sancağı’nda var olan hakimler ve mütesellim vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2073).

 Dergâh-ı Âli Kapucû-başılarından Hüdavendigar Mütesellimi Hafız Bey ve adı geçen sancakda var olan kazâların hakimine ve iskele memûrları vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2074).

 Kocaili Sancağı’nın hakimlerine ve adı geçen sancağın Mütesellimi Dede Mustafa Bey’e, ve iskele memûrları vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2075).

 Beyşehir Sancağı’nda var olan hakimler ve adı geçen sancak mütesellimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2076).

 Kırşehir Sancağı’nda var olan hakimler ve adı geçen sancağın mütesellimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2077).

 Karahisar-ı Sahib Sancağı’nda var olan hakimler ve adı geçen sancağın Mütesellimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2078).

 Kapucû-başılarından Menteşe Mütesellimi Tavaslı Osman ve Menteşe Sanağı’nda var olan kazâların hakimlerine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2079).

 İzmir Voyvodası ve İhtisab Nazırı Tâhir Bey ve İzmir Na'ibi’ne ve iskele me’mûru vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2080).

 Karesi Sancağı’nda var olan kazâların hakimine ve adı geçen sancağın Mütesellimi Şerîf Bey’e vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2081).

 Teke Sancağı Mutasarrıfı ve Antalya Muhafızı Yusuf Pâşâ dâme ikbalühû ve Teke Sancağı’nın hakimlerine ve iskele memûru vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2082).

 Kayseri Mutasarrıfı Osman Hayri Pâşâ ve Kayseri Sancağı’nın hakimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2083).

 Niğde Sancağ’ında var olan kazâların hakimlerine, adı geçen sancağın Mütesellimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2084).

 Kapûcu-başılardan Aydın Mütesellimi el-hâc Eyyüb Bey ve adı geçen sancağın hakimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2085).

 Kapûcu-başılardan Saruhan Mütesellimi el-hâc Mehmet ve adı geçen sancağın hakimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2086),

 Sığla Sancağı’nda var olan kazâların hakimlerine ve adı geçen sancağın Mütesellimi İlyas zâde Mehmet Bey ve iskele memûru vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2087).

 Bolu Sancağı’nda var olan kazâların hakimlerine ve adı geçen sancağın Mütesellimi ve vekiline vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2088).

 Kastamonu Sancağı’nın hakimine ve adı geçen sancağın Mütesellimi Mehmet Emin Bey’e, ve iskele me’mûru vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2089).

 Kapûcu-başılardan Kengırı Mütesellimi Ömer Bey ve adı geçen sancağın hakimine vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2090).

 Ankara Sancağı’nın hakimine ve gediklilerden mütesellim Mustafa Bey’e vesâireye, Mürûr Tezkeresi olmayan kişilerin başı boş dolaşmalarının önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (2091-2092).

2.2.3.5. Serbest Dolaşım İzinine Dâir Hükümler77

 İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey Bey’e, ve Ekin Nâ’ibi’yle Der-i Aliyye’den Ekine varıncaya değin yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, kölemen tâifesinin Mısıra gitmeleri yasak olduğundan bu konuda hiçbir şekilde gevşek davranılmamakla berâber, Hasan isimli bir kişinin kefil aracılığıyla izin aldığı ve Ekin yerine sağ sâlim gidip gelmesi husûsunda, hüküm. (1301).

 Gümrük Emini mûmâileyh ve İznikmid Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, İznikmid’e varıncaya kadar yol üzerinde bulunan hakimlere vesâîreye, Kocaeli Sancağı

Mütesellimi Tâhir Bey’in hizmetinde istihdam için 15 yâşında Rum asıllı bir nefere yardımcı olunması husûsunda

 Gümrük Emini ve Midilli Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Midilli’ye varıncaya kadar yol üzerinde bulunan hakimlere, Aşık Hasan isimli bir kimse arz-ı hâlinde, 20 yaşında Çerkes asıllı bir gulamı Midilli’ye götürmek arzusunu belirtmiştir. Bu husûsta gereğinin yapılmasına dâir, hüküm. (1302).

 Gümrük Emini ve Kirmasini Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Kirmasini’ye varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Mustafa isimli bir kimsenin arz-ı hâlinde Rum asıllı bir neferini vatanına götürmek istediğini belirtmiştir. Bu husûsta gereğinin yapılmasına dâir, hüküm. (1303).

 Şam-ı Şerîf Mevlasına ve kapucû başılarından İstanbul Gümrük Emini ve İstanbul’dan Şam-ı Şerîf’e varıncaya kadar yol üzerinde bulunan hükkâma, Dergâh-ı Mu‘allam Kapucû-başılarından Himmet Bey’in isteğine hüküm. binâen bir neferinin Şam-ı Şerîf’e gönderilmesi husûsunda gereğinin yapılmasına dâîr, hüküm. (1305).

 Dergâh-ı Mu‘allâm Kapucû-Başılarından hâlâ İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey’e, ve Bilecik Kazâsı Nâibi’ne ve Dersa‘âdet’ten, Bilecik’e varıncaya kadar yol üzerinde bulunan hakimler vesâ’îre, Bilecik Voyvoda’sı İsmail Bey’in, bir Rum asıllı gulamnı Bilecik’e götürmek isteğinin, yerine getirlmesi husûsunda, hüküm. (1306).  Gümrük Emini mûmâileyh ve Hacıoğlu Pazarı Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Hacıoğlu

Pazarı’na varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Pazarcık voyvodası Fevatoz zâde Ahmed Bey’in murat etiği bir gulamını memleketine götürmesi husûsunda, hüküm. (1307).

 Gümrük Emini mûmâileyh ve Dergâh-ı Âli kapucû-başılarından Aydın Mütesellimi’ne ve Nebre Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Nebre’ye varınca Yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Ali Rızâ Bey’in 18 yaşında Mustafa Hurşit ve 19 yaşında Rüstem ve 15 yaşında Mehmet Talat isimli 3 nefer gulamını hizmetinde çalıştırmak üzere götürmesine yardımcı olunması husûsunda, hüküm. (1308).

 Mekke-i Mükerreme Mollası’na ve Gümrük Emini mûmâileyh ve Dersa‘âdet’ten, Mekke-i Mükerreme’ye varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Nikrat tüccarından Mustafa Çelebi’nin, hac için Çerkes asıllı iki nefer gulamını götürmesi husûsunda yardım edilmesine dâîr, hüküm. (1309).

 Selanik Mollası’na ve Dersa‘âdet’ten, Selanik’e varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, ‘adem-i isimli bir kimesnenin beyan ettiği arz-ı hâlinde

murat ettiği üzere 18 yaşındaki Mehmet Necib isimli gulamı Selanik’e götürmesine yardım edilmesi husûsunda, hüküm. (1310).

 İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey ve Bolu Nâ’ibiyle Dersa‘âdet’ten, Bolu’ya varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Bolu Sancağı Mütesellimi Mustafa Bey ve İsmail isimli bir kişinin sunmuş olduğu arz-ı hâllerinde murat ettikleri şekliyle, Çerkes asıllı gulamın gideceği yere götürülmesi husûsunda, hüküm. (1312).

 İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey ve Manisa Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Manisa’ya varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Selim Bey’in sunduğu arz-ı hâlinde; Rüstem bin Abdullah ve subaşıların Rüstem isimli iki gulamın kefant dâhilinde varacakları yere götürülmesi husûsunda, hüküm. (1313).  İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey ve Dersa‘âdet’ten, Niğbolu’ya varıncaya

kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Kapı Kethüdası Ali Bey’in sunduğu mühürlü arz-ı hâlinde belirttiği isteğine binâen Rum asıllı gulamının varacağı yere teslimi konusunda gereğinin yapılmasına dâîr, hüküm. (1314).

 İstanbul Gümrük Emini Mehmet Salih Bey Bey’e, ve Tokat Nâ’ibi’yle Dersa‘âdet’ten, Tokat’a varıncaya kadar yol üzerinde bulunan kazâların kadı ve naiblerine, Tokat Voyvoda’sı Seyyid Ömer Bey’in sunduğu arz-ı hâlinde belirttiği isteğine binâen ve bir de kefil dâhilinde Rum asıllı gulamının varacağı yere teslimi konusunda, hüküm. (1315).

 Der-i Aliyye’den Belgrad’a varıp gelince yol üzerinde var olan kazâların, kadı, naib ve bi’l-cümle iş erlerine,Sırb reâyâsından İnce Lazari isimli kişiye Belgrad’a gitmesi husûsunda izin verildiğinden dolayı bu konuda herhangi bir zorluk çıkarılaması husûsunda, hüküm. (1543).

 Dersaâdet’ten, Belgrad’a varıncaya kadar yol üzerinde var olan kazâların kadı, naib, âyân vesâireye, Sırb reâyâsından Petro isimli kişinin, Belgrad’a gitmesine izin verildiği ve bu konuda zorluk çıkarılmaması husûsunda, hüküm. (1546).

 Dersaâdet’ten, Belgrad’a varıncaya kadar yol üzerinde var olan kazâların kadı, naib, âyân vesâireye zâbit ve bi’l-cümle iş erlerine, Sırb reâyâsından Estoyan isimli kişinin Belgrad’a giderken yolculuk esnasında zorluk çıkarılmaması husûsunda, hüküm. (2032).

2.2.3.6.Memurların Yerlerine Yerleştirilmeleri ve Asayişin Sağlanmasına Dâir

Hükümler78

 Taşoz Cizyesi’ne gönderilen memurların yerleştirilmesi ve her türlü âsâyiş in sağlanması husûsunda, Pravişte kazâsı’yla Taşoz Cizyesi’nin emir ve irâdesi yönetimi kendisine verilen Ahmed ve Kalat ve Pravişte Na'iblerine ve memleketin ileri gelenlerine gerekenin yapılması husûsunda, hüküm. (1353).

 İslim Kadısı ve voyvoda var olan İbrâhîm’in hâlka yaptığı zulüm ve baskının önüne geçerek, bu konuda gerekenin yapılması ve yeni görevlerini lâyıkıyla yerine getirmeleri husûsunda, hüküm. (1354).

 Mihâliç ve Bandırma’da var olan kazâlar hakimine ve memur ve voyvoda vesâireye, İran ve Bağdad tarâfından ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine giden tüccar ve tâtâr taifesinin yaptığı yasal olmayan işlerin önüne geçilmesi ve kaçak mallarının Dersa‘âdet’e gönderilmesi husûsunda, hüküm. (1357).

 Mudanya Na’ibine ve memur ve voyvoda vesâireye, İran ve Bağdad tarâfından ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine giden tüccar ve tâtâr taifesinin yaptığı yasal olmayan işlerin önüne geçilmesi ve kaçak mallarının Dersa‘âdet’e gönderilmesi husûsunda, hüküm. (1358)

2.2.3.7.Asayişi Bozan ve Fesada Sebep Olanların Şehirden Çıkarılmasına Dâir

Hükümler79

 Dimetoka Kazâsı âyânı sâbık Çelebi Ahmed ile (silik) Duvarı Kazâsı âhâlisinden meluh oğlu Osman ve Hacı Baranlı diğer Osman isimli kişilerin alacak davası sonucunda aldıkları ruhsata olmasına rağmen fesada sebep olduklarından dolayı Edirne’ye gönderilmeleri ve Dimetoka Kazâsı’na ayak bastırılmamaları husûsunda, hüküm. (1324).

2.2.3.8.Demirci Grubunun Disiplinsiz Hareketlerinden Dolayı İşten El Çektirilmelerine

Dâir Hükümler 80

 Gümüşhâne’ye bağlı kazâlardan Milas ve Körten Bilâ ve Körten zir kazâlarının na'iblerine ve Gümüşhâne Emini vekiline, âyân ve memleketin ileri gelenleri ve bi’l-cümle iş erlerine, demirci taifesinden olub da, işini disiplinle yapmayan

78 BOA., MD. 248, H. 1353, 1354, 1357, 1358.

79 BOA., MD. 248, H. 1324.

göçebe grubun işten el çektirilmesi ve bu konuda âsâyiş in sağlanması husûsunda, hüküm. (1347).

 Niksar Na’ibi’ne, âyân vesâireye, demirci taifesinden olub da, işini disiplinle yapmayan göçebe grubun işten el çektirilmesi ve bu konuda âsâyiş in sağlanması husûsunda, hüküm. (1348).

 Tokat Na’ibi’ne ve Tokat Voyvodası Ömer Bey’e vesâireye, demirci taifesinden olub da, işini disiplinle yapmayan göçebe grubun işten el çektirilmesi ve bu konuda âsâyiş in sağlanması husûsunda, hüküm. (1349).

 Edirne Mollası’na ve Dergâh-ı Mu‘allam Kapucû-başılarından Çermik Kâim- makâm’ı el-hâc Mehmet Bey’e memleketin ileri gelenleri vesâireye, bazı gayri Müslimlerin vergi vermemek için, kosolosluklardan himaye istediklei ve bu konunun önüne geçilmesi husûsunda, hüküm. (1350).

Benzer Belgeler